- Vad gick bra?

​Jag tycker i princip alla kunder gick bra till slut, för att jag fick synliga resultat och blev själv nöjd med alla kunder. Jag utförde mina arbeten medan jag höll en god tidsram  under behandlingarna och kunderna blev även nöjda med resultaten. Vid färgmomenten så täckte färgen till 100% vid gråhårstäckningen, det blev även inga fläckar någonstans på håret av färgen, vilket betyder att appliceringen var bra. Vid uppsättningarna så var resultaten hållbara, dvs att kunden kunde gå runt med denna frisyr utan att nålar skulle ramla av. Och vid curlers och clips så blev det inga markeringar alls. 


- Vad gick inte bra?

Det var inget som "inte" gick bra, men det jag hade önskat skulle gått bättre. Eller vad, jag som person kunde gjort bättre, var att inte dröja ut på hela gymnasiearbetet i sig. Det blev väldigt stressigt nu mot slutet och det borde jag fattat. Det kraschade ihop med andra skoluppgifter osv. Jag önskar att jag skulle kört hårt från start, så jag hade sluppit denna stress. Och så kunde jag säkert kunnat ta flera kunder, så jag hade flera alternativ att välja på! För enligt mig kan det bara bli bättre resultat, inte sämre. Så det jag skulle kunna ge tips till andra som någon gång ska göra gymnasiearbete inom frisör är att ni verkligen ska planera in allt i god tid och ta endast kunder/modeller med hår som ni vet formar sig bra, färg sätter sig bra på osv. Så blir det inte svårare för er än vad det måste bli! Jag trodde att jag skulle bli klar med hela arbetet i februari, när vi från början hade planerat in vår egna deadline, men så blev det ju inte! Det blev inte som förväntat eftersom att de modeller jag ville ha, var mina vänner och då blir det kanske mer att de känner att de kan dra ut på tiden osv. Så blir det inte av i slutändan. Därför rekommenderar jag att man egentligen ska ta kunder som vanligt i skolan och på APL salongen, så blir det inte så personligt heller. 
Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hår, Frisör

Här kommer min herrkund jag tog i fredags på salongen.

Före:

(Missade att ta foto bakifrån på före bilden)

Efter:

​Här har vi slutresultatet!

Jag använde mig utav maskinen, 3 mm i nacke och så pointade jag övanför kronlinjen. 

Jag klippte sedan ihop frisyren med sax över kam och effileringssaxen för att tunna ur en aning. Till sist så körde jag en finish i nacken och runt öronen. 


Likes

Comments

Hej!

I dag tänkte jag skriva om hur man blir en bra ledare och om ledarskap. Först och främst behöver man kunna leda sig själv, vilket betyder att självförtroendet är A och O i det hela. Att vara trygg i sig själv och våga ta ansvar för sig själv påverkar mycket hur andra ska kunna känna detsamma.

Om du, som ledare, inte har dessa egenskaper, hur ska du då få andra att följa efter dig? Dessa egenskaper tränas upp, precis som allt annat. Och som projektledare så tränas det upp automatiskt, eftersom man går igenom projektet man har från start till mål.

Man ska få personer att uppnå bra resultat, som en bra ledare. Det är viktigt att vara passionerad och uppmuntrande så man kan få projektmedlemmarna att se möjligheter istället för problem. De ska även känna att det är roligt och berikande att jobba gemensamt mot ett mål.

Som ledare har du uppgift att planera så att mål nås, organisera vem som ska göra vad, leda, motivera och entusiasmera dels varje projektmedlem/gruppen i helhet, samordna arbetet så att det går i rätt riktning, kontrollera och stämma av att projektgruppen är på rätt spår och att tidsplan och budgeten hålls.

Denna sammanfattning kallas för POLSK (Första bokstaven på varje mening).

Ett exempel på en bra ledarstil är: Demokratisk ledarstil.

Denna ledarstil innebär att både ledaren och projektmedlemmarna är delaktiga i beslutsprocessen. Vad och hur något ska utföras bestämmer de gemensamt, men ledaren är den som gör beslutet i slutändan. Om det uppstår ett problem som måste lösas och ledaren inte kan lösa problemet själv, så rådfrågar hen teamet och lyssnar på vad de tycker. 

