Vad är HSP?

Som nog vissa av er har märkt kan jag reagera riktigt starkt på vissa grejer. Det kan vara allt från orättvisor till om en person verkligen tycker om mig eller kollade snett på mig. Bara att läsa mitt senaste virala inlägg kan ge er ett exempel annars, mina känslor är på 110% hela tiden och det är för jag inte direkt som alla andra.
Får alltid höra att jag inte ska ta åt mig och att jag överreagerar.
Jag är en HSP person och vad det innebär är att jag är född med känsligare nervsystem, det är ingen sjukdom eller något som kan diagnostiseras utan det är ett personlighetsdrag, en del av min personlighet.

Detta kom jag på bara förra året och innan dess hade jag aldrig hört talas om HSP. Det är drygt 15-20% av världsbefolkningen som är det, så alltså ungefär var 5e person. Och för att förklara det lite mer är det som att "kan jag inte klappa högre?!" eller medan ni känner allt med 5 fingrar så känner jag med 50.

Jag är känslig för saker som oljud, jag hänger inte med i stökiga diskussioner, lättdistraherad, kan känna dina känslor som om det vore mina egna, när det komner till konst som sång, skådespeleri, dans som exempel kan jag sitta och böla som ett nyfött barn. Det är många saker som är med på listan som många kan känna igen sig i så jag länkar några sidor längst ner i inlägget om ni är nyfikna.

Genom att jag lärde mig den här stora delen av mig själv har jag fått så mycket annan kunskap på köpet, jag har lärt mig att jag är mestadels en introvert eller ambivert (en blandning mellan introvert och extrovert) och varför jag reagerar som jag gör.
Jag kan bli helt utmattad av några timmar bland folk, alltså för mycket intryck, jag gillar inte direkt att lämna min lägenhet och kan ta grymt åt mig när det kommer till minsta lilla kritik, det kan låta som en helt värdelös egenskap men på köpet får jag också känna saker så mycket starkare som smaker, kärlek och empati. Jag är en bättre människokännare och kan komma folk närmare än för andra är möjligt.

Jag älskar att jag är HSP och även fast jag är så känslig så har min kunskap lärt mig att hantera det. Min pojkvän vet vad som är fel när jag agerar utåt och han hjälper mig att fixa min vardag. Det blir kämpigt ibland, jag ska inte ljuga, som stress och press klarar jag typ inte av utan att må riktigt dåligt men då har jag någon som hjälper mig som vet vad som är fel. Om ni känner igen er på någon av punkterna som finns med på listorna så gör ett test och se hur mycket HSP ni är. Andra är mer och vissa är mindre, man måste inte vara 100% men bara att vara lite grann kan vara svaret som ni har frågat er själva.

Jag själv har tyckt att jag har varit udda och konstig jämfört med andra enda sen jag var liten, jag passade aldrig in och nu vet jag varför. Genom att skriva det här hjälper jag dig som kanske är HSP och för alla andra som inte vet vad det är och inte vet hur dom ska hantera det. LÄS PÅ och gå med i facebookgrupper, det har hjälp mig rätt myset att kunna fråga personer som vet vad jag pratar om.

Gillar

Kommentarer

simonegronqvist
simonegronqvist,
❤️❤️❤️nouw.com/simonegronqvist
lidköpings_pappan
lidköpings_pappan,
Hej! tack ska verkligen söka på HSP visste inte det fanns en sådan diagnos. Ha en bra dag 😃nouw.com/lidköpings_pappan
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229