Inför dopet- våra förberedelser- tips

Hej kära ni!

Jag sitter i vår hall och trycker benen mot en golvlist, idag ska vi försöka oss på att sätta dit några med lim. Får se hur det går på våra extremt skeva väggar... (Edit: efter över en timmes skrivning på bloggen, det tar tid med barn så sitter jag nu i soffan. Limmet funkar på några väggar men inte alla tyvärr).


Jag tänkte faktiskt dela med mig av våra förberedelser och vad vi gjorde innan dopet. Vi hade dop för Millie igår som för övrigt gick galant. Mer om det när bilderna från https://nouw.com/juliaes kommer!


Vi börjar..
Det som vi började med var att bestämma oss för när och var vi ville ha vårt dop. Välj en månad som ni tycker passar bra, kanske efter årstid eller efter ålder på ert barn. Vi valde att ha dopet för våra två barn när de var runt 5 månader gamla. Vi ville ha dopet i statskyrkan så när vi bestämt det kollade vi upp ett till två olika datum för att se om kyrkan var ledig för dop. Den här gången frågade vi dessutom efter en specifik präst när vi bokade vårt datum. Då vi var så nöjda med prästen vi hade till Moas dop ville vi ha samma till Millie!

När det är färdigt kanske man ska bestämma om man vill ha något efter dopet i kyrkan. Om man ska bjuda på mat/fika. Om man ska vara hemma hos sig själv eller om man vill boka lokal. Vi bokade kyrkans församlingshem. Gratis att låna och rymliga lokaler. Det som kostar är "hyra" av porslin. Vi hade engångsartiklar så vi struntade i det.

Allt sånt klart? Då ska omgivningen, alla nära och kära få veta att det är dop. Bestäm hur många ni ska bjuda, bara familj? eller vänner också? Vi skickade ut dopinbjudan ca 1,5 månad innan. Det skadar ju inte att skicka lite innan det heller. Runt 2 månader kanske är bra. Antingen kan man bjuda in via telefonsamtal, sms, meddelande på facebook eller som vi gjorde, skickade efter inbjudningskort. Vi skickade ut dom i brevlådan med ett sista OSA-datum.

Nu vidare till dopklänning. Om man döper sitt barn i en sån eller i andra kläder väljer man själv. Vi valde att döpa våra tjejer i klänningen som jag och barnens moster blivit döpta i. Det tycker vi blev betydelsefullt. Har man ingen egen klänning att använda så lånar kyrkan ut sina.


När det närmar sig dopet är det dags för att bestämma sig för vad man vill bjuda på om man ska ha något efter dopet. Vi valde att enbart bjuda på fika. Vi bakade hallongrottor, vaniljdrömmar och kladdkakemuffins. Vi köpte också sockerkaka (vi orkade inte baka mer) och sen köpte vi tre sorters godisar att ha i olika burkar som en liten godisbuffé. Kaffe till fikat och saft till dom som inte drack kaffe. Enkelt men väldigt gott och ett bra upplägg.

Vi dukade iordning med papptallrikar pappmuggar och servetter, ballonger och serpentiner dagen innan och dopfikat ett par timmar innan dopet. Vi har också valt att ha färgteman på våra dop. På Moas dop hade vi rosa tema och den här gången hade vi lila tema.

När allt detta är klart så har man kommit i mål tycker jag. Då är man klart redo för dop. Självklart behöver man inte alls göra som vi har gjort i alla dessa steg och man kan också bré på ännu mer om man vill med ännu mer fika eller varför inte bjuda på mat? Jag tror att man känner sin familj och släkt bäst själv så man vet vad man ska göra och inte göra i allas sällskap. Vi hade ett presentbord också kan jag tillägga där de som hade present fick lägga dit det och vi senare, efter fikat öppnade allt och tackade för allting!


Om ni går i tankar kring att ordna dop så kanske detta hjälpt er lite. Har ni frågor så svarar jag mer än gärna på dom!

Gillar

Kommentarer

amandawikstedt
amandawikstedt,
Åh vad jag väntat på detta inlägg, super tack för dom bra tipsen, känner mig klokare nu & ännu mer sugen på dop, så himla fint ni gjorde det & vilka fina flickor! 💗
nouw.com/amandawikstedt
emmafrykman
emmafrykman,
Vad kul! 😊 Man kanske får följa din dopresa här då om ni bestämmer er för dop! Vore kul 😚 💜
nouw.com/emmafrykman