Ett litet svagt ögonblick....

Först lite fakta…

Sunda personer som tar del av andras smärtsamma erfarenheter visar hänsyn och empati för dessa erfarenheter och sår. En narcissist gör inte det utan tar istället fördel av dessa sår för att tjäna sina egna syften, allt för att hävda sig själv och på så sätt känna makt och kontroll. Det är också ett sätt för en narcissist att försäkra sig om att alltid få sin vilja och sina önskemål igenom, om inte så slår han skamlöst rakt in en annan människas sårbarhet. En narcissist skalar av en annan människas hud så att alla oläkta delar av en annan människa blottas.

De får en människa att känna sig hudlös.
När personen i fråga känner att han har fångat in dig, efter uppvaktning och en romantisk förälskelsetid, kommer han att att införa en tvärvändning. Istället för att spegla dig som en underbar person som är så rätt på alla sätt, så kommer han att trycka i alla dina sår genom att återupprepa de mest smärtsamma händelser du tidigare utsatts för.

Han kommer att spegla din rädsla och dina tvivel emot dig själv.

I ett sådant här läge så tappar du bort sig själv och är intrasslad i den narcisstiska person som gör så illa. Detta gör att fokus inte längre finns på att skydda dig själv, att hitta möjligheter till att ta dig ur relationen för att läka och bygga upp dig själv igen.

 

Fokus ligger på den personen som får dig att känna smärta och all din kraft går till att försöka förstå hur personen kan förmå sig att bete sig på detta sätt, samt hitta lösningar på att försöka få honom att sluta göra dig illa..................

Ju mer du försöker, ju mer du förklarar - ju fler ingångar får han till sårbarheten inom dig. Han kommer att utnyttja dem alla. Det spelar ingen roll hur mycket du än förklarar och vädjar till en narcisstisk person att sluta göra dig illa, han kommer fortsätta eftersom det ligger i hans personlighet att bete sig på detta sättet . Han ser ingen anledning att försöka förändra sig eftersom han ser för många fördelar med att fortsätta sitt dåliga beteende.

Det är så han matar sin mycket osunda egoism.


Detta att du försöker visa att du är en bra person, att du är lojal och vill göra väl - det är ingen fördel i en relation till en narcissist. Han kommer endast utnyttja detta genom att suga i sig alla dess fördelar att få dessa fina egenskaper och bemötande av dig. Men han kommer inte känna att han vill ge tillbaka, t ex genom att vara lojal tillbaka utan tvärtom kommer han att se dina fina egenskaper som en svaghet, han kommer att se ner på dig ännu mer. Han ser ner på dig eftersom han tycker du är naiv som tror att du kan vinna något genom att försöka ge - i hans värld kör man över och tar. De som ger är, enligt honom, de som ligger under honom när han kör fram som en ångvält och de som ger är som små barn som man kan stjäla godis ifrån.

Men ve dig om du du skulle låta honom smaka på sin egen medicin, att bemöta honom så som han bemöter dig - då kommer han inte dra sig för en verbal slakt. Han kommer inte nöja sig med att köra över dig utan han kommer backa och köra över dig igen, igen och igen. Hans narcisstisa vrede och hämndlystnad kan vara totalt gränslös, om än att han stunden innan sade att han älskade dig, att du är hans livs kärlek. 

Så länge du har ett hopp om att kunna förändra en annan person, att du ska kunna få en person med en osund narcissism att förändra hela sin personlighet så kommer du att stanna kvar i relationen. Du kommer nämligen tro att det står i din makt att kunna få allting bra, som det var i början, eftersom du tror att det är ditt fel att han behandlar dig illa eftersom han hela tiden påpekar att han måste bete sig si eller så på grund av alla dina brister.

 

Det är väldigt viktigt att du tar in så mycket information som möjligt om olika slags personligheter och hur de formas tidigt i en människas liv. En personlighet är alltså inget man förändrar på en dag eller två, eller om ens aldrig. Det kräver att personen själv verkligen vill förändra sig, inte bara säger det med ord utan också visar det i handling genom att aktivt arbeta för det. Ägna inte dyrbar tid och energi på att försöka övertyga honom att han inte beter sig sunt (det är som att jämföra med att stå och banka sitt huvud mot en väg, det är alltså inte konstruktivt och leder inte till annat än att du skadar dig själv). En person som har en osund narcissism kommer inte att förändra sig. Han kommer alltid vara en person med osund narcissism i sin personlighet. 

