10 om mig!

JAG

Blev nominerad av grymma @helenaengstrom
och @louiseedling att nämna 10 sanningar om mig själv, som ni kanske inte vet om mig. Kanske kan vara kul för dom som vill lära känna mig lite bättre, så varför inte!

1. Jag framkallade min egen laktosintolerans - Detta är något som jag kan bli lite arg på mig själv för såhär i efterhand haha, då det inte är kul att leva med en allergi. Det jag gjorde var att jag (som säkert många andra) blev influerade av Therese Lindgren och hennes snack om boken som handlade om mjölk och bland annat dess påverkan på vår hälsa. Hon citerade bland annat denna bok och sa att problemhy osv kan bero på att man dricker mjölk från kor, då det innehåller bakterier osv. Jag som då hade en klassisk pubertetshy i 13 års ålder tyckte att det var en väldigt bra idé att helt utesluta mjölkprodukter, för att få en bra hy. Jag drack/åt alltså inte några animaliska mjölk-produkter under mer än ett års tid och när jag väl började med det igen blev det för mycket för min mage. Jag hade då avvant magen från mjölkprotein, laktos, osv, så nu var jag alltså allergisk... Är dock väldigt tacksam att jag endast är laktosintolerant och inte mjölkproteinallergiker, då det inte är så jättejobbigt att vara laktosintolerant i dagens samhälle. Men sjävklart hade det varit skönt att slippa.

2. Jag tycker inte om att vara i fokus - Är en person som tex tycker att det är jobbigt att fylla år. Mysigt att bli uppvaktad osv, men jag känner en typ av en press på något sätt. Speciellt om jag själv har något uppstyrt event, då jag känner asvar över att alla ska ha kul och känna sig sedda osv. Antar att det blir för mycket ansvar och för höga förväntningar på mig själv, som jag inte tycker om. Blir nervös och tycker inte om att få mer fokus än andra, vill att alla ska få synas och höras lika mycket.

3. Jag är väldigt känslig - Detta är något som jag inte alls tycker om med mig själv, då det kan bli väldigt jobbigt, men kan heller inte påverka det så värsta mycket. Jag kan bli ledsen och ta åt mig av småsaker. Någon kan säga en sak till mig, med en negativ ton, och jag kan gå med en klump i magen/känna mig dålig för resten av dagen. Ännu värre om jag får en riktig utskällning/tillsägelse eller liknade, då kan jag gå och må dåligt över det i en hel vecka. Är väldigt mycket i mina egna tankar och kan lätt fastna där, pga något litet någon sagt till mig eller en hatkommentar. Jag är även en person som blir ledsen när jag blir arg, frustrerad eller besviken. Så ofta när jag blir arg, eller vill förklara för någon att en specifik sak gjorde mig besviken, börjar jag väldigt ofta gråta. Inte alls en bra egenskap, då folk istället tror att jag är ledsen och ska börja tycka synd om mig, vilket gör att dom inte lyssnar på det jag faktiskt har att säga haha. Det i sin tur leder oftast till att jag blir ännu mer arg, hatar det!

4. Kan nog upplevas som nonchalant/bortskämd när jag i själva verket inte är det - Detta är något som jag tycker är väldigt jobbigt. Har fått höra typ två gånger (vilket inte är mycket, men som sagt så har jag lätt för att ta åt mig haha) av människor jag inte känner att jag upplevs som nonchalant och/eller bortskämd. Eftersom jag inte är det, eller upplever mig själv så (samt folk i min omgivning) gör det mig väldigt ledsen att höra. Här tror jag dock att mycket handlar om att dessa människor faktiskt inte känner mig? Någon kanske upplever mig som bortskämd, för vissa saker som jag visar upp eller liknade, som dom tror att jag bara fått, när det i själva verket varit jag själv som kämpat för det. Tycker att sånt är väldigt svårt och jag dömer aldrig någon annan utifrån vad jag ser, för jag vet ju faktiskt inte bakgrunden. Därför jag nog lätt tar åt mig, för att jag själv aldrig skulle ha mage att ”sätta dit” någon annan, om jag faktiskt inte visste vad som låg bakom. Om ni förstår vad jag menar? Sen har jag varit bortskämd med kärlek genom livet och det ska man ju aldrig ta för givet. Jag är uppvuxen i en kärnfamilj, med två föräldrar som alltid ställt upp för mig och funnits där när jag behövt deras moraliska stöd. Absolut. Men när det kommer till materiella ting, har jag fått långt ifrån vad alla andra i min omgivning (kompisar) har fått, då jag och mina syskon är uppvuxna med att om vi verkligen vill ha något får vi samla ihop pengar till det själva. Vilket jag tycker är bra och jag har lärt mig väldigt mycket av det.

