Sådan far sådan dotter ❤️

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hej hopp!

I fredags fick Zorro sin behandling av vår equiterapeut Camilla, som han får var 8de vecka! Denna gången märkte hon stor skillnad och hon kom åt honom mer än innan. Märks att hans behandling hos veterinären har gjort skillnad.

Longerade honom i lördags och fick han lång och låg. Han såg väldigt rörlig och bekväm ut. Fina Zorro!

Likes

Comments

Hej!

Hoppas alla har haft en bra helg!

jag har haft fullt upp och har gjort något som jag tror kommer bli mitt framtida jobb. Något jag har tänkt på mycket och nu fick jag chansen till att prova det.

Jag var i fredags i Älvsered på en kurs inom Hästmassage, det var på skolan UPH- Utbildningscentrum för professionell Häst hund och humanvård. Det var super kul!!! läraren nötade in massa information av den teoretiska delen och jag fick hur många nya tips som helst och saker som man verkligen inte har tänkt på fick en nästan att tappa hakan. Det som jag blev mest chockad över var att om man spänner nosgrimman för hårt kan hästarna få en fruktansvärd huvudverk då alla näver ligger precis där under. Hästarna blir helt blockerade och kan få panik av denna huvudvärken. Kanske nått att tänka på för er som spänner för hårt och har en irriterad häst under ridning,

Jag har fått lära mig vilka muskler som håller ihop med vilka och massa annat smått och gott!! Sedan var det praktisk lektion på Halmstad travet då vi fick massera och strecha heeeela dagen! och det var super häftigt att just jag kunde lösa upp låsningarna och att man fick en sån koll på hästarna kropp. Blir nog att söka på denna skolan :D men när det får ni veta senare... ;)

Mer om helgen kommer :D


Likes

Comments

Ridsport

v.11

Måndag – Gå med sadel 30 min

Tisdag- Gå med sadel 30 min

Onsdag- Gå med sadel 30 min

Torsdag- Skritta 20 min, trava 10 min- lång och låg så ryggen kommer upp och stretchas.

Fredag- Skritta 20 min, trava 10 min – lång och låg så ryggen kommer upp och stretchas.

Lördag- Gå en runda i skogen- avlasta ryggen med en promenad till fots.

Söndag- skritta 20 min, trava 10 min- lång och låg så ryggen kommer upp och stretchas.

Syftet med denna veckans träning var att Zorro skulle känna sig bekväm igen efter alla behandlingar. Jag ville inte pressa han för hård, därför red jag med lite längre tyglar och lite mindre ben för att han skulle få slappna av själv och känna sig fri till att stretcha ut sin rygg. Redan efter en veckas ridning märker jag stor skillnad. Han har längre steg och han tar för sig så mycket mer i galoppen och han har även hängt i vänstersidan av munnen innan men nu får jag bra kontakt på höger och känner att jag kan rida någorlunda jämt med händerna. Men det är fortfarande nått jag måste få bort

v.12

Måndag- Skritta 20 min, trava 15 min, galoppera 10 min. Lydnad på varje sida av banan.

Tisdag- Skritta 20 min, trava 15 över travbommar på volten, byta varv mellan varje gång, galoppera 10 min.

Onsdag- Gå till fots för att avlasta ryggen

Torsdag- skritta 20 min, trava 20 min, galoppera 20 min. Ståendes galoppombyten

Fredag- skritta 20 min, trava 20 min, galoppera 20 min. Serpentinbågar med avsaktningar till trav.

Lördag- Vila

Söndag- skritta 20 min, trava 20 min, galoppera 20 min, över bommar som är utlagd som klockan. Variera mellan 4 och 5 steg mellan varje bom. Gjorde även varannan bom om 4 steg och varannan 5 så han fick korta och länga sig snabbt och vara lyhörd på hjälperna.

