Böckerna jag läste i juli

Hummerns sköld av Caroline Albertine Minor
Tre syskon lever skilda liv. Ea bor i San Fransisco, Sidsel i Köpenhamn där hon lever som ensamstående mamma och jobbar på museum, och så Niels som drar runt utan ett fast hem eller sysselsättning. De har, som kanske många syskon gör, glidit ifrån varandra. Nu får man genom korta instick i deras vardag ändå se hur deras liv kan flätas samman.

Jag gillar historier där man får följa karaktärer parallellt och hur deras vägar på något sätt ändå korsas. I Hummerns sköld kände jag till en början att de olika karaktärerna gjorde mig förvirrad, det var svårt att förstå deras relationer till varandra och jag tyckte det bara var flyktiga närmanden till dem. Det blev något bättre senare under boken, men jag kände ändå att fokuset spreds ut för jämnt vilket gjorde att det inte var någon eller några vi fick lära känna bättre. Jag tyckte ändå att det var bitvis väldigt fina och intressanta skildringar och språk, så jag är inte främmande för att läsa mer av författaren i framtiden.

Strega av Johanne Lykke Holm
Rafa och åtta andra unga tjejer åker till ett hotell en sommar för att jobba. Både arbetet och förhållandena de lever med är strikt och tjejerna gör i tysta handlingar revolt. En kollektiv och gemenskapskänsla skapas bland tjejerna, som sätts på sin spets när en av dem en dag plötsligt är försvunnen.

Det här var en bok som inte var så mycket om handlingen, utan om språket och stämningen den gav mig. Det är en bok som verkligen är sin egen. Språket är målande och beskrivande, samtidigt som mycket inte skrivs rakt ut, utan får läsas mellan ord och rader. Jag hade därför gärna läst denna tillsammans med någon annan, så att vi hade kunnat prata om den, för jag tror att jag hade fått mer utav läsningen då. Hur som helst har Strega en sådan kraft i att ge läsaren både en spöklik och romantisk känsla.

Farlig midsommar av Tove Jansson
Det är juni i mumindalen, men en dag får en vulkan ett utbrott som orsakar en tsunami och en översvämning sätter muminhuset under vatten. När något stort flyter förbi hoppar de ombord, på vad som senare kommer visa sig är en teater. De introduceras till teaterråttan Emma, och snart är de alla involverade i att sätta upp en pjäs på teatern.

Tove Jansson är fantastisk! I den här sagan om muminfamiljen får man både humor, sorg och varma känslor. Språket är vackert, men det blir inte sämre av att det kompletteras med hennes otroliga illustrationer över sidorna. Det får mig att känna att jag vill läsa mer där text och bild möts.

Crying in H Mart av Michelle Zauner
En memoar om att växa upp som halvasiat i USA. Om relationen till just den föräldern som man delar denna utstickande etnicitet med. Om hur man förlorar och hittar tillbaka till varandra, i den mest kritiska av tider då en sjukdom drabbar. Framför allt beskrivs detta genom maten de lagar, äter och har sug efter eller vill ta avstånd från.

Väldigt fin läsning. Även om jag själv inte kan sätta mig in i hur det är att vara av annan etnicitet i ett land, eller hur man hanterar när cancer drabbar en nära familjemedlem, men genom sina noga anekdoter och beskrivningar kändes det nästan som att jag var med. Och det kändes nästan som att jag kunde smaka maten.

Män visar kuken för mig av Caroline Hainer
I den här journalistiska boken undersöks fenomenet dickpics, hur det kan kopplas ihop med den uråldriga fallossymbolen, politiska och sociala sätt att förklara det. Männens relation till sin penis, kvinnornas exponering av den, och lite mer.

Intressant och rolig bok. Tycker man kan ta den lite med en nypa salt, den är ju bara populärvetenskaplig och ska väl mest underhålla, få en att relatera eller tycka emot.

En herrgårdssägen av Selma Lagerlöf
Det här är en saga om Gunnar Hede och Ingrid. De träffas första gången av en slump i Uppsala, där Gunnar bor för att studera men mest ägnar tid åt att spela fiol, och Ingrid passerar förbi som lederska till sin blinda morfar. Det blir ett kort möte, men sätter spår för senare i deras liv. För när ett par år har gått så har Gunnar blivit pank och sinnessjuk, eller galen, och går känd under namnet Getabocken. Ingrid har flyttat in hos en fosterfamilj, men blivit deprimerad och tappat livslusten så pass mycket att hon låter sig bli levande begraven. Men vid jordfästningen möts dessa två karaktärer igen, och genom Gunnar hittar Ingrid ny mening, och finner även det som sin uppgift att göra Gunnar frisk.

Jag tyckte mycket om denna söta historia! Lagerlöf skriver med ett sagolikt och vackert språk, och det är verkligen intressant att få läsa om hur man såg och behandlade ämne som psykisk ohälsa och kärlek mellan två socialt utstötta året 1899, då boken skrevs.

Stenfrukt av Lee Lai
Jag läser inte mycket serieböcker, men efter denna känner jag att jag borde göra det mer. Stenfrukt är en vacker, smärtsam, ärlig historia om kärlek, familjerelationer, psykisk ohälsa och queeridentitet. Vi får läsa om paret Ray och Bron, hur de ofta spenderar tid med Rays systerdotter, vilket får dem att känna sig som en familj. Men detta faller sönder genom den ansträngda relationen till andra familjemedlemmar, som gör att det uppstår tvivel både på relationen och på sin egna person. Trots att det inte är mycket text att läsa så kände jag väldigt mycket av denna bok. Och illustrationerna till är verkligen fina och stärkande till upplevelsen.


Har du läst något bra i juli?

Gillar

Kommentarer

Prenumerera