Header

Text

Det är kallt. Väldigt kallt. Jag har trotsat kylan för att se lite snyggare ut, ingen halsduk, ingen mössa. Ändå står jag här och väntar på bussen. Det var i det här området jag bodde när jag först kom till London, så istället för att glo ner i telefonen tittar jag runt och minns alla små caféer och mini markets. Vårt fina frukostställe precis vid tuben, den lilla kiosken jag köpte ett vykort från, baren där vi köpte vår första (och enda, hittills) fish & chips för att fira flytten. Jag huttrar till, för det är fortfarande jävligt kallt. Men förutom kyla är den starkaste känslan just nu oro. Min mage är i uppror, jag är nervös, pirrig och lite förväntansfull. Och helt lost. Tänk om han har glömt att jag ska komma. Jag var onykter när vi bestämde det men var han opåverkad? Ingen aning. Jobbar han ens idag? Tänk om någon bytt sitt pass i sista stund? Men om jag skriver att jag är på väg och han svarar att han inte kan ses dör jag. Jag är ju redan här.

När bussen kommer är jag en av de första som kliver på. Sätter mig längst bak vid fönstret och tittar ut. Jag är på okänd mark. Här har jag inte varit förut. Jag får en känsla av att jag är utom kontroll när jag inte vet var min busshållplats kommer finnas. Är det om 5 eller 15 minuter jag ska kliva av? Musiken jag lyssnar på sätter sig i min oro i magen. ”I just can’t seem to get it right today”. Och det är ju sant.

Redan på tunnelbanan var jag nära att vända efter halva vägen.

Varför svarar han inte på sms.

Grange road.

Fan.

Det är nu jag ska trycka på stopp.

Jag sitter som förstelnad i hela kroppen. Om någon, just då, hade frågat mig varför jag inte tryckte. Hade jag svamlat fram med någon lögn. För jag har inga bra svar. I efterhand, när jag hunnit reflektera, har jag fortfarande inga svar. Någon annan trycker på stopp. Nu har jag absolut 0 anledning att inte gå av. Även om jag drabbats av tillfällig paralys i armarna har någon annan tryckt på stopp åt mig. Bussen kommer stanna och öppna dörrarna oavsett om jag vill eller inte.

Jag sitter kvar.

Och jag ser att du skriver men jag svarar inte.

Och jag ser att du ringer men jag klickar bort samtalet.

Orkar inte förklara.

Vet inte vad jag ska säga.

”Do you want me to wait for you here?”

”I didn’t get of the bus”

Du säger att jag gör dig förvirrad. Och jag svarar att jag förstår, för jag förvirrar mig själv. Jag säger att jag inte vet vad jag ska säga. Du lägger på. Jag går vidare.

Och sen bryter jag ihop.

Tårarna suddar ut mitt synfält och jag kan inte ens se handen framför mig, än mindre vilket spår jag ska till. På något sätt har jag lyckats ta mig till tågstationen. Och härifrån kan jag åka hela vägen till Canada Water. Jag har klarat det såhär långt. Och fan nu ringer han igen. Frågar om jag ska åka hem. Jag svarar ja och sen blir det tyst. Tills jag inser att han har lagt på. Jag går till rätt spår och sätter mig längst bort. På en ensam bänk, ingen annan är i närheten. 

Och himlen är så vacker.

Och jag gråter tills jag tappar andan.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Älskade vardag

Trodde aldrig jag skulle tänka denna tanke, men jag saknar Sverige. Kanske är det mest tryggheten jag saknar. För just nu känner jag mig så himla vilse. Känner mig lite.. Klar? Vet inte hur mycket mer det finns att hämta här. Har utvecklats så himla mycket men nu vet jag inte hur mycket mer jag har att hämta. Kan dock inte ens föreställa mig en vardag utan mina fina vänner här. Speciellt mina fantastiska kollegor, att man kan trivas så bra med människor som kommer från så annorlunda förhållanden jämfört med mig!

Bilderna är från när jag var i Sverige för två veckor sen. Hade det jätteroligt med Lovisa, Ebba och Josse. Såklart sög det att inte hinna träffa alla man vill se, men är nöjd med att faktiskt ha sett dem. Måste tillbaka till Sverige snart igen, för att förnya mitt pass. Utan det kommer jag inte så långt, nånstans! Även billigare att flyga fram och tillbaka till Sverige för att fixa det än att förnya på svenska ambassaden här i London.