Kanske behöver du stöta på många personer med t ex narcissisk personlighet för att tills sist inse hur arbetet att försöka förändra dem endast är ett slöseri med din energi, din person och ditt liv. Detta kan vara en insikt som slår hårt eftersom du då blickar bakåt och inser hur mycket tid du har slösat bort på människor som endast har gjort dig illa. 

Du behöver stanna upp, inte rusa vidare och riskera att släppa in ännu en person med narcisstisk personlighet i ditt liv. Om du inte bearbetar det som skapat stora sår inom dig utan endast trycker undan det som hänt kommer detta att locka känslomässigt missbrukande personer för att påminna dig om dem, de kommer att hörja runt och riva upp ännu större sår. Genom att stanna upp och verkligen se in i allt det som gör så ont, orka stå ut och ta dig igenom detta för att bearbeta och läka kommer sedan bli ditt bästa skydd för ytterligare missbruk av dig som person. Du kommer mer tydligt se varningssignaler och hitta verktyg som är effektiva när det gäller att stoppa känslomässigt missbrukande personer innan de hakar fast i dig. 


Försök att ge dig all hjälp och stöd du kan få på vägen, du förtjänar det på alla sätt. Du måste försöka få in sunda människor i ditt liv igen, spegla dig i dem - allt för att ta bort den dysfunktionella spegling som en narcisstisk person försökt plantera i dig. Tänk inte att du ska vara lojal mot personen som gjort dig illa och missbrukat dig in i själen. Det handlar inte om hämnd eller att du sviker - det handlar om att du måste ta hand om dig själv. Du har blivit missbrukad och överkörd och du behöver hjälp istället för att tänka på att vara lojal mot en person som inte skulle tveka att köra över dig ännu en gång. 

Om en person kontaktar dig, som du tidigare haft en relation till som du vet har en osund narcissism, så vet du och kan stå fast vid, att inte ge personen möjligheten att tanka sin tillfredsställelse genom din bekräftelse och energi. Då har du kommit långt och gjort ett otroligt arbete med dig själv. Glöm inte det.

Text
Julia
TuvaForum 

 

Anledningen till att jag tar upp detta igen är att jag i ett par sekunder  var på väg att ge upp…

I tisdags var jag och HAN i tingsrätten ang barnen. Han vill ha varannan vecka och jag tycker att umgänget för honom med våra barn är i mesta laget redan. Detta pga av HAN inte kan styra sitt humör och dessutom bevisar detta om och om och om igen… ofta på barnens bekostnad.

Vi satt i förhandlig… vilket är meningslöst eftersom vi inte kan komma överens.

Vid ett tillfälle när våra ombud gick åt sidan för att överlägga ngt så så kände jag… om än för bara ett par sekunder att jag ville gå fram till HONOM där han satt, sätta mig bredvid och fråga vad vi höll på med… och försöka hitta en lösning… Dvs GE UPP.

Naturligtvis gjorde jag det inte eftersom skräckbilder

 sedan tidigare fäste sig på min näthinna nästan i samma sekund som jag tänkte denna trötta ”geupptanke”.

Men jag blir så trött… När all min energi går åt till att inte skaka sönder när jag befinner mig i samma rum som HONOM… Jag blir alldeles matt.

Jag fick kvitto på att jag handlar rätt när jag inte ger mig två dagar senare i familjerätten….

Där gapade han om att jag skulle vara psykiskt sjuk, att inget jag säger är sant osv osv.

”JAG HAR ALLTID STÖTTAT DIG, DET VET DU”

Han fortsätter alltså att försöka manipulera mig.

”DETTA ÄR BARA BÖRJAN PÅ ALLT!”

Hot.

Jag har fått upplysningen ifrån socialtjänst och polis att jag har all rätt att göra vad jag kan för att skydda barnen…. Och det kommer jag att fortsätta göra.

Jag ger mig aldrig och jag förstår att det aldrig kommer att ta slut… Men jag ger mig aldrig.

 

Kärlek<3

/Em.


<

  • 149 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229