Det är också viktigt att prata om....

Det här med att kunna erkänna att man mår bra kan.... hur konstigt det än låter.... vara svårt för många som en gång blivit misshandlade fysiskt eller psykiskt... eller båda.

Man har ju levt i en tillvaro där övergrepp tillhört vardagen och även om man lämnat detta bakom sig så är påföljden ofta posttraumatisk stress där ångest och panikattacker i värsta fall avlöser varandra.

Det kan också finnas barn med i bilden som tvingas till umgänge med en våldsutövare eller kanske t o m måste bo med en sådan varannan vecka. Det är en svår sits som kräver så mycket mer av den sunda föräldern än vad rimligt egentligen är efter allt som hänt. Men för en sund förälder är det naturligtvis en självklarhet att inte klappa ihop. Men det tar inte det sorgliga ur situationen...

För det är med denna sorgen vi lever hela tiden...

Det är oron som ständigt river och sliter....

Det är barnen som får lida för myndigheters snedvridna uppfattning om det de kallar för *barnens rätt till sina föräldrar* när det i själva verket mer verkar gälla förälderns rätt till barnen.... oavsett störningar (som t e x misshandlarbeteenden).

Det är ständigt pågående... det vi lever i och allt vi lever med och har i vårt bagage och med det är det svårt att tillåta sig själv att *må bra*.

Men naturligtvis finns det stunder när vi mår bra.... det finns stunder när vi mår riktigt bra.

Efter att man lämnat sker en viktig övergång där man oftast inte har tid att stanna upp och känna efter då det ofta är mycket praktiskt som ska ordnas med och ibland även rättsliga processer att gå igenom... men när det är över så är det dags att hitta hem igen. Till sig själv och till omgivningen... finna ro och kanske även trygghet efter en tid.

Jag medger att det är svårt.

Jag hoppar fortfarande högt när ngn överraskar mig med ett högt ljud eller en plötslig entré och när mitt vänstra öra skorrar och gör ont så börjar jag ibland gråta då jag minns hur jag blev med den skadan.

Mardrömmarna är ibland väldigt påtagliga, minnet är växande fragment och ibland skriker kroppen FLY FLY FLY.


MEN jag mår bra när jag sitter i soffan mellan mina barn och myser, när vi leker och sjunger och de kommer med sina underbart kloka resonemang kring saker.

När jag andas frisk luft och när solen smeker över kinderna... när jag känner regn emot huden och när min andedräkt syns i kylan... då känner jag mig levande och mår bra.

När jag som nu känner tacksamhet till livet...till allt fint som kommit till mig under detta senaste året. Människor som inte bara korsat min väg utan stannat... kärleken och vänligheten jag mött och upplevt... och upplever i detta nu.... varje dag... ovillkorligt och rent... utan krusiduller.

Störst tacksamhet känner jag till att jag kan vara jag och duga alldeles utmärkt så. Den uppskattning jag får dagligen stärker mig otroligt mycket. Det är ok.... Jag är helt ok.

Idag finns det mycket jag kan välja själv och att kunna det är stort. Det är frihet.

JAG ÄR FRI!!!! Att lära sig handskas med frihet är en resa i sig och kan till en början kännas riktigt skrämmande.... Men det är ett tillstånd som man gärna vänjer sig vid till skillnad ifrån motsatsen.

Jag mår bra i min frihet.

Mindre stora saker är musiken och rörelse och allra helst tillsammans. Där är jag i harmoni.

Ett sätt att lättare hantera svåra tider är att ta hand om sin kropp... Din kropp är ditt tempel... Mår kroppen bra så följer sinnet efter för att harmonisera och DÄR blir du produktiv och löser problemen. Ja... det kan vara så enkelt.

Och när mörkret trots allt tar över så tänker jag tillbaka på hur det var DÅ och hur det är NU... drar en suck av lättnad och trampar vidare på MIN väg... emot MINA mål.... tillsammans med dem som älskar mig för den jag är.... Med dem som jag älskar ovillkorligt och ändlöst.


Ditt liv är till för dig och det som du väljer att ha omkring dig. Det är något du har rätt till att kräva.

Så ja..... Oavsett vad som varit och vad som kanske till viss del fortfarande är så har du rätt till att må bra.

Jo.... För du är vacker och till för att bli älskad. Så är det bara.


All styrka,

/Em.


  • 433 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229