Att vara sin egen värsta fiende

Hej på er!

Nu var det bra längesen. Tanken är att dra igång både bloggen och youtube igen nu under januari, det är ju otroligt kul men ibland är det svårt att få ihop tiden.. 🙄

Jag hoppas iallafall att ni haft en god jul och ett bra nyår, mitt har varit kanon.

Jag tänkte faktiskt låta årets första blogginlägg bli ett väldigt seriöst sådant, där jag ska öppna upp mig och berätta hur det faktiskt ligger till bakom de (många gånger) perfekta kulisserna.
Jag vill ju att ni ska vara med på HELA resan, i uppgångar och i nedgångar, och just nu är det en stoooooor djup grop jag är i rent mentalt.

Att ridning är en sport med hårt klimat där det är väldigt lätt att döma andra är inget nytt. Att internet påverkar oss och ger oss dålig självkänsla är heller inget nytt.
Så hur blir det då när man kombinerar dessa två? Vad händer med oss och vår självkänsla?

Jag har, som ni alla kan se på tdb, inte haft iprincip några bra tävlingsresultat, däremot går det ofta väldigt bra hemma och på träning.
Men så fort man ens nämner programridning, så går det från top notch till inte så bra på millisekunder.
Jag länger tyglarna omedvetet. Jag glömmer driva. Jag glömmer ställa. Loca utnyttjar situationen (ponny, rödhårig, sto - behöver man ens säga något mer) och fattar fel galopp för det är ganska skönt. Jag får panik - bryter av - fattar ny - FEL IGEN och sen är den onda cirkeln igång,

Jag börjar psyka mig själv redan på framridningen på tävling, för det är precis vad jag gör.

Jag ser hur bra jag tycker alla andra rider sina hästar, och så tycker jag själv att jag är värdelös i jämförelse och inte alls kan prestera på samma nivå.
Fast min häst känns nog ganska stel idag, hon lyssnar inte på det jag ber henne om.

Och kolla där i publiken, där sitter den där jämnåriga tjejen som berättat hur fin hon tycker Loca är och att jag är så duktig.

Total blackout. Prestationsångest. Panik.

In i collectingring, tappar greppet. Tänker att jag ska fatta en galopp - det blir fel. Panik. Vad gör jag nu? Drar bak skänklarna och lutar överlivet framåt med glappa tyglar - fel galopp igen. Jag måste ju få till det innan startsignalen går?! Hur ska jag annars klara galoppen i programmet? Panik. Lyckas få till en fattning med rätt galopp innan startsignalen. Klapp och beröm.

Visselpipan blåser, fjärilarna i magen flyger som om det är en varm vårdag i maj. Känner hur nervositeten riktigt kryper i magen och så börjar tankarna snurra. Kommer det gå bra den här gången? Hon får inte ställa upp sig snett på uppridningen nu, måste komma ihåg att driva för att få henne rak.
Fixar uppridningen, nu ut i programmet. Hur ska jag kunna ställa och förbereda när hon var så stel på framridningen och de andra red så fint, vad kommer de tycka om mig? Kommer folk tycka jag är dålig när de ser mitt resultat i tdb?

Jag blir passiv i min ridning. Tänker att jag inte vill störa något, för jag vill inte att det ska bli fel. Låter Loca glida omkring medans jag snällt styr och försöker att inte förstöra.

Nu kommer snart galoppen. Herregud. Kommer vi fatta fel? Måste börja förbereda, få henne beredd. Lutar mig framåt, skänklarna åker bak, tygeln glappar. Loca tar upp huvudet, fel galopp. Fan.
Paniken växer i mig och fjärilarna är nu som stora, flaxande urtida monster som försöker bryta sig ut ur en bur.
Jag glömmer ställa, är mitt i volten, hon blir lite utåtställd. Fel galopp igen.
Jag försöker samla mig och testar igen, yes, äntligen rätt galopp.
Avklarar galoppen med ett hastigt och oförberett avbrott, men jaja. Det var inte för tidigt iallafall.
Får lite ny kraft, nu jäklar ska jag sätta den sista halvan.
Traven känns okej, jag hade säkert kunnat samla mer och få henne mer framåt - men jag vill inte störa. Lugnt och harmoniskt är det jag är ute efter, men känslan är en annan.
Nu kommer galoppen igen. Okej det här varvet brukar vara lättare. Bra. Ska förbereda lite bättre.
Rätt galopp, äntligen. Känner hur ångesten släpper och jag slappnar av och slutar driva - avbrott. Helvete. Är snabb med innerskänkeln och får igång galoppen igen efter bara något travsteg.
Ger upp inombords men rider klart. Får till en hyfsad uppridning och halt på slutet, aja, alltid något.