Likes

Comments

Älskade vardag, Frågor

Jag har fått så mycket meddelanden på senaste tiden från vänner och bekanta och vänner vänner där de alla undrar samma sak; hur fasen går det till om man vill flytta till London egentligen? Så jag tänker dela med mig av mina bästa tips och det som hjälpte mig!

1. Att bestämma sig

Först och främst måste man bestämma sig. Detta gäller oavsett om det är London eller någon annanstans man vill. Det funkar inte att gå in för det halvdant, då kommer det nästan garanterat att skita sig och det slutar med att man får flytta hem igen. Jag var fortfarande i Italien när jag bestämde mig för att flytta till London. Väl hemma lät jag ingen tid gå utan åkte redan efter 5 dagar för att prova på UK.

2. Research

När du väl bestämt dig är det dags att ta reda på hur man faktiskt gör. UK är fortfarande med i EU, vilket gör hela processen otroligt mycket smidigare. Gå med i facebookgrupper, googla, ta reda på vad som krävs för att du ska få stanna och jobba i landet. Var så påläst som möjligt innan du åker så kommer allt gå hur smidigt som helst.

https://londonsvenskar.com/ är sidan som hjälpt mig som mest. Här har jag fått all information skulle jag säga. De har även en facebookgrupp med samma namn där alla har olika och samma erfarenheter som de gärna delar med sig av. Jag har ställt de dummaste av frågor i den gruppen och alltid fått hjälpsamma svar samt länkar! Läs igenom lite inlägg eller sök på speciella nyckelord. Chansen är stor att någon redan undrat samma som du undrar.

3. Åk

Nu är du klar. Med tanke på den stora bedrägeririsken som förekommer i London finns det inte mer du kan göra från Sverige. Boka in dig på ett billigt hotell eller hostel i några dagar och var reda på några intensiva första veckor.

Det första du ska göra är att söka NI-nummer. Det är det du behöver för att betala rätt skatt och du behöver NI-nummer för att fixa det mesta andra. För vårdcentral behövs NI-nummer, det underlättar när du söker bankkonto osv. Boka in en intervju så snabbt som möjligt!

Rum/lägenhet hittar du på några timmar/några dagar beroende på hur petig du är. Jobb tar en dag. Jag sökte jobb på måndagen, hade intervju på tisdagen och min första arbetsdag på onsdag. Det är snabba puckar och söker du ett jobb kan du räkna med att börja imorgon.

Hur mycket pengar du behöver är olika. Finns de som klarat sig på 8000 kr, och de som behövt 60'000. Om man räknar hotellvistelse (och all utemat som det innebar) och min första månad i nya lägenheten spenderade jag runt 30'000 på flytten. Men då gick också första månadshyran (med deposit, fees etc) på ca 24'000. Av dem får jag tillbaka ca 12'000 när jag flyttar ut (om allt är i fint skick vill säga.. eheh). Folk brukar inte gilla att prata pengar men det är så verkligheten ser ut. Jag fick jobb direkt och min första lön kom in fredagen samma vecka som jag flyttade till London. Jag hade absolut kunnat leva mer sparsamt, varit mindre kräsen med vart jag skulle flytta och därmed sparat in på hotellkostnader osv. Men såhär i efterhand ångrar jag ingenting. Det är alla dessa små beslut som lett mig till lägenheten jag bor i idag med världens bästa roomies, på världens bästa jobb. Jag kommer inte bo här för alltid, men jag kommer njuta varenda sekund av det!

Likes

Comments

Älskade vardag

Hej gänget.

Det händer så sjuka saker hela tiden, men egentligen är det inte sjukt det är bara en vardag. Eller så är det bara vår sjuka vardag. Jag och Klara brukar sitta med vin i köket och bara beundras över det faktum att våra liv utspelar sig just här just nu. Snön började falla sakta över Londons gator i söndags. Men inte mer än det, jag bor i södra London men i norra har de tydligen flera centimeter snö. Är inte ledsen, min snödos kommer säkert fyllas upp över jul då jag drar till Sverige.

