#medvilkenrätt

Juristupproret 

Hej!

Som du kanske vet (eller inte) så pluggar jag juridik. Förhoppningsvis har jag min juristexamen om drygt 1,5 år och kan då börja arbeta som jurist. För bara någon dag sedan startades juristupproret, en mängd kvinnliga jurister som delar med sig av sina erfarenheter och står upp för varandra under hashtaggen #medvilkenrätt .

Idag publicerades texten på Svenska Dagbladets hemsida: https://www.svd.se/jag-kommer-att-forstora-din-karriar-innan-den-borjat med rubriken "Kommer att förstöra din karriär innan den ens börjat".

4445 kvinnor i juristbranschen har skrivit på upproret - och så vitt jag vet finns det nog ännu fler som kan skriva under på detta men som inte hann med eller inte vågar skriva på.

Av många citat att döma finns dessa trakasserier redan på universiteten, på juristutbildningen, för att sedan fortleva i arbetslivet, exempelvis på advokatbyråer och inom rättsväsendet.

I min mening är det ett hot mot rättssäkerheten och tilltron till vårt rättsväsende! Juristkåren ska värna rättvisan - hur väl kan det gå när dessa typer av strukturer, som inte ens behandlar de aktiva juristerna rättvist och jämställt, kan tillåtas fortsätta?!

Här är en länk till en artikel om regeringens reaktioner på uppropet: https://www.expressen.se/nyheter/regeringens-krav-efter-uppropet-medvilkenratt/

Här är en kolumn av Linnéa Claeson, som också pluggar juridik: https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/3LrqL/maktstrukturerna-sitter-i-juristbranschens-vaggar--dags-att-riva-dem

Jag tycker att detta är en viktig fråga, dels rent allmänt och samhälleligt, men även för att jag själv vill känna mig trygg och slippa bli diskriminerad på min framtida arbetsplats!

Berätta gärna om vad just du har läst, och om det finns något som du reagerar extra starkt på. Vi hörs!

Gillar

Kommentarer

Frida G Svensson,
ja för mig var det en självklarhet att skriva under. Det finns ett förjäkligt gubbvälde i vår bransch. Kötta nu utbildningen! <3
www.fridagsvensson.se