​För drygt 1.5 - 2 månader sen var jag ute på promenad med hundarna som vanligt och tänkte dem skulle få springa av sig hos mormor och morfar på deras tomt. Så ja när vi varit där i typ 30 min och ska kasta sista bollarna får gizmo för sig att hoppa upp och ta bollen i från mig precis när jag bockar mig ner och ska ta den så hon smäller till min näsa med en rejäll smäll. Gjorde rejällt ont första 10 min kanske och efter lite morfin tabletter så blev det ju såklart bättre och sen har jag inte tänkt så mycket på det förutom att det blev som en knöl på näsan som inte vill försvinna och för två veckor sen tänkte jag kanske har min täppt het nånting med näsan att göra då det inte blir bättre och jag är inte förkyld. Så ringer vc och fick en tid förra veckan. Ssk på telefonen hade lite roligt åt mig och lite svårt att veta vad hon skulle anteckna då det inte var ett så normalt problem :P 


Så var till vc läkaren förra veckan som konstatera att min nösa är sne också. Ingeting som vi tänkt på förutom nu såklart när hon nämde det. Så har jag otur så lyckades gizmo bryta min näsa och det nu såklart läckt ihop fel då det gått så långt tid. Fick remiss till öron näsa hals. 

Gick väl sådär när hon skulle försöka titta upp lite i näsan så hon gav upp det :P 


var till tandhyginisten nu och bad henne prata med min tandläkare som är ansvarig för min sövning när jag ska laga tänderna i vår och eftersom öron näsa hals ska vara med vid sövning då dem ska intubera genom näsan så skulle hon kolla om dem kan kolla näsan då. Borde inte vara nå problem då dem endå går ner med en kamera innan dem stoppar ner slangen. Så det håller jag tummarna för dem kommer inte i få ner någon slang/kamera på mig i vaket tillstånd pga av alla tidigare traumatiska upplevelser. 


Aja det återstår att se hur det går med näsan och om man har sån otur att den är bruten! 

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

sjukhuset

läkaren var här för en timme sen och sa att vi får åka hem kl 3 för då har det gått 6 timmar och han mår bra nu :)

så nu väntar vi på att ssk ska dra nålen och släppa han fri från pulsmätatare och blodtryck!

sen väntar den efterlängtade sängen!

Likes

Comments

sjukhuset

Ikväll vid 21.00 fick min kille en allergisk reaktion av hasselnötter. vi hade just ätit kvällsmat och han tar några nötter sen går vi upp och fortsätter spela och han säger att det känns svullet i halsen och vilket bara blir värre och eftersom han även är allegrgisk mot getingar så kan det hänga ihop så först hade vi tänkt köra upp själva men då det kan bli allvarlig fort så tänkte vi det är bäst att ringa ambulans.

så det blev en tur för honom med ambulans in till sjukhuset och konstigt för mig att sitta i framsätet för det brukar ju alltid vara jag som är sjuk och behöver läkarvård och har nog åkt ambulans 4 ggr innan men nu provat åka fram också ;)

vi kom hit vid 21.30 och väntar på läkaren ska komma men blir nog kvar åtminstone minst några timmar till för observationer. mediciner för allergiskt chock han fick i ambulansen har åtminstone börjar hjälpa så går åt rätt håll!

så det blev ingen borderland pre sequel spelande ikväll utan en kväll på akuten.. vilken ju intr var planen..

Likes

Comments

port a cath , sjukhuset

Vart inte mycker sömn inatt Heller men det var åtminstone intr puffen som var orsaken denna gång utan den dumma smärtan och jobbiga drömmar som gjorde det svårt att sova.

skulle vara på sjukhuset kl 8.30 imorse åkte hemifrån vid 7.45 ifall det skulle vara kaos på parkeringen som vanlig men det var lugnt för engång skull.

