Japan


Våran resa börjar med att vi flyger från Landvetter till Rom i Italien. Sedan därifrån till Kina, Beijing och därefter Tokyo i Japan. När vi åkte tillbaka till Sverige tog vi tåget till Stockholm och gick på ett äventyrsland. 


En rolig fakta, när folk är för långsamma att gå på tåget blir de inputtade av vakter.


Japan är en halvö som ligger i östra delen av Asien. Det är ett avlångt land lite snett som Sverige ungefär. Landet har ungefär 126.9 miljoner invånare. (2015) Huvudstaden är Tokyo som ligger mitt i landet och har 9.1 miljoner invånare. Japan består av runt 3 900 öar och dem fyra största är; 1:Honshu, 231 100 km2  2: Hokkaido, 83 500 km2 3: Kyushu, 42 200 km2 4: Shikoku, 18 800 km2. Dem här fyra öarna tar upp 375 600 km2 av 377 835 km2 som är hela landets yta totalt. 


2011 var dem allra flesta kvinnor i Japan runt åldrarna 60 och 65 medans män var flest runt 60-65 och 35-40 år.


Japans flagga är en vit rektangel med en ganska stor röd prick i mitten. Flaggan blev officiell år 1854 och har varit Japans flagga sen dess.


Premiärministern i Japan heter Shinzo Abe och är 61 år. År 2006 blev han för första gången vald som premiärminister men avgick redan efter 1 år pågrund av hälsoskäl. Han blev återigen vald till premiärminister 26 december 2012 och nu är han en av världens mäktigaste personer.


Japans senaste krig var andra världskriget som varade i ungefär 6 år (1939-1945). Andra världskriget var den mest omfattande och blodigaste konflikten i människans historia. Under kriget dog ungefär 50-60 miljoner människor. Från första början var det bara krig mellan några länder, men under 1941 så spred sig kriget mot Asien. När Japan sedan attackerat Amerikas stillahavsflotta vid Pearl Harbor (7 december 1941) drog USA in kriget.


År 1939 skrev Albert Einstein ett brev till den då varande presidenten Roosevelt av USA och föreslog att dem skulle skaffa produkter till att göra atombomber. År 1945 den sjätte augusti släpptes den första atombomben i Hiroshima, Japan. Bomben var 4,5m lång och vägde 4500kg. Bomben dödade runt 90 000 och 150 000 personer just när bomben släpptes men också senare pågrund av strålning.


Redan efter tre dagar (9 augusti) så släpptes nästa atombomb i Nagasaki. Bomben kallades för “Fat man” och dödade omkring 75 000 personer. Den andra atombomben var bara för att Japan inte reagerade av första atombomben och därför var Truman (USA:S nya president eftersom Roosevelt dog april 1945) tvungen att släppa nästa. USA släppte bomberna eftersom att de ville att andra världskriget mot Japan skulle sluta men också för att visa att USA inte var några att leka med. Tillslut den 15 augusti 1945 gav Japan slutligen upp. Och den andra september skrev Japan på papprerna. 


HDI- Index för mänsklig utveckling mäter olika länders nivåer inom; förväntad livslängd, utbildning och inkomst per invånare. Man mäter det här mellan 0-1 där 0 är sämst och 1 är bäst. Under 1990 hade Japan 0.814 medans Sverige hade 0.815.


 Men år 2014 så hade Sverige dratt ifrån och fått 0.907 och Japan var på 0.891. Båda har ökat vilket är bra men Sverige har ökat mer än Japan. På dem här åren har Japan ökat med 0.077 och Sverige med 0.092.


Japans mest vanliga naturkatastrofer är översvämningar, cykloner, jordskalv och vulkanutbrott.

Mvh Nika & Emma


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Under den här veckan i Tokyo så har vi jobbat, upptäckt staden, shoppat och gått på museum. Vi kom dit förra tisdagen och vi började jobba under onsdagen.
Så vi jobbade onsdagen, torsdagen, fredagen, måndagen och tisdagen. På lördagen åkte vi in till stan med bilen vi hade hyrt för hela veckan. Inne i stan så gick vi runt och upptäckte staden, shoppade och åt mat/fikade. Sedan på söndagen så åkte vi och kollade på museum. Det fanns fantastiskt fina konstverk av många kända konstnärer som vi kände igen.
Just nu sitter vi på ett tåg som går från Göteborg-Stockholm eftersom att vi skulle åka till Stockholm under dagen och skulle på ett Äventyrsland där man klättrar med lina på rep och så vidare genom skog uppe i träden.

