Hidasta muotia kierrätysmateriaaleista

Kaupallinen yhteistyö: Upcycler Helsinki ja Better Finland

Olen jo vuosien ajan suosinut kierrätettyjä vaatteita, ja vuosi vuodelta koittanut viedä tämän tavan aina askeleen pidemmälle. Mukaan ostokäyttäytymisiini on tullut kirppisvaatteiden käyttämisen rinnalle ekologisempien merkkien etsiminen, joilta uutena tarvitsemani vaatteet voisin ostaa. Faktahan on se, että kirppisvaatteetkin ovat joskus uusia, ja jonkun on täytynyt tehdä ostopäätös uudesta vaatteesta kaupassa. Sen lisäksi, että pyrin ostamaan käytettyä, pyrin ostamaan uutena tarvittavat tuotteet eettisesti ja ekologisesti. Hyvän shoppailupaikan ”hitaalle muodille” tarjoaa Upcycler Helsinki.

Upcycler Helsinki ei pyri tarjoamaan kaikille kaikkea pikamuotiyritysten tapaan. Valikoima sisältää tarkoin valikoituja brändejä, joiden tuotteita yhdistää kierrätetyt materiaalit. Valikoima sisältää muun muassa uusiokäytetyistä materiaaleista valmistettuja vaatteita, kierrätetystä farkusta valmistettuja vaatteita ja asusteita sekä pienen valikoiman second hand -aarteita. Osa tuotteista on tehty vaateteollisuuden ylijäämäkankaista tai leikkuujätteestä. Voit lukea lisää materiaalien vastuullisuudesta Upcyclerin sivuilla. Itse arvostan myös nettisivuilta löytyviä tietoja materiaalien valmistusmaista sekä lopullisten tuotteiden ompelumaista, jotka löydät myös Upcycler Helsingin nettisivuilta.

"Faktahan on se, että kirppisvaatteetkin ovat joskus uusia"

Housut TAUKO Mya

Valitsin itselleni valikoimasta tuotteita kolmelta eri brändiltä: TAUKO:lta, Globe Hope:lta ja Rå Wear:ilta, joiden lisäksi tein myös yhden second hand -löydön. Ihastuin TAUKO:n Mya-housuihin, jotka ovat muidenkin brändin tuotteiden tavoin valmistettu Suomesta kerätystä uusiokäytetystä tekstiilistä. Housut ovat tyyliltään ajattomat ja tulevat varmasti palvelemaan vuosia, ellei jopa vuosikymmeniä. Housut on helppo stailata vaikkapa kesäiseen työpäivää tai korkokenkien kanssa juhliin. Housut edustavat mielestäni hidasta muotia kaikella mahdollisella tavalla.

"Hyvin huolletuista vaatteista on iloa pitkään - Ehkä vielä tulevillekin sukupolville"

Jakku Upcycler Helsinki 2nd hand | Laukku Globe Hope | Korvakorut Rå Wear

Globe Hope:n valikoimasta silmääni pisti persoonallinen farkkuvyölaukku, joka on valmistettu kierrätetystä farkusta ja nahkasta, sekä laukun hihnana on käytetty vanhaa turvavyötä. Kuinka luova idea uusiokäyttää muuten roskaksi luokiteltavaa materiaalia! Toiseksi asusteeksi asuihini valitsin Rå Wear:in Dots-korvakorut, jotka ihastuttavat värillään ja ovat tyyliltään kauniin ajattomat. Korut ovat valmistettu käsin Helsingissä, ja laukku on suunniteltu Suomessa, materiaalit on kerätty Suomessa ja ompelutyö on tehty Virossa. Jakku sen sijaan on bongattu Upcyclerin 2nd hand -osastolta.

Olen pyrkinyt lisäämään omaan vaatekaappiini Upcycler Helsingin arvojen mukaisia vaatteita, jotka kestävät sekä aikaa kahdella tavalla: tyylillään sekä kulutuksen puolesta. Olen lisännyt shoppailuuni harkintaa ja kasvattanut yksittäisten tarpeiden budjetteja, sillä halvalla ei saa ekologista ja eettistä muutoin kuin käytettynä, ja se on kuluttajan puolesta ikävä fakta. Sen sijaan suhtaudun laadukkaiden, eettisten ja ekologisten vaatteiden hintoihin nykyään miettimällä sitä, millaista korvausta saan itse työstäni: en minäkään haluaisi ommella vaatteita kolmella eurolla päivässä, ja turvallisten tuotantomaiden elintasolle sopiva palkka tuntuu minunkin lompakossani. En kuitenkaan voi hyvällä omatunnolla ostaa vaatteita, jotka on valmistettu epäeettisesti ympäristöä kunnioittamatta elämiseen riittämättömällä palkalla. Se ei vain sovi arvoihini, joten pyrin tekemään parhaani.

Laadukkaista, kauniista ja ajattomista vaatteista, koruista ja kengistä saa myös itselle hyvän mielen. Vaatetta osaa arvostaa ja siitä pitää myös parempaa huolta, kun sen valitsemiseen on käyttänyt aikaa ja hankkimiseen sijoittanut. Hyvin huolletuista vaatteista on iloa pitkään - Ehkä vielä tulevillekin sukupolville, toisin kuin halvoista materiaaleista valmistetut ja kiireessä ommellut vaatteet. Fiilis on samanlainen, kuin lapsena kauan toivotun lelun ostaminen tiukan viikkorahojen säästämisen jälkeen. Laatu ennen määrää pätee vaatteissakin, eikö vain?

Jos löysit Upcycler Helsingin valikoimista jotain mieluisaa ja omaan kaappiisi sopivaa, koodillani emmakevät 20%:n alennuksen. Kivoja shoppailuhetkiä!

Kuvat: Vilma Lehtovaara

Tykkää-merkinnät