Mina 2021-årsmål, halvårsutvärdering.

I december, för ungefär ett halvår sedan, skrev jag ett inlägg om några lösa, men ändå uppsatta mål inför 2021. Som jag skrev då är nyårslöften inget jag egentligen brukar hålla på med, även om jag annars är en stark användare av listor och planeringar. Men jag satte upp några mål, visioner, inför det kommande året och jag tänkte att det kunde vara på sin plats att ett halvår senare, nu när vi befinner oss i mitten av året, göra en lägesuppdatering för hur det gått hitintills.

Spendera mer pengar.
Det här målet satte jag för att jag alltid haft svårt att lägga pengar på saker utan att känna ångest eller oro. Det är såklart bra att vara ekonomisk och att inte kasta ut pengar, samt att inte konsumera för mycket i miljösyfte, men den pengaångest jag känner är inte inte rimlig. Det kostar att leva, men det är något jag inte alltid kan se.

Men hur har det gått då? Nja, än så länge inte så bra som jag hade hoppats. Visst har det väl blivit bättre, kanske för att jag fått ett bättre hum av vad mina månadsutgifter brukar ligga på, och att jag med hjälp av banken satt igång ett månadssparande, som får mig att kunna slappna av mer när jag vet att jag varje månad ändå lägger undan en viss summa. Men det är ännu en bit för mig kvar att gå innan det här inte är ett problem för mig. Jag tror jag måste hitta några strategier för hur jag ska jobba med det.

Läsa långsammare.
Det här målet satte jag för att jag förra året läste drygt 60 böcker, men jag kände att jag kunde ju omöjligen i efterhand komma ihåg alla dessa böcker. Läser jag för snabbt och för mycket för att verkligen insupa böckerna?

Men nu lite efter att jag satte det här målet känner jag att det inte var riktigt rätt. Det är klart att jag ska få läsa hur många böcker jag vill. Och jag läser inte för att ha läst x antal böcker, jag läser för att jag älskar det och för att det är så jag kopplar av, och blir det då många böcker lästa är det bara ett tecken på att jag lägger ner värdefull tid på mig själv. Vilket är en bra sak!

Men det jag har gjort är att börja reflektera mer när jag läser, så jag försöker ändå att stanna upp mer och sätta ord på vad jag tycker om boken. Jag är noga med att skriva en kort men ärlig recension i goodreads efter att jag läst, och jag känner att detta får mig att komma ihåg och uppskatta böckerna ännu mer.

Sluta äta antidepp.
Ett mål som jag fullföljt! Främsta anledningen till att jag ville sluta var att jag sov så dåligt när jag åt dem, men sedan ville jag väl också se om jag kunde må bra utan dem. Det var i början av februari som jag slutade gå på antidepp och i flera månader kände jag att mitt psyke var rätt så instabilt. Det är först nu jag har kunnat märka att det känns stadigare. Min sömn är toppen, eller som den var innan antidepp. Mitt psyke varierar, men jag har väl insett att man/jag bara får acceptera att ångest är något som oförklarligt kommer i dagar eller perioder, och att det kanske är något man får leva med. Eller så kommer det en dag att vara borta, men det blir i så fall då.

Bara träna litegrann.
Det är svårt att svara på vad litegrann egentligen innebär. Oavsett så kan jag säga att min relation till träning är bättre än den varit på många år. Jag har precis haft en period, en och en halv till två månader kanske, då jag inte sprungit alls, eftersom jag började känna av att det gör ont i mitt knä. Under den här tiden har det inte känts det minsta jobbigt att jag inte kan springa, utan jag har bara tyckt att det varit tråkigt, eftersom jag tycker mycket om det.

Så det visade sig gå bra att ta en paus löpning. Men jag tänker ändå nästan dagligen på att jag måste vara uppmärksam, för jag känner fortfarande av dåliga tankar. Men, det går framåt tycker jag.

Äta en balanserad och varierad kost.
Jag skrev att jag ville fortsätta att upptäcka ny mat, genom att laga mer och äta ute mer. Dricka mer vin och öl. Att gå ut och äta har väl inte skett i stor utsträckning, men det har väl generellt varit smart med tanke på pandemin. Förhoppningsvis blir andra halvan av året bättre i den apsekten. Min egen matlagning har det gått rätt bra för. Att bo själv är både trist och kul. Ibland känns det onödigt eller tråkigt att laga något ordentligt bara till mig själv, men det är också befriande att jag bara har mig själv att lyssna på och kan lägga precis hur mycket tid jag vill på matlagningen. Men, kopplat till målet högst upp så kommer detta mål bara att bli bättre om jag är mer snäll mot mig själv och låter mig lägga mer pengar på maten. Det är trots allt ett av mina största intresse och då kan det absolut vara en av mina största utgifter. Så utvecklingspotential även här inför kommande halvår.

Vi hörs väl om ytterligare ett halvår för en slutgiltig utvärdering. Nu ska jag ut i solen, hejdå.

Gillar

Kommentarer

Prenumerera