Syftet med veckans träning var lite mer fokus på lydnad. I måndags körde jag så att jag bröt av till trav på varje långsida i galoppen och på varje kortsida bröt jag av till skritt. Jag var noga med att han inte blev lång och sladdrig med benen i avsaktningen utan att han var stabil och gick bra framåt, både i trav och skritt. Tisdagens bomövning var det lite lydnad på halvhalter som jag gör innan jag kommer fram till bommarna. Bommarna har jag 6 fotlängder i mellan, lite längre än vanligt, brukar ha 5. Anledningen

varför jag tog 6 den dagen var att jag vill ha fokus på att han tar för sig i stegen och inte blir kort. Jag red över dem som en åtta, det vill säga att jag bytte varv efter varje gång! Han gjorde det väldigt bra och man märker att vi tränat mycket på det innan han blev skadad. Söndagens klocka började med att jag travade mellan bommarna och jag hade 7 steg mellan varje, där kom hans svårigheter fram lite att hålla takten och längden på stegen runt hela. Han har lätt att skjuta ut bogen i höger varvet med det fixades till ganska bra till slutet av travjobbet. I galoppen började jag med 2 varje på 4 steg, vila, sen började jag med 5 steg mellan varje i 2 varv, vila, sen gjorde jag varannan 4 och varannan 5. Han var super duktig och jag var så glad att han fixar detta. När jag fick honom drog han ut bogen så mycket att vi missade bommarna, men nu är det super skillnad på honom. Det vi ska träna på ännu mer är att han kommer i mitten på varje bom så bogen sitter som en smeck där den ska vara.

Likes

Comments

Hej,
Första gången jag såg denna häst sa jag ¨Mamma, kolla hans ögon¨ det var världens finaste ögon jag hade framför mig och det var kärlek vid första ögonkastet, precis så som det ska kännas när man ska prova hästar. Det blev bara bättre och bättre när jag sattes upp på denna rygg. Det kändes som jag hade hittat min bästa vän! Men sen kommer det ju till priset på dessa fyrbenta. Jag intalade mig själv att det inte kommer bli Zorongo, han är för dyr. Så det vara bara hem och leta upp nya hästar att prova medans man väntade på om säljaren gick med på vårt pris.... Men ingen var lika lockande som ¨Zorro¨.

Det var den 16 augusti 2013, jag hade varit iväg på tävling med min tränare Emma, som jag jobbade för. Vi satt i bilen på vägen hem och min mamma ringde i telefonen. Hon var lite mystisk på rösten och knäckte ut att jag skulle få hämta hem min alldeles egna häst. Jag var helt ordlös. Jag skulle få åka ner och hämta hem fina Zorongo.

Nu har jag snart haft Zorro i tre år. Det har varit tre år av ren kärlek men även med blod svett och tårar. Det har varit perioder där det har varit jobbigt och väldigt tufft, men en sak är säker och det är att jag ångrar inte en dag med denna fantastiska häst.

Zorro har en helt otrolig personlighet, pratsam, kaxig, mysig, jag tror jag kan fortsätta hur mycket som helst men denna häst har helt enkelt tagit mitt hjärta med storm.

Efter 6 månader fick jag och Zorro lite motgångar. Jag kände att han inte ville göra som jag ville, det var tufft och jag fick kämpa så mycket bara över att få honom att svänga. Jag sa att jag ville kolla upp honom.

Vi fick tid nere i Sjöbo, där Ulrike befinner sig, en veterinär som har samarbete med min equterapeut som behandlar Zorro. Vi gick igenom böjprov, hon kollade när han longerades och dittan å dattan. Han var fin och hon såg inga större problem. Sen frågade hon om vi skulle röntga ryggen.

Vi röntgade ryggen och jag såg bara en tom blick i veterinärens ögon och mina tårar började rinna. Hon berättade att han har Kissing spines! Just i det ögonblicket visste jag inte vad jag skulle göra. Han hade en ganska hög grad på denna sjukdomen och hon kollade på mina föräldrar och frågade om jag har blivit fäst vid honom. Dem svarade att jag älskar honom.