skulle ta prover inför samtalet med reuma nästa vecka. trodde det var min ssk som brukade ta prover på mig som skulle göra det men så var det inte. Och så fort det är någon ny så blir det alltid bråk om deras nya skumma rutinerna att man inte ska ha heparin i nålen men jag gav mig inte och dem fick hämta heparin. vill inte riskera stopp bara för deras skumma rutiner som anser att det är så lätt att få bort stopp så det är onödig med förebyggande arbetet. och visst dem sköter intr portar så ofta men alla kan väl räkna ut att man måste sprita av korken på slangen på nålen innan man börjar. annars så sprutar man ju in alla bakterier.. dem frågade mig om jag brukar sprita av den innan och om det var nödvändigt. vart så paff av frågan och sa ja det säger väl sig självt?!
och sen när dem skulle hämta spruta till heparin var dem på väg att ta en 5 ml spruta. Likaså där du får aldrig ha en mindre spruta än 10 ml då trycker blir för högt.
Det som förvånade mig mest för att dem använde steril handskar då dem vägrade det förut när dem satte nålarna. och ska man ha steril handskar så förbereda man allt först och sen sätter på sig handskarna. så mycket slarv inom sjukvården med venporten hygien intr konstig att det blir stopp eller folk får blodförgiftning när dem läggs in på sjukhuset när personer som intr förstår vikten av att man måste vara super noga med hygien när det gäller venportar då det är en slang som går direkt ut i blod gångarna vid hjärtat.

Så är så glad att jag och min pojkvän valde att lära oss sköta allt själv och att han lärde sig att sätta nålen så man slipper sjukvården hjälpt plus att vi är betydligt mer noga än sjukvården. Likaså är det lite skumt att så vi blev upplärde på dagvården så gör dem inte i praktiken utan då är det helt okej att slarva med hygien rutinerna. Varje gång jag ska in och ta prover blir man ju lika nervös att dem ska slarva med hygienen och man ska få en infektion eller att dem ska förstöra nålen. Som tur är behöver dem inte ta prover så ofta och jag ser ofta till att dem gör rätt. Men man tycker ju det ska vara självklart att byta handskar mellan momenten speceillt när man tagit i saker som inte är rena. Så det ssk sa åt mig vid upplärningen att man ska byta handskar vid varje moment och bättre att byta handskar engång för mycket än för lite, men så funkar det inte i praktiken. Men nog om det.

Läs mitt tidigare inlägg där jag förklarar varför heparin lås är så viktigt i en venport!
http://nouw.com/emelieberglindsplace/varfor-det-ar-sa-viktigt-med-heparin-las-27867112

När jag var klar på reumamottagen gick jag förbi Aktiv ortopediska för hade hoppas få reda på nå nytt om mina skor men han var ledig denna vecka så nytt försök nästa vecka när jag ska till sjukhuset. Likaså var ssk på medicinmottagningen upptagen så det ärendet fick jag inte heller klart idag så nytt försökt nästa vecka. Skulle förbi endoskopin mottagningen också men sket i det för orkade inte det. Får ta det nästa vecka också. Så min plan att få allt klart idag sket sig ;)

Har varit så jäkla trött idag när jag kom hem halvsov typ framför tvn och lyckades med den godaste toasten på länge som jag ätit!


Likes

Comments

puffen har varit dålig i magen sen nyårsafton natt vilket jobbigt både för oss och honom såklart. Men då han hatar att bajsa på tomten så låg jag steget före honom och gick ut på framsidan med han direkt så han fick bajsa på en kort promenad istället för att chansa och släppa ut honom på tomten men enda få gå ut på framsidan 30 min senare. Så nu hoppas jag han klarar sig enda till morgonen behöver sova!
han växte mig 4.30 igår morse och var då ute på tomten först och sen gick en promenad vid 5.30 och efter det var det ingen idé att somna om då jag var så vaken och man blir ju bara tröttare av att somna om då. och nyårsafton natt var jag också ute med  honom flera ggr och fick inte mycket sömn.

