Belle De Jour SC, Vardag

Hej!
Har varit så galet jäkla trött de senaste dagarna. Ville väl bara vila ut inför den kommande skolstarten, som jag nog egentligen inte alls är redo för. Men, det är bara ett halvår kvar och det ska jag nog klara av.

Belle har hoppats (och hon var superduktig), kommer ett inlägg om det senare. Igår rakade jag av all fluffig päls så nu ser hon faktiskt ut som en tävlingshäst. Och en panda. Egentligen gillar jag inte att raka huvudet på bruna hästar men hon blir så himla svettig även i ansiktet, självklart prioriteras Belles välmående först.

Idag ska Belle jobba över två bommar och träna på att reglera avståndet samt att ta sig ann dem i den högre formen. Jag tror det kommer gå bra men behöver nog jobba ordentligt med mina ben då hon blir ganska avvaktande i den formen.

Utöver Belle har jag även lite hand om en kompis ponny som ska ridas igenom ordentligt i dressyr.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Belle De Jour SC

Gud så rörigt dagens ridpass blev. Lyckades timea in en hoppträning vilket, i princip alltid, gör mig väldigt ofokuserad - som sedan resulterar i en spänd Belle eftersom att jag inte rider ordentligt då. Samlade ihop mina virriga tankar tillslut och fick igenom en hel del i pållen. Hon blev väldigt uppe och fin i galoppen men i traven tar det emot lite fortfarande. Är väldigt säker på att det är sen styrkegrej, då hon är kollad och väldigt fräsch i kroppen.

Jobbar väldigt mycket med att få henne att börja lyfta upp sig själv och att det ska kännas som att jag verkligen har hästen framför mig. Det ger ju resultat men det märks tydligt att hon tycker att det är jobbigt. Ska dock bli så kul när dessa pusselbitar faller på plats. Om jag kan rida i den galoppen i hoppningen kommer vi få en helt annan kvalité i sprången. Ska däremot introducera det över galoppbommar först, då hon fortfarande tycker det är väldigt jobbigt!

Dock är fröken väldigt fluffig nu vilket gör att hon blir svettig. Tror hela pälsen ryker i helgen. Det är dags nu.

Denna bild börjar bli gammal nu, känns konstigt!

Imorgon hoppar vi för första gången sedan hoppvilan. Då hon inte stått helt och inte särskilt länge har hon nog inte tappat något, men vi ska köra väldigt stärkande övningar då jag vill bygga upp en helt annan Belle nu. Vi har lärt känna varandra vilket har gjort att vårt hoppande på fart har varit någorlunda ok - men nu är det dags att step up our game så att vi kan stiga i klasserna på rätt sätt.

Vi ska köra två övningar ur mina favoritböcker: Hippsons Masterclass serie. Gillar starkt att alla övningar är så grundligt förklarade och att man verkligen vet vad man gör och varför. Det gör att man får en helt annan förståelse för hästens träning. Övningarna vi kör imorgon är båda väldigt stärkande och ska framkalla rundare språngkurvor hos hästen. Belle hoppar ibland väldigt flackt och slänger sig över lite. Innan detta blir ett problem vill jag börja motverka det. Hon landar också väldigt långt bakom hindret (syns tydligt på bilden) - vilket Lisen Bratt Fredricsson nämnde i dessa böcker är ett lyxproblem skapat av hästar med mycket kapacitet. Känns ju som tur i oturen kanske, att det inte är så himla illa att hon gör så.

Likes

Comments

Vardag, Belle De Jour SC

Man tappar verkligen kollen på veckodagarna när det är lov. Men fredag är det, och fredagskänslan är på plats. Jag kan dock inte låta bli att påminnas om att skolan börjar snart. Min energi och motivation till skola har sjunkit långt ner till botten, men som tur är har jag bara ett halvår kvar till studenten! Det kommer nog gå fort.

