Header

Dag 30

-24 grader visade termometern då jag satte mig på cykeln i morse. Njöt faktiskt av vädret, främst på grund av att himlen hade en sådan fin morgonrodnad, men lite uppfriskande är det ju faktiskt också med så här kalla vinterdagar. Hyfsat varm kom jag fram till skolan, där jag sedan spenderat största delen av min dag. Mot eftermiddagen var det fortfarande nästan lika vackert, och temperaturen hade stigit rätt så mycket, så jag hann ut en sväng!

(📷: Miika)

​Jag är faktiskt på extra bra humör idag (jag har dock ingen aning om varför?), hoppas ni också är glada idag! Annars vill jag bara önska er en trevlig kväll, ha det gott!

/Emma

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Dag 29

Hej på er! Jag vet att ni får höra en del om hur fantastiskt vädret är där ute, men jag älskar verkligen soliga vinterdagar! Så här vacker var kvällens solnedgång; fint, om än kyligt!

Idag är det den näst sista dagen av #nouw30daychallenege, hur har tiden runnit iväg så här snabbt? Jag tror faktiskt jag har märkt att påståendet om att en vana sätter sig efter att man utfört den 21 dagar i sträck är sann. I början kändes det mer på tvingat att "hitta på" ett blogginlägg varje dag, nu kommer det mer naturligt. Jag är nöjd över att jag faktiskt klarat av utmaningen (jag är ganska så säker på att jag kommer publicera ett inlägg imorgon😉) och jag har faktiskt inte ångrat att jag skaffat en blogg! Det har varit roligt att blogga, kanske främst för att jag tycker mycket om att skriva, men jag tycker även om att göra min röst hörd och påverka, trots att min påverkan än är liten.

Måndag igen, och lika snabbt som bloggutmaningen rusat iväg, verkar också mitt tredje och näst sista år i gymnasiet göra. Idag började den femte och näst sista perioden för detta år, och för mig innebär det historia, matte och kemi. Helt okej ämnen om du frågar mig!

Det känns inte så farligt med måndag idag (eller brukar väl egentligen aldrig ha jättemycket emot måndagar), jag har en bra helg bakom mig och ett sportlov framför mig som börjar redan nästa vecka. Mina sportlovsplaner är väldigt oklara, eller snarare icke-existerande. Men det skall väl bli bra ändå!

Imorgon är det vanligen skoldag som gäller genast från 8.40. Vi hörs mera imorgon, ha det fint!😊

/Emma

Likes

Comments

Dag 28

Hejsan! Jag hoppas ni också hunnit vara ute idag, det har varit så himla vackert väder! Själv har jag varit på en skidtur. Som ni säkert har märkt så har jag börjat känna mig bättre varje vecka och därmed har jag också fått börja röra på mig lite mer.

Hemifrån oss är det endast cirka 100 meter till Skogsbergets skidspår vid bra vinterförhållanden. Så det är ju lyx! Det finns sammanlagt cirka 10 km spår vid Skogsberget, men jag skidar nog ännu inte så långa sträckor som 10 km...

Ett irritationsmoment i skidspåret för mig som är tävlingsmänniska ända in i tåspetsarna och inte är van med att så många åker om mig i skidspåret, blir alltid "bitter" då alla världens gamla tanter, gubbar och små barn åker förbi mig😜 Men vad kan man, snart vänder det väl och då är det min tur att åka förbi dem😃 Förutom den lilla bisaken har jag njutit som tusan i skidspåret idag!

5 fördelar med att träna/vara mer utomhus 

1. Största delen av oss spenderar antagligen majoriteten av vår dag inomhus. Så varför vara inomhus ännu till då man tränar? Kyla och regn märks dessutom mindre då man tränar, eftersom man får upp värmen vid aktivitet. Frisk luft gör bra får vår hälsa!

2. Du slipper trängas med många andra på ett varmt och svettigt gym. Det finns inga maskiner du behöver köa till och det finns nästintill hur mycket utrymme som helst att röra sig på då man tränar utomhus. Du har även friheten att vara för dig själv om du så vill.