Kommer ut ur banan. Mamma och Fanny, alltid lika peppande. Stöttar. Loca får klappar och gos.
Är besviken på mig själv, igen. Varför tror jag inte på mig själv? Varför kan jag inte rida lika bra här som jag kan göra hemma? Vart tar mitt jävlaranamma vägen, min beslutsamhet, min passion.
Väntar på resultat.
En helt okej inridning, sen sjunker det. Höjs lätt på slutet tack vare en bra uppridning och halt.
Känner hur besvikelsen över procenten jag just fått sköljer över mig. Känner hur tårarna bränner bakom ögonlocken. De runt mig försöker peppa och säga att det är okej, det var en dålig dag. Vi får träna hårdare. De lyfter de som är bra.

Det känns som att vara i en dimma. När är det vår tur? När ska jag börja tro på mig själv? När ska jag kunna bli avslappnad och rida på framridningen, i collectingring och på banan som om det vore på gärdet hemma eller på Magnussons-bana?
Där jag kortar upp tyglarna, vågar ta befälet och rida min ponny. Där det faktiskt går riktigt bra och där det känns som att vi flyger. När och hur ska jag lära mig att få med mig den känslan, beslutsamheten och ridningen på tävling?
När är det min tur?

Det ni precis läste är hur en tävlingsdag känns för mig.
Jag lider av sån prestationsångest. Egentligen är det ju ingen som bryr sig om hur jag rider, de har antagligen nog med sig själva.
Men jag kan inte släppa det faktum att jag vill rida fint, jag vill visa upp det vi åstadkommer hemma, jag vill visa alla vad jag kan.
Därför säger det stopp redan vid programridning, trots att jag rider samma vägar när jag värmer upp. Jag ska visa alla som är där vad jag kan, och att jag kan göra det bra. ”Men kan du verkligen det?”, säger den lilla svarta, arga demonen i mitt huvud, jag blockerar mina framgångar genom att låta demonerna i huvudet ta över. Jag vet inte hur jag ska kunna vinna en fight med dem, jag har inte kommit så långt hittills.

Jag har dessutom ganska höga krav på mig själv. Jag vill bli en del av Sveriges dressyrelit en dag, och det målet har jag haft sen jag var 6 år gammal.
Jag vill verkligen, men det känns som att tiden rinner ur händerna på mig och jag springer i 180km/h för att komma fram. Men vad har jag bråttom till? Ridning har ingen åldersgräns. Jag är nyss fyllda 12 år. Jag har haft egen häst i 1,5 år. Jag har ridit sporadiskt en gång i veckan i 4,5 år innan. Jag hade precis lärt mig galoppera när jag skaffade Sirocco och sen köpte Loca.
Varför kan jag istället inte hylla mig själv, se vad jag åstadkommit på så kort tid, och bara ha kul. Slappna av, se det som en rolig grej utan någon som helst prestige, och låtsas att tävlingsbanan är ridhuset här hemma. Mitt älskade, folktomma ridhus med radion på hög volym, mamma och Fanny skrattandes och dansandes på läktaren, med känslan av att jag och Loca dansar tillsammans, allt detta en fredagkväll klockan 21 efter en skolvecka med prov där jag trots mina svårigheter ändå har betyg i nästan alla ämnen.
Jag har gjort ett rent ut sagt jävligt bra jobb med Loca. Vi har testat så många tränare, bytt stall, bytt träningsupplägg och foder. Allt för att vi ska kunna nå våra mål. Och kolla hur långt vi tagit oss ändå, om man kollar hur det såg ut för ett år sen, vi har ju utvecklats massor! Jag har utvecklat Loca massor och jag har ju blivit jätteduktig. Vi är ju ett grymt bra team när vi faktiskt försöker!