Dagen är ganska ohändelserik men det är skönt. Belle ska jobba lite lösgörande i dressyr. Ett enkelt pass. Just nu jobbar vi även mycket på att få upp galoppen på bakbenen då hon blir lite framtung - och det går verkligen framåt. Jag tror att ju mer bakbenen kommer på plats, desto bättre kommer hon att hoppa. Så det är på vårt schema idag!

Likes

Comments

Vardag

Av någon anledning, trots att jag sovit ut, är jag väldigt trött. Men jag har lyckats ta mig en bra bit utanför Stockholm för risk-tvåan. Känns lite nervöst att både teoriprov och uppkörning är inom kort och hur det kommer gå är oklart.

Eftersom den här kursen håller på så himla länge (4h) och jag har väldigt långt till stallet härifrån så får jag hjälp med Belle idag, som ska vila. Galet skönt att ens stallvänner är så snälla och hjälpsamma. Det gör vardagen lite enklare.

Blev lite pannkaksfrukost i morse. Har kommit in i en period då jag har blivit helt galen i amerikanska pannkakor. Så otroligt gott tillsammans med lite frusna bär.

Hoppas ni får en fin dag!

Likes

Comments

Belle De Jour SC

Idag blev det ännu lite markarbete för Belle, en fortsättning på gårdagen. Vi hade dels några upphöjda travbommar, som för övrigt gick toppen idag. Hon lär sig! Men sedan hade vi också ett kryss på medellinjen, ish, samt lite bommar i olika linjer så att vi kunde träna på att rida rakt, lugnt och behålla rytmen efter krysset.

Det gick faktiskt väldigt bra, Belle skötte sig toppen. Vi behöver fortsätta jobba på att sätta galoppen och se till att vi landar i rätt (alternativt att hon lär sig byta utan att bocka..), men det är en väldigt bra övning för den typen av arbete. Kul också att lägga ihop allt till en liten bana.

Likes

Comments

Belle De Jour SC

Idag fick Belle kämpa på med travbommar, det är dags att komma igång igen. Även om det är väldigt tråkigt att rida över travbommar ett helt pass, så är det otroligt nyttigt. När bommarna är upphöjda behöver hästarna lyfta upp bakbenen mer än de gör normalt, vilket är mycket bra styrketräning för bakmuskulaturen. Så det har vi kämpat med idag för att bygga upp mer styrka inför terminens utmaningar.

Dock tyckte hon att det var väldigt svårt och försökte lösa bristen på styrka genom att galoppera igenom travbommarna. Ja, Belle tog dem som galoppsprång istället... Men, det viktigaste är att det blev bättre under passet och att hon tillslut kunde trava över alla bommar i en lugn men aktiv trav. Förhoppningsvis kan vi snart göra det ordentligt från början!

Likes

Comments

Vardag

Gott nytt år!

Nu är 2018 här vilket känns helt galet. Tanken var egentligen att jag skulle till några kompisar igår för att fira men då jag kände mig dålig var jag tvungen att ställa in vilket var väldigt tråkigt. Jag ska nämligen köra upp snart och har inte råd att vara sjuk. Därav fick det bli ett lugnt hemma firande med film.

Idag har i alla fall Belle fått joggas och min kompis fick även hoppa upp vilket var kul att se. Belle är svår och många har svårt att rida henne men hon skötte det toppen och det såg väldigt bra ut. Otroligt glad för det är jag.

Belle räknas också som 6-åring nu, även om hon fyller år först i april. Det känns väldigt roligt men samtidigt lite stressande eftersom att vi har mycket att jobba på. Dock har jag fullt förtroende för oss vilket är det viktigaste. Jag har många planer för ett bra upplägg och min stora hemläxa är att tänka igenom varenda litet beslut och pass. Varför gör jag vad jag gör? Det är så lätt att man bara gör. Till min hjälp har jag många grymma människor att bolla idéer med, massor av teori att läsa samt mycket bra tränare. Ska bli spännande att se.