3. Du får ett psykiskt bättre välmående. Att vara ute i naturen sänker dina stressnivåer och ditt psyke mår därmed bättre. Bland annat här kan du läsa mer om detta. Det finns även många som påstå¨r att man blir gladare av utomhusträning.

4. Solljus och D-vitamin. En bristvara i vårt land, så ta vara på alla chanser du får.

5. Detta är kanske inte är en punkt som hyllar utomhusträning, men jag har alltid undrat över detta; kan någon förklara för mig hur man kan välja löpband inomhus, istället för en löptur utomhus? (Med undantag av till exempel intervaller, där det då är lättare att springa det tempo man skall). Löpband är ju så himla tråkigt. Exempelvis förstår jag inte varför vissa, som bor några kilometer från gymmet, tar bilen till gymmet för att sedan löpa på löpband som uppvärmning. Varför springer man inte till gymmet istället?

Ut och njut!

(Jag vill inte att ni tror att jag tycker inomhusträning är dåligt, all träning är bra på sitt sätt. Men jag ser dock många fördelar med att träna utomhus.)

/Emma

Likes

Comments

Dag 27

Hej! Är du också studerande och har en vardag som delvis består av att plugga inför tenter, prov eller studentskrivningar? Då har du hittat rätt! I detta inlägg tänkte jag dela med mig av hur jag förbereder mig inför prov eller inför studentskrivningarna (vilket kanske är mest aktuellt för mig just nu). Kanske du kan få med dig några tips för att studera smartare och slippa lättare undan. Vem vill nu inte det?

1. Sätt upp ett mål

Varför gör du detta? Många saker man tvingas komma ihåg utantill och lära sig kan ofta kännas meningslösa. Lösningen på detta är inte så enkel, men försök hitta en mening eller ett mål med det du gör. Kanske en utbildning du vill slippa in till? Eller varför inte att bli mer allmänbildad? Ämnen man är intresserad av går det förstås lättare med. Och om du faktiskt inte bryr dig överhuvudtaget och om det inte har någon betydelse alls för dig; skit i det och fokusera på något viktigare istället! Att prioritera är också viktigt.

2. Studieteknik

Alla är vi olika och därmed lär vi oss också på olika sätt. Vissa lär sig bäst genom att lyssna eller röra på sig, medan andra lär sig bäst genom att läsa själv. Det är viktigt att du själv är medveten om hur just du lär dig bäst. Jag tycker anteckningar är viktigt och mycket färg är viktigt. Om du lär dig bäst genom att lyssna kan det var klokt att till exempel spela in medan du läser högt, för att sedan lyssna på det medan du till exempel tränar.

Ett tips som troligen kan hjälpa dig oberoende av studieteknik är att det första man bör göra är att skapa sig en helhetsbild av det man skall lära sig. När du väl har helheten på koll är det dags för detaljerna. Försök inte heller lära dig texter utantill, utan försök att verkligen förstå innehållet. Då blir det himla mycket lättare.

3. Paus

Denna punkt tror jag underskattas av många, trots att den är otroligt viktig. Forskning visar att man inte kan studera hur länge som helst i sträck, eftersom hjärnan behöver tid för att bearbeta det man läser. Detta innebär inte endast att pausa en liten stund mellan pluggandet på dagen, jag tror även att det är viktigt att ta en total paus från läsandet till och med några dagar. Jag kör med ett system där jag endast läser på vardagarna och sedan har totalpaus från allt läsande på helgen. Detta gör att jag sedan orkar fokusera fullt igen och att jag kommer ihåg det jag läst bättre. Så kom ihåg att prioritera vila!

4. Lappar och listor

Om du sätter upp lappar och listor lite här och var där du går förbi varje dag, kommer du troligen minnas det efter en tid. Något man ser varje dag sätter sig till slut i hjärnan. Min dörr på internatet är full med mind-maps gällande saker jag tycker är svåra att komma ihåg, men eftersom jag ser dem varje dag så är jag på god väg att snart kunna dem utomordentligt!

