En inblick i sin ekonomi

Efter mina år 3 år på civilekonomprogrammet så har självklart min förståelse kring och ett intresse kring ekonomi växt. Samtidigt är det ju så att desto äldre, desto mer intresse får man för sin ekonomi och ju mer koll behöver man ha. Som tonårig så har man förmodligen ingen djupare kunskap och intresse kring sin ekonomi, utan oftast så kommer det i samband med sin första bostad, bil och jobb. Man måste nu kunna betala för sina förpliktelser och därav måste intäkterna matchas med utgifterna, samtidigt som man också kanske vill spara inför framtiden. Att ha koll över sin ekonomi är verkligen A och O. Utan det kan man hamna i väldigt många svårigheter, de flesta av er har förmodligen sett lyxfällan någon gång. Att ha skulder högt över öronen, hamna hos kronofogden och bli vräkt från sin bostad är en situation inte någon vill hamna i.

Däremot är det så att hur mycket man sparar och hur mycket man än försöker planera sin ekonomi så finns det tillfällen då ens ens ekonomi inte kommer att räcka till. Till exempel att köpa en bostad idag är inte alls lika lätt som det var på våra föräldrars tid. Det finns knappt någon som kan gå och köpa en bostad kontant utan det krävs nästintill alla gånger att man tar ett lån. Även om jag förespråkar att man sparar och undviker lån så finns det situationer där att låna pengar kan ibland vara en nödvändighet , och jag skulle säga att vid köp av boende är en sådan situation. Det skulle ta alldeles för lång tid att spara ihop den summan pengar och jag vet att det är ett lån som jag också kommer att behöva ta inom en snar framtid.

Något som jag däremot skulle rekommendera är att man är noga när lånet tas och ser till att få en så bra ränta som möjligt, kollar upp eventuell amortering m.m. Tyvärr är det många unga som tar snabba lån utan att egentligen ha en tydlig inblick i sin ekonomi och inte heller vet innebörden av lånet som man precis tog. Som sagt är det otroligt viktigt att ha en bra inblick i sin ekonomi :)Gillar

Kommentarer