Likes

Comments

Okategoriserat

Som rubriken lyder har detta året verkligen varit bra på hästfronten. Något jag vill förtydliga. För sjutton vad jobbigt det har varit på andra plan, något jag inte tänker gå in på alls. Men jag försöker alltid hålla huvudet högt och vara positiv. Det gäller att lämna året med allt bra som har hänt i tankarna, för att motivera sig själv att fortsätta framåt. Ibland behöver man pausa och tänka på det sämre men det får inte slå ner en.

Så även om mitt 2017 har varit jättebra på hästfronten så betyder det inte att jag inte har haft jobbiga tider i år. Jag har nog gått igenom det svåraste jag någonsin gått igenom i år, och är väl inte riktigt förbi. Om man någonsin tar sig förbi riktigt jobbiga händelser...

Till alla er som känner er nerslagna av det gångna året, håll huvudet högt och bevisa motsatsen. Visa alla vänner, ovänner och dig själv att inget kan dra ner dig. Varje dag är en ny chans, glöm aldrig det.

Foto: Camilla Naumburg

Gott nytt år!

Likes

Comments

Okategoriserat

Om du inte läst det 1, gör det först!

I slutet av sommaren åkte vi med skolan och var funktionärer på ridsports-EM i Göteborg. Det var absolut en av årets höjdpunkter. Otroligt hur mycket man lärde sig bara av att sitta på funktionärsläktaren så fort man fick ledig tid. Det blev såklart också en hel det shopping och i och med att jag hade jobbat på ICA hela sommaren hade jag en hel del pengar att spendera också. Mycket roligt om man frågar mig.

Stämningen och känslan där nere var oslagbar. Och att det dessutom gick så otroligt bra för Sverige i hoppningen var ju guld värt. När Peder hoppade sin sista runda i den individuella finalen var det knäpptyst. Tror aldrig att Ullevi har varit så tyst som det var då. Jublet som bröt ut i efterhand var galet.

När vi väl kom hem igen var det dags för att komma igång efter sommaren med Belle. Gick väl sådär i början av terminen. Vi började dock träna för Pontus då och hade våra första lektioner för honom. Ni kan inte ana hur mycket jag skämdes och hur dålig jag kände mig. Tyckte vi gjorde bort oss nästan varje lektion. Men, som tur vände det så småningom och det började bara gå bättre.

Vi hann ju också med en tävling på min gamla klubb, vilket var väldigt kul. Då hoppade vi 80cm och 90cm, vilket resulterade i två felfria rundor även då.

Vi fortsatte att träna på och det gick bara bättre och bättre. Hon började komma tillbaks mer och bli mer kontrollerbar varpå vi åkte till Bromma och tävlade. Där hoppade vi 90cm med 4 fel (pga dålig ridning till första hindret) och en 95cm felfri som nog är vår bästa runda någonsin. Det är galet hur bra hon hoppade då, min fina Belle.

Och sedan dess har det inte hänt så mycket. Vi hoppade två 1m på klubbtävling på hemmaplan som gick sådär. Hon var väldigt spänd vilket resulterade i några pet och rusig runda enligt mig men det var inga större problem. Hästarna har ju sina dagar. Men hon har bara blivit finare och finare.

Vi har jobbat såå hårt hela hösten och jag är väldigt taggad på att jobba vidare men ännu hårdare denna vår. Vi ska bli vassare, starkare och bättre än någonsin. Något jag är otroligt taggad på. Som sagt är det träningen som jag verkligen brinner för. Även om det är roligt att tävla så tycker jag att utvecklingen vi gör på hemmaplan är jättekul.

Jag hoppas inte på ett bra 2018, jag ska skapa ett. Det känns dumt att hoppas på något när makten egentligen ligger rakt i ens händer. Gör detsamma!