Jag försöker också vara en bra kompis. Jag är alltid glad, alltid snäll, jag har humor och är påhittig. Jag älskar att prata med människor, är utåtriktad och har många fina vänner.

Dessutom har jag världens bästa familj. Mamma och Fanny som alltid är med, går efter mig i skogen på långa turer. Cyklar milslånga rundor tillsammans med mig och Loca. De mockar och gör stallet. Ser till att Loca och jag alltid mår bra och är i tipptopp. De räknar foderstater och köper foder. De kör till träningar och tävlingar. Är ute med oss i ur och skur. Dessutom har jag min fantastiska pappa som stöttar mig hemifrån. Låter mig sno mamma flera timmar om dagen medan han är hemma och har hand om mina syskon.
För jag har faktiskt fyra syskon här hemma också.
Fyra syskon som jag kan tänka mig känner sig lite åsidosatta vissa stunder då min satsning tar så mycket tid och pengar, men som tack vare mina föräldrar har allt de kan önska sig. All kärlek och tid man kan begära får vi alla fem, även om det är tufft.
Vi får inte glömma mormor och farmor som är barnvakter när vi är och tävlar.
Eller all övrig släkt och vänner som hejar, peppar och sponsrar.

Sist men absolut inte minst får vi inte glömma de fantastiska sponsorerna jag har. Som peppar och stöttar. Bidrar med fantastiskt utrustning, de bästa tillskotten och magiska, masserande händer.

Så VARFÖR är det så svårt att slappna av, ha kul och tänka på hur bra jag faktiskt är? Varför är det så tabubelagt att kunna säga ”fan, vad bra jag är!”. För vi alla är bra, vi alla kämpar. Vi har alla rätt att ge oss själva en klapp på axeln för att vi gör vårt bästa.
Vi är inte mer än människor. Vi måste bli lika duktiga på att berömma oss själva som vi är på att berömma hästen. Ofta tänker man ”oj, vad duktig hon är, där bjöd hon till!” eller kanske ”wow, vilken fin skänkelvikning! Vad duktig hon är!” istället för att tänka och säga ”åh, nu gjorde jag rätt! Heja mig” eller ”vilket bra team vi är, där gjorde jag rätt och gon reagerade!”

Jag påverkas mycket av alla sociala medier också. Man ser allas fina hästar, allas fina saker, hur bra alla rider och hur bra och fint allt går och är för alla jämt. Även jag själv tycker det är roligast att visa det som går bra. Att visa den bästa minuten av 60 minuters träning. Att lägga upp den finaste bilden bland de 50 man tagit för att få till den.
Att hela tiden leva upp till en perfekt fasad, pressar oss nog alla ganska hårt rent psykiskt.
Men är det verkligen så svart på vitt som man ser på instagram? Nej. Vi har alla dåliga dagar. Det går inte alltid bra att rida. Hästen kan inte alltid ha öronen framåt och ögonen öppna. Jag kan inte alltid ha rena ridbyxor - jag är ju för fasen i ett stall.

Att leva upp till den perfekta ytan är tufft, det är det. Det blir en inre stress där det tar längre tid att välja den perfekta outfiten än att rykta hästen. Den tiden man lägger på att få till den snygga bilden till instagram, att matcha en snygg outfit till träningen som på nätet kommer ha gått sååååå bra, den tiden borde vi istället lägga på att ge vår häst en extra morot, ge några fler pussar på mulen, rykta lite längre än vanligt. Att släppa pressen på att leva upp till den perfekta imagen och istället lägga mer tid på våra fantastiska djur.

