7 + 1 VINKIT KIRPPUTORILLE

SHOPPING
1. Tutki kaikki lähikirppikset! Tätä ei tarvitse tehdä yhdessä päivässä, koska mielipide kirpputorin kokonaisuudesta ei välttämättä synny yhdellä käynnillä. Niin pienet kuin isotki kannattaa katsastaa pariin kertaan ja ottaa huomioon pari asiaa; kirpputorin koko, valoisuus, sijainti sekä myyjät. On aika turhauttavaa kiertää kirppistä, jossa myydään joko pelkkää uutta, halpaa kamaa (todennäköisesti ulkomailta hamstrattuja juttuja) tai puolet pöydistä on kokonaan tyhjillään.    Ihan pienikin kirppis voi lopulta osoittautua paremmaksi kultalähteeksi kuin kymmenen kertaa isompi. Sijainti on sekä myyjien että ostajien kannalta tärkeä, koska hyvät kulkuyhteydet takaa paljon asiakkaita. Kirppiksen valoisuus taas vaikuttaa vain yleisilmeeseen, yleensä hyvät myyjät eivät vie tavaroitaan hämärälle ja tunkkaiselle kirppikselle, ja onhan ostajankin silloinkin kivempi kierrellä ja katsella ympäriinsä.    Uudet, juuriavatut kirppikset saattaa aluksi olla tosi tyhjiä, ensimmäiset myyjät saattaa olla vähän mitä sattuu eikä ostajiakaan käy - mutta ajan kanssa tää saattaa muuttua, joten jos bongaat lähistöltä aivan uuden kirpputorin, kannattaa tsekata se. Ja uudelleen vielä muutaman kuukauden päästä, kun homma on päässyt paremmin vauhtiin. 
2. Kun sitten pääset kiertelemään, kannattaa varata aikaa - ainakin itselleni se pöytien penkominen on yks osa koko hauskuutta. Isommilla kirpputoreilla voi kuitenkin vierähtää älyttömän kauan, jos käy jokaisen pöydän läpi, joten kannattaa vähän silmäillä ja kiinnittää huomiota pöytien tavaramäärään, siisteyteen ja tavaroiden ikään.    Todella täysi pöytä voi olla kiinnostava käydä läpi, jos se sisältää sellasia asioita, mistä itse tykkää/etsii. Turhaa siis edes vilkaista pöytää, joka pursuaa lastenvaatteita, jos et sellaisia ole hakemassa. Liika tavara saattaa tosin joskus myös karkoittaa asiakkaita, voi olla että tosi monet ovat vaan menneet ohi, koska ei jakseta käydä kaikkea läpi tai kaivaa korkeita vaatekasoja.    Pöydän siisteys nähdään myös siinä, miten tavarat on sijoiteltu, onko vaatteet viikattu, roikkumassa vai laatikossa. Siisti pöytä takaa useinkin hyvän myyjän, joka arvostaa koko kirppistouhua, mutta liian siisti pöytä voi myös karkoittaa asiakkaita. Jos kukaan ei koske siistiin pöytään, niin aika pieni todennäköisyys, että sieltä löytäisi sullekaan mitään. Side note: jos yks pöytä kuhisee asiakkaita (etenkin oman ikäisiä), sunkin kannattaa tsekata se!
3. Tuntuu vähän, että nää vinkit on hirveitä sääntöjä, mutta ei! Kirppistelyn kuuluu olla hauskaa ja kiinnostavaa (+ hyödyllistä), joten jos näät pöydän, jossa on edes yksi asia, joka sua kiinnostaa niin tutki se! Joskus ns. huonoista pöydistä voi löytää juttuja, jota kukaan muu ei ole huomannut tai vaivautunut katsomaan, joten eihän sitä koskaan tiiä, minkälaiseen kultasuoneen oot osunut - ja se onkin parasta kirpputoreissa. 
4. Älä välitä hajuista tai tahroista vaatteissa, jotka löydät. Tässä voi käyttää vähän omaa järkeäkin, mutta yleensä hajut lähtee peruspesussa ja tahratkin saattaa häipyä yhtä helposti. Jos kuitenkin epäilet, kannattaa tsekata tuotteen hinta - jos sua ei haittaa tuhlata paria euroa juttuun, jonka käyttö voi jäädä olemattomaksi sitkeän tahran takia, niin ota se riski. Tosin kun puhutaan jo noin 10 euron jutusta niin on ehkä parempi jättää se pöytään. 
