Snapchat visar 1205 meter. På denna höjden bor jag i en vecka. Spenderar dock dagarna på ännu högre höjder, i en lift uppåt eller utför med skidor eller på en terass med ansiktet mot solen och varmchoklad med en stor klick grädde. Försöker finna något stimulerande med det, med hela denna resan, men det river i mig. Vad det beror på är svårt att svara på har ju ofta problem med att sätta fingret på saker. Känner mig så långt från hemma och då syftar jag inte bara på mitt rum på min gatan utan liksom inte ens hemma i mig. Jag saknar något här, trots att Italien är gul som den sol som värmer och som den saffransrisotto jag fick serverad igår.

Idag stannar jag hemma på hotellrummet. Där ute är det åtta minus men här inne är det ändå huvudvärk och att stirra på datorskärmen. Att försöka plugga på semester eller på ett lov överhuvudtaget går inte ihop för min trötta lilla kropp så jag har gråtit och ynklat mig denna förmiddag och klockan är ännu bara nio över tio. Men jag lovade mig att fram till lunch försöka försöka för sen ska jag ut och gå i byn.

Det är inte mycket man kan göra åt saken när allt känns fel på en plats långt långt bort och när det dessutom inte går att peka ut vad det är. Men skönt att få kasta ur sig lite ord bara såhär inte bry sig om vad det står hur det låter att någon annan ens kommer sätta ögonen på dessa meningar. Jag ska väl återgå till att gny nu.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Förlåt om jag pratar om det här mycket och om jag skriver om det lite för ofta men vilken fröjd det är att solen och ljuset är här igen! Jag sitter i mitt kök, har precis ätit frukost och över köksskåpen mönstras de kala trädens skuggor upp. Och till ett annat förlåt, för att det kanske blivit lite mycket matbloggande här den senaste tiden. Här kommer nämligen ett till sådant inlägg. Men när vardagen mest har flutit på så som den har gjort är mat det enda som är någorlunda spännande och varierande. Så här kommer en samling av god mat jag ätit på sistone.

Rostat levainbröd med rödkål, vitlöksstekt svamp och halloumi. Kom fram till att jag hade behövt en röra/sås till. Något sådant behövs alltid. Hur som hur som det var gott.

Tips! Har du en halloumi i kylskåpet som är påväg att gå ut/som du inte kan äta upp för tillfället så skär den i skivor och frys in. Sedan är det bara att plocka fram och steka precis när du vill. Det gjorde jag till denna macka och blev som sagt prima.

Här är en gröt som kokats med en tepåse. Rooibos mangostan & yoghurt. Gav en viss smak men inte jättemycket. Toppingen däremot! Ugnsbakad banan med kanel, dadlar och hasselnötter.

En jättejättefin macka. Mosad avokado, vitlöksstekt grönkål och granatäpplekärnor. Så tillfredsställande både att se på och äta.

Jag bakade egna semlor! Saffranssemlor dessutom, alltså vanlig vetedeg men med saffran i. Var så knäppt att hela huset doftade jul igen när jag gjorde dessa. Sen såklart grädde och mycket mandelmassa. Blev supersöta och supergoda.

Jag har även ätit en orimlig mänga apelsiner och druckit ofantligt många koppar te. Ofta som kvällsfika i min säng (vilket resulterat i gula fläckar på mina lakan) när jag har läst Min fantastiska vännina (som jag läste ut igår och jag tipsar om den) eller sett på The End of the Fucking World.

En till gröt! Jag gjorde ju min första savory oatmeal för några veckor sedan, och nu hade jag en lunch där jag både suktade efter gröt och mer lagad mat. Sagt och gjort. Gröt som toppades med grönkål och zucchini fräst i vitlök. Ett pocherat ägg och rostade pumpafrön. Lite chiliflakes på toppen. Obs att denna även kokas på steel cut oats och quinoa, vilket gör den mycket mer matig i smaken. Det blir liksom mer som en risotto, vilket kanske låter smakligare för er skeptiska?

Nu åker jag strax utomlands ett litet tag så vi får se när vi ses nästa gång. Ska även de kommande veckorna skriva klart det där förbannade gymnasiearbetet men vi hörs nog när våren är här. Ha det fint!!