Ikväll kommer jag att sätta mig ner. Tänka igenom min satsning. Ska jag verkligen börja tävla redan i februari eller ska jag kanske vänta till i juni när jag känner mig mentalt redo, eller ska jag kanske ge upp ridningen helt?
Jag ska försöka ändra mitt sätt att se på mig själv. Jag ska börja berömma människorna runt omkring mig mer. Jag ska bli bättre på att pepp mig själv och lyfta tre bra saker jag gjort varje dag.
Jag ska tänka på vad jag har för folk runt mig. Ger de eller tar de energi? Ger den energi - umgås mer med personen. Tar den energi - umgås mindre med personen.

Jag lovar också mig själv, att jag ska sluta hänga på sociala medier så mycket.
Jag ska såklart fortsätta uppdatera mina egna, och framförallt börja vara mer ärlig och öppen för er med hur det faktiskt går och att allt inte är skitbra jämt. Men jag ska däremot sluta lägga så stor vikt vid vad andra gör och har på sig och istället försöka vinna över mina egna demoner - för det är trots allt dem som förstör för mig och får mig att om och om igen göra mig själv besviken.
Jag ska istället lägga lite mer tid på min ponny och på att jobba med mig själv.
Att varje dag ha roligt.

Jag behöver inte ha bråttom, jag ska fortsätta satsa mot att bli en del av dressyreliten - men om det blir när jag så är 70 år gammal så får det vara så.
Det är inte slutdestinationen som räknas i slutändan, utan hur man tar sig dit. Och jag vill att min väg till mitt mål ska vara fylld ödmjukhet, respekt, kärlek och glädje. En väg där jag och Loca dansar med varandra, inte mot varandra. En väg där jag uppskattar allt & alla jag har och framförallt en väg där jag uppskattar och respekterar mig själv.

Det är skitsvårt att rida, men det är också skitkul. Det är värt det tuffa. Men man måste komma ihåg att inte tappa bort sig själv på vägen, och man måste komma ihåg det som är viktigt. Man måste dagligen påminna sig själv om hur jävla bra man är, och påminna andra om hur bra dem är. Inse sitt eget och andras värde - vi är alla viktiga.

Ju mer man tycker om sig själv, ju mer kan man tycka om andra.

Kan vi inte bara enas om att släppa prestigen för en stund, att våga visa upp något som inte är 100%, att våga peppa och stötta varandra i vår så svåra sport, att släppa kraven ibland? Jag tror att vi alla behöver det.

Tack för att ni orkat läsa såhär långt.
Det är lite läskigt att öppna upp sig om hur man faktiskt känner och hur det ser ut, men jag tror att vi är många som känner såhär i slutändan, och att det är skönt att vet att man inte är ensam.
Nu vet ni vad jag kämpar med för demoner på tävling, varför det inte brukar gå så bra och varför jag ibland är ledsen. Den nakna sanningen.


En helt perfekt o-perfekt bild
Öronen står åt alla håll, hjälmen åkte ner över ögonen och vi har ingen välmatchad outfit
#detärokejattkänna

  • Nära Grevgatan -, Vingåker

Gillar

Kommentarer

TeamSaraochShaman
TeamSaraochShaman,
Så himla viktigt och intressant ämne, detta är nått som många har besvär med speciellt jag själv. Just de där demonerna som bara hoppar på en. Först är allt bara roligt men sen blir det bara ett stressmoment. Tankarna springer maratonlopp, vad gör hästen, tänk om jag inte vågar och hur ska det gå, vi måste vara felfriga, vi måste rida på bra procent osv. Speciellt tufft är det då man som jag har en bränd hopphäst som ingen tror på. MAn vet vad folk säger bakom ryggen, sen får man så klart lägga allt på en rimlig nivå men just den där tanken och kraven man har på sig själv. Jag tror att man måste sluta jämföra sig med andra, man måste utgå från sig själv och vilken nivå och vad man har för förutsättningar men det är svårt. Riktigt svårt. Mitt mål för detta året är att släppa kraven även om det är sjukt svårt men försöka göra nått på våran nivå och sedan ta det därifrån. Kämpa på bästa du!! nouw.com/teamsaraochshaman
mariellefriman
mariellefriman,
Modigt och bra inlägg, har haft samma problem och tror många kan känna igen sig i det du skriver 💕nouw.com/mariellefriman
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229