vi har ingen aning vad han kan ha lyckas äta på nyår som slagit ut hans mage rejält han har inte fått nånting eller snott nå mat så jätte märkligt varför hans mage är så dålig. han står på ris och fisk nu för att stablisera magen så han får stå på det åtminstone imorgon också sen blir det att få in kulorna igen och hans mage måste bli bättre snart hoppas jag! 

nackdelen med att somna så fort vid 00 då jag var så trött är att jag nu hann sova en timme och är klar vaken efter jag vart ute med puffen så får väl se när man lyckas somna om igen . lär nog dröja ett tag tyvärr. hatar när man sover en timme och blir pigg och intr kan Somna om!

nu ska jag lägga ifrån mig mobilen och hopas bli lite trött av The big bang theory på tvn och få lite sömn innan puffen knackar på dörren igen och vill ut!

sov gott ☺

Likes

Comments

Har jätte mycket jag tänkt skriva och berätta och behöver få ur mig men har inte haft nån motivation och sätta mig vid datorn och skrivit eller så har man försökt men inte fått fram nå ord. Hände en hel del i december månad som jag tänkt skriva och berätta om men det blir ett annat inlägg. För detta inlägg ska handla om mina mål och förhoppningar om bloggen i år.


I år ska jag verkligen göra mitt yttersta och ta tag i bloggandet en gång för alla. Vill ha tillbaka mina läsare och förhoppningar är att bloggen ska växa återigen och sprida kunskap om tpn, knapp livet, käkarna och allt annat som händer i ens liv. Jag vill återigen att min blogg ska ligga på top 5över mest lästa bloggar i västmanland.

Imorgon kommer första långa inlägget!
Mina nyårsmål för bloggen:

- Blogga oftare målet är att skriva åtminste ett kort inlägg varje dag om dagen och 3 långa inlägg i veckan.

- Öka läsarstatistiken under året till minst 100 besökare varje dag (Man ska sätta ribban högt och ha höga tankar om sig själv för då satsar man högre, når jag det i slutet av året blir jag riktigt stolt över mig själv)

- Ligga top 5 på topplistan över mest lästa bloggar i västmanland.

-När året är slut ska det finnas minst 363 nya inlägg på bloggen
Likes

Comments

sjukhuset

Snart dags att träffa sjukgymnasten och kolla hur det går med träningen. Jag tänker fortsätta mina promenader ingen lust att börja med annan träning just nu. Vi hade iaf tur att det fanns parkering utanför akuten då sjukgymnasten parkering var full så blev det inte så mycket längre att gå.

hoppas hon är i tid idag ingen lust att vänta 15 min extra för att hon stannar och pratar
med alla på vägen...

sen förbi reuma och dubbel kolla min tid där nästa vecka och sen ska vi ner en stund på stan och sen handla innan vi kan åka hem och spela. .

kallt ute idag...

ha en bra dag :)

Likes

Comments

bilen

Juste idag har jag haft körkort i två år!
Tänk vad fort tiden har gått.. Och vad man har utvecklas till en bättre förare under dessa år. Ibörjan var man ju på helspänn hela tiden men nu när man är mer säker på sig själv kan man slappna av mer och bilkörning tar inte lika mycket energi som det gjorde ibörjan. Jag älskar att köra bil och tycker det är så avslappnade och älskar min bil! :)


Idag har jag varit hos tandhygienisten och lagt flour på tänderna som jag nu gjort 1 ggr/vecka för att hjälpa till och få bättre mun hygien och undvika framtida hål efter att stängt mun så länge. Besöket går rätt så fort typ 15 min så bara in och ut typ. Nästa vecka ska jag dit igen och sen ska vi glesa ut besöket lite. Efter det åkte jag hem och tog en liten paus innan jag satte igång med hallonmousen som skulle läggas på kladdkakorna som jag ska bjuda på lördag när släkten kommer och firar mig. Jag hade glömt bort hur fort det egentligen går att göra hallonmouse. Så det ska jag göra fler ggr och då enbart det och frysa in då jag älskar hallon men gjorde ju förut hallon chesscake men är nu inne i en period när inte det är gott. Har perioder då jag bara äter en sak hela tiden och sen byter jag det mot en annan när jag tröttnar. Får se på lördag hur kladdkakorna smakar ;)

Kommer även bilder på dem då och kommer länka recepet då också.