Likes

Comments

Idag var en så fin dag jag hörde ljudet av fåglar det vill säga ljud av existens redan när jag var nyvaknad
och sen när jag gick till bussen var det ljust alltså riktigt LJUST och klockan var då halv åtta.
Inte bara var ljuset fint utan frosten som täckte gräsmattan grustrottoaren gungorna i lekparken jag passerar.
I skolan var jag bara fram till lunch men hann på den tiden skriva mycket skriva bra skriva så att jag kände mig bra
så när jag sen gick hem var jag glad och hoppade av bussen någon station tidigt för att få promenera lite extra.
Och när eftermiddagssolen till sist lämnade mitt rum lagade jag pasta till kvällsmat. Pasta med oliver basilika mozzarella och när hela familjen till sist var hemma firade vi den här hjärtdagen i soffan lite och nu ska jag läsa nerbäddad i min säng. Vilken fin dag va.

Likes

Comments

Det senaste du åt?
Middag, vilket var grekisk sallad med tzatziki och bröd.

Vad äter du helst till
Frukost?
Gröt, med frukt eller bär, jordnötssmör eller nötter.

Lunch?
Picknick-mat i en park. När det är sommar och sol.

Middag?
Något hemlagad. Är inne på grytor för tillfället.

Vad var din favoritmat när du var liten?
Pannkakor, kycklingspett och mammas piroger.

Vad är din favoritmat nu?
Har väl kanske inte en favoriträtt längre har jag insett. Allt beror ju på. Men gillar sushi, halloumitacos, risotto, allt med sötpotatis och gröt:)

Din värsta mat?
Det finns inte direkt något som jag tycker är äckligt, men sådant som jag inte finner nöje att äta: kokt potatis, rött kött och fisk i de flesta former, inlagda gurkor och inlagda rödbetor.

Fem saker du alltid vill ha i kylskåpet/skafferiet?
Jordnötssmör, vitlök, havregryn, knäckebröd och någon frukt.


Största guilty pleasue när det kommer till mat?
Vi gör en pastarätt hemma ibland som består av en sås med zucchini och gurkmeja, sen toppas den med räkor, banan, kiwi och jordnötter. Har också insett att jag gillar varm banan i mat. Vet att det inte är så populärt.

Specialkost?
Var vegetarian under en längre tid för några år sen. Nu är jag inte det med äter helst inte kött eller fisk. Dock så vill jag inte ha några regler som jag följer i matväg, alltså att jag inte tillåter mig själv att äta kött exempel. Men valet är mitt och jag äter med nöje helst vegetariskt eller veganskt.

Din bästa restaurangupplevelse?
Har verkligen många här vilken ska man välja. När jag var i Rom för ett år sen och vi var på utflykt i utkanten av stan och hamnade på den enda lunchrestaurangen som var öppen. Det var en tom liten källarlokal och där åt jag den godaste vongole någonsin. Även en annan gång i Italien men på sommaren då vi var vid Comosjön minns jag att jag åt en galet god skaldjursrisotto. Och på samma resa en saffransrisotto (bild här nedanför). I Spanien i höstas fick jag en hummus som var perfekt också. Och allt i Kina var en fröjd.

Din värsta restaurangupplevelse?
En lunch i Marbella i höstas beställde jag in en nicoise men som visade sig bara var några salladsblad, tonfisk från burk och ett överkokt ägg.


Vad äter du när du inte har någon inspiration?
Förmodligen macka med jordnötssmör, banan, kanel och salt. Eller en gröt he he.

Vad äter du när du vill ha något gott men inte orkar laga mat länge?
Kokar nudlar. Steker grönsaker (typ svamp, grönkål, paprika, sojabönor). Rör en sås på soja, jordnötssmör, vitlök, chili och sesamolja. Blandar ihop allt detta. Äter med pinnar.

Vad äter du när du vill ha något gott och kan tänka dig att laga mat länge?
Något som kräver ganska noggrant arbete, som dumplings, sushi eller gör egen pasta. Eller en massa smårätter, som tapas och meze.


Bästa egenskap i köket?
Kanske att jag är väldigt ordningsam. Diskar och plockar undan under tiden jag lagar så slipper mycket stök.

Sämsta egenskap i köket?
Kan bli väldigt stressad, särskilt om jag lagar åt andra eftersom jag då vill att det ska bli bra. Så kan därav ryta lite på personer som kommer i min väg.

Och till sist, en underskattad maträtt som borde uppmärksammas mer?
Blodkorv. Älskar det.