Så för att bli en bra ledare så har jag kommit fram till att man ska följa dessa punkter:

 • ​Lyssna aktivt.
 • Skapa förtroende.
 • Delegera.
 • Planera och sätta upp mål.
 • Organisera och strukturera arbetet.
 • Leda, motivera och entusiasmera projektdeltagarna.
 • Samordna arbetet.
 • Kontrollera och följa upp resultat och budget.


Likes

Comments

Här är min bruduppsättning jag har gjort på Filiz i skolan.

Jag började med att tvätta hennes hår med shampoo och balsam, för att få en ren grundbas. Innan jag började föna håret så applicerade jag en utslätande kräm och spray, för skydd mot värme och återfuktning medan håret torkas. Sedan fönade jag ut det med en fönsterborste. När håret var torrt så borstade jag upp håret med min svinborste, för att få det slätt, och jag sprayade även i hårspray för att undvika flygande hårstrån här och där.

Sedan knöt jag fast håret till en hög hästsvans och tog sedan en s.k. donut som hjälp för att fylla ut bullen i håret. Jag fäster donuten runthästsvansen, sedan nålar jag fast hårslingor under donuten, så nålarna inte blir synliga vid färdigt resultat,

Till sist tog jag en mini svinborste för att få ned frissighet på donuten och vid hårfästet och nacke, där efter sprayade jag med lite mer hårspray för att få en hållbar frisyr. Jag dekorerade med vita pärlor, eftersom jag tycker att det passar väldigt bra till en brud som ska gifta sig. Så det blev runt donuten och en mitt i hålet!

​Här är då min långhårsuppsättning på Ina!

Jag inspirerades av en video av denna faktiskt. Hur som helst så började jag med att dela upp håret i tre delar, från kronlinjen och neråt till nacken. Mittenpartiet tuperade jag väldigt mycket och gjorde en fläta som jag sedan snurrade runt och nålade fast mot huvudet. Jag började sedan ta slingor från vardera sida av huvudet, först höger - Nåla fast, sedan vänster - Nåla fast. Så fortsatte jag så tills det inte fanns något hår kvar att nåla fast. Till sist blev det väldigt mycket hårspray för att få frisyren och småhår att sitta på kvar på plats. 

Detta för mig är en mer busig men ändå fin uppsättning, som inte är så stilren, vilket var meningen. 

Likes

Comments

Hej allihopa!

I dag tog vi modeller i skolan och man fick fria händer, så att säga, till att göra vilken behandling som helst. Så jag valde att göra en curlerbehandling på min klasskamrat Nellie.

Jag ville få fram en av mina favoritlookar på hennes hår, och eftersom hon har kortare hår så var hon perfekt som modell till denna behandling!

Så nu ska ni få se lite bilder och så ska jag berätta hur jag gick tillväga, men ni kommer se det mesta på bilderna.

Jag började först med att tvätta hennes hår med shampo och balsam, då håret ska vara rent för att ett bra resultat ska hålla så länge som möjligt! Efter detta applicerade jag Loréals volymkräm (Grön tubflaska) för att boosta upp volymen i håret. Sedan fönade jag igenom håret så det endast var en aning fuktigt, inte genomblött, för att jag skulle använda mig utav självhäftande curlers.

Jag hade en plan i huvudet på hur jag skulle rulla dessa curlers och en vision på slutresultatet.

Jag ville att vänstra sidan av huvudet skulle håret vara slätt mot huvudet ner mot nacken. Jag använde mig även utav kirurgtejp, som är ett litet trix som jag fått av min mentor, för att hålla det slätt och så småhår inte flyger omkring när håret väl ska torkas. Smart va? Hur som helst, så har jag en snedbena som man ser på bilderna, för att frisyren ska ge mer känsla. Sedan rullade jag upp, framifrån först och jobbade mig bakåt efter. Sju spolar blev det, jag hade ingen direkt regel på hur många det ska vara, utan jag kände mest efter själv. Och sist men inte minst, två clips nere vid nackpartiet för att det hår skulle ligga längst nacken, men var en aning för långt. Därav blev det clips!Bilderna ger ingen rättvisa pga. dålig mobilkamera men man kan se i alla fall!

Första bilden hänger håret fritt efter att jag har borstat bort markeringar efter benor och tuperat, en bild bak och framifrån.

