8 december

Det här knäppa, omtumlande, udda året börjar lida mot sitt slut. Aldrig har vi väl varit i så stort behov av en omstart som nu, även om det känns svårt att föreställa sig något annat än det inrutade, monotona vi levt i ett tag. Jag är egentligen ingen som ägnat mig mycket åt nyårslöften, men jag gillar känslan av nystart och att sätt upp en egen struktur med några visioner. Nu när vi legat i halvfart, eller nästan stilla, ett tag så har man ju fått tid till att fundera kring vad man kan tänkas vilja fokusera på nästa år. Jag tänkte att jag skulle berätta lite om några av de saker jag tänker mig.


Spendera mer pengar
. Jag har en stor oro, ångest nästan, när det kommer till pengar. Har blivit kallad både ekonomisk och snål, men det grundar sig i att jag nästan alltid får en klump i magen när jag, eller en familjemedlem eller nära vän, spenderar pengar på vad min hjärna ser som onödigt. Och då behöver det inte bara vara onödiga saker som en t-shirt när man redan har en välfylld garderob. Det kan även handla om att jag tycker det är jobbigt att betala för bussbiljett när jag ju ändå kan gå 6 km in till stan. Onödigt att köpa ketchup för jag kan väl äta makaronerna utan. Inte slösa en alvedon bara för att jag har lite huvudvärk. Det är ingen charmig egenskap, det vet jag. Men det går framför allt ut över mig själv. För jag mår alldeles för dåligt över något som inte är värt det. Och jag tror den kontroll jag känner att jag behöver över pengar, det är en kontroll som kan liknas vid den jag ville ha över mat när jag var sjuk. Så det är ett beteende som bör brytas ner. Jag vill varken känna ångesten, men inte heller begränsa livet. För egentligen: det kostar att leva. Inte innebär det att man ska kasta pengar i sjön, men vad är det för vits att se pengarna stiga på kontot men aldrig ha mod till att använda dem?

Så 2021 ska jag utmana mig själv. KBTa! Det vet jag ju hur det går till. Köpa den lite dyrare men lyxigare chokladen. Gå och köp en bok istället för att bara låna den på biblioteket. Jag förtjänar att hämta hem sushi fast jag ska äta den ensam. Och säga bara tack när du blir bjuden på en fika, det är inget att känna ångest över.

Läsa långsammare
. Jag läser mycket. 2020 blev runt sextio böcker lästa. Jag läser snabbt och jag finner många lässtunder. När en bok är utläst tar jag direkt upp nästa. Såklart vill jag fortsätta att läsa nästa år, och ser så fram emot alla fantastiska böcker jag kommer ta del av. Men jag kan ibland känna att många av de böcker jag läser faller i glömska, blir bara en annan bokrygg i hyllan. Även fast mitt syfte med att läsa bara är för att jag i stunden tycker om lässtunden, så känns det nästan lite onödigt att plöja igenom så mycket så fort, och inte stanna upp och reflektera mer kring böckerna.

Så 2021 ska jag lägga mer tid på att fundera kring de historier jag läser. Diskutera boken med någon annan, komma fram till vad jag verkligen tyckte om den. Skriva en kort men ändå ärlig recension på goodreads. Sen får jag plocka upp nästa bok.

Sluta äta antidepp
. Ett av de bästa besluten det här året var utan tvekan att börja gå på antidepressiva. Gud vad jag mådde piss innan, och gud vad bra jag har mått efter! Jag trodde att det var en del av min personlighet att vara nedstämd, inte orka med saker, ha ångest ofta. Men det som behövdes var medicin, och nu har jag faktiskt kommit på att jag, Emma, är ju en glad och trevlig och positiv person. Så tack sertralin för att du påminde mig om det!

Men, jag vill som sagt sluta med det. Egentligen bara för att jag sover så dåligt nu. Och för att jag inte tror det är en medicin jag behöver i längden. Men jag är rädd. Vill inte att det ska gå tillbaka till hur det var förut. Att sluta behöver inte komma med en gång, men när tiden känns rätt tänker jag att jag åtminstone kan testa och se hur det går.

Bara träna litegrann
. Min relation till träning har inte varit bra. När jag var sjuk tränade jag av helt fel anledningar, under alldeles fel omständigheter. Jag skulle verkligen vilja påstå att den relationen blivit allt bättre, och tricket var att inte träna. Nu i början av december kan jag inte ens komma ihåg när jag tränade sist. Juli? Don't know, don't care. Jag mår alldeles prima, både min kropp och knopp.

När jag säger att jag vill börja träna litegrann är det av två anledningar. För det första så vet jag att det kommer finnas en risk när jag börjar träna igen. Ska jag göra det måste jag vara uppmärksam. Jag kommer bara tillåta mig själv att träna om jag inte pressar mig för hårt. Så tydliga regler för att bara träna LITE. Och som sagt så mår jag bra nu. Träningen ska inte vara i syfte att förändra eller förbättra något med mig. Så därför ser jag ingen nytta med att göra en stor förändring med det.

Äta en balanserad och varierad kost
. Det är otroligt att vi varje dag får vakna och välja och vraka av vad vi vill äta, visst! Så otroligt tacksam man är över det. 2021 vill jag göra massa nya matupptäckter. Dels så vill jag bli bättre på vin och öl. Kräver inte att jag ska bli expert, men jag vill ha ett hum om vad det är jag gillar. Hitta mitt husvin! Jag planera att äta mig runt i Malmö mer, denna otroliga stad med mängder av mat från många delar av världen. Experimentera loss i köket. Sedan jag flyttade hemifrån och bor själv är det en annan typ av matlagning jag ägnar mig åt. Känner mig så inspirerad och har massor av tid åt att testa nya saker. Slutligen har jag kommit fram till att jag äter lösgodis alldeles för sällan, så där är något att jobba på för att få balans.


Har du några tankar inför det kommande året?Gillar

Kommentarer

lifeofkile
lifeofkile,

Den första kämpar jag hårt med, jag med. Det är så ångestladdat, men ju mer man gör det desto lättare känns det.

nouw.com/lifeofkile

Prenumerera