5. Repetition

Repetition är kunskapens moder, så denna lista vore inte komplett utan denna punkt. Har inget desto vidare att kommentera, ni förstår nog alla vad jag menar. Repetera, repetera, repetera...

6. Sociala medier

Sociala medier? Jag vet, väldigt lockande då böckerna kallar. Jag brukar stänga av telefonen, då känns den inte lika lockande, eftersom man i så fall måste göra sig mer besvär då man tar fram den. I nödfall, om det inte hjälper att stänga av din telefon, kan man ju till exempel be en kompis ta telefonen en stund.

7. Annat

Tycker du det fungerar att studera tillsammans med någon annan, gör det. Kom även ihåg att belöna dig själv när du läst det du planerat att läsa.

Det är inte alltid så roligt att plugga, men ibland måste man bara göra det ändå. Lycka till och hoppas att ni fick med er något användbart tips! Om du har något praktiskt tips i tillägg till detta; dela gärna med dig i kommentarsfältet😄

/Emma

Likes

Comments

Dag 26

Hej på er! Idag vaknade jag och Miika sent och har inte gjort mycket mer än sett på OS och varit ute en stund. Mot kvällen blev det dags för jobb (som barnvakt), för min del, men nu sover barnen sött!

Igår var det som sagt penkkis, sååå rolig dag!! Och för er som inte vet vad penkkis är; det är en dag då alla studeranden (abin/abiturienter) som planerar ta studentexamen till våren klär ut sig, åker flak och jävlas med alla yngre elever. Penkkis firas eftersom abina avslutar sin skolgång och får läsledigt inför studentrskrivningarna (= viktiga nationella prov).

Vi blev väckta allt för tidigt på internatet och så fick vi äta vår blåa gröt och yoghurt som frukost med gaffel. För oss på idrottarlinjen börjar "penkkis-busen" redan på internatet. Sedan följde vanlig penkkisdag med olika program och pinsamheter, alltid många skratt!

Alla fina abiturienter! Det finns så himla många jag kommer sakna från detta gäng!

Efter penkkisprogrammet bar det snabbt av mot Vasa för att avsluta det tredje och sista skedet av bilskolan vid halkbanan. Nu har jag äntligen mitt kort "på riktigt". Och tur är nu det, tycker alla dessa extra skeden har varit väldigt onödiga...

Direkt efter halkbanan åkte vi tillbaka för att förbereda oss för kvällens sitz. Trots att vi 99:or som tar gymnasiet på fyra år inte är abiturienter ännu, så får vi vara med på den allra största delen av program som abiturienterna hittar på.

Foto: Miika

Sitzen var i kvarnstugan och det var verkligen himla kul! Kvällen avslutades sedan i Vasa med abin från många andra skolor.

Ni skall ha en fin fredagkväll!

/Emma

Likes

Comments

Dag 25

Lappland

Jag älskar Lappland på vårvintern. Ingenting går upp mot långa skidturer i solsken och perfekta spår. Av alla ställen i Lappland är nog helt klart Ylläs/Äkäslompolo, det är nog längdskidåkarnas paradis. Vi brukar åka till Lappland nästa varje år vid påsken, så jag har inte särskilt bra koll på från just vilken Lapplandsresa dessa bilder är. Här kommer i alla fall veckans bildbomb!

/Emma

Likes

Comments

Dag 24

Så här stiligt sällskap hade jag idag på min alla hjärtans dag date! 😍Vi var först på bio och kollade fifty shades freed, jag tyckte faktiskt den var jättebra, kul med lite mer spänning som omväxling, jämfört med de två föregående filmerna. Sedan åt vi middag på Rosso, det var första gången vi provade "nya" Rosso (Rosso i Vasa har ganska nyligen flyttat). Maten var helt okej, men inte jättebra, jag tror Miika var nöjdare med sin mat än vad jag var med min. Jag har dock en tendens att alltid beställa det sämsta på menyn, eller i alla fall sämsta alternativet i matsällskapet, då jag är ute och äter... Så denna gång var inget undantag😣

Min mat, tror den hette något i stil med focaccia pollo, om jag minns rätt.