Har julhandlat som en dåre, har ändå kanske hälften kvar. Aldrig riktigt gillat julen men nu ser jag fram emot att träffa släkten samt se deras miner när de får mina fantaaastiska budget-klappar. Tanken som räknas, även om man nu inte kan skylla på att man är en fattig student.

Hur som haver. Debatterar alltid med mig själv ifall jag ska skriva ut de roliga anekdoter som händer här eller om det gör sig bäst i mina och Lovisas telefonsamtal. Jag vet ju att ett antal släktingar läser här, men det mesta är väl ganska rumsrent. Som alla gånger jag kommit hem helt slut efter jobb och hittat lägenheten full av främlingar, eller hur jag hemma aldrig ens tänkt tanken på att dejta och här kan man bli utbjuden av fina trevliga främlingar man har några gemensamma vänner med och ha en fantastisk kväll. Alla hinder vi stöter in i bara på grund av det faktum att vi är ett gäng idioter som valt att flytta utomlands som första lägenhet. (Just nu funkar inte vår boiler, hela lägenheten är på runt 14 grader och vi har inte varmvatten. Men det är en annan historia.) Oavsett så ska jag bli bättre på att berätta om detta för er. Mitt elände kanske kan bli kul för någon annan. Oavsett så lever jag. Så ni vet.

Likes

Comments

Älskade vardag

Hej fina bloggisen.
Igår hade jag en ledig förmiddag som vanligt. Så jag och Nathalie bestämde oss för att sticka in till stan. Jag behöver verkligen en ny vinterjacka och Nathalie var nog bara sugen på att komma ut lite. Så innan jobbet hängde vi på stan. Jag älskar verkligen att hänga med mina rumskompisar. Skönt, istället för att känna att man tröttnar. För det gör jag verkligen inte, kan inte få nog av dem!

Efter jobbet åkte jag och några kollegor till ett casino för lite drinkar. Kom hem ganska lagom (eheh) och när jag vaknade idag begav jag mig ut på promenad med Lovisa i lurarna. Plötsligt känns Nova Lund mer exklusivt och lyxigt än Oxford Street. Redan i Italien började jag verkligen uppskatta Sverige på ett helt nytt sätt. Och nu saknar jag det ofta, även om jag vet att en weekend kommer stilla mitt Sverige-behov. Sedan är det bra. Mer än så klarar jag inte av. Ska faktiskt på en arbetsintervju nästa vecka, för extrajobb på dagarna. Är bara ute efter 2-3 dagar i veckan då jag uppskattar lite egentid. Men nu börjar det bli lite för mycket, kan inte umgås med mig själv såhär mycket.

Kommande veckorna är planen att äntligen få öppna mitt bankkonto. Mitt NINo borde komma när som helst, och när det väl är här och jag har ett bankkonto kan jag även starta företag. Har en del skattande att göra och behöver företag för att få allt helt rätt här i UK. Får även all min lön i cash just nu utan bankkonto. Lite stelt att behöva skicka in hyran i massa £50 lappar. Förutom det hoppas jag såklart på att få ett extrajobb, vill göra så himla mycket men allt hinns inte med! Får försöka strukturera upp min tid lite mer.

Jag och Nathalie fixade våra naglar för någon vecka sedan. Skulle bli en mysig stund tillsammans, slutade i katastrof. De blev inte fina alls och det blev väldigt dyrt för något så fult. Färgen ändrar sig även efter temperatur så ibland är de nude, ibland grå, och ibland någon konstig blandning. Syns lite på min högra hand. Ser mögligt ut, men mina arbetskollegor blev imponerade iallafall.

Likes

Comments

Älskade vardag

Vi har pratat om tacos mycket här hemma. Hur länge sedan vi åt det, hur vi skaaa köpa hem det men aldrig riktigt gör det. Men nu, jag och Klara måste vara världens bästa roomies, nu har vi tagit oss i kragen och köpt allt vi behöver. Quornfärs, salsa, gurka, majs allt. Nu väntar vi bara på att Nathalie ska komma hem. Allt är klart, framdukat och vi har gjort drinkar och allt. Och äta ska vi göra framför nya säsongen av Stranger Things. Så nu ska jag mysa med mina fina vänner.