Lista från Eric.

Likes

Comments

Jag vill äta så många nektariner helst plocka dem själv i en trädgård i min trädgård som är igenväxt och som omringat mitt hus som är gammalt i sten. Där vill jag hänga min konst sånt jag köpt på loppisar som jag bara köpt för att det är fint för mig. Kanske hänger även min egen konst på väggarna eller står lutad från golvet. Solen ska smeka min hud och när den inte blir solkysst är det siden som omlindar den helst svart eller smutsig rosa siden. Håret ska alltid vara perfekt rufsigt och jag ska äta så mycket pasta.

Likes

Comments

Dricker te i väntan på att ägget ska koka klart och solen i mitt kök är så fin.

Likes

Comments

Snön har faktiskt lagt sig utanför mitt fönster idag. Bara någon ynka millimeter, och om någon timme säger väderappen att det ska bli plusgrader, men fint är det ändå att trottoar och biltak ljusas upp. Jag håller mig inomhus idag, men går nog en söndagspromenad senare.

Vad jag annars har pysslat med hitintills denna söndag är att koka ihop en ny gröt, där jag slog samman havregryn med denna årstids bakverk: semlan. Jag älskar semlor. Ändå äter jag typ högst en om året, så jag vet inte hur det hänger ihop. I år har jag ännu inte kommit över en, men tror faktiskt att jag ska baka semlor nästa helg. I väntan på det fick jag lösa det på annat sätt, och det blev helt enkelt gröt + semla.

Jag rev mandelmassa som blandades ihop med en skvätt mandelmjölk. Vispade grädde. Kokade gröt med mycket, mycket kardemumma. Mandelspån och florsocker på toppen.

Hur blev den då? Absolut god. Förutsatt att man gillar semlor då då. Men det gör ju jag. Fast tror detta blir en gröt som jag även den äter max en gång per år, men det är väl lite det som är meningen med smaker som bara är i säsong en kort period. Den där enda gången blir speciell.

Likes

Comments

Häng med på min någorlunda väldokumenterade lördag med halvdana mobilbilder. Vaknade i min säng vid åtta ungefär.

Kan tydligen inte ta raka bilder förlåt så mycket men här är från köket dit jag sedan gick. Det var ju morotskakans dag igår och självklart firade jag det genom att kombinerade morotskaka med mitt bästa (gröt, om det inte framgick).

Blev jättejättejättegott alltså verkligen. Om ni vill testa att göra det, vilket jag starkt råder er till, så är här receptet. Min familj gillade det med och jag gjorde en frosting till och värmde bär så att vi firade morotskakan troget kan man verkligen säga.

Klädde mig i flera lager och cyklade till biblioteket. Det snöade?! Fast inte mycket.

Kom till biblioteket vid öppning precis som Nina. Så vi kunde sitta tillsammans och plugga och snacka en hel del som det blir, men sånt är ju mysigt. Pluggade i några timmar och det gick väl bra ändå.

På eftermiddagen var jag dålig att dokumentera, men gjorde lite av följande: handlade middagsingredienser, cyklade genom malmö i panikfart för att hinna hämta ut ett paket på posten, duschade, färgade ögonbrynen, vattnade växter och satt i fåtölj intill mamma. En bild på vårblommor i lite snö får illustrera allt det.

Och lite senare lagade jag middag till mig och mamma, vi som var de enda hemma. Jag gjorde en pasta med zucchini, champinjoner, parmesan och vitlök. Blev mycket smakligt.

Sminkade mig i sängen och drack upp middagsvinet.

Klädde mig ännu en gång i flera lager och cyklade till Ylva där det var en del folk som hängde och drack öl. Vi spelade kortspel, hade musikquiz och snackade. Jag var hemma vid halv tre, åt choklad och somnade.

Likes

Comments

Att lära sig att den bästa personen är en själv

Likes

Comments

Det är februari! Vi klarade januari, och nu är det bara fyra veckor och sen är det vår. Heja heja. Det känns aningen segt än, jag sitter inlindad i filt under täcket, med stickade raggsockor. Måste väl nämna att jag inte har på högsta värmen i rummet ändå. Måste nämligen ha det kallt när jag sover, så att få sitta och frysa lite är något jag helt enkelt får acceptera om jag ska få en god sömn. Vilket jag helt enkelt är tvungen att prioritera, särskilt nu när vi ändå har ett februari framför oss. För trots att det är årets kortaste månad och att en vecka är lov, så kan vardagen i februari kännas väldigt kämpig. Jag tänker mest fokusera på att låta den passera, utan att kräva en massa av varken mig eller resten. Mitt tips till överlevnad. Tänkte därför lite passande svara på en lista om sådant som rör min vardag. + lite mobilbilder från januari. Enjoy.

