MITÄ LUKIOSTA JÄI MIELEEN?

LIFESTYLE
Turhat paineet. Jos on yhtään samanlainen kuin mä - ylistressaaja, huono toimintakyky paineenalaisena jne. - niin lukio saattaa aika ajoittain käydä älyttömän raskaaksi. Ties kuinka monta yötä ja päivää vietin ton kolmen vuoden aikana miettien asioita, jotka tuntui silloin elämääkin suuremmilta.   Hyvä esimerkki - jolle nykyään jo naureskelenkin - on ensimmäinen pitkän matikan kurssi, joka osoittautui hieman vaikeammaksi kuin olin ajatellut. Itkin jopa äitille sitä, kuinka en tulisi pääsemään kokeesta läpi, mikä pohjanoteeraus se olisi ja kuinka mun ahkera opiskelu ei ollut tuottanut yhtään tulosta. Tuloksena kokeesta 4½, joka mun onnekseni nousi vitoseen ja sen avulla sain kurssin läpi :D Heti tän kurssin jälkeen mulla alkoi mennä paremmin ja nyt yo-kokeesta - alustavien mukaan - saisin C.   Itseensä uskominen on yks tärkeimmistä asioista lukiossa. Jos pystyy pitämään positiivisen asenteen kurssista sekä omasta osaamisestaan, lukio helpottuu heti. Myös tietynlainen itsensä motivointi auttaa näiden turhien paineiden vastustamisessa. Mä esimerkiksi ajattelin koko fysiikan ja kemian ykköskurssien aikana, että kun panostan näihin nyt, mun ei tarvitse enää ikinä opiskella niitä uudelleen :D  Valitettavasti ite jouduin opettelemaan itseluottamusta yo-kokeiden alla, ja se jos jokin lisäs stressiä. Muun muassa pakollisissa aineissa tiesin järkiajattelulla pärjääväni, mutta epätoivo valtasi etenkin edellisinä iltoina. Ja taas ihan turhaan, koska loppujen lopuksi oon ihan tyytyväinen alustaviin tuloksiini!
Kaverit tulee (ja menee). Kuten aina uuteen kouluun ja uusiin piireihin siirryttäessä tulee tutustuttua uusiin ihmisiin ja sitä kautta syvennettyä kaverisuhteitaan. Oon itse älyttömän ujo ja introvertti ihminen luonnostaankin eikä se ole oikein koskaan häirinnyt mua. Yläasteen tyttöporukkamme hajotessa tuntui kuitenkin vähän orvolta ja lukion alkaessa jännitys oli huipussaan.    Mikään ei toisaalta ole ikuista, eikä myöskään kaikkien kanssa osu aina yks yhteen. Sille ei voi mitään, ja hyvä asenne onkin olla miellyttämättä muita. Ylläripylläri tasapainottelin tän asian kanssa todella kauan, mutta voin nykyään sanoa suoraan, että aion olla oma itseni missä vain seurassa. Ne, jotka musta tykkäävät ja haluavat viettää aikaa mun kanssa, niin jes ♥    Oon lukion aikana syventänyt vanhoja kaverisuhteitani hurjasti, tutustunut uudestaan vanhoihin tuttuihin ja saanut uusia tuttavuuksia, kavereita sekä ihan ystäviä, jotka ovat tehneet mun lukioajasta parhaat kolme vuotta! Ujoudesta huolimatta parasta on joskus heittäytyä vaan mukaan ja pitää hauskaa!
3 vuoden lisäaika? Mä pidin lukiota vähän itsestäänselvyytenä, vaikka ysillä opon kanssa ammatteja harkitessa vähän kaikki kiinnosti. Toisaalta lukio antoi siis miettimisaikaa ja mahdollisuuden valita, mihin suuntaan haluaisin lähteä. Jos ihan totta puhutaan, mulla on kolmen vuoden aikana pysynyt tietyt alat mielessä, mutta silti sen ykkösvaihtoehdon valinta on ollut haastavaa. Vielä ysillä mulla oli mielessä yks tietty juttu, joka olisi voinut kiinnostaa, mutta lukio meni silloin etusijalle. Loppujen lopuksi lukio siis saattoi enemmänkin sekoittaa mun ajatuksia kuin antaa kolme vuotta lisäaikaa päätökselle, minkä vuoksi oon nyt aloittamassa välivuotta. Tulevaisuus on siis ihan auki :) Jos siis tiiät, mitä haluat eikä lukion suoritus seiso sen tiellä, niin go for it!
(Kohtuullinen) itsekkyys on terveellistä. Kuten jo yläasteella painotettiin, lukiossa sai paljon enemmän vastuuta opinnoistaan ja tulevaisuuden suunnittelustaan, jonka vuoksi myös omista päätöksistään piti osata pitää kiinni. Huomasin ite, että asioiden priorisoimisesta tuli merkittävämpää, kun koulujuttuja alkoi kasaantumaan. Joskus oli siis pakko sanoa ei joihinkin juttuihin, koska dead linet huutaessa hoosiannaa alkoi stressikin vaikuttaa työkykyyn. Mun vinkkinä siis, että mielummin hoitaa tärkeät asiat pois alta välittömästi! Lukiossa on kuitenkin kyse oman osaamisensa parantamisesta, ja etenkin jatko-opintoihin lähdettäessä merkittävämpää on oma opiskelu kuin se Netflix :D
Alle kuukaus vielä lopullisiin yo-tuloksiin ja lakkiaisetkin on jo nurkan takana - jännää! Ketkä teistä valmistuu nyt tänä keväänä? :)

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Sini,
Tosi hyvä postaus, voin samaistua näihin kohtiin! Varsinkin noi turhat paineet on ihan kauheita 😲
www.blogger.com/profile/086439380693916571
Emma,
tälleen jälkikäteen vaa naurattaa kuinka pienet jutut on saanu mut stressaamaan 😃
www.blogger.com/profile/019225436961484072