Miika åt pepparbiff och han var nog rätt så nöjd med sin mat!

Jag hoppas att ni också haft en mysig vändag ❤ Vi hörs mera imorgon, det är sovdags för min del, så sov sött och dröm söta drömmar!

/Emma

Likes

Comments

Dag 23

Att det är fastlagstisdag idag tror jag ingen kan ha missat, själv har jag nyss avnjutit en! Jag föredrar helt klart fastlagsbulle med sylt, till (nästan) resten av familjen förskräckelse😜

Ikväll efter middagen på internatet, bar det av mot Vasa (vi får faktiskt både morgonmål och middag serverat + skollunch såklart, lyxigt med så många serverade måltider trots att man i princip flyttat hemifrån!). Så nu är jag "hemmahemma" och det ska som vanligt bli skönt att sova i min alldeles egna säng.

Idag har det blivit släng hit och dit; dagen började med fysikprov, efter provet drog jag power club, för att sedan direkt rusa tillbaka till skolan igen. Denna gång för biologi-prep. Och nu är jag ju, som tidigare nämnt, i Vasa.

I söndags blev jag klar med mitt senaste stickprojekt, ett pannband. Jag har aldrig stickat flätor förr, så detta var mitt första försök. Helt okej, om du frågar mig och himla roligt att sticka! Jag har inte använt mig av något mönster, det är gjort utifrån eget huvud (och lite mommos hjälp😉).

Tycker det är skönt att alltid ha något handarbete på gång, det får mig att slappna av. Dock börjar min fantasi ta slut snart, så vet inte vad jag ska påbörja härnäst. Jag tänker mig att det är ett evighetsprojekt att sticka en tröja, men jag är trots allt lite sugen på att pröva, så vi får se!

Imorgon har jag ingen skola, så det skall bli skönt att få sova utan ett alarm som väcker en på morgonen. I tillägg till det är det ju alla hjärtans dag/vändag, vilket måste vara årets mysigaste dag, vem gillar inte lite extra kärlek?

Vi hörs i alla fall imorgon, ha en trevlig kväll!

/Emma

Likes

Comments

Dag 22

Hej på er! Jag har nyss övat klart på fysikprovet jag skriver imorgon, så skönt att få alla prov överstökade! Tidigare idag skrev jag ju, som tidigare nämnt, matteprov, och jag tror det gick helt okej.

Efter skolan bestämde jag mig för att hänga med på orienteringsträningen, jag tycker ju det är mycket roligare att gå med en karta i handen, än att bara promenera "vanligt". Så det var dagens stora plus! 😃Det var dock ganska mycket snö (trots att det var sprint), men det gick helt okej ändå.

Tycker ni om vintern lika mycket som mig? Det är så skönt att vi detta år äntligen har en riktigt ordentlig vinter. SÅ mycket bättre än de slaskiga och glashala vintrarna vi tvingats stå ut med de senaste åren. De vintriga bilderna ovanför är tagna vid vårt fina växthus!

Nu är det läggdags för mig, så vi hörs imorgon och godnatt! ❤

/Emma

Likes

Comments

Dag 21

Hej på er! Lugn söndag idag. Jag kom nyss hem från att ha varit barnvakt, vilket största delen av dagen bestått av. Ikväll bär det av mot Vörå, men denna vecka kommer jag hem redan på tisdag. Då har jag skrivit mina två sista prov för denna provvecka, d.v.s. matte och fysik.

Kommande vecka har jag bland annat alla-❤-dag och penkkis att se fram emot, dock är jag ännu inte abiturient, så jag lär bli "utsatt" ännu ett sista år... Men det brukar vara en riktigt kul dag trots det!

Nu ska jag ta tag i matteläsandet, så vi hörs!

/Emma

Likes

Comments