KOKEMISEN ARVOINEN ELOKUVA

LIFESTYLE
Tuntematon sotilas. Se elokuva, jonka näkemistä ja kokemista olin odottanut siitä lähtien, kun sen kuvauksista rupesi tippumaan päivityksiä sosiaaliseen mediaan. Yksi niistä harvoista elokuvista, jotka on pakko nähdä elokuvateatterissa; jonka dvd:tä tai nettiin ilmestymistä en todellakaan ajatellut odottaa. Myönnän, että odotukset oli korkealla, ja mitä enemmän päivityksiä elokuvasta selailin, sitä enemmän halusin elokuvan nähdä. Kuvitelkaa siis päivä, kun ensi-illan päivämäärä oli tiedossa - mun teki mieli saman tien varata liput ja pistää popparit valmiiksi. 
Ihan ensi-iltaan en kerennyt, koska ongelmana oli leffaseura - olihan leffa nyt ihan erilainen kuin mitä mä yleensä katson, ja sainkin hämmentyneitä ilmeitä, kun kerroin olevani innoissani elokuvasta. Tiesin kuitenkin oman siskoni pitävän vähän kaikenlaisista leffoista, joten luonnollisesti pistin hänelle viestiä ja viidessä minuutissa olikin liput varattuna viime lauantain näytökseen. Ja ai että, oli varmaan yks mun elämäni tunnerikkaimmista kolme tuntisista. 
En tiedä, mistä oikeastaan aloittaa, paitsi että teidän täytyy nähdä tää. Kuten Keskisuomalaisessa mainitaan "ei satavuotiaan Suomen tai isänmaalisuuden vuoksi, vaan itsenne ja hienon elokuvan vuoksi" - ja oon täsmälleen samaa mieltä. Luulen, että omaan mielipiteeseeni vaikuttaa se, etten ole nähnyt aikaisempia elokuvia tai edes lukenut alkuperäistä romaania. Mulla ei siis ollut mitään vertailukohdetta, mutta en usko, että sitä edes kaipaisi - ainakaan oman ikäiseni ja nuoremmat. Kokemus oli kuitenkin silmiä avaava, tunnerikas, etenkin koskettava, tällaiselle ihmiselle, joka ei muuten perusta sotaelokuvista. Mun juttua on yleensä komediat tai romanttiset draamat fiiliksistä riippuen. 
Ehkä se olikin yksi juttu, minkä vuoksi Tuntemattomasta sotilaasta pidin tosi paljon: huumori. Jos kuvittelette sotaelokuvan, mieleen tulee varmasti vaan kaikkea surullista ja karua. Se, että leffassa kuitenkin esiintyy aikaansa tyypillisiä, mutta vieläkin katsojiin uppoavia vitsejä, on mun mielestä aika hienoa.    Hauskaa oli myös nähdä yllättäviä näyttelijöitä tässä filmatisoinnissa. Muun muuassa Robin oli yllätys, mutta Salkkareiden Tale ja Jannekin oli jotenkin huvittavia. 
Samalla tutut näyttelijät toivat leffan ehkäpä jopa lähemmäksi tätä sukupolvea. Etenkin Aku Hirviniemen ja Jussi Vatasen roolisuoritus kiinnosti mua tosi paljon, koska heitä on nähty suurimmaksi osaksi komedioissa ja sketsiohjelmissa. Voisin uskoa, että etenkin heidän läsnäolo leffassa herättää nuorempienkin mielenkiinnon. Ehkä hieman yleistävä huomio, mutta kuinka moni oikeasti nykyään tietää Tuntemattoman sotilaan juonen tai oikeasti ajattelee näiden perustuvan tositapahtumiin - eikä edes ihan niin kauan aikaa sitten. 
Kuitenkin, isoin asia kyseisessä leffassa oli sen tunteisiin vetoaminen, koskettaminen omalla raa'alla ja rehellisellä tavalla. Itselläni ensiksi kaiversi tosiasia, että tapahtumat on oikeasti tapahtunut. Toiseksi se, että omat isoisovanhempani olivat sodassa; toi elokuvan tapahtumat vieläkin lähemmäksi. Kolmanneksi se, että mun tunteisiin on tavallaan helppo vedota. Vähän hauska, mutta rupesin jo leffan aikana ajattelemaan kaikkia eläimiä, etenkin pommituskohtauksissa... :D    Leffan jälkeen todettiin siskoni kanssa, että on vähän isänmaalinen olo ja pakko myöntää, että jotenkin tätä pikku-Suomea arvostaa ihan eri tavalla - vaikka elokuva aiheesta ei ole uus juttu ja oon kattonut vähän sivusilmällä sitä mustavalkoista versiota aikoinaan ja onhan noi tapahtumat tavallaan ollut tiedossa. Ehkä se on siitä, että leffan katsomisesta on vain pari päivää, mutta tää oli kuitenkn yks niistä harvoista, jotka oikeasti iskostui mun sydämeen ja porautui sieluun asti. 
En tiedä pilaisiko uudestaan katsominen elokuvan totaalisesti, mutta ehkä se sen vaatii sitten joskus. Joka tapauksessa leffa on kyllä enemmän kuin katsomisen arvoinen, ja tavallaan ajattelen, että täähän on vähän kuin velvollisuus - kertoohan tää ihan aidosti Suomen historiasta, ja meidänhän kuuluisi se tietää ;) 
Mun mielestä ihan 5/5
Te, jotka ootte elokuvan nähnyt, mitä piditte? 

Tykkää-merkinnät

Kommentit