Introjektion

 

Introjektion och projektion är kraftfulla verktyg mot dem som inte vet hur illa dessa kan användas. Att identifiera och namnge dessa, samt vilken taktik som ligger bakom, kan bidra till att motverka deras makt.

 

 


Introjektion är ett ord för att beskriva hur en person plockar på sig önskvärda egenskaper genom att imitera beteende, det handlar om sådana egenskaper som han själv saknar. 

En narcissist dras till personer som har moralisk karaktär och visar stor tolerans. Han kommer imitera de egenskaper han ser att du har och låtsas vara din själsfrände.

Är kvinnan varm och kärleksfull, då låtsas han också vara det.
Är kvinnan öppen och generös, då låtsas han också vara det. 

 

Du har inte mött en själsfrände, utan du har mött en människa som bjuder på en narcisstisk illusion för att snärja dig, allt för att sedan kunna använda dig i en cykel av missbruk. När han har tankat sig ordentligt, blåser han upp sig och tycker att han har alla de egenskaper han önskar. Han höjer sig över dig och ser plötsligt ner på dig. Alla de egenskaper han sade sig beundra och älska hos dig, har du enligt honom inte längre - det är han som har dem, inte du. 

 

- Han kommer säga att han är varm och kärleksfull, men du är kall och förstår inte hur man beter sig i kärleksrelationer.

 

- Han kommer säga att han är öppen och generös, men du är en person som inte vet hur man ger och tar i en relation då du bara tar, tar, tar.

 

Han kommer visa sitt sanna jag, utan mask och rollspel, när han känner att han har ett ordentligt grepp om dig, när han känner att du är beroende av honom. Han kommer att drabba dig som om du sattes under en iskall dusch för att sedan när du är chockad och förvirrad ömsom köra över dig som en ångvält eller leka din psykolog/doktor som bara vill dig väl. Det är ett mycket effektivt för en människa att bete sig så här när han vill stå som en vinnare, vägen dit spelar ingen roll, bara han vinner. Du kanske undrar vad det är han vinner, för inte är det ju din kärlek han vinner - men det är inte den han är ute efter. En narcissist är ute efter att vinna makt och kontroll över dig. Det är det som är vinsten i hans sätt att se på en relation/kärleksrelation..


Utåt sätt, i ytliga och tillfälliga relationer, upprätthåller han masken/förklädnaden/fasaden av att vara en charmig, trevlig, gentleman - denna introjektion bygger en mur mot omvärlden, så att ingen ser igenom det han presenterar. Men du som finns innanför dessa murar, i hans grepp, bryts ner.


Innanför narcsissistens murar kommer livet kännas som en mardröm. För att överföra ansvaret för sina egna upprörande och skadliga handlingar på dig, kommer han att hänge sig åt projicering. Projektion innebär att överföra den skuld man själv är skyldig till på den som är den oskyldige. Det är nästan omöjligt att beskriva känslan av förvirring som ett offer för Narcissistisk övergrepp känns när de inte bara måste stå ut med övergreppen, men anklagas för att vara förövaren.

 

Han kommer att utsätta dig för en myriad av motstridiga känslor. Han kommer att överföra sina skeva referensramar för vad som är rätt och riktigt i rollen som en enväldig domare. Du kommer alltid dömas som skyldig och han kommer att utmäta straffen och vara den som verkställer dem. Han kommer att ta på sig rollen som "player" och trivas i att vara den som får göra som han vill, när han vill, om han vill - medan han håller dig strikt hemma och ge dig rollen som skyldig när han leker med andra, flirtar och är otrogen. När han kommer hem kommer han att dra in dig i rättsalen och anklaga dig, kanske att du var otrogen när du gick till Tempo för att handla under dagen, eller kanske var det så att du hade sex med alla på ditt arbete för ett par år sedan, eller kanske flirtade inte du med någon utan kanske var det någon som flirtade med dig...men då du är så dum och naiv satte du väl inte upp gränser utan stod där som ett våp och fnissade - alltså, du måste dömas och straffas på en gång. Detta känns som en mardröm, men det är ingen dröm - det är livet tillsammans med en narcisstisk person.


Du kommer förlora känslan av att ha fast mark under fötterna, marken kommer att gunga, skaka och öppna sig i stora avgrunder. Mitt i detta kommer narcissten att emellanåt in på scenen som en prins eller ädell riddare och svingar upp dig i sin famn. Du andas ut och hoppas att mardrömmen är över, att allt det som gjort så ont nu ska få ett jättestort plåster och omvårdnad - nu ska allt läka och bli bra igen. Han berusar dig, charmar dig, rör dig, berör dig - men bara för att sedan slänga din prinsesskrona till marken, stampa på den och säga att du är en jävla idiot. 

 

Han kommer aldrig att känna någon genuin ånger, för att skadar dig, eftersom han finner varje handling och behandling av dig vara motiverad. Det är otänkbart att en narcissist tillskriver sig eventuella fel och brister eftersom det skulle skada hans illusion av sig själv. Narcissten kan bete sig så simpelt och fruktansvärt illa, men ändå står han där framför dig som om han är en den stora gåvan och att du som precis varit utsatt ska vara tacksam att få vara i hans närvaro. 

 

Den dagen hans illusion får sig en törn, om han skulle avslöjas för den han egentligen är, då känner han skam och det är inget som han vill befatta sig med. Då måste han skynda sig att hitta någon annan som kan plåstra om hans sårade narcissism, någon som vill leka lite med honom, flirta och beundra honom, som låter sig beundras och lekas med, som har egenskaper han kan tanka sig med så att han kan blåsa upp sig och vara den där charmiga, roliga och trevliga killen som glassar fram i livet och vet hur man verkligen kommunicerar och behandlar kvinnor på bästa sätt.


Det enda sättet att skydda sig från en narcissist är att bryta relationen och införa ett avstånd som inte bygger på att inte ha någon kommunikation eller att vara i närheten av den här personen överhuvudtaget. Det är viktigt att orka ta in att den här personen använder dig för att uppnå ett personligt förhärligande och inte bryr dig att det är på bekostnad av din fysiska och psykiska hälsa - och för att en sådan smärtsam information ska kunna tas in, smältas och bearbetas, då måste du vara ur den här personens grepp. Det är också väldigt viktigt att förstå att du inte är ensam om att att utsatts för narcisstiska övergrepp och att det finns namn för de tekniker som narcissten använder sig av. Kunskap är makt, så se till att lära dig de varningssignaler och mönster som finns, så har du ett bra skydd i framtida relationer.

 

Var medveten! Där finner du styrkan.

 

Kärlek<3

/Em.

 


<

  • 436 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229