Hej!

Går nu emot slutet i kursen programhantering och har nu kommit till en uppgift där vi får göra en fördjupning inom något som kan ingå i programhantering. Vi får göra uppgiften enskilt eller i grupp och jag, Olivia och Amanda valde att jobba i grupp och göra 3 mindre parodireklamfilmer som vi kommer sätta ihop till en enda video i slutet. Tror verkligen det här kan bli jättebra och väldigt roligt att både spela in och se sen när det är klart!

Rekommenderar verkligen er som har en möjlighet till att jobba med en Mac att pröva göra olika videor i Imovie. Det är ett superenkelt program och man kan få snygga resultat inom några få minuter så som längre filmer men även trailers. Är det något jag är glad över att jag lärde mig i programhantering är det Imovie så rekommenderar det stort!


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej igen!

Sitter just nu hemma sjuk i en förkylning som inte verkar vilja släppa... Har inte bloggat på ett tag nu pga lov och sjukdomen vilket gör att programhanteringen har inte blivit av. Men eftersom att jag läser foto 1 som en egen vald kurs i skolan får jag ändå hålla på med Photoshop som ingår i programhantering. Vi håller just nu på med slutuppgiften och skall fota bilder till ett eget tema på fritiden så redigering och planering är dagens uppgift. Tänkte då tipsa om ett väldigt smart program som finns inuti Photoshop för dig som är fotointresserad.


Steg 1: Börja fota i RAW-format
Du kommer få mycket snyggare bilder i efterhand eftersom att kameran sparar all information i bilden och gör ingen automatisk redigering som sker när du fotar i JEPG (vilket kan vara smidigt ibland men vill du göra mer avancerade grejer är RAW bästa valet). Du kan alltså helt påverka din egen bild på egen hand. Lägg dock märke till att bildens filnamn inte kommer sluta på .RAW utan .NEF om du fotar med en Nikon. Har tyvärr ingen koll på Canon eftersom att jag själv fotar med en Nikon men när du ställer in kameran på att ta RAW-bilder benämns det alltid med RAW i själva inställningen.


Steg 2: Börja redigera dina RAW-bilder i Camera Raw

Camera Raw är speciellt utvecklat för dig som fotar i RAW så att du enkelt kan påverka bilden på ett enklare sätt än vad du kan göra i stora Photoshop. Photoshop blir snarare nästa steg att gå vidare till om du vill göra mer finjusteringar eller grövre redigeringar och montage. Använder du dig av bildbläddrarprogrammet Bridge blir det även väldigt enkelt att använda Camera Raw eftersom att det är direktkopplat till Photoshop/ Camera Raw så genom att dubbelklicka på din bild i Bridge öppnas den direkt i PS/ Camera Raw (RAW i Camera Raw och JEPG i PS). Du kan såklart redigera dina JEPG-bilder i Camera Raw också (vilket jag föredrar för grundredigeringen) vilket du gör genom att högerklicka på bilden i Bridge och väljer "Öppna i Camera Raw".


Steg 3: Ta fram kameran och kom igång

Det är inte mycket svårare än så - kör på bara! Våren har kommit igång på riktigt nu och man kan få fantastiska bilder ute i naturen, speciellt med RAW-bilder.


Jag hoppas just du har fått lite inspiration till att fota och redigera.

Lycka till!

Likes

Comments


Just nu håller vi som sagt på för fullt med vår marknad som kommer äga rum den 1 april på Östercentrum mellan 11-17 men vi börjar få ordning på allt!

Så kom gärna förbi och se om ni hittar något kul!


HEMSIDAN HITTAR NI HÄR

VI FINNS ÄVEN PÅ FACEBOOKTips: Skall du göra en affisch som jag har gjort (bättre bild i tidigare inlägg) så rekommenderar jag Photoshop starkt!​

Likes

Comments

Hej igen!

Varje år så har handelsprogrammet en tradition att 2:orna håller i en vårmarknad omkring påsk och i år var det min klass tur! Så vi har planerat allt nu i några veckor med vad vi skall göra, hur det skall göras, skaffa fram varor att sälja m.m. Men den här veckan har vi börjat med det grafiska och fixat affischer som skall sättas upp lite överallt. Nu efter helgen så börjar vi med hemsidan och facebooksidan samt fixar prisskyltar m.m. som skall matcha den valda affischen (alla i klassen fick göra minst en var som lärarna sen skall rösta om den bästa). Skall bli jättekul att genomföra det här och tror jag och Tilda kommer lyckas superbra med våra 2 bord!


