#OMATAHTO

Hieman erilainen postaus tällä kertaa, koska tunnen pientä velvollisuutta jakaa tätä itselleni henkilökohtaisesti tärkeää asiaa eteenpäin. Suomen aborttilaki on tällä hetkellä vanhanaikainen, ja se on säädetty 70-luvulla - voi siis helpollakin matikalla laskea, ettei 50 vuotta vanha laki välttämättä toimi enää nyky-yhteiskunnassa. Oma Tahto -kansalaisaloitteella halutaan lakimuutosta, joka kunnioittaisi raskaana olevan itsemääräämisoikeutta ja helpottaisi raskaudenkeskeytyksen saamista ilman erillisiä perusteluja tai kahden lääkärin lausuntoa. Tämä muuttaisi lakia eurooppalaisemmaksi ja nykyaikaisemmaksi, mikä vastaisi muun muassa nykyajan eettisiä standardeja.

Kyseinen aloite kosketti itseäni, kun ensimmäisen kerran siihen törmäsin, sillä näin teinivuodet jo ohittaneena ja aikuisuuden kynnyksellä ollessani mielessä on pyörinyt (enemmän tai vähemmän) sekä sopivan ehkäisyn löytäminen että vahinkoraskauden mahdollisuus. Vaikka ehkäisyasiat ovatkin kunnossa, on mulla vahva tunne siitä, että abortti olisi itselleni optimaalisempi vaihtoehto tällä hetkellä, jos tulisinkin raskaaksi. Ja siksi musta on tärkeää, että niin mulla kuin muillakin naisilla on oikeus siihen ilman ylimääräistä nöyryytystä tai valintojen kyseenalaistamista.

Oon aina hieman vierastanut raskaana olevia ihmisiä sekä äitiydestä innostuvia persoonia, koska en ole koskaan tuntenut kuuluvani tähän ryhmään. Jo lapsena nukeilla leikkiminen tuntui hassulta ja ‘luonnottomalta’, ja näin vanhemmalla iällä en ole uhrannut ajatustakaan perheen perustamiselle tai lasten hankinnalle. Lapsettomuus kuulostaa omaan korvaani yksinkertaisesti paremmalta. On myös sydäntäsärkevää lukea syyllistäviä tai kyseenalaistavia kommentteja niistä, jotka ovat omasta tahdostaan lapsettomia, koska se ei loukkaa tai vahingoita ketään ulkopuolista. Toivon, etten ainakaan itse joutuisi myöhemmin turhaan perustelemaan päätöstäni, jos mieli ei tästä muutu. Äidiksi tuleminen on kuitenkin niin iso oletusarvo jokaiselle naiselle, että normista poikkeaminen selvästi herättää mielipiteitä. Mutta lapsettomuus ei tee huonommaksi naiseksi eikä abortin tekeminen alenna kenenkään ihmisarvoa.

On myös väärin kyseenalaistaa etenkin nuorten naisten halua aborttiin. Oon itsekin joutunut kuulemaan väitteet “kyllä se mieli siitä muuttuu” ja “katuisit raskaudenkeskeytystä vanhempana”, jotka mun mielestä ovat ainakin ihan täyttä paskapuhetta. Raskaudenkeskeytyksen päätös tehdään sen hetkisen elämäntilanteen varjolla joko yksin tai kumppanin/lääkärin/vanhemman tuella, eikä siinä tilanteessa tulisi ajatella tulevaisuutta vaan sitä, mitä raskaana oleva oikeasti haluaa. Päätöksen katuminen on aina mahdollinen, mutta sen ei pitäisi myöskään olla peruste lääkärille kieltäytyä raskaudenkeskeytyksen toimittamisesta. Myös raskaana olevan painostaminen niin lääkärin kuin läheisten puolelta pitäisi saada loppumaan, koska naisella kuuluisi olla täysi oikeus päättää itse omasta kehostaan. Eikä haluttu abortti loppujen lopuksi ole keneltäkään muulta pois.

Uudistetussa aborttilaissa on pointtina myös edistää kaikkien naisten oikeuksia Suomessa. Kyseessä ei kuitenkaan ole uusi ehkäisymuoto tai niin sanottu B-suunnitelma, joka kannustaisi suojaamattoman seksin harrastamiseen. Tavoitteena on, että kannustetaan nimenomaan erilaisten tukipalvelujen, kuten raskauden keskeytyksen suunnittelun, parantamiseen ja ehkäisyasioiden hoitoon.

Mielestäni uudistettu aborttilaki olisi askel eteenpäin lapsettomuuden normalisoinnissa nyky-yhteiskunnassamme.

Kannattaa ottaa esimerkiksi instagramissa seurantaan @omatahto, jos haluaa seurata kyseisen kansalaisaloitteen edistymistä. Allekirjottaneita on jo paljon, mutta vielä tarvitaan kaikkien tukea, jotta se saataisiin lähetettyä eduskuntaan. Pääset allekirjoittamaan kansalaisaloitteen TÄSTÄ.

Tykkää-merkinnät

Kommentit