5. Lider ofta av ångest och dåliga tankar - Detta är något som är sjukt jobbigt och något jag jobbar med nästan varje dag, i alla fall dom dagar jag mår dåligt. Återigen så hänger detta nog ihop mycket med att jag är en känslomänniska och lätt tar åt mig av andras negativa tankar/ord om mig. Jag har tidigare i mitt liv haft månader där jag inte orkat ta mig upp ur sängen, eller orkat umgås med folk, då det hade krävt att jag piggnade till och blev glad. Jag går ofta och är orolig över att folk ska missuppfatta mig eller bli ledsen/upprörd av något jag gör/säger. Speciellt här i bloggen, då det är många som inte känner mig och kanske får en skev bild av mig enbart av att läsa det jag skriver. Mycket delar jag ju inte med mig av, eller så kanske det skrivs på ett sätt som kan misstolkas. Tex om jag yttrar mig ang saker som jag stör mig på eller material som jag tycker är obehaglig, kanske någon uppfattar mig som bortskämd. Att jag har ”rätt” till att tycka så bara för att jag ”minsann aldrig fått uppleva det tuffa livet”. Men så är det ju verkligen inte. Jag själv har genomgått väldigt mycket, som många inte vet om och jag tänker varje dag på folk som har det dåligt, vilket gör att jag själv mår ännu sämre. Jag blir bara alltid så himla less på folk som ska döma andra utifrån vad dom ser eller hör, för man vet faktiskt inte sanningen förrän man frågat personen det faktiskt handlar om. Tänk på det!6. Är en planerare in i döden haha - Jag är verkligen ingen spontan person. Beror iof lite på situationen, om någon tex ringer mig en morgon och frågar om jag vill med till stan om en timme, är det inte så att jag får panik, absolut inte. Så på det sättet är jag väl en ”spontan” person, om det ens räknas? (föredrar dock att bestämma sånt dagen innan haha). Men när det kommer till större grejer, är jag en person som vill planera det från sekunden jag fått reda på att något ska ske. Tex nu med flytten, planerar minst en gång om dagen angående olika saker som behöver fixas/göras innan dess, medan Linus tycker att ”det kan vänta” och ”det löser sig” osv. Nej, jag får panik haha! Kan man vara ute i god tid och i bästa fall vara klar med det mesta innan flytten, är jag bra mycket hellre det, än att vi ska springa runt i alla butiker en vecka innan flytten och riskera att det vi vill ha är slut tillexempel. Tack vare mig som vi exempelvis lyckats få både säng och soffa levererat samma dag som vi får tillgång till lägenheten. Om jag inte hade stått på mig där och istället gått mer efter Linus spontana led, hade vi inte haft varken säng eller soffa dom första månaderna i lägenheten haha. Jag behöver alltså inte alltid planera exakt allt, men det är otroligt skönt för min hjärna. Planering och struktur är något jag älskar och något som ger mig ett lugn.

7. Jag är OTROLIGT envis - Detta är något jag varit enda sen barnsben och det har varit lite både på gott och ont. När jag väl ger mig in i något ger jag verkligen 100%, vilket jag älskar hos mig själv. Men samtidigt kan det också bli för mycket. Ibland kanske jag bara borde släppa taget och gå vidare, men är jag inte klar och det inte känns helt avslutat, har jag svårt för att släppa det. Oftast är det dock en bra egenskap hos mig själv, den har lett till mer gott i mitt liv än ont!

8. Jag har svårt för att somna när det är helt tyst - Konstigt kanske många tycker, men tack och lov så är min partner precis likadan. Jag försvinner så himla lätt i mina egna tankar om det är tyst, så jag finner liksom ingen ro till att somna. Som liten bad jag alltid mamma eller pappa att plocka ner/upp ur diskmaskinen när jag skulle sova, eller bad dom kolla på en film precis utanför mitt rum. Tror det handlar om att jag blir trygg/lugn av ljud och att veta att någon annan är vaken, så att personen ev kan skydda mig om något händer medan jag sover haha. Innerst inne är det nog så, eftersom jag alltid är väldigt orolig/rädd när jag ska somna. Varit lite orolig för det när jag träffat killar, att hur kommer det funka att tex bo/sova ihop om jag behöver ljud och han total tystnad. Men som tur är, är fallet inte så för oss, då han är likadan och vi lyssnar nästan alltid på en podd eller sätter på ljudet av vågorna på TVn när vi ska sova. Konstigt eller inte konstigt?

9. Jag är 20 år gammal och har aldrig sovit ensam hemma - Detta kanske många tappar hakan av, men för mig är det en självklarhet att jag aldrig någonsin skulle sova ensam hemma. Fy, så läskigt? Samma sak med att bo själv, skulle nog aldrig klara av det. Klarar inte av känslan av ensamhet och allt det läskiga runtomkring. Får nog bo hemma hos min mamma och pappa, eller med en kompis/partner för resten av mitt liv haha. Detta hänger ihop mycket med förra erkännandet. Jag är en orolig person när jag väl ska somna och jag inbillar mig då saker. Får tex för mig att huset ska börja brinna, eller att någon ska bryta sig in och typ mörda mig. Nu i skrivandets stund kanske jag inser att jag måste jobba på detta och kanske prata med någon? Tror (och hoppas) iof inte att det kommer vara likadant i lägenheten. Att sova själv där, utan Linus tex, känns inte alls lika läskigt som att sova själv hemma i mamma och pappas stora hus. Där kan ju vem som helst bara slå sönder ett fönster på bottenplan och bryta sig in. I lägenheten måste dom förts komma upp 8 våningar, för att komma in genom balkongen, eller bryta sig in genom den säkra dörren i hallen liksom, inte alls lika lätt. Dock är jag ju mörkrädd, så hade nog varit läskigt att sova där helt själv ändå haha!

