Hej på er!

I fredags när jag var ledig tog jag tillfället i akt att baka lite grann! Bland annat dessa nutella cookies som var väldigt populära hemma och tog slut nästan direkt! Går snabbt och super lätta att göra.

DU BEHÖVER:

2 äggvitor
2,5 dl florsocker
0,5 dl mjöl
0,5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
0,75 dl nutella

GÖR SÅHÄR:

Vispa ihop äggvitor och florsocker i ca 1 minut. Rör ner mjöl, kakao, vaniljsocker och nutella. Skeda ut ca 12 klickar med smet på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i ca 12 minuter. Låt svalna på plåten!

Lycka till!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hej på er!!

Detta är ett sådant underbart recept, så gott och blev väldigt populärt här hemma!
Jag hittade detta receptet på Fredriks fika, som för övrigt har så många bra och roliga recept.


DU BEHÖVER:

3 dl ljus sirap
3 dl strösocker
3 dl vispgrädde
(Ev 0,5 dl finhackad mandel)
200 gram mörk choklad


GÖR SÅHÄR:

Klä en plåt på ca 30x40 cm med bakplåtspapper.
Blanda sirap, strösocker och vispgrädde i en stor tjockbottnad kastrull eller gryta. Koka upp och låt sjuda till 138-140 grader. Rör om då och då. Har du ingen termometer så kan du göra kulprovet. Karamellen är klar när den är djupt bärnstensfärgad. Vill du ha mandel i blandar du i den det sista du gör.
Häll upp smeten på plåten.
Låt daimen svalna i ca 10 - 15 minuter, skär sedan i rutor innan den svalnat helt.
Hacka den mörka chokladen och smält hälften över vattenbad. när chokladen smält helt, ta av bunken från kastrullen och blanda i resten av chokladen. Låt stå och rör sedan ihop.
Pensla daimrutorna med chokladen och låt stelna i rumstemperatur.
Förvara i burk på svalt ställe.


Lycka till!!

Likes

Comments

Hej på er!!

Vill du ha ett nytt recept som är både roligt att göra och barnsligt goda att äta? Här har du det perfekta receptet!! Cake pops, gjorda på oreokakor och mörk choklad! Perfekt till barnkalas, byt bara ut den mörka chokladen till ljus choklad!


DU BEHÖVER: (till ca 15 st)

50 gram mörk choklad
1 paket oreokakor (154 gram)
150 gram naturell färskost
200 gram choklad (gärna vit eller mörk)
grillpinnar

VALFRI DEKORATION

Strössel
riven choklad
kokos
rostade nötter



GÖR SÅHÄR:

Smält de mindre mängden mörk choklad. Låt svalna lite.
Kör kexen i en matberedare till de är fint smulade.
Tillsätt färskost och den smälta chokladen, blanda samman till en jämn, krämig konsistens.
Ställ i kylen i ca 1 timme.
Smält den större mängden choklad i vattenbad tills den är helt rinnande.
Rulla krämen till ca 15 bollar.
Doppa grillpinnen i lite smält choklad och tryck sedan in den i chokladbollen.
Doppa sedan bollen i chokladen, och dekorera sedan som du vill! Jag doppade mina och det är inte att rekommendera då det blev väldigt kladdigt efter en stund. Strö istället på strösslet eller det du vill ha på.

Lycka till!


Likes

Comments

Hej på er!
Hoppas ni har en fin början på det nya året!!
Här kommer ett recept på tigerkaka med smak av vanilj och choklad, så gott. Speciellt nu i vinterkylan!!

DU BEHÖVER:

200 gram rumstempererat smör
kokos eller ströbröd
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 dl mjölk eller grädde
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker



GÖR SÅHÄR:

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en form som rymmer ca 1 1/2 liter.
Vispa smör och socker poröst med elvisp. Ha i ett ägg i taget.
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke och vänd ner i smeten (vispa ej - då försvinner luften!), tillsammans med vätskan.
Lägg ca 1/3 av smeten i en skål. Blanda den med kakaon. Smaksätt sedan den ljusa smeten med vaniljsocker.
Klicka hälften av den ljusa smeten i formen. Fyll på med ett lager mörk smet och sedan resten av den ljusa. Dra med en gaffel genom smeten så att kakan blir marmorerad.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 1 timma. Låt svalna i ca 5 minuter i formen. Lägg ett bakplåtspapper på galler och vänd på kakan.


Lycka till!

Likes

Comments

Hej på er!
Igår och idag har jag stått hela dagarna i köket och gjort praliner, så kul! Jag fick nämligen idèn
om att jag skulle ge bort en fin burk med massa praliner i till mina morföräldrar i julklapp.
Det blev fem olika smaker, dock de flesta med mörk choklad, men det tror jag att de tycker om!



Rosen - mörk choklad med dumletryffel.

Oval - mörk choklad med kaffetryffel.

Rund - mörk choklad med hallon ganache och saltlakritstryffel.

Oval - vit choklad med passionsfrukstryffel.

Medaljong - mörk choklad med hasselnötskräm.



Vill ni ha recept på någon av fyllningarna så lägger jag gärna upp det någon dag!
Passionsfrukts tryffeln finns i ett tidigare inlägg i kategorin praliner.

Hoppas ni får en fin jul, kram!

Likes

Comments

Hej på er!
Dessa vaniljbullar med mycket vaniljfyllning är så himla goda. Bullarna fick ett annat utseende än det klassiska bullarna, nämligen knutar!

