Header

Det kändes riktigt skoj att äntligen få visa upp det man jobbat med så intensivt för lärare och klasskamrater, på frågestunden kändes det lite som man fick svart på vitt på vad man gjort bra och vad man kunde ha gjort bättre. Redovisningstillfället blev några väldigt lärorika timmar. Vissa saker under arbetet med projektet hade lyckats falla mellan stolarna som te.x hur fotografiernas olika kontrast och tonomfång skulle matchas med kulörerna i kokboken, här hade det känts allra bekvämast att jobba i svartvitt men vi valde att ändå ha kulörer i boken.  Eftersom alla fotografier redan var tagna så blev det att vi utgick ifrån vilka kulörer som matchade med fotografierna och det slutade med variende kulörer under varje uppslag. Anja gav oss tipset att istället börja med att välja kulörtema för att sedan anpassa fotografierna efter dessa. Jag lärde mig också mycket på kommentarerna kring rytm, den är svår att få till men den måste finnas, därför är det bäst att ha rytmen i uppslagen klara för sig innan man bestämmer vad uppslagen ska innehålla. Blir det för mycket att ha två recept på ett uppslag, ta bort ett recept och lägg till nån liten faktaruta istället t.ex. En mer välutvecklad arbetsordning är något jag kommer ta med mig in i framtiden gällande projekt likt detta.

Jag är extra nöjd med hur vi lyckats anpassa innehållet efter tema första dejt och tema budget, vilka vi enligt min åsikt verkligen lyckats kommunicera. Bläddrar man igenom de olika uppslagen och läser introduktionstexterna så får man snabbt en känsla över kokbokens budskap och användningsområden.

Vi har haft en enorm mängd bollar i luften samtidigt och det gäller att inte tappa någon, jag är nöjd med vår insats med tanke på att det är första gången vi gjort något likt detta och jag är framförallt nöjd med vad jag har lärt mig under processen.

Det här projektet har känts som en bra början på något jag kommer fortsätta utveckla färdigheter i i framtiden.Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Föreläsningen om genus och intersektionalitet kändes som en viktig pusselbit för att ytterligare vidga min förståelse för min makt och mitt ansvar som aktör i media, eller som Örjan definierade mitt framtida jag, som socialisationsagent. 


I framtiden har jag förhoppningsvis ett arbete som genom mediers hjälp ger mig makten att påverka min omvärld. Att förvalta den här makten är något av det största ansvar en människa kan ha enligt min åsikt.

Därför måste jag vara medveten om hur min omvärld ser ut, hur jag ser den, hur jag väljer att framställa den och vad mina ageranden som socialisationsagent får för konsekvenser.


Som den -enligt mig själv- högt insatta feminist jag är kände jag igen mycket från föreläsningen angående genus, men det var väl värt för mig att få en repetition samt att få dessa frågor sammanknutna till medier och kommunikation. Begreppen “objekt” kontra “subjekt” var helt nya för mig och högst användbara inom medieproduktion.


Jag tar med mig mycket från denna veckas två föreläsningar om yrkesetik, intersektionlitet, genus och förhållningssätt.


Tack och hej!


/Emelie

Likes

Comments

Något som blow me away under den här kursen är hur väldigt mycket semiotiska resurser det finns att använda och går att skapa för att förmedla budskap, att man kan utveckla så mycket till att bli semiotiska resurser var jag inte riktigt beredd på. Det ger en kreativ varelse oändliga möjligheter, ett gigantiskt smörgåsbord och det är bara att plocka.

Föreläsningen om semiotiska verktyg blev som en vidare utveckling av Mats Wahlbergs föreläsning om multimodalitet, det var som sagt mycket intressant att se hur mycket man kan djupdyka i de olika begreppen. Något jag fastnade för lite extra var hur man kan jobba med redundans och entropi för att förmedla budskap och känslor, detta ser jag mycket fram emot att göra under skapandet av bildreportaget där jag kommer att ha stor användning av just min kunskap kring detta.

/Emelie

Likes

Comments

Idag stod det workshop på schemat, närmare bestämt fick vi prova på att jobba med ljussättning för att se hur man kan jobba med ljus och skugga för att förstärka eller försvaga delar av objekt eller människor, kontraster, djup och konturer m.m.

Det är intressant hur annorlunda resultat man kan få i en bild beroende på ljuskälla och bara genom att ändra vart ljuset kommer ifrån. Ljus är inte bara av ett enda slag, ljus tar sig olika skepnader och kan antingen försämra eller förbättra din ​bild.

För att kunna vara en medveten fotograf och få önskvärda resultat bör ljuset inte lämnas åt slumpen utan man måste istället ha koll på hur man jobbar med ljussättning.   