Det positiva i det negativa är att det finns så många hästar som är uppe i världseliten som har kissing spines och fungerar hur bra som helst. Hon gav oss vissa alternativ, häva köpet, ge honom en chans ..... m.m ..

Det fanns inget alternativ för mig, jag ville kämpa för denna hästen! Jag ville göra allt för att han ska få göra det han älskar.

Med rätt träning och behandlingar tog vi oss till Falsterbo två år i rad! Det var en fröjd att få uppleva sin dröm med denna hästen. Vi har fått både Silver och Guld i DM, vi har placeringar upp till 1.30 och vi blev uttagna till Halland distriktstalang. Vi har kämpat oss framåt och vi har fått motgångar, motivationen har inte alltid varit på topp när inte Zorro har mått bra, men vi tar oss vidare. Det kommer perioder då han inte alls vill som jag vill och då är rädslans hög att vår tid ihop är slut. Men vilken vilja denna krabat har, det kommer han gå långt på! Vår resa kommer inte vara över på ett bra tag!!! 

Nu har han fått en ny behandling av veterinären Silvana, och jag kan säg att Zorro är just nu finare än nånsin. Jag är så lycklig och motivationen är på topp! Nu ska vi ta 2016 med storm!


Lite information om Kissing Spines. (text tagen från Evidensia)
Vad är kissing spines ?

De dorsala tornutskotten längs med ryggen från manken till höften är vanligtvis regelbundet placerademed utrymme mellan ( grön cirkel ). Vid kissing spines ligger utskotten tätare. Ett annat namn för kissingspines är överridande tornutskott.När sjukdomen utvecklas blir utrymmet mellan tornutskotten mindre och kommer i kontakt medvarandra vid ryggens rörelser. Tung vikt i sadeln kan också tvinga ihop dem. När de kommer i kontaktmed varandra gör det ont och det orsakar muskelspasmer runt utskotten. Det kan faktiskt dra utskottenännu närmare varandra. Om hästen måste stå ut med detta under en lång tid kommer utskottens friktionmot varandra att skada ligament och skelett.

Hur vet Du om Din häst har ont i ryggen?

Det finns inte bara ett tecken på ryggsmärta, det handlar om att samla ihop alla olika bevis. Tecken påakut smärta i ryggen inkluderar svårighet att sadla, smärta, bockande vid ridning. Oftast visar dock hästarinte detta. Tecken som istället kan ses är att de presterar sämre, delvis eller helt, hoppar sämre, bockarefter hinder, inte vill gå i sluttningar. Ibland uppvisar hästen smärta vid palpation av ryggen. Vidlångvariga problem tenderar hästen att tappa överlinjen. Ibland utvecklar hästen andra problem pågrund av att de kompenserar, ofta i bakbenen. Nedsatt funktion och smärta i sacro-iliac lederna ärvanligt men även andra hältor.

Hur behandlar man kissing spines ? 

Det finns möjlighet att behandla både medicinskt och kirurgiskt. Principen med att behandla medicinskgår ut på att hålla hästen smärtfri och därefter utföra någon träning typ ”Pilates” för att öka kropps- ochryggstyrkan, lyfta ryggen och minska förträngningen av utskotten. Kortikosteroider kan injiceras direktmellan utskotten för att temporärt öka komforten. Andra läkemedel kan användas på samma sätt. Virekommenderar att man efter en medicinsk behandling motionerar hästen i 3 veckor utan ryttare medmycket skritt och successivt ökat markarbete. Börja rid efter 3 veckor.Traditionell ryggoperation har varit det enda valet för hästar som inte kan behandlas medicinskt. Det ären kostsam och invasiv operation med minst 3 månaders rehabiliteringsperiod. Utrymmet mellan deintilliggande tornutsskotten vidgas då under narkos.

Likes

Comments