Header

Nu har det varit rätt tyst ifrån mig ett tag nu men det har sina anledningar. Det är inte så att det inte hänt så mycket, eller jo, det var rätt dött ett tag, men det har ändå hänt några kul saker!

Jag har skypat ett par gånger med match #2, mailat mycket med dem fram och tillbaka och intresset för denna familjen växte och växte. Tillslut hörde jag av mig till cultural care och frågade om råd, jag ville jättegärna bli denna familjens au pair men visste inte hur jag skulle göra för det var inte jättetydligt från deras sida hur de kände. CC tyckte då att jag skulle maila till familjen och berätta exakt hur jag känner, vilket jag gjorde. Efter ca 25h av en aning oro över att de hade läst mailet och struntat i att svara och rädsla att jag gick för fort fram osv fick jag äntligen ett svar tillbaka. Ärligt talat vågade jag knappt läsa mailet, jag var sååå nervös över vad deras svar var. Men jag behövde verkligen inte ha oroat mig så mycket som jag gjorde, de berättade att de kände samma, de ville ha mig som deras au pair och de skulle bara få heminspektionen godkänd och sedan ta allt där ifrån (det mailet fick jag alltså den 24e januari). Dagarna gick, vi mailade typ varje dag och har skypat en gång sedan dess om jag inte minns fel, och jag väntade på ett mail från CC som skulle bekräfta att allt var officiellt men det kom aldrig. Men igår ringde jag till kontoret i Stockholm och kollade om varför det mailet aldrig kommer och fick som svar att det förmodligen är någonting som kontoret i Boston väntade på av värdfamiljen. But guess what? Igår, kl 21.44 trillade det efterlängtade mailet ner i min "mailbox".

Kanske borde dra en sammanfattning; Måndagen den 13e Augusti, 2018, sätter jag mig alltså på ett flyg från Köpenhamn, som ska ta mig till Training School i New York, där ska jag tillbringa de första dagarna i staterna och dagarna kommer vara fyllda med information och lektioner som kan vara nyttiga för att ta hand om barn på heltid. Kommer även träffa massor av andra au pairer och förhoppningsvis knyta band för livet! Sen på fredagen kommer jag äntligen åka vidare från New York till Fort Wayne, IN, och träffa min värdfamilj. Guess who's super excited??

Det kan kännas ensamt att åka som au pair och man kanske är orolig för att man inte kommer hitta någon att hänga med när man är ledig. Jag har turen att redan ha snackat med två helt underbara tjejer på facebook som båda åker i juni, ena flyttar till Chicago, LI (vilket inte är alls långt bort från Fort Wayne) och den andra flyttar till Atlanda, GA (vilket tyvärr är ca 10h bort men kommer såklart hitta tid att ses), så det är en trygghet att veta att vi kommer kunna ses under vår tid som au pair, man känner sig inte lika ensam då. Om det är några andra som också ska åka som au pair i år får ni gärna höra av er och berätta när ni åker och vart ni kommer bo! Tipsar även att gå med i gruppen "Svenska Au pairer" på facebook, alla är alltid så hjälpsamma, välkomnande och peppiga! ❤️

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hej igen!
Nu har det gått ett tag sedan jag pratade med första matchningen i Long Valley, NJ. De var jättetrevliga osv men jag kände att genom att bo hos dem kanske inte hade gett mig den upplevelsen jag letar efter, gick på magkänslan och hoppas på att det var rätt gjort.

Nu har jag fått min andra matchning, en fin liten familj bestående av en mamma och pappa som båda jobbar inom sjukvården samt 2 barn, en dotter på 9 år till pappan från hans förra förhållande (som är hos dem varannan helg och på lov) samt en gemensam dotter på 3 år. De bor i staden Fort Wayne vilket är den näst största staden i staten Indiana. Staden ligger ca 2h ifrån Indianapolis och ca 3h ifrån Chicago. Vi ska ha ett skypesamtal nu ikväll så får vi se vad som händer! Det enda jag hittills tvekar på utifrån deras profil är schemat, schemat kommer förmodligen aldrig vara likadant samt att jag verkar vara ledig mitt på dagarna men inte så mycket på helgerna, samt att jag måste vara hemma och redo att jobba 4h innan jag börjar jobba igen (vilket kan begränsa mig från att få den upplevelsen jag vill ha, får inte lika stor möjlighet att upptäcka USA liksom). Vi får se helt enkelt hur det blir!

