YLEISEN JÄRJESTYKSEN YLLÄPITO

LIFESTYLE
Värimaailman suunnittelu. Huoneen värimaailmaan pätee vähän sama sääntö kuin opiskelujen värikoodaamisessa - yksinkertaisuus ja minimalistisuus kunniaan. Pohja-/pääväreinä on hyvä olla noin 2-3 neutraalia sävyä, sisustusväreiksi voi taas valita 1-2 vähän huomionherättävämpää väriä. Kokonaisuus säilyy yhtenäisempänä ja siistimpänä, joka vaikuttaa niin yleisilmeeseen kuin omaan motivaatioon. Jos huone on harmoninen, on yleensä siellä oleskelu paljon rauhallisempaa kuin sekavassa tilassa. Myös siivoaminen käy helpommaksi, eikä Ikeassa kiertelykään vie montaa tuntia, kun on selvä visio, minkälainen kyseessä oleva huone on ja mitä se vielä kaipaa. Tällaisella pienellä jutulla on valtava merkitys!

Yksinkertaiset, tyyliin sopivat huonekalut. Yleensä myös kannattaa valita ne päävärien mukaan. Itse suosin valkoisia, aika massiivisiakin huonekaluja, koska huoneen ollessa täynnä monta pientä pöytää ja jakkaraa, hyllyä ja laatikostoa, yhtenäisyys saattaa häiriintyä ja kokonaisuus näyttää täyteen tungetulta, vaikkei se sitä olisikaan. 
Verhot pois! Varsinkin huoneen ollessa pieni verhot saavat tosi nopeasti huoneen näyttämään tunkkaiselta. Lisäksi ne estää helposti valoa pääsemästä sisään, vaikka kyseessä olisikin valkoiset harsoverhot. Tää on tosi mielipiteitä jakava juttu, mutta omalla kohdallani verhot eivät ole koskaan toiminut. Kodikkuuteen voi vaikuttaa vilteillä, kynttilöillä ja matoilla, mun mielestä verhot ovat siis tilasta riippumatta aika turhat. 
Turhan tavaran karsiminen säännöllisesti. Tää on itselleni tärkeä kohta, koska mulla on tapana täyttää laatikot turhilla papereilla ja jutuilla, joita ehkä tuun vielä tarvitsemaan. Näiden asioiden siivoaminen ei tarvitse viedä kokonaista päivää, ihan yhdessä tunnissakin onnistuu lajittelemaan säilytettävät ja poisheitettävät jutut. Jos projekti sattuu olemaan iso, voi jakaa siivoamisen useammalle päivälle, esimerkiksi siivoamalla kunnolla yhden laatikon päivässä. Ja huom, säännöllisesti tän tehdessä siivoamiseen saattaa oikeasti kulua alle puoli tuntia!!
"Se" tuoli. Tiedättekö te sen tuolin, jolle kerätään vaatteita ja tavaraa eikä mene kauaa, kun tuolia ei enää edes näy? Mulla sattui joskus nuorempana olemaan myös tällainen (älkääkä valhdelko, tiedän, että te ootte myös syyllistynyt tähän :D), mutta kun sen joskus heivasin menemään, oon tajunnut kuinka siistimmältä huone näyttää ja pysyy. Ilman tätä tuolia sitä on oppinut laittamaan tavarat takaisin omalle paikalleen.
Rutiinit. Mitä siivoamiseen tulee, kannattaa listata juttuja, jotka vaativat siivoamista kerran viikossa tai kahdessa. Imurointi, pölyjen pyyhkiminen, meikkisivellinten pesu... Näin luot ns. siivousrutiinin, jota kannattaa seurata aina hommaan ryhtyessä. Esimerkiksi mulla on selkeät rutiinit siinä, että siveltimet pestään 3 päivän välein, lakanat vaihdetaan ja huone imuroidaan joka sunnuntai jne. Näissä kannattaa myös pysyä, jotta huone säilyy siistinä - suursiivousta ei säännöllisyyden vuoksi tarvita!  Näiden lisäksi esimerkiksi aamuisin sängyn petaus melkein heti herättyä on valtava juttu, koska siisti sänky antaa siistin pohjan muulle huoneelle!
Sisustuselementit. Pikkujuttujen säilömiseen kannattaa käyttää kannellisia laatikoita, jotka sopivat itsestään vaikka sisustuselementeiksi, mutta esimerkiksi meikkipöydällä kannattaa pitää isoa tarjotinta tavaroiden järjestyksen takaamiseksi. Näin sulla pysyy purkit ja putelit kasassa, ne ei ole ympäri meikkipöytää ja vaikka tarjotin olisikin ihan täynnä - kuten mulla - pöydän ilme näyttää paljon siistimmältä.   Lisäksi esimerkiksi kynttilöitä, huonekasveja sun muita sisustustavaroita ei kannata olla liikaa - pari per pöytätaso on mun mielestä hyvä raja, jottei yleisilme muuttuisi taas liian täyteen ahdetun näköiseksi. 
Mä itse olen sen verran järjestelmällinen, että nää vinkit ja vaiheet on merkittäviä mun huoneen ylläpidossa. Tietenkin nää sopii mulle, ehkä sun sisustustyyli tai -maku ei matchaa mun kanssa, ja that's okay! Kuitenkin, jos näistä oli apua tai saitte ideoita, niin jes, hyvä niin

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Paula,
Tosi kiva postaus ja hyviä vinkkejä tästä sai omaan asuntoon :3 Itselläni ei ole sellaista tuolia tai muutakaan esinettä jolle heitän vaatteet. Mulla se on lattia. Olisko siihen jotain neuvoa? 😃

https://paula-beautyqueen.blogspot.fi/
www.blogger.com/profile/152175410293588943
Sini,
Tosi hyvä postausidea, mahtavia vinkkejä! Tuli heti energiaa siivota ja muutenkin järjestellä ja heittää turhia tavaroita pois 😊

http://mahdollisestiehka.blogspot.fi/
www.blogger.com/profile/086439380693916571
Emma,
jee kiitos!! ja hmm, vähän haastavampi - mites lattian poisto? 😃 myönnän että tää on mullakin satunnaisesti ongelmana!
www.blogger.com/profile/019225436961484072
Emma,
ihana kuulla, välillä tuntuu että mun vinkit ja omat rutiinit on niin tarkkoja ja 'outoja', että vähän hirvittää näiden postauksien julkaisu.. 😃 hyvä, että näistä on jotain apua!!
www.blogger.com/profile/019225436961484072