Laktat - Endast något Oönskat?
"Det bränner i musklerna, bäst jag trappar ner på tempot, jag vill ju inte samla på mig laktat. Det är ju inget en vill ha, bara en värdelös restprodukt"
Känner du igen påståendet? Laktat har ibland fått oförtjänt mycket skit kastat på sig. Att det är något som ingen vill ha. Att det bara är en värdelös restprodukt. Men faktum är att det inte alls stämmer. Även om laktat absolut är en restprodukt så innebär inte det att den är värdelös. Låt mig bryta ned detta lite och förklara.
Laktat. Vad som i folkmun, och felaktigt, kallas för "mjölksyra". Laktat är en biprodukt (i.e. metabolit), alltså en restprodukt, som produceras vid anaerob energiproduktion. Anaerob energiproduktion sker då vi producerar energi utan tillgång på syre. Exempelvis kortare sprinter eller få, väldigt tunga lyft. Generellt är det aktioner i träningen som varar från några sekunder till maximalt ungefär två minuter. Anaerob energiproduktion är alltså snabb, men inte särskilt uthållig.
För den nördiga så produceras laktat alltså på grund av att syre inte finns i tillräcklig utsträckning (anaerob energiproduktion), och därmed inte kan konvertera (göra om) pyruvat till Acetyl-CoA. Acetyl-CoA är en startprodukt i citronsyracykeln som producerar energi vid aerob träning, alltså vid tillgång på syre. Citronsyracykeln är uthållig och ger energi under en längre tid, alltså typ som vid uthållighetsträning.
Men om syre inte är närvarande görs alltså pyruvat om till laktat. Och vad gör laktatet då? Stannar det bara kvar i muskeln och orsakar problem? Nej. Laktat kan faktiskt lämna muskeln där det bildades och färdas med blodet till andra celler i kroppen. Det fina med laktat är också att det kan göras om tillbaka till pyruvat igen. Och som jag skrev innan så kan alltså pyruvat göras om till Acetyl-CoA, om tillräckligt med syre finns, och alltså användas i citronsyracykeln. Det här innebär alltså att om en muskel, ex i benen, arbetar högintensivt (anaerobt) och alltså upplever syrebrist, så kan denna muskel producera mycket laktat (eftersom syrebristen inte tillåter omvandlingen från pyruvat till Acetyl-CoA). En del av laktatet kan sedan lämna denna muskel, färdas med blodet, och tas upp, ex i armarna, där syretillgången är bättre. Här kan då laktatet omvandlas tillbaka till pyruvat, och sedan vidare till Acetyl-CoA. Faktum är att exempelvis hjärtat gärna använder just laktat som bränsle för att producera energi.

Laktat produceras konstant, eftersom vi ständigt producerar energi (annars hade vi varit döda). Men oftast produceras lika mycket laktat som kroppen kan ta upp. Om vi börjar träna kommer kroppen producera mer och mer laktat, eftersom energibehovet stiger (då vi gör av med mer energi). Då kommer även mängden laktat att öka, och vi kommer inte att kunna använda eller forsla bort laktatet i samma utsträckning som det produceras. Speciellt om träningen är kortare och högintensiv, som jag beskrev ovan.
Om vi befinner oss i vila kan laktatet som bildas i musklerna transporteras med blodet till njurar och levern. Dessa organ kan sedan göra om laktatet till glukos via en process som kallas Cori cykeln. Levern och njurarna besitter rätt verktyg (alltså rätt enzymer) för att kunna omvandla laktat tillbaka till pyruvat, och sedan från pyruvat till glukos. Eftersom glukos är viktigt i kroppen (ex, som rätt blodsockernivå och energigivare) är alltså dessa system och processer oerhört viktiga.
Kanske följande är lite överkurs, men det är saker som detta som jag tycker är allra mest intressant, haha.
Laktat lämnar cellen genom speciella transportörer (monocarboxylate transport proteins, MCT) som fungerar lite som dörrar som sitter i cellmembranet. Processen där laktat lämnar eller äntrar cellen kostar ingen energi, och kallas med korrekt namn faciliterad diffusion, vilket alltså innebär förflyttning av något från en sida till den andra sidan av ett membran utan att det krävs energi. Olika vävnader verkar ha lite olika typer av dessa MCTs, och det verkar även som att träning kan öka antalet av dom här speciella transportörerna, vilket alltså gör att laktat kan lämna cellen snabbare (Brooks, 2009).

Så, slutligen. Laktat är alltså en restprodukt, men en värdefull restprodukt. En restprodukt som skapas vid energiproduktion, men som också kan bidra till mer energiproduktion.
Och, en liten side note. Det är inte laktat som gör att det gör ont i musklerna vid träning. Det kan du läsa mer om HÄR.
Frågor på Laktat?
// e
Källor:
Brooks G. A. (2009). Cell-Cell and Intracellular Lactate Shuttles. The Journal of Physiology, 587(Pt 23), 5591-5600. https://doi.org/10.1113/jphysiol.2003.178350
Kraut, J. A., & Madias, N. E. (2014). Lactic Acidosis. The New England Journal of Medicine, 371(24), 2309-2319. https://doi.org/10.1056/NEJMra1309483
Riske, L., Thomas, R.K., Baker, G.B., & Dursun, S. M. (2017). Lactate in the brain: an update on its relevance to brain energy, neurons, glia and panic disorders. Therapeutic advances in psychopharmacology, 7(2), 85-89. https://doi.org/10.1177/2045125316675579
Kommentarer