Hej hej,

Det var nu ett tag sedan sist men har inte riktigt hittat en tid att skriva. Har nu gått i skolan här i ett par veckor och jag kan säga att det lätt är tyngre än hemma i Finland. Förstås gör engelskan det lite tyngre nu så här i början, men också takten som vi studerar i och mängden med läxor, inlämningsuppgifter osv är mycket större än vad jag är van vid. Sedan så är skoltiderna också annorlunda här, vi börjar 7:15 och slutar 14:00. Att vakna så pass mycket tidigare (5:30) än vad jag gjorde i Finland är ju också tungt men jag tror nog att jag kommer att vänja mig vid det efter ett tag. Och trafikmängden på morgonen hjälper ju inte till, motorvägen och alla större vägar står nästan stilla så det tar kring 30min att komma till skolan fast det skulle ta kring 10min utan trafik.

Men överlag så är jag nog positivt överraskad med allt! Skolan, fast den är tung, så har redan fått mig att läsa till prov och förhör på ett annat sätt, på ett mer "vuxet" sätt kanske. Sedan förbereder lärarna och handledarna oss inför universitet/college redan nu, vilket stressar mig lite, men på samma gång får man ett "driv" i vardagen. Sedan så är alla som jag träffat hittills jätte öppna och sociala så det har varit lätt att komma in i skolan bland eleverna liksom, och börja känna sig lite mer van vid det hela.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hejps!

Igår var vi då hos pappas chef på deras "sommar stuga" nästan hela dagen. För att komma dit körde vi rakt söderut i ca 40min genom öken och förbi kilometervis med oljefält. Fattade då verkligen på vilka breddgrader man är! Var såå nervös före vi åkte men väl där så kändes det lite som att "varför var jag nervös?". Hela familjen var så down to earth att det kändes som om man var i Europa. Dottern var alltså lika gammal som jag, inte ett år yngre som pappa trodde först & hon går inte i samma skola men hon känner många från den skolan som jag då ska gå i (ASK).

Vi var ute från 15-tiden till 22-tiden och det var faktiskt bara skönt! Fast det var över 30 grader hela tiden och luften var ordentligt fuktig. Det kändes bara som en varm sommardag, inte alls för varmt!

Jag klickade typ genast med dottern, vi talade om allt och inget, körde med jetskis, fyrhjulingar och åkte båt. Det var så roligt fast det var en massa andra jetskis och båtar på havet, det blev bara roligare då tycker jag då det kom vågor från alla håll. Mot kvällen tog dom upp allt ur vattnet då vattnet stiger alltid mot kvällen och sjunker igen på morgonen.

På kvällen kom pappas chefs syster dit också med sina barn och de var alla så vänliga och ivriga att få lära känna en. Jag känner mig nu mera "van" att vara här då man lärt känna några lokala och någon som är i ens egen ålder. Och att man talade engelska i flera timmar i sträck gjorde också bra då jag har mitt MAT (level test) nu på söndagen, det känns lite nervöst men man får lov och hoppas på det bästa!

Likes

Comments

Hello!

Har nu varit här i lite under en vecka och har så att säga "landat". Resan kändes sååå lång, tog kring 18 timmar allt som allt och våra väskor tog ännu längre än vanligt att komma från flyget så det kändes tungt. Men nu har vi haft tid att bara vara, se oss omkring, åka till Ikea och köpa lite grejer. Pafflådor har vi ännu massvis av och sku verkligen inte alls orka packa upp dom, haha!

Då vi kom ut från flyget fick jag kanske en liten kulturchock, fanns massor med mänskor överallt som vanligt men alla var så högljudda och kanske var jag trött så allt kändes värre då. Men nu har man redan hunnit vänja sig vid allt som är annorlunda, att vissa lokala kvinnor och män är helt täckta, att vattenvärmen ställs åt andra hållet än vad man är van vid och andra små vardagliga saker. Nåt roligt är att typ i varje korsning så står det en gubbe & säljer glass - fattar inte hur han klarar av när det är lätt över 40 grader ute som mest på dagarna!

Var idag lite och shoppa i The Avenue, det största köpcentret i Kuwait och det är sååå fint!! Det finns olika delar av det, det "vanliga", det lite finare och så lyx sidan. Den lite finare sidan var byggd som en liten by inomhus, alla butiker var liksom en egen byggnad så det var ganska så fint! Det slutade som vanligt med trötta fötter efter typ 4 timmar hehe.

Imorgon kväll ska vi till pappas chef på besök och jag är faktiskt ganska nervös, hans dotter är ett år yngre än mig & går i samma skola som jag kommer börja i bara jag tar mitt MAT (level test) efter EID som är en muslimsk högtid så skolorna och jobben har lov. Men kommer antagligen att fråga vissa saker om skolan imorgon av dottern så att jag inte kommer att känna mig helt borttappad sen när jag börjar skolan.

