Du är grym.

Att älska sig själv kanske är en självklarhet för många, men hur gör man? Många är istället hårda mot sig själva och självskadebeteende är idag extremt vanligt. Hur gör man för att inte ständigt mäta sig med alla andra och jämföra sig via till exempel sociala medier? Jag tror att man skall ägna några få minuter varje dag åt tacksamhet vilket kan göra en själv gladare och inte ta sig själv på för stort allvar.

Jag tror det är lätt att hamna i negativa tankar och se allt till de sämre andra och sig själv gör emot än. I stället för att ägna sig åt tacksamhet och de positiva man faktiskt har i sitt liv. Det försöker i alla fall jag göra, lista saker som ger mig positiv och negativ energi. Det går inte att bara bli gladare eller positivare i sin vardag genom att bara tänka en tanke eller läsa ett citat utan kräver aktivt arbete. Få in nya rutiner, vanor och beteenden som ger än positiv energi tror jag är viktigt. Skriver man ner detta så ser man svart på vitt vad man kanske gör för mycket av som ger en dålig energi eller stressar upp en i onödan. Nu är jag ingen expert på detta med att älska sig själv, jag tänker alldeles för mycket och över analyser alldeles för mycket. Men jag tänkte dela med mig av lite saker som jag gör för att må lite bättre och saker som får mig att älska mig för den ja är.

En sak jag tror är bra för att öka sin självkänsla och älska sig själv är att ”bli kär i sig själv”. Ingen person är perfekt eller fullkomlig. Alla har vi brister och har saker vi ständigt kan arbeta med. Men att bli kär i sig själv och ta åt sig av komplimanger andra ger än och suga åt sig det i stället för de negativa vi ständigt möter i vardagen.

Jag hade nog svårare med min självkänsla förr när jag var yngre. Tyckte inte om hur jag såg ut och tog mer åt mig åt de negativa man fick höra om sig själv och jämförde mitt yttre med andra som fick mer uppmärksamhet. Men jag tror ju mer jag lärde älska mitt inre desto självsäkrare blev jag på mig själv och min kropp.

En sak jag har svårt med är att jag är alldeles för snäll och tror att alla andra har lika stort hjärta som en själv. Vilket ger än sjuk besvikelse varje gång man tror det. Detta kan göra en sjukt utmattad av att hela tiden ge av sig själv men inte få lika mycket tillbaka. Men jag tror att jag försöker ge lika mycket tillbaka till mig själv. Jag försöker att inte ha hinder i mitt liv. Självklart har jag saker jag ser som rädsla eller feghet och backar för. Men jag försöker att inte sjunka ihop när jag får motgångar utan jag fortsätter köra och gör allting jag vill göra och ger mig fan på det. Detta tror jag man kommer långt på. Vara stolt över sig själv och peppa själv själv och inte förlita sig på att någon annan kommer att göra det!

En sak jag läst mycket om i psykologin är attribution, alltså hitta orsak i saker man själv eller andra gör. De tror jag är viktigt att inte vara för hård emot sig själv när saker är tuffa eller något gått snett. Till exempel har människor med högre prestation en benägenhet att attribuera misslyckande saker till bristande anstränging och människor med lägre prestation attribuerar misslyckande till att det är ens egen förmåga det är fel på. Detta tror jag kan stärka en själv om man arbetar på sin prestation och bara gilla läget om något går snett, då gör vi det bättre nästa gång och jag måste bara lägga i en ny växel i stället för att sjunka ihop och se sig själv som ett totalt misslyckande.

Sjukt luddigt inlägg. Men bli din bästa vän, lev varje dag som det vore den sista, jobba med positiva saker och tankar i din vardag. Sätt egna mål, belöna dig själv med små saker som gör dig glad. Följ ditt eget hjärta och skit fullständigt i vad folk tycker om dig. DU ÄR GRYM!

  • Må bra

Gillar

Kommentarer

Instagram