Här var då mina bidrag! Vi får se hur långt dom går..!


Ha en jättehärlig helg nu!

Likes

Comments

Hej allihopa!

Har suttit som en galning hela eftermiddagen/kvällen efter körlektionen och fixat med min hemsida som ingår i projektet jag skrev om i förra inlägget. Det börjar arta sig iaf! Allt skall vara klart på fredag och har mest lite finslip kvar på filmen och samma sak på hemsidan. Tror det blir bra i slutändan men kanske inte helt perfekt (perfektionist som man är...). Hade gärna haft lite mer tid på mig annars har det vart en rolig uppgift eftersom att vi får göra allt ifrån grunden!

Kommer slänga upp min video när jag är klar och ev. länken till hemsidan senare i veckan.


Likes

Comments


Just nu håller vi på och gör varsin säljfilm som kommer ingå i programhantering men även i svenska 2 och näthandel. Vi skall argumentera för en produkt vi har kommit på sedan spela in allt samt göra en hemsida om produkten.

Ganska rolig uppgift men vi är under stor tidspress och det var inte bra tajmat den här veckan med 2 prov mitt i allt + att filmen skall vara redigerad och färdig och hemsidan skall vara helt klar på fredag nästa vecka. Som tur var så var jag och Tilda klara med våra manus redan idag och kunde börja spela in i två omgångar idag + att vi har lite mer tid imorgon. Det blir nog mycket hemarbete men hoppas att slutresultatet blir bra!​

Likes

Comments


Hej igen!

Förra veckan hade vi några olika genomgångar på lektionen om olika molntjänster och blev väldigt inspirerad av dem eftersom att jag inte visste vad några av dem var. Har aldrig tänkt på att det finns väldigt smarta grejer (som är gratis) på nätet som kan användas i skolan, presentationer osv. Så tänker tipsa er om två av dem som jag tycker är superenkla att använda!


Nr 1: popplet.comPopplet.com är som du ser en sida där du kan genom att dubbelklicka snabbt och enkelt skapa en klassisk mindmap (mycket enklare än att skriva för hand). För att använda popplet måste man bli medlem och kan tyvärr bara ha 5st mindmaps sparade om man inte skaffar betalvarianten.Padlet har ungefär samma princip som kopplet men istället för att det blir en mindmap så skapar du en vägg med information, bilder m.m. Ett plus för padlet är att här kan du lägga upp videor vilket inte fungerar i kopplet.

Hoppas tipsen hjälpte om dessa molntjänster, jag kommer i alla fall använda mig mer utav dem i framtiden!

Vi ses! 

Likes

Comments


Hej igen!

Satt och kollade runt lite på Facebook nyss och insåg att jag måste tipsa er om en grej. Har ni sett den nya reklamfilmen om Gotland? Om inte så gör det (slänger in videon längre ner). Superfin video som ser väldigt professionell ut och budskapet kommer verkligen fram. Beundrar hur dom har gjort den, lite skillnad emot mina imovie-filmer som är gjorde på 20 minuter.


Likes

Comments


Nu är jag tillbaka igen!


Praktiken är över och därmed är jag tillbaka i bloggvärlden. Är ledsen över att jag inte har bloggat något under praktiken/jullovet men har haft fullt upp med som sagt praktik, jobb och andra personliga saker. MEN, jag har hunnit fota i alla fall lite under lovet samt redigerat lite så slänger in lite vinterbilder i det här inlägget. Nu när jag ändå snackar foto kan jag meddela att jag kommer agera bröllopsfotograf tillsammans med en vän i sommar!! Så håller jag igång bloggen privat utan någon kontakt till skolan i sommar finns det en chans att jag slänger in lite foton där ifrån! Är supertaggad på uppdraget samt inför alla nya fotogrejer jag måste köpa in. Så har ni några tips please kommentera!


Likes

Comments

Hej!

Kommer nog ta ett upphåll med bloggen nu fram tills nästa termin om jag inte hittar något spännande att blogga om som går in i kategorin programhantering. Det är för att jag är på praktik 4 dagar i veckan på Lekstugan och därav har ingen programhantering och väldigt lite tid till att göra något spontant och eget hemma.


Likes

Comments