Något jag värderar högt i min vardag:
Att inte ha en stressig morgon. Tycker det är viktigt att jag lugnt hinner göra mig i ordning och framför allt att jag hinner äta en ordentlig frukost. Morgonen säger mycket för hur resten av min dag blir.

Det här äter jag till frukost:
Behöver väl knappast säga men ja gröt. Just nu blir det ofta med kardemumma och värma bär. Jordnötssmör eller nötter eller torkad frukt till. Annars knäckebröd, med ägg och kaviar/ost och gurka/jordnötssmör och banan/hummus och ärtskott. En kopp te alltid.

När går jag och lägger mig:
Försöker att släcka lampan och lägga undan mobilen 22.30. Brukar någorlunda kunna hålla det.

Saker som står på min tråkiga vardagliga to-do list men som jag aldrig gör:
Rensa ur garderoben, damma av hyllplanen i bokhyllan, slänga massa skit som jag tryckt ner i lådor.

Det här äter jag till lunch:
Lunch i skolan för det mesta, vilket jag inte alls klagar över. Tycker att vi har jättebra skolmat. För det mesta är det väl grytor eller pastarätter. Igår var det svingoda grönsaksnuggets. Och vårt salladsbord är fan drömmen. Går lös där bland bönor, kål, oliver, rotfrukter med mera.

Något jag vill få in i min vardag:
Att göra mer om vardagarna. Har liksom lite av det tänket att på vardagarna så gör man ingenting, förutom just det där man alltid gör. Men liksom man kan ju gå på bio eller äta ute eller ha pysselkväll trots att det är en onsdag.

När går jag upp:
Beror på när jag börjar den dagen, men minst en och en halv timme innan jag börjar. Börjar jag tio eller till och med elva eller så så kan jag ändå gå upp vid sju. Allt för att få en lugn och stressfri morgon som sagt.

När går jag till skolan:
En halvtimme innan första lektionen cirka.

När kommer jag hem från skolan:
Mellan 16 och 17 för det mesta. Slutar jag tidigt så brukar jag stanna på skolan eller biblioteket för att plugga. Älskar känslan av att ha det mesta plugget gjort när jag väl är hemma.

En vanlig vardagsmiddag:
På sistone har vi (familjen) varit duktiga på att testa nya rätter, tack vare mig skulle jag vilja säga. Så vet faktiskt inte vad som kan klassas som vanlig vardagsmat hos oss för tillfället. Istället kan jag lista några favoriter: cannelloni med spenat, keso och soltorkade tomater. Risotto med sparris. Ugnspannkaka med palsternacka. Hummus, quinoasallad och grönsaksbiffar. Pasta med mozzarella och oliver. Bara mackor och te är också en hit. 

Vad jag gör på vardagskvällar:
Lagar middag, äter, diskar, pluggar, scrollar internet, läser, ser serier, stretchar, vattnar växterna.  

Har jag söndagsångest:
Nej knappt. Kanske för att jag börjar 10.10 på måndagar och bara har två lektioner.

Min tips för en bättre vardag:
-Framför allt nu när det är kallt och att lämna täcket på morgonen är en tung grej: sminka dig i sängen. Jag bara flyttar dit en spegel och så blir det mycket mjukare att starta dagen så.
-Om du börjar tidigt och vet att du knappt har tid för frukost: fixa den kvällen innan! Overnight oats är mitt bästa bästa. På en sekund har du frukosten klar och en god dessutom. Asså underskatta inte frukosten vänner.
-Lyssna på nyhetssändningar när du gör annat, exempelvis plockar med disken. Kan vara ganska dålig med att hålla mig uppdaterad om vad som händer i världen för att jag pallar inte ta mig tiden att se på ett helt nyhetsprogram. Så passa på att göra sånt när du ändå gör något annat.
-Ta med te i en termos, vart du än ska.

Likes

Comments

Subscribe