Att gifta sig i Turkiet

I Turkiet är ca 99 procent av befolkningen muslimer, sen är 1 procent kristna ortodoxa, protestanter, katoliker och judar. Ilyas familj är ortodoxa kristna och därför gifte vi oss i kyrkan i hans hemstad.

Veckan innan bröllopet gick vi till kyrkan och träffade prästen som förklarade hur ceremonin skulle gå till. Jag fick också visa mitt dopbevis eftersom man måste vara döpt för att få gifta sig i kyrkan.

Vi hade ett så kallat "litet" bröllop med ca 200 gäster. Det var ju för att jag bara hade min närmaste familj där så att min sida var ju såklart inte så många..


Här är jag och min pappa innan han "lämnar över mig" till Ilyas. Efter det gick vi tillsammans fram till altaret. Det är tradition att brudgummens bror är best man och hans syster är brudtärna. Eftersom att Ilyas inte har någon syster så var hans kusin min brudtärna. Dom två står också framme med brudparet under vigseln.


Tre saker ska göras under vigseln och varje moment görs tre gånger. Att man gör det tre gånger symboliserar fadern, sonen och den helig anden. Vi fick på oss varsin stor guldkrona som Ilyas bror bytte plats på mellan mig och Ilyas tre gånger. Vi fick dricka tre små klunkar vin var och sen gå tre varv runt bordet ni ser på bilden. Sen fick Ilyas säga ja till mig på arabiska och jag på turkiska.


Här står vi efter att själva vigseln var färdig och den närmaste familjen skulle få komma fram och ge sina presenter. Här i Turkiet ger man guld eller pengar. Antingen så ger man smycken eller som små guldmynt som sätts på ett band man har runt halsen.


Efter detta åkte vi hem till Ilyas föräldrar och vilade oss lite och gjorde oss redo för festen på kvällen. När kvällen var slut var jag så trött att jag knappt stå på benen men hade haft världens bästa dag.


Gillar

Kommentarer