.Jag råkade ta fotot när clipset satt kvar där och fick tyvärr ingen chans till en ny bild. Men ni förstår och ser resultatet! Det sista jag gjorde var att spraya i lite hårspray för att få stadga i frisyren.

Likes

Comments

Hejhej!

I dag är det dags att prata om produktförsäljning, då jag tänkte ta ett exempel från när jag sålde schampo och balsam på salongen. Eftersom salongen är en afrosalong så fokuserar vi mestadels på produkter som riktar sig mot torrt, skadat eller hår som behandlas av rakpermanenter och texturizers. Då har vi märkena Redken, Pureology och India hair - Yurvedics. 

Det var en kund som ville ha ett schampo och balsam för väldigt torrt och frissigt hår och frågade mig vad jag rekommenderade. Jag valde ut Pureologys Hydrate serie, och man hör ju på namnet vad produkten gör, återfuktar. 

Det är väldigt viktigt att förklara vad produkten gör med håret och hur den fungerar, vilken mängd och varför kunden ska ha just den produkten och ingen annan. Jag tycker även att det kan vara bra att man själv har testat produkten, så kan man berätta sina egna erfarenheter om just den produkten. 

Likes

Comments

​I dag tänkte jag skriva ned en del intressant fakta om hår i historien. Det vill säga, hur man behandlade håret förr i tiden eller hur man oftast bar håret. 

 • ​Under barocken så var det löshår som gällde för de kvinnor som valde att inte bära peruker. Detta gjorde de för att få önskad utfyllnad och eftersom det var så extremt populärt med höga frisyrer då så blev resultatet att man såg längre ut och att man visade att man levde det s.k. bra livet. Hög panna var en trend.
 • Man tvättade även inte håret, utan man borstade det rent. 
 • Under Rokoko pudrade man håret och täckte det med en huva. Sedan var det peruker som gällde där också, då perukerna kunde vara en meter höga!
 • Det var även populärt med ljusa peruker och eftersom blekning oftast gav ett misslyckat resultat så fick man pudra perukerna med vit färg, men även rosa, blå, violetta och gula puder.


Hårkosmetika har även betytt en stor del i tidernas gång. Vi kan ta från de gamla Egypterna, där det fanns exempel på hårkosmetika recept som löd; 

”Hundklor, åsnehovar, dadlar och ricinolja kokas i en kittel och blandningen gnides in ihårbotten” 

De hade en väldigt stor kunskap om vad som var bra för håret, eftersom ricinolja, hovar och klor innehåller keratin som är förebyggande för håret. Detta recept skulle då förstärka hårväxten och förebygga håravfall.

Egypterna använde också peruker och dessa var flätade av äkta hår, ull ellerpalmbladsfibrer som färgades i rött (henna), blått (indigo) och grönt (mineralfärger). 


Likes

Comments

I dag tänkte jag berätta lite om vår arbetsmiljö som frisör och vad som krävs för oss för att vi ska kunna jobba på ett så bra sätt som möjligt. Det är väldigt mycket saker frisörerna använder och har som ni kunder kanske inte märker av eller aldrig har vetat varför vi använder oss utav vissa saker.


Jo, det mesta beror på ergonomi! Ergonomi menas med läran om hur arbetsredskap och arbetsmiljö påverkar människan. (Se arbetsmiljöverkets hemsida). Om man inte har en god ergonomi, på t.ex. sitt jobb som frisör, så finns risken att få belastningsskador, stora som små! Detta sker oftast vid tunga lyft, repetitivt arbete, obekväma, ansträngande och påfrestande arbetsställningar och rörelser.

- Vems ansvar är det då att förebygga belastningar och arbetsskador på jobbet?

Det är arbetsgivarens ansvar att se till så arbetsplatsen är ergonomiskt bra utformat och att alla på arbetet följer arbetsmiljölagen, där reglerna är att både arbetsgivaren och arbetstagaren har skyldigheter att förebygga ohälsa och olycksfall på arbetsplatsen. AML-lagen är till för arbetstagarna så de är skyddade mot fysiska och psykiska skador.

- Vad finns det för redskap och verktyg som förebygger belastningsskador då?


