till 14-åriga emma

tankar och texter

emma. du är just nu mitt under dina föräldrars skilsmässa och samtidigt ser du din syster sakta tyna bort pågrund av hennes sjukdomar. du vaknar gång på gång på nätterna av att din syster skriker att hon inte vill leva mer, du flyttar mellan dina föräldrar varannan vecka och transporterar alla dina tillhörigheter på din rosa lilla cykel. du vet egentligen inte så mycket om framtiden, det du vet är att den är väldigt osäker. tankar som "kommer jag se min syster levandes imorgon?" och "vad gör jag om jag hittar henne död?" cirkulerar väldigt ofta runt i ditt huvud vid den här tiden.

du försöker sprida positiv energi och alltid hålla humöret uppe och du försöker bära hela världen på dina små sköra axlar. till dig, du din fantastiska lilla unge som tog på dig på tok för mycket ansvar, till dig vill jag säga att du inte hade behövt göra det. det var inte ditt ansvar att hålla din syster vid liv och det var inte heller ditt ansvar att vara en förmedlare mellan mamma och pappa. det var inte upp till dig att ta hand om ett helt människoliv extra ibland och det var inte ditt fel att dina föräldrar skildes. nu, 6 år senare, så kan jag berätta att den skilsmässan, det var det bästa som kunnat hända vår familj. för vi var så fruktansvärt trasiga, vi var så trasiga så du förstår inte. och hade vi fortfarande bott under samma tak idag så hade alla mått tusen gånger sämre än vad vi någonsin gjort, det lovar jag dig.

många av dina vänner har inte upplevt några större kriser i livet ännu medans du är mitt uppe i din största hittills, att du går till skolan varje dag och kämpar på, trots en klump i magen för att din familj är så trasig, det är beundransvärt. redan som 14- åring är du en liten kämpe och redan som 14-åring börjar du få skinn på näsan. när du är 14 år vet du om saker som en människa i den åldern inte ska veta och du tar du mer ansvar än någon av dina kompisar. jag vet att det är något som kommer ganska självklart för dig, du får axla rollen som en slags extraförälder ibland och du får lära dig saker som bara vuxna behöver veta.

som 14-åring förstår du inte vilka hemska år du gått och går igenom, du förstår inte att en liten flicka som du inte ska behöva stå ut med det du stod ut med. du ska träffa dina vänner efter skolan, inte åka direkt hem för att se så att din syster sitter levandes i sitt rum. du ska prata om killar och smink och drömma dig iväg, inte få en klump i magen varje gång mamma ringer för att det kan ha hänt något. det ska inte finnas i din värld när du är 14 år gammal, men för dig är det vardag.

du får ofta höra att du är en stark liten tjej som är positiv och glad nästan hela tiden. men ingen vet varför du är det, ingen vet att du är det för att du känner att du inte har något val. ingen förstår vilket ansvar du bär på och hur viktigt det är för dig att visa att du minsann inte är vek och svag, för det kunde du inte lägga på dina föräldrars axlar. dom hade redan en sjuk dotter, inte behövde dom en till. men du ska veta att det finns vissa människor som ser igenom ditt påklistrade lilla leende och som tar dig under sina vingar lite senare i livet. människor som du inte ens lägger märke till när du är 14.

om något år kommer du att förlora den viktigaste relationen du har i ditt liv just nu. du och din allra bästa vän börjar glida ifrån varandra och det får ditt hjärta att gå i miljontals bitar. men du ska veta att när det händer så finns det en mening med det. det finns en mening med allt som händer och allt löser sig alltid, det är någonting som du verkligen kommer att få lära dig. du kommer att få nya relationer och du kommer att lära dig att stå upp för dig själv. tryck inte bort dom som älskar dig och dom som vill dig väl. dina vänner och din familj är det viktigaste du har så se till att vårda dina relationer. du behöver inte alltid klara allt själv och snälla, sluta ha så höga krav på dig själv för det är det ingen annan som har.

även fast det kommer att vara riktigt tufft i perioder så ska du veta att det har gjort att du har växt och blivit en stark människa idag. och även fast du trodde att du inte skulle ta dig till din 20- årsdag med din syster vid din sida så gjorde du det. du och din familj tog er igenom alla sjukdomar, alla hemskheter som världen serverade er och till slut blev allt bra. efter många många tårar, efter många samtal, sjukhusbesök och mediciner i mängder. du ska veta att du är en väldigt modig liten unge och meningen är att dina föräldrar ska ta hand om dig, inte att du ska ta hand om dom.

du kommer att fundera gång på gång om det är värt det och, ja, det är så jävla värt det. för idag lever du ett liv som du inte ens kunnat drömma om när du var 14 och det är helt fantastiskt.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229