Likes

Comments

Allmänt
+ Jag vågar nog säga att jag aldrig mått så bra som jag gör just nu. Och som jag gjort sedan jag flyttade till Italien i maj.

- Har precis betalat vår hyra... Aj...

+ Mitt rum, och vårt hem, börjar verkligen ta form och bli ett fantastiskt hem. Ändå tre unga fröknar som bor här.

- Jag saknar min hund och min lillasyster jättemycket. Går i perioder, känner mig väldigt saknig.

+ Nästa vecka kommer Oliver hit, och i slutet av November kommer både mamma och Ida!

- November månad är snart här, vilket betyder att vintern är oundviklig.

+ Snart tänds alla fina lampor vid Oxford Street, och vi ska ge oss ut på julshopping.

- Alkohol är dyrt.

+ Mina nya solgasögon är fantastiska, vill leva i dem. Jag som inte ens tycker om rosa?!

Likes

Comments

Älskade vardag, Grejer

Igår hade vi en riktig myssöndag vid Piccadilly och Oxford Circus. Jag och Nathalie tog bussen (eller, ett ex antal bussar då vi missade att hoppa av...) i det fina höstvädret och strosade runt medan vi väntade på att Klara skulle sluta jobbet. Då möttes vi alla vid Pizza Hut och fick en matkoma utan dess like.

God morgon kära vänner! Skoja, har varit uppe sedan 4 idag. Och vi har äntligen fått wi-fi! Kopplade in vårt nya idag och har hela dagen väntat på att den ska börja blinka grönt. Och nu gör den det. Vi skrek rätt ut kan jag tala om. Jobbar bara 5h idag också så har såsat runt hela dagen i skitkläder och otvättat hår. Det får jag göra när jag börjar vid 18. Har även läst lite, fotat grejerna jag köpte igår och handlat lite mat. Eller ja, banan och glass typ.

Har bokat biljetter hem till jul. Så det blir nog en vit jul trots allt! Flyger till Arlanda den 23:e och ber till Gud att jag inte jobbar. Annars måste jag försöka hitta sista minuten den 24:e vilket troligtvis är lika omöjligt som det låter. Vi får hoppas på bra karma helt enkelt. Om allt skiter sig brukar jag faktiskt ha det väldigt kul på jobbet så det löser sig. Har också precis betalat Novembers hyra, så allt jag vill nu är att jobba så jag kan känna mig lite mindre luspank.. Nåväl. Nu när vi har wi-fi kan jag skriva mycket mer och få in lite extra på så sätt. Måste starta eget företag här i uk om jag ska kunna skatta ordentligt på det också, det är näst på tur på min att-göra lista. Precis efter att öppna mitt dumma bankkonto. Vems dumma idé var det att jag skulle flytta till London egentligen? (skoja, gillar mitt liv. Avgudar det faktiskt. Vi hörs.)

Likes

Comments

Älskade vardag

Ännu en ny vecka i mitt fina London. Status på vädret; bättre än förväntat. Humör; på topp. Mina roomies; världen bästa. Men nu är det äntligen dags för en ny vecka med nya skandaler.

Denna vecka ska jag försöka hitta nåt fräsigt extrajobb som jag kan sysselsätta mig med under dagarna. Är helt ledig fram till 17 då jag börjar på baren varje dag. Får fortfarande in mina 8h om dagen (bara på andra sidan dagen) men hade gärna haft något annat för mig än att såsa runt och leka hemmafru om dagarna. Samtidigt så vill jag gärna ha den tiden ledig till att skriva, upptäcka teatervärlden här, planera veckan osv. Vill göra allt och ingenting. Får försöka hitta nån schysst balans tror jag.

Igår hade vi en främling här i huset som lagade pasta till mig och Nathalie. Vi hade dock glömt meddela vår roomie Klara så hon blev helt hysterisk när hon kom hem tio på kvällen och en främmande man stod i köket. Det löste sig såklart och vi hade en jättetrevlig kväll allihopa. Tror de kommer till mitt jobb ikväll, måndagar brukar vara lugna = tidig stängning. Vi höres!

Likes

Comments