Dessa är till för frisören och är ergonomiska! Saxar belastar mycket på händer och fingrar, så därför ska man ha en ergonomisk sax när man jobbar som frisör. Även en s.k. Ponnystol, som vi kallar det, är bra för arbetshållningen. Man kan sitta ner och jobba för att inte påfresta rygg och armar. Stolen går även att höjas, respektive sänkas, och så har den hjul så man kan rulla från vänster till höger så man slipper bära den till olika positioner.


Schamponeringen är bra för både kunden och frisören, då det finns nackstöd för kundens behov som kan sänkas och höjas och speciella handtag för oss frisörer. Och vi använder inte heller fönar som väger för mycket, detta kan ge skada på kroppen. Vid föning är även arbetshållningen otroligt viktig! Om t.ex. kundstolen är inställd på för hög höjd än vad frisören kan nå så måste frisören överanstränga sig med armar, axlar, rygg och nacke. Arbetshållningen ska vara anpassad till den som utför arbetets kroppsmått.

Vid kemiska behandlingar är även plasthandskar och förkläden, både på kund och frisör, ett MÅSTE! Kemikalier är giftigt och kan ta skada på kropp och så klart kläder. Samt att man alltid, som frisör, ska ha ergonomiska skor. Tofflor eller skor med platå, så inga platta skor!

​Sedan tycker jag även att det är viktigt med hur man hanterar kemikalier på salongen. Såhär kan man gå tillväga:

Källsortering - Sortera tomma förpackningar, emballage, flaskor, burkar osv.

Överbliven färg och blekning ska inte hällas ut i slasken,  separera allt i olika kärl.

Tvätt - Tvätta handdukarna med fulla maskiner och använd ett miljömärkt tvättmedel. 

​Det är även viktigt att tänka på att ha ett dragskåp eller punktutsug på salongen för att få bort kemikalier eftersom blekningsmedel, permanentvätska och färg kan framkalla astma och allergier. Man kan även öppna fönster för att förebygga detta!

Likes

Comments

I dag tänkte jag visa och berätta lite om produkterna som vi har på min APL-Salong som används på våra kunder.

På min salong, My Sisters Hair, använder vi 3 olika produktmärken på våra kunder. De heter Pureology, Redken och India Hair - Yurvedics.

Pureology serien är främst kända för sitt unika färgbevarande system. Ingredienserna är 100% veganska och sulfatfria, så de är mycket skonsamma mot håret. De innehåller även UVA/UVB skydd för att skydda mot fria radikaler, och C och E-vitamin för att ge hårfärgen glans.

Redken är den enda serien som innehåller lite "hårdare" kemikalier, som sulfat, paraben osv, Men är ändå ett världskänt märke då nästan alla salonger har någon produkt av Redken, speciellt afrosalonger, för att de funkar väldigt bra på håret.

India Hair - Yurvedics är ett ekologiskt produktmärke, då ingredienserna är naturliga. Innehållet består av moringaolja som tillför lyster och styrka i håret och arganolja för att ge näring.

När vet man vilka av dessa produkter man ska använda då?

Torrt hår:

Pureology Hydrate och Redken Diamond Oil använder vi för de kunder som har extra torrt hår och som behöver extra mycket fukt i håret. Pureologys Hydrate (Lila flaska) tillför protein, är färgbevarande och innehåller ekologiska växtextrakt från pepparmynta, jojoba och grönt te. Redken Diamond Oil är dock inte färgbevarande, men väldigt fuktgivande!

Skadat och svagt hår:

Pureology Strenght Cure-serien (Turkos flaska), är till för överpreparerat hår.

När en kund som har rakpermanentat håret för mycket, blekt håret för mycket eller färgat för mycket så håret går av lätt så använder vi denna produkt! Innehållet består av Astaxanthin som hjälper läkningen av håret och ger håret styrka.

Frissigt hår:

Redken Frizz Dismiss och Pureology Super Smooth är de två serier som ger håret en utslätande effekt. Dessa är bra till de kunder som vanligtvis har väldigt frissigt hår eller till de som gör rakpermanent/texturizer-behandlingar ofta och vill ha slätt hår. Dom tillför fukt även fast deras uppgift är att släta ut, och om man ska använda värme på håret efter användning av dessa så kan värmen torka ut, då är fukten i produkten bra vid detta tillfälle! Värmeskydd finns även i dessa produkter. Redkens produkt innehåller även skyddsfaktor 20 (FPF 20) och skyddar mot upp till 85% luftfuktighet.