Efter det så blev det en långpromenad med hundarna. Gizzan hade så mycket energi när vi var ute så vi gick förbi mormor så dem fick springa av sig.

Imorgon ska vi till sjukhuset tidigt så hoppas vi somnar fort ikväll. Behöver sova!

Finns inte så mycket mer att skriva just nu. 50 min kvar sen ska jag hämta pojkvännen sen blir de toast när vi kommer hem och sen sova!

Godnatt.

haha hittade ingen annan bild på bilen än denna :P

Likes

Comments

puffen❤️

Här får ni njuta av lite härliga höstbilder från gårdagen långa promenad med hundarna i det härliga vädret :) 18 grader ute i solen så efter 30 min pomander så flåsade till och med puffen på slutet för i solen var det riktigt varmt. härligt efter allt regn som varit :) skönt med lite fint väder :)

idag står kurator besök på schemat kl 14 och efter det förbi dietisten och hämta adaptern och höra när nästa proverna för järn vädret ska tas. för hade ju järnbrist för 1 månad sen typ och hade så dålig värden så fick järn infusion på sjukhuset. förklarade varför jag hade varit så trött månaden innan.
håller man själv inte koll på när saker ska göras så blir det inte gjort. som det här med att kolla järn vädret ingen har sagt när det ska göras bara att man ska kolla upp det så får be dietist prata med läkaren. antagligen så har han väl glömt bort att ordinera proverna.

ha en fortsätt bra dag :)

Likes

Comments

port a cath

Så Stolt över mig själv som lyckades sätta nålen helt själv ikväll! Och på första försöket!!!


Övade innan med en annan nål och övade på hur jag skulle hålla nålen rakt och få in den i mitten på rätt sätt. Och insåg rätt så fort att det blev väldigt mycket lättare när man står sidled i spegel. Och sen när det väl var dags att sätta nålen på riktigt så gick det över förväntan. trodde inte jag skulle klara av det på första försöket men det gjorde jag :) Och träffade också perfekt och i kanlen så kändes ingenting :) Denna nålen jag har nu var betydligt lättare än den jag provade sätta på sjukhuset för drygt 1,5 år sen kanske när jag var under upplärningen. Känner mig riktigt stolt över mig själv nu som vågade testa och klarade av det på första försöket. Har varit sugen på att testa sätta nålen själv ett tag men har inte riktigt vågat och trodde ärligt talat att det inte skulle gå. Men det gjorde det har nog aldrig blivit gladare av att få se blod i slangen då man får en bekräftelse på att man gjort rätt och nålen sitter rätt.

Haha folk som inte lever i den här världen kan inte förstå stoltheten och glädjen man känner när man lyckas sätta nålen helt själv på första försöket, det är kanske inte nå markvärdigt för någon annan och kan tyckas konstigt att man blir så glad över det men det är ett riktigt stort kliv framåt och att våga sticka sig själv är stort.

Jag har som sagt haft en liten blogg paus men ska nu ta tag i bloggandet på riktigt igen. Och förbereda några tid inställda inlägg för finns ju lite att skriva om så när man har en dålig period så är det bara att publicera.

Lite jobbigt just nu när man är så täppt på natten. Inatt var en riktigt jobbig natt svårt att få luft och hittade heller inte mitt nässpray, men som tur var hittade jag det i mörkrtet så man fick lite sömn.

Lederna är som vanligt = ONT dåliga

Käkarna = Lite värre än vanligt då jag nu knappt kan ligga på ena sidan utan att det gör ont eller att man vaknar efter några timmar av en stark smärta.

Liten snabb uppdatering ville mest med detta inlägg sprida min glädje av att lyckas sätta nålen helt själv.


Hoppas alla lösare får en bra vecka! Så ses vi nog med ett nytt inlägg i veckan :)

Likes

Comments