Dagen var mycket lärorik och det var kul att få experimentera med olika sorters verktyg och rekvisita, personliga favoriten efter dagens pass blev softboxen, som var lätt att manövrera och kontrollera. Reflektorerna däremot var en riktig utmaning, jag får helt enkelt hoppas på att övning ger färdighet angående dessa jättestora runda reflexer som bara ville blåsa bort i vinden.  

Det gav mig mycket att få prova olika sorters ljuskällor, ändra och ändra om igen. Nu känner jag en mycket större förståelse av ljus och skuggas samspel och dess stora betydelse för hur resultatet av en bild i slutändan blir.

/Emelie

Likes

Comments

Då jag knappt någonsin hållit i en systemkamera blev kameragenomgången för min del mycket lärorik.

Jag känner mig nu mer motiverad och bättre rustad att söka mer kunskap om den lilla mackapären som förhoppningsvis blir en del av mitt framtida yrkesliv.

Jag fick bekanta mig med många nya begrepp så som ISO-tal, skärpedjup, sökare, prisma m.m.

Systemkameror har tidigare gjort mig ganska så nervös p.g.a alla sorters knappar, inställningar och objektiv. Nu känns systemkameror betydligt mindre skrämmande, jag hoppas till och med att vi så småningom kan bli goda vänner.

Det kändes jättekul att även få prova att ta kort med olika sorters inställningar, smakprov på mina amatörbilder går att beskåda nedan!

Vi fick även med oss en frågeställning att gnaga på från föreläsningen. Vad är viktigast; Teknisk perfektion eller en konstnärligt slående bild? Jag skulle nog vilja säga att den tekniska perfektionen är viktig men att den konstnärliga delen är viktigare, om dessa två faktorer står emot varandra så kommer jag att välja det konstnärliga därför att jag inte vill begränsa den konstnärliga delen av mitt skapande på grund av krav på perfektion.

Mitt mål med min fotografering är att nå ut, att kommunicera visuellt. Perfektion i sig kommunicerar ingenting enligt mig och mina erfarenheter -däremot kan en slarvig bild kommunicera massor, fast då på ett icke önskvärt sätt-. Medans en bild som sticker ut ur mängden, som väcker liv i känslor, som tar mig till en plats jag aldrig varit, kan nå allra längst in.

/Emelie


Likes

Comments

Föreläsningen om immaterialrätt blev tre mycket lärorika timmar, kändes som att jag tillgodogjorde mig kunskap som jag kommer att ha mycket nytta av i framtiden. Jag känner redan nu en större bekvämlighet i rollen som mediekreatör.

Immaterialrätten består av dels upphovsrätten, dels industriella rättigheter och allt annat som hör därtill.

Det som fångade mitt intresse lite extra under föreläsningen var just det faktum att rätten till mitt eget material är så stark att den fastslås som en del av Sveriges grundlagar och utgör en viktig del av vår demokrati.

Föreläsningen bestod av mycket viktig kunskap att tugga i sig och jag jobbar nog i ärlighetens namn faktiskt fortfarande på det..

/Emelie

Likes

Comments

Då var det dags för kurs nummer två! När man tror att ett utbildningsval inte kunde kännas bättre så fortsätter det ändå att göra det.

I måndags hade klassen kursens första föreläsning vilken handlade om multimodalitet. Passande nog stod symboler och semiotik på dagordningen, då jag alldeles nyss hållt en presentation om semiotik och symboler i min föregående kurs kändes det extra spännande att få utveckla mitt kunnande inom dessa områden ur ett multimodalt perspektiv.


Vad som fastnade lite extra hos mig var det om “semiotiska resurser”.

Ingenting är i sig självt meningsbärande utan det är vi människor som ger saker dess mening. Ordet “hej” innebär exempelvis att vi hälsar på någon, det har alla vi som använder svenska språket kommit överens om.

Vad som blir intressant är när vi analyserar exempelvis en bild eller text som inte har en lika given betydelse. För att demonstrera detta fick klassen titta på en bild som för mig såg ut att vara en fiskmås, men tittade jag närmare såg jag att bilden även föreställer en kanin. Några i klassen såg först en kanin och några i klassen såg först en fågel. Så hur kan jag veta att något uppfattas på precis det sätt som jag vill att det ska uppfattas? Det kanske vi inte alltid kan. Egentligen kanske vi bara kan försöka genom att analysera materialet utifrån olika perspektiv, t.ex. genom kultur och miljö.


Jag ser fram emot att lära mig mer kring bl.a detta under kursens gång!


/Emelie

Likes

Comments