Mvh Emma

Likes

Comments

Kina är ett väldigt stort land om man jämför med Sverige. Kina har 9 388 211 km2 medan Sverige bara har 407 340 km2. Kina har 1 364 270 000 invånare och om Sverige hade varit lika stort som Kina så hade det bo 225 317 064 människor i Sverige. Kinas vanligaste naturkatastrofer är geofysisk, hydrologisk och sedan har dem lite torka på vissa ställen.
Kina har ett kommunistiskt parti som bestämmer över Kina, partiet förkortas KKP och grundades i Shanghai 1921. Det kommunistiska partiet gjorde uppror mot republiken Kina. Kriget varade under 1927 till 1949 med några års vapenvila.
New Century Global Centre är världens längsta byggnad och ligger i Chengdu i Kina.En utav Kinas kända djur är jättepandan som kallas "Giant panda".
Mvh Emma

Likes

Comments

Under torsdag, fredag och måndag så gjorde vi inte så mycket förutom att jobba. Vi jobbade på ett företag som teknologi informatörer och jobbar från klockan 08:00 till 17:00. Under onsdagen så jobbade vi också men efter det så åkte vi till ett museum som låg i Beijing. Vi var där från klockan 18:00 till 19:00 ungefär.
Under lördagen så besökte vi kinesiska muren. Vi båda tyckte att det var väldigt spännande eftersom att vi alltid velat gå på den. Vi gick ju inte runt hela såklart, haha. Vi var dör hela dagen, och så åt vi på en jättegod restaurang som inte alls låg långt ifrån.
Sedan på söndagen så besökte vi ett ställe som hette "Ming gravarna". Där var ett par gamla gravar där 13 utav 16 kinesiska kejsare är begravda. För att komma dit så måste man färdas längs odödlighetens väg. Den 800 meter långa vägen flankeras av 36 jätte stenfigurer som vaktar gravarna.

Mvh Emma

Likes

Comments

Sverige ligger i klimatzonen "Tempererade zonen" vilket betyder att länderna som befinner sig innanför den zonen har 12 månader, 4 årstider och ett ganska neutralt väder. Medeltemperaturen i Tempererade zonen på vintern är under 6°c och medeltemperaturen på sommaren är över 10°c. För att dela upp klimatzonen i mindre bitar så har dem nämnt dem den kalltempererade zonen och den varmtempererade zonen.

Den kalltempererade zonen har under 0°c när det är som kallast och den varmtempererade zonen är som kallast 0°c. Sverige ligger i båda dessa zoner eftersom att norra Sverige ligger i det kalltempereerade zonen och södra i den varmtempererade zonen.


Alla länder vi ska besöka förutom Italien ligger i den tempererade zonen. Italien ligger i subtropiska zonen vilket betyder att det är lite varmare i Italien än dem andra länderna.


Man har delat upp världen i olika klimatzoner eftersom att olika länder har olika temperaturer och väder så då vill man dela upp så att det blir enklare att förstå vad det är för väder på olika platser. Ekvatorn är anledningen till att det är olika temperaturer på olika platser runt jorden. Ekvatorn är en cirkel dragen runt jorden som är exakt i mitten mellan dem två olika polerna. Länder som är nära ekvatorn är varmare medans länder som är längre bort är kallare.

Likes

Comments

Italien är ett ganska litet land jämfört med Sverige. Italien ligger i världsdelen Europa. Sverige har i totalyta 450 295km2 och Italien har i totalyta 301 340km2. Grannländerna till Italien är Kroatien, Österrike, Liechtenstein, Schweiz och Frankrike. Italien har 61,261,254 invånare. Italiens huvudstad är Rom. Italien är en väldigt rik kultur. Om Italien hade varit lika stort som Sverige så skulle det bo 90 509 295 människor i Italien.
Italien har ett väldigt känt berg som heter Mont Blanc som betyder "vita berget". Berget gränsar till Frankrike och Italien.
Berget ligger på en höjdnivå som är 4 810 meter över havet.
En utav de sjöar som finns i Italien heter Gardasjön. Det är Italiens största insjö. Den ligger i norra Italien. Italiens vanligaste naturkatastrofer är hydrologisk och geofysisk. Hydrologisk är mycket  översvämningar, cykloner och laviner. Geofysisk är jordskalv och vulkanutbrott.
Italiens nationaldag är den 2 juni och firas eftersom att den 2 juni 1946 blev Italien ett demokratiskt land då republiken Italien proklameras efter en folkomröstning där även kvinnor för första gången fick rösträtt. Man äter riktig Italiensk mat.
Mvh Emma:)

Likes

Comments

Hallojsan! Idag när vi slappa så börja vi fundera på hur mycket klockan är i alla länder vi ska till jämfört med i Sverige. Vi har räknat ut att här i Italy så är det samma tid som i Sverige eftersom det nästan är rakt under Sverige. (Vi har nästan fått all info av denna bilden där uppe) Vi har också försökt att hitta tider när både vi och typ våran familj och vänner kan prata med varandra och det inte är försent eller för tidigt.

Italy: I Italien är klockan exakt samma som i Sverige eftersom det ligger rakt ner under Sverige. Därför har vi så tur att vi kan ringa vår familj och vänner efter jobbet varje dag om vi vill och inte är upptagna.

China: I Kina är det en hel annan sak eftersom att tiden där är 7 timmar före än i Sverige därför så måste vi ringa runt 11 på kvällen då är klockan 4 i Sverige och då borde dem flesta kunna prata. Med denna tidsskillnaden kommer det vara lite jobbigt första dygnet i Kina för då kommer vi va väldigt trötta/ pigga. Men det borde gå bra för vi är vana att gå upp tidigt och gå och lägga oss sent.