  • 102 Readers

Likes

Comments

Long time no see men det har sina anledningar. Min matchningsprocess har inte gått så bra, jag kom in matchningsprocessen i september och jag har inte fått en enda matchning faktiskt. Jag har varit väldigt nervös och orolig över att det skulle vara något fel med min ansökan, har pratat med CC ett par ggr för att höra med dem vad som kan vara anledningen (eftersom jag har sett och hört om andra au pairer som fick sin första matchning redan under första veckan). De på CC har dock sagt att det inte är något att oroa sig för och att familjerna som söker efter en ny au pair i Augusti har varit ovanligt sega denna gången.

Men NU har jag fått min första match! Såg kl 2 idag att jag hade fått ett mail av CC imorse och ett mail av någon okänd person (också imorse). Läste den okändas personens mail först och blev sååå chockad! De ville höra med mig om jag skulle vilja skypa med dem, trodde knappt det var sant om jag ska vara ärlig, hahah!

Denna familjen består av en mamma, pappa och tre supersöta barn, en pojke på 5år samt två flickor varav ena är 2år och den andra är 8år. De bor i en lite mindre stad vid namn Long Valley i New Jersey, ca en 70minuters bilfärd till New York. De verkar som en jättefin familj men är kanske ändå lite osäker eftersom ena flickan är 2år. Skrev iallafall till dem och berättade att jag gärna skypar med dem, så får vi se vad som händer därefter!

Likes

Comments

Idag pratade jag med Cultural Care och några minuter efter att vi lagt på fick jag ett mejl som bekräftade att jag är inne i matchningsprocessen! Alltså är det nu en av de roligaste och spännande sakerna som händer! En matchning kan komma när som helst och kommer kolla mejlen typ 1 gång i timmen minst, haha! Dock har jag fått veta att det förmodligen kommer ta några dagar innan jag får min första match, men det är bara att vänta och se!

Allt känns lite overkligt, detta var en sorts bekräftelse att nu är det bestämt, jag kommer åka, jag kommer flytta till USA och bo där i 1 år, fortfarande lite svårt att tro. Det kommer nog fortfarande kännas overkligt när jag står på flygplatsen och säger hejdå till mamma, pappa och syskon men det är ju trots allt typ 1 år kvar eftersom jag som tidigast åker i mitten utav Augusti, så jag kanske kommer kunna smälta det lite tills dess.

De kommande dagarna kommer förmodligen bestå av att kolla och uppdatera mejlen typ hela tiden samt att jag imorgon ska delta i ett 60min långt online-möte med mer info och tips och råd kring matchningsprocessen för att jag ska hitta den rätta familjen.

Likes

Comments

Nu är det inte länge kvar tills jag kan börja matchas med värdfamiljer!

Idag har jag jobbat på med ansökan, skrivit färdigt "host family letter" och laddat upp bilderna och för ungefär 10 minuter sedan skickade jag in ansökan! Min ansökan är alltså helt färdig och ska bara granskas och godkännas innan jag kan börja matcha med familjer! I över ett halvår har jag jobbat med ansökan lite fram och tillbaka och de kommande dagarna kommer jag vaka över min mejl och vänta på mejlet som meddelar att jag är inne i matchningsprocessen, så exalterad, hahah!

I'll keep you guys updated!

Likes

Comments

Hej igen!
Allt börjar närma sig nu! Skolan har dragit igång, det har varit en studentfest, mössprovning och vanliga skoldagar i flera veckor nu. Allt går helt okej, skoltrött ja men det får gå.