Likes

Comments

Hur jag ska skriva detta inlägg känns väldigt oklart. Det har hänt otroligt mycket under 2017. Måste nog, i alla fall i hästväg, vara det mest händelserika året någonsin för mig.

Året började i alla fall med ett galet roligt jullov där jag hängde i stallet massor. Dels var jag på träningsläger med ridskoleponnyn Pebstar - som jag red massor då. Jag minns även att det var väldigt mycket som lossnade för oss då. Särskilt i dressyren - som hade varit väldigt svår. Utöver det här träningslägret hängde jag med lite andra ponnyer också. Någon ny ridskoleponny som behövde sättas igång och även en kompis ponny. Eftersom att jag även hjälpte till att hålla i teorilektioner fick jag en extra hoppträning i slutet på den veckan. Minns hur trist det kändes att behöva börja skolan igen efter det där.

Jag hade några fler riktigt bra träningar med den ponnyn och startade även, mot förmodan, en dressyrtävling med honom. Det var något jag var, och fortfarande är, otroligt stolt över - även om procenten inte var något att sätta upp på väggen. Vi kämpade SÅ mycket med dressyren och att vi ens kunde starta en dressyrtävling var nog bra för mig.

Sedan hände något och jag "råkade" testa en storhäst på ridskolan vid namn Moccasin. Klick sa det och jag valde att börja rida honom. Trots hans stora storlek och min lilla trivdes jag väldigt bra med honom. Även om jag idag har Belle och inte skulle byta ut henne mot någon häst i hela världen, tror jag aldrig att jag har klickat så fort med en häst som med Moccasin. Vi hade även en grym hoppträning tillsammans som alltid kommer sitta inprintad i mitt huvud. Tror detta var ca 2-3v efter att jag började rida honom. Se filmen nedan:

Att jag fick rida honom är något jag är otroligt tacksam för. Dessvärre togs han bort på slutet av våren vilket var riktigt tråkigt - även om jag redan hade köpt Belle då. Vilket tar oss till nästa punkt, och nog årets bästa händelse! 21 mars 2017 fick jag min första alldeles egna häst. Något jag har velat så länge jag kan minnas. Den lyckan är obeskrivlig. Att jag dessutom fick stanna kvar på Stall Compass var pricken över i:et.

Hur det gick till är en ganska rolig historia, men man kan definitivt säga att jag var ovetande och provred henne utan att ens veta att det var syftet. Belle köpte jag av min dressyrtränare, som köpte henne från Tyskland ca ett år tidigare, trots hennes hoppstam.

Belle och jag tog det väldigt piano till en början - gör fortfarande - och åkte på en pay and jump först i maj, där vi hoppade både 80cm och 90cm felfritt. Gissa om jag blev överraskad över hur bra hon betedde sig på tävlingsplatsen, bara 5 år gammal och väldigt orutinerad på tävlingsfronten. Det fanns inget som var läskigt eller jobbigt utan hon tog allt hur bra som helst, vilket var överraskande eftersom att hon hade varit väldigt svår (lätt spänd och stressad) i hanteringen hemma. Ingen var mer lycklig än vad jag var då.

Mot slutet av våren fick jag hoppa upp en gång till på min älskade Pebstar, bästa ponnyn på denna jord! Vi hoppade ett pass för en av ridlärarna på ridskolan. Det är värt att nämna eftersom att jag först då insåg hur otroligt långt jag hade kommit i min ridning bara denna våren.

Belle och jag startade även vår första 1m på en klubbtävling på ridskolan. Gick bra, bara fyra ynka fel fick vi, vilket jag tycker är otroligt bra för att vara oss och för att vara då.

Sedan tog vi vårt pick pack och drog mot Bohuslän för att jag skulle sommarjobba på ICA. Perfekt för Belle att få vila och jag slet tills svetten rann. Men det var det värt för en skolresa mot EM i slutet av sommaren. Men det tar vi mer i nästa inlägg. Fortsättning följer...

Likes

Comments