Likes

Comments

Hejhej!

Nu sitter jag och typ räknar ner timmar, eller rättare sagt stressar. Ska vara imorgon på flygfältet ungefär 4:30 på morgonen... Jag har (antagligen) packat färdigt - äntligen! Blev 2-3 väskor, beror på hur man ser på saken, delar en väska med min lillebror.

Hittills har jag inte egentligen helt förstått att vi åker iväg, men nu när man packat ner ungefär allt man äger så känns det verkligt. For snabbt förbi skolan idag en sista gång och krama om de flesta, sedan sa jag ännu hejdå åt Viivi som far till Spanien på utbytesår. Känns helt sjukt att säga hejdå åt alla, många av mina vänner har jag varit med på samma klass i typ hela mitt liv och att nu inte ses på ungefär ett år... Det känns minst sagt jobbigt.

Men om man ser på det hela på den positiva sidan så kommer vi alla som far någonstans att få otroliga upplevelser och minnen och antagligen växa som personer. Sedan när man ser alla igen nästa sommar så har man inte i alla fall svårt att veta vad man ska prata om haha!

Likes

Comments

Hello!

Idag fick vi (jag, mamma och min bror) äntligen våra visum från Moskva. Det är där som Kuwaits Finland ambassad finns, fattar inte varför men så är det. Pappa flyttade till Kuwait i april så han är redan där så det var lite lättare att veta vad allt vi skulle göra för att få våra visum då han redan gått genom processen. Visumen är i kraft i en månad, så när vi kommer dit i september måste vi ansöka om ett uppehållsvisum eller ett visum som man får om man bor där. Hur som helst, det känns som om det faktiskt händer nu. Hittills har det mer känts som om det är länge kvar tills flytten och allt det, men nu när jag har visum i passet och vi talar om level testet så märker jag att det är helt bakom knuten så att säga.

Mycket annat har inte hänt, ligger i feber hemma vilket betyder att Netflix har väl varit ganska väl använt igår och idag.

Claudia (en min kompis) hade en "goodbye dinner" för vänner på tisdagen före hon åkte igår, på torsdagen. Känns så konstigt att man inte kommer att ses på ett helt år när vi gått på samma klass nu i ett år. Vi var tre som åker iväg nu i höst så vi tänkte att vi tre skulle ta bilder med de flaggorna till de länder som vi åker till. Claudia åkte alltså till USA och Viivi åker till Spanien två dagar efter att vi flugit till Kuwait.

Likes

Comments

Hej!

Så, det är alltså så att jag flyttar med familj till Kuwait nu i höst, början av september, om 2 veckor för att vara exakt. När mina föräldrar berättade att det kunde hända att vi kommer att flytta till Kuwait, hade jag ingen aning om var det ens ligger (det är ett land med samma namns huvudstad, det ligger nordväst om Dubai). Det är alltså ett arabland så kulturen och allt kommer att vara helt annorlunda än vad jag är van vid här i Finland. Kvinnor som är över 18 måste gå täckta om man tillhör samma religion som de tror på i landet, alltså man måste då täcka sitt hår i alla fall, eller kläderna också beroende på hur troende ens pappa/man är. Så sammanfattat får jag gå klädd helt som vanligt förutom att jag kommer att behöva täcka mina axlar och knän.

Jag är ändå inte helt "ny" till att bo utomlands och gå skolan i ett annat språk än på svenska, vi bodde i Bern, Schweiz då jag var 7-11 år gammal. Då gick jag i en lokal skola och tvingades lära mig tyska, den lokala tyskan alltså. Alla kantoner (områden) i Schweiz har annan dialekt så det tog en stund innan jag lärde mig det. Men nu ska jag alltså gå i skolan på engelska, i en amerikansk high school - American School of Kuwait (ASK). Det är en privat skola som har lågstadium, högstadium och gymnasiet ihop på ett sätt. Alla skolor har egna byggnader om jag har förstått rätt men de finns ändå inne på samma område, det går en mur/staket kring hela området.

Före jag kan börja skolan där måste jag ta ett "level test" i engelska och matematik, de vill se och förstå vad jag kan och vad vi har gått genom här i Finland. Jag har fått höra att det kommer nya studeranden varje år (en tredjedel av Kuwaits befolkning är lokala) så på det sättet kommer jag kanske ha det lättare att komma in i vardagen i skolan, men då jag kommer två veckor efter att skolan har börjat så är jag lite extra nervös...

Här kan ni alltså följa med mitt kommande år i Kuwait, hur det är att bo där som en utlänning (expat), hur det är att gå i skolan där och allmänt med min ridning och annat!

Likes

Comments