Japan: I Japan så är det 1 timma före än Kina men 8 timmar före Sverige. Det kommer inte vara något problem hoppas jag med att åka till Japan från Kina eftersom det bara är 1 timmas skillnad. I Japan så kommer vi behöva ringa dem vi vill typ 5 på morgonen för då är det klockan 9 på kvällen i Sverige och då borde alla vara vakna och vi är uppe då eftersom att vi ska till jobbet tidigt.

Världen har olika tider eftersom solen, månen och jorden snurrar därför kommer inte solljuset på hela jorden samtidigt och då blir det olika tider/ väder på olika ställen.

Hoppas ni har lärt er nånting av detta! Men nu måste jag dra! Mvh Nika!

Likes

Comments

Hejsan! Nu har vi äntligen packat upp våra saker! Och jag kommer berätta vad jag hade med mig. Jag hade med mig 2 resväskor. I den första resväskan så hade jag med mig:
-6 par shorts.
-15 st t-shirts
-3 par jeans.
-5 tjocktröjor
-4 par mjukisbyxor/träningspyxor
-Ett par nike air skor
-2 par converse. Ett par vita och ett par turkosa.
-Ett par fotbollsskor.
-1 handduk.
-10 par kepsar.
-30 par par strumpor.
-30 par underkläder.
-Fotbollskläder.
-Badkläder.
-Och 5 laddare.

I den andra resväskan så hade jag med mig:
-En blå Apple data.
-En IPad air.
-En iPhone 6s.
-5 laddare till.
-Schampo, balsam och tvål.
-Krämer.
-Borste.
-10 hårband.
-3 par solglasögon.
-Smycken.
-Tandborste och tandkräm.

Sedan i det första handbagaget så hade jag med mig:
-1 laddare.
-Hörlurar.
-Högtalare.
-IPad mini.
-En tidning och en bok.
-Nackkudde.
-Plånbok.

I det andra handbagaget så hade jag med mig:
-En keps.
-Ett par solglasögon.
-Borste.
-En fotboll.
-En tjocktröja.
-20 pennor och 10 suddgummi.
-Ett block.


Mvh Emma!


Likes

Comments

Hejsan! Nu är det Nika här som skriver om min packlista Emmas kommer ut lite senare...(hon tar ganska lång tid på sig att packa upp för hon tar med typ 30kg kläder! #sajk) Jag kommer skriva om vad jag har i varje resväska. Jag har precis packat upp därför tänkte jag berätta vad jag hade med mig till resan. #lol Förresten igår var min bästa kväll någonsin! #yolo

Resväska 1:

- en svart blus
- två vita blusar
- två par svarta shorts

- 15 olika t-shirts

- en Änglagårdströja
- tre par jeans två svarta och ett par blå
- fyra stora mystjocktröjor
- två par mjukisbyxor
- joggingkläder

- badkläder
- 70 par underkläder
- 70 par strumpor


Resväska 2:

- sextio snoddar
- 3 tvålar
- 2 body lotion
- 3 schampon
- 3 spraybalsam
- 2 borstar
- skavsårsplåster

Resväska 3:
- 2 par Nike joggingskor
- 1 par Nike air Max
- 1 par Nike air force
- 1 par fotbollsskor

Resväska 4:
- IPad PRO
- Iphone 6s ifall jag tappar min
- MacBook air 13
- 15 Apple laddare
- 1 Canon laddare

- Högtalare

Resväska 5:
- 10 handdukar


Handbagage 1:
-IPad mini
-Canon kamera
- 5 laddare

- Hörlurar


Handbagage 2:
-Solglasögon 

- Mössa

- Bild på familjen

- Två kepsar
Mvh Nika

Likes

Comments

Hejsan! Vi har precis plockat upp våran hyrbil som vi hyrt hela veckan och är nu påväg till hotellet. Just nu är klockan 12:00.
~4 timmar senare~
Nu sitter vi inne på hotellet och vi ska snart gå ut och äta middag. Idag så har vi varit ute på stan och kollat runt lite och så vidare. Vi såg bland annat den spanska trappan som leder upp till Trinita dei mont church, och jag antog utmaningen som Nika gav mig, att springa upp för trappan med bara ett andetag. Det slutade med att jag klarade det. Sedan gick vi även förbi Colosseum, det stora templet som kallas "Roman forum", st Peter's Basilica, st Angelo castle, en jättestor marknad där dem också spelar in väldigt många filmer. Det sista vi hann se va Stadio Olimpico där bland annat Rom spelar sina hemmamatcher och dem delar även arenan med deras "fiende-lag". Efter det hann vi inte mer för klockan började bli mycket och vi va väldigt hungriga så vi bestämde oss för att åka tillbaka till hotellet och sedan gå ut och äta. Jag åt pasta bolongnese och Nika tog också det. När klockan blev runt halv 10, så vi åkte hem till hotellet igen. Mvh Emma:)

Likes

Comments