India Hair - Yurvedics by ICON är en superekologisk serie som endast innehåller naturliga ingredienser. Dessa går att använda till torrt, skadat och frissigt hår men är även till för de kunder som inte vill ha onödiga kemikalier i håret och är miljömedvetna. Det är som sagt många som är väldigt noggranna med vad de applicerar i sitt hår och så tänker man på miljön också!


​Redken One United ​är en produkt med 25 st fördelar som gör håret mer lätthanterligt, skyddar och ger håret vård. Denna används på alla kunder efter hårtvätt!


 • Vårdar
 • Ger näring
 • Gör håret mer lätthanterligt
 • Hjälper även poröst hår
 • Reducerar torrhet
 • Gör håret enklare att reda ut
 • Hjälper till att stärka håret
 • Idealisk att använda vid klippning
 • Förbereder håret inför styling
 • Hjälper till att förebygga att håret går av vid borstning
 • Skyddar även färgbehandlat hår
 • Innehåller värmeskydd 12
 • Hjälper till att förebygga kluvna toppar.
 • Hjälper till att försluta hårstråt.
 • Skonsam mot ombre-hår.
 • Hjälper till att skydda mot miljömässiga faktorer.
 • Ger en silkeslen känsla.
 • Mjukgör.
 • Ger glans.
 • Hjälper till att kontrollera frissighet.
 • Verkar anti-statisk.
 • Hjälper till att kontrollera flygighet.
 • Håret blir lättare att föna.
 • Kan fräscha upp din styling.
 • Har en lätt formula.
 • Dessa två verktyg kan ha samma påverkan på håret, men samtidigt inte. Till vänster har vi en effilleringssax, som man använder främst för att tunna ur hårstrået. Med kniven, som vi har på höger sida, kan man också tunna ur hårstrået. Man kan även klippa håret med kniven för att få en mer "oklippt" känsla, för de som inte vill att håret ska kännas eller se nyklippt ut. Det är en bra teknik att använda om man t.ex. ska klippa någon till kort fest! Du kan även ändra riktning på hårstrået med dessa. Och till sist så kan man "raka" bort nackhår med kniven.

  Här har vi små clips som kan användas till curler och clips teknik. Då man fäster detta clips på toppen av sin ihoprullade slinga mot hårbotten. Och för att inte få markeringar av dessa så har man den platta sidan av clipset vänt mot huvudet, då är det inget som trycker mot hårbotten.

  Stålpinn kammen används när man gör folieslingor, för att veva upp små slingor så använder man stålpinnen och kammen utreder håret när man kammar. Den används även vid permanentrullning och curlerupprullning, för att få med minsta lilla hårstrå i upprullningen. Dvs, för att få det renare! ​

  Likes

  Comments

  Fredagen den 15/1 utförde jag en clipsteknik på en tjej som skulle på Elle-galan senare på dagen, detta gjorde jag på min nya salong, My Sisters Hair, med min handledare Deshimona. Hon skulle alltså bli lite festfriserad!


  (Observera att kunden helst inte ville vara med på bilder, men vi fick ta dessa två!)

  Bilderna är inte så rättvisa men Deshimona hade bestämt uppsättningen som kunden skulle ha. Det ingick även löshår i behandlingen som jag preppade i förväg genom att locka med locktång och sedan rulla upp lockarna och fästa med clips för att frisyren ska vara mer hållbar. Och för att det får vara lite extra partylockar med tanke på att denna kund skulle på en gala senare.

  Sedan fäste Deshimona fast löshåret på kunden efter att hon lockat hennes hår. Efter det bestämde vi hur uppsättningen skulle se ut och det blev en låg uppsättning på sniskan med sidbena och en stor våg från benan till örat ungefär. Sedan fäste vi clipsen för att få formen att hålla och fäste clips för att lockarna skulle hålla.

  Slutresultatet skulle bli vågform framifrån och uppsatt bakifrån med lite lockar som skulle hänga fritt, en lite romantisk frisyr. Och kunden skulle även åka hem med clipsen kvar i håret tills det var dags för henne att gå till galan, därför finns det inga bilder på slutresultatet.

  Update: Bild på slutresultat på kunden när hon var på plats på ELLE galan senare under kvällen.

  ​(Äger ej bilden!)

  Likes

  Comments