Då var det dags för första inlägget på bloggen.

Idag var jag på smärtkliniken och träffade en läkare, fysioterapeut och psykolog för att reda ut vad som är fel och precis som ortopeden och husläkaren misstänkt så har jag fibromyalgi. Då till frågan, vad är fibromyalgi för något?
Jag infogar lite fakta från 11177.se :

Symtom

Fibromyalgi kännetecknas av att

  • du har ont i kroppen under en lång period
  • du har sänkta smärttrösklar och kan därför få ont av sådant som inte gör ont hos friska personer
  • du har stela muskler och domningar.

Det är också vanligt med andra symtom som magbesvär.

För att du ska få diagnosen fibromyalgi, ska smärtan finnas både inom övre och nedre delen av kroppen och både på vänster och höger sida. Ofta kan det göra mer ont i vissa kroppsdelar än andra. Det vanligaste är att ha ont i nacke, axlar och i nedre delen av ryggen. En del har också ont i lederna.

Ont under en lång period

Många som har fibromyalgi har ont i musklerna hela tiden, men hos en del kan värken komma och gå. Smärtan sprider sig också lätt till flera ställen i kroppen och blir mer eller mindre ihållande.

Hur ont det gör kan variera från en dag till en annan. Var i kroppen det gör ont kan också variera.

För att du ska få diagnosen fibromyalgi ska du ha haft ont i minst tre månader.

Ökad smärtkänslighet

Personer med fibromyalgi har en ökad smärtkänslighet. Det innebär att du får ont av sådant som vanligtvis inte gör ont hos friska personer. Det gör att även ett lätt tryck eller muskelsammandragningar som inte brukar göra ont känns smärtsamma.

Det som skiljer fibromyalgi från andra sjukdomar eller tillstånd med muskelsmärtor är att den ökade smärtkänsligheten vid fibromyalgi är mer tydlig.

Stela muskler och domningar

När en muskel gör ont är det svårt att röra den obehindrat. Många som har fibromyalgi har svårt att lyfta och bära tungt, och att springa eller gå i trappor. Du kan också känna dig stel i musklerna, särskilt på morgonen. Det är även vanligt att få domningar och stickningar i musklerna.

Andra kroppsliga besvär

Vid fibromyalgi är det också vanligt att du

  • har magbesvär med knipsmärtor, ökad gasbildning, omväxlande diarré och förstoppning
  • har behov av att kissa ovanligt ofta
  • känner dig torr i munnen.

Det här är besvär som många kan ha, men de är vanligare hos människor med fibromyalgi.Självklart snurrar alla tankar runt i mitt huvud just nu. Jag är ju trots allt bara 21 år och ska leva ett helt liv med detta. Jag själv vet inte så mycket mer om sjukdomen än det som jag bifogat här.

Imorgon börjar mina introduktionsdagar på smärtkliniken som jag ska gå på från tisdag-torsdag för att sedan V.45 påbörja min rehabilitering på 5 veckor och jag kommer uppdatera här hur det går. Ja det var mitt första inlägg och allt är väldigt nytt för mig då jag fick diagnosen för inte ens 7 timmar sedan men jag tycker det är viktigt att dela med mig utav min erfarenhet och vad jag kommer gå igenom.

Kram / Emelie


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments