Milo 9 månader


Sömn

Milo sover just nu 2 gånger om dagen, en sväng på förmiddagen och en på eftermiddagen. Sovstunderna brukar vara ungefär 1,5-2 timmar långa vilket då i sin tur gör att han är vaken ungefär 3 timmar (ge och ta en halvtimme hit och dit) innan det är sovdags igen. Vi brukar natta Milo omkring 18.30-19 på kvällen, men allt beror på hur han har sovit under dagen. Ibland vaknar han så pass sent från eftermiddagssovningen att vi inte nattar honom förrän vid 19.30 och ibland vaknar han lite för tidigt så det blir nattning redan vid 18. Dock brukar han vakna ungefär samma tid varje morgon, vare sig vi lägger honom tidigt eller sent. Dagarna här hemma brukar börja mellan 05-06, Milo verkar ha fått in vanan att vakna till när Daniel går upp för att åka till jobbet, vilket är ungefär 05.20.. Puh, man är bra trött om dagarna då han fortfarande väcker mig några gånger per natt, och utöver det vaknar vid 05.

På dagarna söver vi Milo i vagnen då han sover väldigt bra i den. Det är lätt av söva honom genom att ta en prommis på 10 minuter, dock somnar han oftast redan efter 2 minuter haha. Sen har vi honom sovandes i vagnen ute på altanen på våran baksida, frisk luft verkar han sova bra i.

Vi har en tanke om att snart få han att sova i egen säng, men vi har inte riktigt tagit tag i det än. Jag älskar att ha han sovande vid mig, att få gosa med honom i famnen när man ska sova. Sen är det också väldigt smidigt att lägga fram bröstet till honom under natten då han somnar om väldigt lätt då - annars skulle det bli en rejäl kamp med en hel del skrik. Men, vi ska väl ta tag i det, någon gång haha...


Mat

Milo är inte alls lika skeptisk till mat numera. Vi går försiktigt fram då vi inte vill att han ska besväras av förstoppning igen eller reagera på något han äter. Bara för några dagar sedan har man fått börja ge honom mat på sked, det har nämligen varit en omöjlighet tidigare då han endast har velat plocka mat själv. Det har vi dock inte haft något emot, då det verkar ha gjort honom mer bekväm med mat och konsistensen av maten. För att påminna er så blev ju Milo väldigt skeptisk till mat efter dom två magsjukorna (eller vad det nu var) han fick i höstas, och har efter det inte alls velat smaka på någonting. Först när vi började ge honom kokt morot (som han fick pilla på själv) började det släppa för honom och nu kan han gotta i sig mat utan problem.

Då Milo är känslig mot endel födoämnen, så har vi bestämt oss för att introducera en sak i taget under en veckas tid för att se ifall det uppstår någon reaktion. Det blir så sjukt svårt att veta annars vad han reagerar på om man ger flera nya saker väldigt tätt. Plus att vi fortfarande ammar, så reaktion kan gott och väl komma genom bröstmjölken också (även jag försöker vara väldigt noga).


Utveckling

Det händer verkligen så mycket hela tiden här hemma. Tror jag i förra inlägget (finns här) skrev att Milo hade lärt sig att snurra runt från både mage och rygg, och att han kunde sitta med stöd men inte utan. På den punkten är det en stooor skillnad nu, ingen liten bebis här hemma längre. Bara några få veckor efter förra uppdateringen (då Milo var 4,5 månad) gick det galant för honom att sitta utan stöd. Någon vecka innan han blev 7 månader så lärde han sig att ta sig fram genom krypning istället för ålning. Så sen i slutet av december har vi en kille som både kryper och (!) reser sig mot allt här hemma. Vi har barnsäkrat genom att sätta en grind i trappen, plockat undan saker i den höjd han når upp till, samt satt skydd på vassa kanter.

Man märker att han blir mer och mer säker på sig själv när det kommer till att våga förflytta sig när han håller i till exempel ett bord. Han har också lärt sig att sätta sig ner försiktigt, gå själv i sidled när han håller i något och kunna vända sig exempelvis från soffkanten till att istället hålla i bordskanten. Han har också börjat tycka det är kul att öppna och stänga lådor för att se vad som finns där i. Han gillar att dra runt på leksaker på golvet, som att han drar och leker med en bil. Han har nyss lärt sig att vinka och har börjat härma en väldigt mycket. Ett exempel är när jag lägger i en kloss i en låda, så försöker han göra likadant.

Det har blivit mycket lättare att kunna sätta honom ner och låta han pilla på leksaker själv medan jag gör ordning lunch eller plockar tvätt. Dock är det fortfarande korta (!) stunder han vill sitta och underhålla sig själv, i typ 80 % av fallen vill han att man sitter med honom och leker - vilket jag inte har något emot. Tvätt, disk etc får vänta då jag hellre suger in all kärlek man får av att leka tillsammans. Han är ju bara såhär liten en gång i livet, det gäller att ta vara på det också!

With Love - E

Gillar

Kommentarer

Arty Swede

I samarbete med Arty Swede.


Jag har i samarbete med Arty Swede fått hem en riktigt fin poster och tavelram. Arty Swede är ett företag som säljer unik och handplockad konst från svenska konstnärer. Motiv trycks på papper med hög kvalité och ramarna tillverkas i Sverige, och är dessutom gjorda av svenskt furu. Pricken över i måste ändå vara att 10% av överskottet går oavkortat till väletablerade biståndsorganisationer - hur bra?! Just nu, med slutdatum idag, har Arty Swede en kampanj där du får 3 posters för 2, så passa på att fynda en unik poster som passar just dig!


Hur är allt med er fina fina ni? Mina dagar går i ett, känns det som i alla fall. Även jag inte har dagarna fullbokade så är känslan att allt går i ett. Tror mycket har att göra med den sömnbrist man har som förälder, och speciellt den sömnbrist jag har just nu. Milo har haft några nätter där han sovit väldigt oroligt och därav haft många uppvak, vilket i sin tur resulterar i en mamma som är vaken mycket under natten. Han har dessutom vaknat ovanligt tidigt, vi har morgon vid 05.15 numera. Igår hade vi till och med morgon vid 4.20 (puh!), det blev därför en tidig kväll för mig igår haha. Finns det någon där ute som har tips på hur man får lilleman att sova liiite längre på morgnarna? Hjälp!

With Love - E

Gillar

Kommentarer

Premiär på Blöjröj

Bilderna är från tidigare i veckan, hur lättroad och intresserad av omvärlden kan man vara? Så söt haha!


Vilken härlig förmiddag jag och Milo har haft. Dagen började dock med att lillhjärtat vaknade redan vid 04.30 och var pigg som en mört, vilket jag som mamma inte alls var. Han började krypa, snurra runt och sätta sig upp i sängen i nästan en timme innan han somnade om och sov i en timme till, vilket jag tyckte var himla skönt. Jag kändes mig så himla trött och inte alls sugen på att gå upp där vid halv fem imorse haha..

Under förmiddagen tog vi oss in till stan för att gå på något som kallas blöjröj, det är egentligen inget mer komplicerat än en vanlig öppen förskola. Det började med en härlig sångstund och därefter lek samt fika på egen hand. Jag och Milo åkte dit med två andra mammor och deras små solstrålar. Det är riktigt kul att ha några vänner att umgås med om dagarna, speciellt roligt blir det för Milo som då får busa med andra barn.

Det står väl inte på förrän Milo vaknar från sin sovstund, så nu ska jag passa på att kika en stund till på "Lost" innan han bestämmer sig för att vakna!

With Love - E

Gillar

Kommentarer