Update på livet
- Den 15e September hade jag teoriprovet för körkortet, blev godkänd och hoppade typ ut där ifrån med ett stort fånigt leende på läpparna.
- Samma dag skaffade jag min första tatuering med brorsans namn i morsecode, hur nöjd som helst (och fler kommer det definitivt bli, när? det får vi se)
- Den 18e September hade jag uppkörning och blev godkänd!! Bästa känslan verkligen!
- 25e September var det första studentfesten med pyjamas tema, grym förfest med tjejerna och några killar i klassen och sen ut på Grace. Galet lyckad kväll!
- 27e September var det mössprovning (ändå ett tecken att nu är det våran tur att ta studenten, kändes väl lite mer "på riktigt" nu)
- 29e September beställde jag min studentmössa!

Ja sen har det väl inte hänt så mycket mer om jag minns rätt? Det har varit rätt lugnt i skolan men nu börjar det dra igång med prov och inlämningsuppgifter men vem vill läsa om det?

Au pair update
Det har inte hänt så mycket på Au pair fronten om jag ska vara ärlig, Cultural care ringer typ 1 gång varannan vecka men jag har inte möjlighet att svara eftersom jag oftast sitter på lektion. Dock när jag väl pratar med dem så undrar dem bara hur det går och om jag har några frågor, men nope, om jag hade haft problem eller haft några frågor så skulle jag ringt. Detta är den enda negativa saken med CC hittills, de är väldigt pushiga, men det får väl vara okej.

Idag har jag uppdaterat min ansökan, gjorde färdigt "hälsorapporten", bockade av körkortet m.m. Man kan egentligen säga att jag gjorde färdigt allt förutom bilder, video, referenser och "host family letter". En färdig ansökan börjar närma sig, om (förhoppningsvis max) en månad är jag kanske med i matchningsprocessen!!

Likes

Comments

När jag berättar om mina framtidsplaner och att jag vill åka som Au Pair till USA efter studenten finns det många frågor som dyker upp och nu tänkte jag svara på de vanligaste frågorna. Om det är något ni undrar över är det bara att skriva en kommentar eller skriva till mig på mina andra sociala medier som ni hittar i vänsterspalten!

Vad innebär det att vara Au Pair?
Au Pair programmet är ett utbytesprogram som flera olika organisationer har. De mest kända organisationerna är Cultural Care, STS Au Pair, Skandinaviska Institutet och Au Pair in America men alla organisationer erbjuder ändå samma program eftersom det finns särskilda regler som alla olika Au Pair organisationer måste följa.

Att vara Au Pair innebär att man flyttar in hos en familj i ett annat land och jobbar kort och gott som barnflicka och själva ordet Au Pair kommer från franskan och betyder "jämlik", man menar alltså att man ska vara jämlik med familjen och behandlas därefter. Man ska inte bli behandlad riktigt som en anställd, mer som en familjemedlem.

De uppgifter som en Au Pair har är att ta hand om barnen, hur och vad för uppgifter man har beror helt på barnens ålder. Äldre barn behöver man skjutsa till skola och aktiviteter, hjälpa med läxor osv medans mindre barn passar man hemma och eventuellt åker på små utflykter med till exempel.

Hur blir man Au Pair?
För att bli Au Pair behöver man uppfylla vissa krav, majoriteten av kraven har landet (till exempel USA) bestämt och vissa krav har organisationen själv bestämt.

Några krav är:

  • Att man är mellan 18 och 26 år gammal
  • Att man har minst 200 timmars barnerfarenhet, barnerfarenhet innebär alltså att man har haft ansvar för barn, man kanske har suttit barnvakt eller jobbat på ett dagis/förskola eller fritids.
  • Kan prata och förstå landets språk (i mitt fall, Engelska)
  • Har gymnasieexamen (eller motsvarande) vid avresa
  • Har körkort
  • Är vid god hälsa

Hur går det med ansökan?
Ansökan går helt okej än så länge, mer än hälften är klar. Dock är jag inte helt färdig med de delar som det står "finished" på, anledningen till det är för att jag började med ansökan för några månader sedan då jag fortfarande gick i skolan och då hade jag inte jättemycket tid eller ork till att fylla i den. En annan anledning är att jag absolut inte har bråttom eftersom det är lite mindre än ett år tills jag får åka eftersom jag måste ta studenten först!