DU BEHÖVER:

100 - 150 gram smör
50 gram jäst
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl socker
1 tsk mald kardemumma
14 -15 dl vetemjöl

VANILJFYLLNING:

300 gram smör
2 dl socker
4 msk vaniljsocker



GÖR SÅHÄR

Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt).
Smula sönder jästen i en degbunke och rör ut den med lite av vätskan.
Tillsätt resten av vätskan, salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen.
Arbeta degen tills den blir smidig, blank och släpper bunken. Jäs på mjölat bord under bakduk i 30 -40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bord och knåda den smidig. Den ska släppa bordet utan att kladda.
Dela degen i två delar och kavla ut en del i taget till en stor rektangel. Bred på fyllningen och vik sedan degen på hälften. Kavla lite till så att delarna sätter sig i varandra.
Skär sedan upp avlånga bitar på ca 2-3 cm och dra lite i dem, och knyt de sedan till en knut och lägg på plåt.
Jäs bullarna under duk i 20 - 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö sedan över pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen på 250 grader i 5 - 10 minuter.
Lägg bullarna på galler och låt dem svalna.


Lycka till!!

Likes

Comments

Hej på er!!

Igår i skolan gjorde vi mjuka kakor och muffins, och det är därifrån jag har fått inspiration för dagens bak!
Dessa pepparkaksmuffins är superlätta att göra, och självklart goda att äta nu när det närmar sig jul och allt!

DU BEHÖVER:

100 gram smör eller margarin
2 dl farinsocker eller vanligt strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl gräddfil, kesella eller creme fraiche

CREAM CHEESE FROSTING:

60 gram mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vanlijsocker
1 msk färskpressad citronjuice
100 gram Philadelphia ost



GÖR SÅHÄR:

Vispa smör och socker i en bunke i några minuter.
Tillsätt äggen ett i taget under vispning.
Blanda de torra ingredienserna -vetemjöl, grahamsmjöl, kanel, kardemumma samt bakpulver i en bunke.
Vispa ner mjölblandningen i smör och socker blandningen, tillsammans med gräddfilen.
Fyll muffinsformar till 3/4 och grädda på 200 i ca 20 minuter.
Ta ut muffinsen och låt svalna.


CREAM CHEESE FROSTINGEN:

Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaften krämigt. Vispa i Philadelphia osten.
Spritsa på muffinsen!
Jag gjorde små hjärtan utav frostingen och dekorerade sedan med en liten hjärtformad pepparkaka på!


Lycka till!

Likes

Comments

Hej på er!
I helgen gjorde jag praliner på vit choklad och fyllde med en passionsfrukts tryffel. De fick inte den glans och utseendet som jag ville att de skulle ha, men de blev helt okej ändå. Hursomhelst så blev de jättegoda!

Till passionstryffeln behöver du:

1,5 passionsfrukter
0,5 dl vispgrädde
125 gram vit choklad
12 gram smör



GÖR SÅHÄR: 

Gröp ur passionsfrukterna i en kastrull, (ett tips är att sila passionsfrukten för att slippa ha kärnorna i pralinen sedan). Häll i vispgrädde och koka upp. Lägg i den hackade vita choklad och smör. Rör ihop tills chokladen smält och den har fått en fin yta.

Temperering av vit choklad:

Smält chokladen så att den är 44 grader. Kyl sedan ner den till 27 grader. Värm sedan upp den igen till 30 grader. Det är väldigt viktigt att temperaturen är exakt då chokladen kan bli grå annars. Kan nog vara det som hänt lite på mina, som ni kan se på bilderna.


Lycka till!!

Likes

Comments

Hej på er!!

Äntligen fredag! Gjorde dessa maränger igår och de blev så goda och frasiga. Prefekt snacks efter kvällens tacos!

DU BEHÖVER:

3 äggvitor
2 dl socker
1/2 tsk citron



GÖR SÅHÄR:

Sätt ugnen på 125 grader.
Vispa äggvitorna, en tredjedel av sockret och citron i en bunke.
Börja vispa på medelhastighet tills det börjar vitna. Blanda ner resten av sockret pö om pö och öka hastigheten på vispen. Fortsätt vispa till en fast och smidig maräng. Du kan se att marängen är färdig genom att göra ett så kallat "dropptest", stoppa ner fingret i smeten och se ifall det droppar ifrån fingret.
Klicka upp marängen med en sked eller spritsa upp den till önskad storlek på plåt med bakplåtspapper på. Lägg inte ut dem för tätt då de sväller en aning.
Grädda mitt i ugnen i ca 45 - 60 minuter. Ju mindre tid i ugnen, desto segare blir marängerna.


Lycka till!

Likes

Comments

Hej på er!!

Ett recept på supergoda och sega kolakakor. Lätt och enkelt att göra och man har oftast alla ingredienser hemma!

DU BEHÖVER:

100 gram smör
1 dl socker
1 msk sirap (ju mörkare sirap, desto mörkare kakor)
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker



GÖR SÅHÄR:

Lägg alla ingredienser i en bunke och blanda samman dem till en smidig deg.
Rulla ut degen till tre fingertjocka och plåtlånga längder. Lägg den på plåten och platta till dem något.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 12 minuter.
Skär längderna i bitar medan de är varma. Plocka isär kakorna när de svalnat.


Lycka till!!

Likes

Comments