10. Jag tvättar typ aldrig håret, eller borstar det, då det inte behövs - Nu kanske ni tror att det händer varannan vecka och så är sjävklart inte fallet. Men det är sällan jag tvättar håret mer än en-två gånger i veckan. Får aldrig fett hår förrän efter ca 7-10 dagar, dock tappar jag volymen och ”livet” i håret. Därför brukar jag tvätta håret igen efter ca 4-5 dagar, för att få tillbaka livet i håret, men aldrig för att det är fett eller för att jag måste. Skönt att det är så, eftersom man ska undvika att tvätta håret för ofta. Har alltid fått höra hela min uppväxt att jag haft väldigt bra, starkt och fint hår. På något sätt inbillar jag mig att det är på grund av att jag sliter på det väldigt lite, då jag sällan tvättar det och nästan aldrig utsätter det för värme (förutom när jag fönar det platt efter duschen). Dock handlar det nog mer om gener, då min mamma har väldigt många hårstrån och min pappa väldigt tjocka, så jag fick turen att få många och tjocka hårstrån.

Bonus (råkade skriva ner 11 punkter så här får ni en extra):
Jag tycker att det är sjukt jobbigt att prata i telefon -
Jag vågar påstå att jag har någon typ av telefonfobi. Inte i jobbsituationer dock, för då känner jag att jag har ”övertaget”. Men när jag är ”the underdog” och ska ringa till företag för att tex boka in en tid, beställa mat, eller ställa frågor får jag total panik! Tycker att det är så sjukt jobbigt. Övar typ alltid på vad jag ska säga innan jag ringer upp, men ändå lyckas det alltid bli fel och jag säger något jättekonstigt, som gör personen på andra sidan obekväm. Jag är helt enkelt sjukt obekväm/stel att prata i telefon med, även när det kommer till kompisar. Därför jag bett alla mina kompisar att sms mig om det går snabbt att skriva, eller ringa mig på FaceTime isåfall, då det brukar gå lättare haha! Märkt av det väldigt mycket nu i flytten, då vi behövt ringa Wallenstam några gånger pga frågor och funderingar. Som tur är, är min pojkvän en KLIPPA! Så han har löst alla samtal till dom och ställt alla frågor, som egentligen typ bara är mina frågor. Han är grym på att underlätta för mig när det kommer till sånt, älskar det. Vi har verkligen en bra balans i vårat förhållande när det kommer till ”ge och ta” och att dela upp vardagsuppgifter. Att städa och sånt gör vi båda två, men att laga mat gör ju oftast jag, men då löser han annat, som att diska och ta hand om viktiga samtal osv. Dreamteam!

Hoppas att ni fick reda på något nytt om mig och tyckte att det var lite intressant! Avslutningsvis ska jag utmana nya härliga bloggar, som inte hunnit bli nominerade ännu, att hoppa på denna utmaning. Dom två jag gärna vill se göra detta, så att jag lär känna dom lite bättre är: @nellielillskog och @saranilsander, kör hårt!


  • JAG

Gillar

Kommentarer

LouiseEdling
LouiseEdling,

Så kul att få veta mer om dig <3 Kan känna igen mig i att må dåligt och känna ångest. Händer ofta för mig att jag ibland bara brister ut i gråt utan att veta varför eller att hjärtat slår extra hårt. Blir så arg varje gång de händer för jag vet inte varför.....antar att jag är en känslomänniska och påverkas mycket vart jag bor <3 Massa kramar till dig

nouw.com/louiseedling
emmapetersson
emmapetersson,

Ja, det är ju tyvärr nog inte så ovanligt <3 Man får bara inte glömma bort sig själv. Kramar!!

nouw.com/emmapetersson
BelindaGoransson
BelindaGoransson,

Såå kul att läsa! Men wow vad jag känner igen mig i dessa punkter!!❤️

nouw.com/belindagoransson
emmapetersson
emmapetersson,

Skönt att man inte är ensam❤️

nouw.com/emmapetersson
saranilsander
saranilsander,
Åh vad kul att få läsa och lära känna dig bättre! <3 Tack för nomineringen!
nouw.com/saranilsander
emmapetersson
emmapetersson,
nellielillskog
nellielillskog,

Men så kul att läsa, känner igen mig i flera av punkterna 🙈

Tack för nomineringen, ska absolut göra detta ❤️

nouw.com/nellielillskog
emmapetersson
emmapetersson,

Åh vad kul❣️

nouw.com/emmapetersson
helenaengstrom
helenaengstrom,

Roligt att läsa!! Vad fint att du var så öppen i alla punkter! 💕

nouw.com/helenaengstrom
emmapetersson
emmapetersson,

Tack så mycket <33

nouw.com/emmapetersson
Instagram emmapesonInstagram emmapesonInstagram emmapesonInstagram emmapeson