När någon i din närhet blir allvarligt sjuk

Hej bästa ni!

Detta blir ett inlägg om hur skall man agera och hjälpa när någon i sin närhet blir allvarligt sjuk?

Jag blev sjuk för 3 år sedan och jag hade aldrig varit med om riktigt svåra saker. Sedan dag 1 har min familj alltid stöttat mig och följt med varje besök på sjukhuset. Gjort allt för att försöka hjälpa mig. De kan inte göra mig frisk men de kan finnas, trösta och peppa. Men när det gäller andra i min närhet som kompisar, klasskompisar, föräldrar eller andra som bor i samma stad så blir många rädda. Folk drar sig undan, spekulerar och blir obekväma.

Men hur skall man agera när någon blir svårt sjuk? Jag hade velat att folk förstod att jag är Embla. Samma tjej som innan. Jag tänker likadant, är samma människa men den enda skillnaden är att min kropp har kopplat fel och är sjuk. Det värsta man kan göra är att dra sig undan. Att rädslan tar över, att man skall säga fel saker, agera fel eller att man inte vet hur man skall bemöta personen. Jag vill bli behandlad som vem som helst. Men att folk har förståelse och vågar fråga. Det finns inga frågor som är konstiga det ända felet man kan göra är att inte fråga. Jag får ibland höra att folk tänker på mig men som aldrig har skrivit eller sagt något till mig sen jag blev sjuk. Eller att jag får sms om att personen finns och att jag skall säga till om jag vill göra något eller ha hjälp. Det är snällt och att någon skriver men kom gärna med konkreta exempel som tillexempel vill du ses på torsdag? Eller jag kan ta med mat så kan vi ha middag eller vad som helst. När man är sjuk så orkar man inte alltid skriva eller ta intiativ till saker.

Sammanfattning: Våga fråga och ta gärna intiativ till saker. Sprid inte rykten, spekulera eller tro saker. Det sprids ofta vidare och så får andra fel information. Det blir som viskleken. Glöm inte att när man är sjuk så vill man vara så normal som möjligt så behandla mig som innan. Men ha förståelse att det är tufft och att finnas där.

Jag hoppas att detta kan hjälpa anhöriga, folk runt omkring och vänner. De är dem sakerna jag hade önskat att fler hade förstått och agerat. Kramar till er❤️

Gillar

Kommentarer