5. Diy-jutut ja tuunaus on kirppistelyn paras kaveri. Rumat napit pystyy helposti vaihtamaan, tietyt vaatteet pystyy kaventamaan, jos koko on liian iso, sisustusjutut on helppo maalata ja niin edelleen. Jos susta ei ole tuunailuun, niin aina voi löytyä sukulainen tai kaveri, joka mielellään auttaa!
6. Ne jutut, jotka ihan suosiolla jätetään pöytään: kosmetiikka! Vaikka jokin tuote olisi paketissa, teipattuna ja näyttäisi täysin käyttämättömältä, et ikinä voi tietää, mitä paketin sisältä löytyy. Juttu on aika kaksipuolinen muutenkin; täysin teipattu luomiväripaletti yleensä viestii huonosta sisällöstä, mutta jos palettia taas ei ole teipattu, niin vaikka kuinka monet sormiparit ovat voineet käydä näpläämässä värejä. Kaikinpuolin, ei siis kannata!
7. Kiinnitä huomiota hintaan. Mulla itselläni on rajana noin 20€ ihan tavallisista perusjutuista ja yleensä käynkin läpi yksinkertaista matikkaa; kuinka paljon tää maksaa kaupassa ja paljon tällaisesta pyydetään nyt. Ei kannata ostaa liian kallista ottaen tietenkin huomioon vaatteen merkin, kunnon ja käyttötarkoituksen.    Kirppiksiltä on kuitenkin unelma bongata merkkivaatteita, etenkin sellaisilta merkeiltä, joita ei löydä Suomesta. Merkkivaatteesta voikin maksaa vähän enemmän, jos kunto on hyvä, koska maksaahan se käytössä sitten itsensä takaisin (jopa nopeammin kuin täysihintaisena ostettuna). Suosin esimerkiksi Bershkan, Stradivariuksen, Asoksen yms. juttuja ja jätän mieluusti Hennesin ja Gina Tricotin jutut pöytiin. 
+ Jos jokin juttu mietityttää (esim. hintansa vuoksi), voit omalla vastuulla jättää sen pöytään ja tulla seuraavana päivänä hakemaan tuotteen. Sormet ristiin, että se siellä vielä olisi, mutta oon itse tehnyt tän pari kertaa ja aina ajatellut, että onneksi kävin hakemassa ne jutut itselleni (esim. kuvissa näkyvä nahkatakki!!)
Tässä ihan muutama juttu, jotka oon itse oppinut vuosien varrella (ensimmäinen kirppiskäyntini oli noin kutosluokalla, eli 12-vuotiaana ja siitä lähtien rakastanut tätä hommaa). Nää ei ole tosiaan ole sääntöjä, vaan enemmänkin ohjeita, joita voi seurata tai olla seuraamatta - riippuen ihan minkälainen kirppitelijä olet ja mitä oot kirpputoreilta hakemassa. Toivon, että tästä kuitenkin olisi apua :)
Kuvituksena uusia juttuja, joita löysin tässä yks päivä luottokirppikseltäni Femmatorilta. Samettihame, nahkatakki ja pari uus neuletta oli ihan tarpeellisia, mutta pikkulaukku ja silkkibomber olivat kivoja löytöjä, joita en voinut jättää jälkeeni. Kynttilän nappasin mukaan H&M Homesta. 
PS. Sori pienestä hiljaisuudesta, kirjoitukset oli ja meni ja nyt oon keskellä koeviikkoa, töitä ja tulevia ristiäisiä. Päivittely siis tällä hetkellä vähän harvassa, aktiivisempaa päivittelyä Instagramin @emmmakarki puolella!

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Sini,
Tosi hyviä vinkkejä, toimivat varmasti kirppiksillä käydessä! Niin nätti tuo bomber, ihanan värinen!
www.blogger.com/profile/086439380693916571
Emma,
En millään voinut jättää tota bomberia! Ja kiitos, toivottavasti on hyödyllisiä jollekulle 😊
www.blogger.com/profile/019225436961484072