Att njuta och unna sig

Jag läser en bok just nu. Den handlar om njutning. Främst är den väl inne på den sexuella njutningen, men den har fått mig att fundera över njutning i stort och hur jag nog inte är så bra på det som jag tänkt att jag är.

Begreppet att unna sig är något jag alltid känt avsmak för. Nog för att det på något sätt får det att låta som att man gör något som man egentligen inte borde, som är lite fel i sig och som man bara får lova att göra i undantagsfall. Men att jag själv inte tyck om begreppet har på något sätt gjort att jag inte heller ägnar mig åt själva aktiviteten, som bortsett från om man vill koppla det med någon form av skam eller inte handlar om att göra något som man mår lite extra bra av. Jag kan märka i flera av mina beteenden att jag begränsas mig, avhåller från eller inte låter mig göra saker som jag i stunden känner för eller vill ha.

Jag styrs till stor del av mitt kontrollbehov. Jag är planering och listor. Jag har svårt att säga nej till saker, både sociala eller jobb-relaterade. Har jag en dag mitt i veckan då jag egentligen inte har mycket plugg att göra, då ser jag till att hitta plugg. Jag mår dåligt av att spendera pengar och köper rätt sällan saker som jag vill ha, ibland inte heller saker som jag behöver. Jag har i flera år haft ätstörningar och kontrollerat och inte låtit mig äta mat.

Vilken otroligt icke-rolig person det får mig att låta som, haha. Men man kan aldrig skapa förändring om man inte veta vad man ska förändras från.

Men hur unnar man sig själv njutning utan att det blir en stund av "i undantagsfall"? Hur blir att unna sig något gott att äta inte kopplat till att det är fel att äta det annars? Hur unnar man sig en sovmorgon utan att alla andra morgnar ska kännas mer tunga? Det är där det skaver sig för mig. Men att bara köra på i de inrutade rutinerna är väl inte heller hållbart. Och inte särskilt kul.

Det är så långt jag kommit i dessa tankebanor än så länge. Kanske är det bara att kasta sig ut och testa vad jag njuter av, vad jag känner att unna mig, och hur det får mig att må i stunden och efteråt. Kanske kan unnande bli rutiner, som ger njutning men inga baksmällor. Vi får se. Kanske att jag skriver om det senare när jag kommit längre i dessa funderingar.

  • Allmänt

Gillar

Kommentarer

svullo
svullo,

Jag tycker som du, jag har bara inte reflekterat över det förrän du tog upp det 😉 jag unnar inte mig saker i tid och otid utan gör eller köper det jag har kommit fram till att jag vill ha, jag tycker inte du låter så icke-rolig utan bara skönt organiserad utan plötsliga infall 😉

nouw.com/svullo
lifeofkile
lifeofkile,

Ja fy va svårt det är! Den eviga kampen med att hitta ”balans”. Tror man får testa sig fram, misslyckas och lyckas, och hitta vad som sen känns bra. Det finns inget rätt eller fel!

nouw.com/lifeofkile

Prenumerera