Jag har även fått in 200 timmars barnerfarenhet, vilket känns skönt. 180 timmar av de timmarna har jag fått genom att ha sommarjobbat i tre veckor denna sommaren och förra sommaren och resten har jag samlar ihop genom att ha passat mina småsyskon och min systerdotter.

Jag är alltså egentligen snart färdig med min ansökan vilket känns super och jag är redan taggad inför matchningsprocessen som drar igång så fort jag är färdig med ansökan och den har blivit godkänd!

Varför vill du bli Au Pair?
Jag vill bli Au Pair mest för själva upplevelsen, vilket majoriteten av alla andra Au Pairer håller med om. Jag känner även att jag är rätt trött på mitt "vanliga Svensson-liv" här i Sverige och att lämna Sverige för att leva i det land jag varit rätt fascinerad över i flera år, vara med om ett rätt speciellt äventyr och samtidigt få njuta av livet känns rätt behövligt efter 13 år i skolbänken. Jag vill under det året hitta mig själv kan man säga, jag vill lära känna mig själv mer, utvecklas som person samt att samla alla tankar och förhoppningsvis komma fram till vad jag vill göra när jag kommer hem igen. En annan anledning till att jag vill åka, vilket även är ett stort plus i kanten, är för att jag vill utveckla min engelska. Jag har kämpat med min engelska under alla år i skolan och jag vill så gärna bli ännu bättre, jag älskar språket och det känns bra att kunna det språk som majoriteten av världens befolkning förstår. Ett annat plus är de vänner man kommer skaffa sig. Jag har läst flera Au Pair bloggar och det verkar som att den relationen man får med de man träffar där borta är rätt speciell, svårt att förklara, haha!

Vart och när vill du åka?
Drömmen är ju rätt nära centrum i New York eller Los Angeles och det har varit min tanke sedan jag upptäckte att man kan bli Au Pair. Men nu har jag börjat tänka på San Francisco också och jag känner även att jag är helt okej med om det är en mindre stad i utkanten av dessa städerna. Men samtidigt ska man inte vara den som tackar nej till en familj bara för att de bor på "fel ställe" om ni förstår. Huvudsaken är att man ska trivas med familjen.

Angående när jag vill åka då, jag vill gärna åka någon gång mellan mitten av Augusti och slutet av September 2018 för som det ser ut nu så har jag lite saker som jag vill göra innan jag åker. Till exempel så vill jag åka på festivaler men främst vill jag såklart tillbringa mycket tid med vänner och familj innan jag åker för att säga hejdå och det kan vara lite svårt att få ihop medans jag fortfarande går i skolan. Jag känner även att det skulle funka bra att börja med rutiner och ett rätt stabilt schema direkt när jag kommer dit så att jag kan spendera mycket tid med värdföräldrarna och barnen innan jag åker hem.

Vilken organisation kommer du åka med och varför valde du den?
Jag kommer åka med Cultural Care för att det är den största organisationen, de har skickat Au Pairer till USA sedan 1989 och över 85 000 personer har åkt med dem genom åren. Det är även Cultural Care som jag har hört mest om, de känns professionella och det känns tryggt att åka med dem.

Vad ska du göra när du kommer hem igen?
Detta anser jag är den jobbigaste frågan jag kan få för tillfället. Jag har helt ärligt inte en endaste liten aning om vad jag ska göra när jag kommer hem igen, det enda jag vet är att jag måste plugga vidare eftersom jag går Samhäll med beteende inriktning nu på gymnasiet, alltså blir jag ingenting. Vad jag ska utbilda mig till är väldigt oklart men jag hoppas på att det klarnar upp medans jag är i staterna!

Lilla jag på skolans toalett & jag och världens bästa tvillingbror

Hoppas jag har svarat på de viktigaste frågorna för tillfället och som jag skrev tidigare får ni gärna höra av er om ni har några frågor, kommentarerna finns alltid samt så finns mina sociala medier till vänster om inlägget. Jag kommer uppdatera bloggen lite då och då om det händer något kul antingen på Au Pair fronten, allmänt i mitt liv eller om det är något jag allmänt vill informera om!

Likes

Comments

Hej!

Det var ett bra tag sedan nu, ellerhur? Tänkte göra en nystart med bloggandet fast denna gång med ett annat fokus.

