Mina porslinserviser

Nu är det jag som tydligen har skrivit ett helt blogginlägg om porslinet i mitt skåp. Tyckte först att det var en strålande idé, men sen mitt i processen insåg jag att det kanske är jättejättetråkigt?

Men om så är fallet så får det väl vara så. Att dyka in i någons köksskåp är kanske den typ av läsning man behöver ibland.

Eden av Rörstrand.
Det var Sigrid Richter som gjorde designen till sen här servisen på 1960-talet, som blivit en klassiker och tillverkas än idag. I den nyproducerade serien tillverkas tallrikar, mindre assietter, stora och små skålar, muggar och porslinburkar. Jag har en kompis som frågade om det är meningen att äpplet ska påminna om en vagina. Själv hade jag inte alls tänkt på det men nu kan jag inte riktigt släppa det. Hoppas ändå att det var Sigrid Richters hemliga motiv.

Mumin av Arabia.
Man kan väl knappt ha varit en indiehipster utan att ha några muminkoppar? Men det är en fantastisk serie, går aldrig ur tiden, uppskattad av alla, och dessutom kul att det kommer en mugg med nytt motiv varje år. Min äldsta mugg, den gröna med lilla My, har jag nog haft i minst 15 år. Resten har tillkommit efter hand, precis som skålarna och en tekanna.

Elsa Beskow-kollektionen från Design House Stockholm.
Älskar det här porslinet, även fast jag inte har så många exemplar av den. Elsa Beskows illustrationer och sagor är så otroligt fina. Mamma brukar ofta läsa historien om Petter och Lotta när jag var liten, så kanske är det därför dess känns så trygga för mig. Figurera på muggarna kommer nog från Blomsterparaden.

Räsymatto av Marimekko.
Av den här serien har jag bara två tallrikar och en skål. Men så fina de är! Tallrikarna är väldigt breda och har en liten "uppåt" kant. Samlar gärna på mig fler varianter från den här serien i framtiden.

Blå karp.
De här har jag fått av min bonuspappa, som i sin tur fått dem av sin syster. Egentligen så hör nog inte skålarna och ramenskedarna ihop med kopparna och flaskan, eftersom de ska användas för ozeki (sake) medan de andra kommer från Kina. De liknar det här kinesiska porslinet, men är betydligt yngre och säkert mindre exklusivt. Alltså, ursprung är ytterst oklart men de är fina och jag använder dem mest till om jag ska äta något asiatiskt.

Tokyo Design.
Porslin som också mest används till asiatisk mat, och som ju passar bra ihop med den förra servisen. Jag har fyra mindre skålar som är bra till att servera grönsaker i, eller om man vill ha en egen skål med sin portion av ris. Fyra mindre tallrikar som passar utmärkt för sushi eller dumplings. Än så länge har jag bara en stor skål men det kommer bli tillskott någon dag längre fram, så att jag kan bjuda över något söt på nudlar.

  • Hemma

Gillar

Kommentarer

Prenumerera