vad får din tid att gå snabbt?

Nu är det fredag och för min del har veckan verkligen snurrat förbi hur snabbt som helst! Jag tror att tiden går fort när man har kul och för mig är detta det bästa kvittot att jag är på rätt väg. Jag har fått endel frågor hur det är att vara egen företagare och jag tänkte att jag ska ge lite tips för dig som kanske är sugen men inte vet riktigt vart du ska starta.

Jag älskar tanken på att jag bygger min egen dröm istället för någon annans genom att arbeta för mitt eget bolag. För tre år sedan startande jag en mäklarfirma i Stockholm, Grand Fastighetsförmedling. Detta företag växte snabbt det var absolut ingen enkel resa och jag är glad för allt jag lärt mig. Nu står jag inför nya utmaningar och snart kommer jag starta mitt andra företag! Att ha bolag är det bästa som finns. Är så peppad och hoppas några av mina små tips ska hjälpa en liten bit på vägen!Mitt bästa tips för dig som vill vill bli egenföretagare är att vara extra noggrann i uppstart. Det är en otroligt rolig resa med eget men utan en stabil grund så kommer du stöta på problem längre fram som du hade kunnat undvika med en tydlig plan. Nedan har ni några av de saker jag tycker är viktiga.

1. Hur ska du tjäna pengar?

Utforma en tydlig affärsplan med realistiska uträkningar för att se om din idé är lönsam. Här är det viktigt att ej drömma iväg och endast skapa lyckokalkyler. Hur många produkter eller tjänster kommer du kunna sälja? Hur lång tid tar det för att uppnå företagets mål? Vilka är dina konkurrenter och vad kan du göra bättre? Hur ska du nischa dig?

2. Gör en affärsplan

En affärsplan är hjärtat i företaget det ska beskriva vad ni ska göra samt hur det ska gå till. En bra utformad affärsplan är viktig för att underlätta framtida strategiska satsningar. Lägg mycket tid här. Skapa en road map med olika delmål.

3. Hitta bra partners

Man brukar säga att delad glädje är dubbel glädje och det gäller även när man driver företag. Nyckeln är att hitta personer som är specialiserade inom olika områden. När man driver företag är att bra att ha så bred kompetens som möjligt inom bolaget för att bland annat hålla nere kostnader till en början och lära av varandra. Här är det otroligt viktigt att i tidigt stadie skapa ett samarbetsavtal. I avtalet ska det tydligt framkomma vem som ska göra vad. En hel del företag stöter på problem efter ett tag om man inte gör detta rätt i början. Det är lätt att en person känner att den arbetar mer än de andra eller så inser man under arbetets gång att visionen skiljer sig åt.

4. Håll nere kostnaderna

Till en start är det bra att ta så liten risk som möjligt vänta med att ta alldeles för stora kostnader, vänta med att anställa personer och gör smarta planerade köp/investeringar. Om du har möjlighet att arbeta parallellt under en uppstart kan även detta vara en smart idé till du sparat ett kapital som gör att du känner dig ekonomiskt säker.


5. Vem är din kund?

Skriv ned företagets drömkunder hitta de som behöver din tjänst eller produkt. Skapa din drömportfoli!

6. Kom ut på marknaden

Fastna inte i planeringsfasen. Kom ut på marknaden och utveckla företaget med dess tjänster eller produkter under resans gång. Viktigast är att du snabbt får snurr på försäljningen och att pengar börja komma in.

7. Vinnarskalle och positiv attityd

Med rätt inställning och självförtroende kommer du gå långt. Lär av andra som redan driver framgångsrika bolag och våga fråga efter deras bästa tips. Gör något du älskar som får dig att vilja hoppa upp ur sängen på morgonen. Våga dröm stort och jobba hårt!


Trevlig fredag babes!

Gillar

Kommentarer