I höst börjar jag sista året på gymnasiet, ett år fyllt med mindre roliga saker så som gymnasiearbete, plugg och stress samt mycket roliga saker som till exempel studentfester, fester över huvud taget, förberedelser inför bal och student. Men det som jag även kommer lägga ner mycket tid på och som denna bloggen kommer främst handla om är mitt år som Au Pair. Jag har velat bli Au Pair sedan jag läste en artikel i en Frida tidning om en som var Au Pair i USA när jag gick i sexan och viljan och motivationen till att bli Au Pair har definitivt inte släppt, den har snarare vuxit sig starkaren, hösten 2018 blir det äntligen av och just nu är jag mitt uppe i ansökan!


"Föreställ dig tid i USA fullt av äventyr, studier vid ett amerikanskt college, vänner ifrån hela världen, resor och arbete med barn i en amerikansk familj. Allt medan du får betalt. Detta är vad au pair-programmet innebär."


När jag berättar om mina framtidsplaner för släkt, vänner mfl så berättar jag att jag vill till USA och jobba som Au Pair och jag får nästan alltid frågan "vad innebär det?". Om jag ska förklara vad en Au Pair är enkelt och kortfattat så skulle jag säga att det är en barnflicka/nanny. Man bor hemma hos en familj och tar hand om barnen helt enkelt. Men det är även en sån sjukt cool upplevelse och man kommer utvecklas så mycket som person under året man är iväg, majoriteten som åker iväg hittar sig själv, förstår vem man är och hittar vänner för livet samtidigt som det är en speciell upplevelse. Jag anser att det är en perfekt blandning av ett äventyr och jobb.

Jag kommer berätta mer om själva Au Pair programmet i ett annat inlägg, vilken organisation jag kommer åka med samt att jag berättar mer kring varför jag vill åka, mina förväntningar osv. Men fram till Augusti ungefär kommer det förmodligen inte bli så mycket uppdateringar av flera anledningar. Just nu jobbar jag och pluggar till körkortet samtidigt som jag ska få tid till att njuta av sommarlovet med familj och vänner (minus det kassa vädret). Alltså kommer det vara rätt tomt här ett tag samt att det inte kommer hända så mycket på Au Pair fronten, är långt ifrån färdig med min ansökan, haha!

Jag hoppas iallafall att ni vill hänga med mig på mina två mest intressanta och roliga år hittills, jag är iallafall galet taggad!

Likes

Comments

Likes

Comments

En ny åsikts måndag! Hur känns det? Bra, från min sida!

Tänkte ta upp just det här med piercings och tattoos. Det är egentligen massor med olika åsikter om det! Vissa älskar det, vissa hatar det och vissa är neutrala. Själv, älskar jag det! Det är så snyggt (om det är på rätt ställe och rätt motiv). Vi alla har förmodligen googlat bilder på piercingar och sett de med töjningar i näsan, underläppen, piercingar över hela ansiktet osv, vilket inte är så snyggt dock.. Men vanliga piercingar i läppen, i näsan, ögonbrynet, i örat (även töjningar i örat), ja, alla de piercingar som de flesta har!

Det är med tatueringar då? Sjukt snyggt, men somsagt, bara det är "rätt motiv" (om ni fattar?). Det snyggaste måste nog även vara sleeves, om jag får säga det själv! Både på killar och tjejer! Även tatueringar upp på halsen är snyggt.

Jag själv vill ha tatueringar och piercings (sleeve hade varit nice och även en septum + tragus) men jag vågar faktiskt inte. Tyckte bara att ta hål i öronen gjorde ont och tänk då att en nål går igenom brosket i näsan eller tragusen, eller att få nålar i sig flera gånger på rad, njaa... vet inte haha! Kommer nog kanske ta en tatuering i handleden eller nere vid foten, vi får se, det kommer dock inte hända på ett par år, haha!

Jag känner att jag även måste flika in att det är något med mig och killar med piercings/tatueringar... Gaah, så snyggt! De flesta jag har sett med det har jag alltid tyckt att de är snygga, grymt snygga!!

Likes

Comments