Min sjukdomsresa 2019

Detta blir en sammanfattning av min sjukdomsresa 2019. Hur året har varit, bättre eller sämre än tidigare och har jag lärt mig något nytt? ​

Januari: Började året ganska dåligt. Fick nämligen Bältros men misstänkte det för sent så kunde inte behandlas. Men fick åka till sjukhuset och få det kontrollerat. Var även mycket provtagningar. Var nästan varje vecka. Trombocyterna dippade även på ca 30. Var hos ögonläkaren och på ACT behandlingen. Så var massor av sjukhus. Kan man se på alla bilder bara ifrån Januari.

Februari: Jag kämpade på med skolan. Var även på ACT behandlingen, hade läkarbesök, sjukgymnastik och provtagning. Hade ganska mycket smärtor också. Men kunde ändå göra ganska mycket roliga saker. Var inte lika bra på att ta bilder så har inte så många. Trombocyterna började hämta sig och gick upp till 80.

Mars: Hade läkarbesök och blev så glad så trombocyterna hade gått upp till 151. Hade provtagningar men tror bara det var varannan vecka. Orkade inte med skolan lika bra. Så kunde knappt plugga något alls.

April: Här hände det en del mindre roliga saker. Fick åka in till sjukhuset på Bonken efter extrem smärta i magen och feber. Var även så blek och trött. Sedan skulle jag röntga ryggen vilket såklart var väldigt laddat och nervöst. Fick senare svar att det såg bra ut. Väldigt skönt att höra. Var på ACT behandlingen, blodprover också. Trombocyterna dippade även igen till 38.

Maj: En månad som var ganska tuff. Jag fyllde år men på samma dag är det även ME dagen den 12 maj. Jag hade även väldigt ont och fick ta en del av det starka smärtstillandet. Trombocyterna dippade ännu en gång och fick petekier på benen. Men knappt några sjukhusbesök. Hittar bara bild ifrån ett av dem. Kämpade även på med skolan och Nationella prov. Många tårar och hårt slit. Besvikelse över att jag inte kan presentera som jag vill tack vare sjukdomen.

Juni: Sommaren startade. Jag mådde tack och lov ganska bra så kunde göra massor av roliga saker. Så tacksam för det. Tog blodprover, läkarbesök, hämtade mediciner och träffade forskaren på ME.

Juli: Den bästa sommaren jag haft sedan jag blev sjuk. Så glad att jag fick må så bra ändå även om jag hela tiden kämpade. Tror jag bara var på sjukhuset en gång och tog prover. Gjorde massa annat roligt istället.

Augusti: Här vände turen tyvärr. Fick tillbaka den migrän liknande huvudvärken med full kraft. Så fick ligga i mitt rum, mörkt, tyst och med ögonmasken för att det skall vara så mörkt som möjligt. Fick så ont att jag hörde av mig till min läkare och frågade om vi kunde höja dosen av det starka smärtstillandet. Jag fick tips om att ta maxdos Alvedon istället. Skall tilläggas att jag inte ätit det på flera år då det inte hjälper alls mot den vanliga värken. Men det kunde vara bra mot huvudvärken. Jag testar och hinner bara ta några stycken innan jag får akut magkatarr. Magen klarar inte ens Alvedon. Syran stiger i halsen och jag spyr. Hemskt! Sedan kan jag knappt dricka eller äta alls. Efter ca en vecka får jag träffa min läkare och vi diskuterar vad vi skall göra. Av någon anledning funkar inte heller det att ta blodtryck, här och någon månad framöver. Lite konstigt, kärlen gömde sig nog. Men jag kunde inte ens stå upp så blev näringsdropp i över 4 timmar och medicin intravenöst mot illamående. Var även så trött hela Augusti så fick tex låna rullstol på Ikea när vi skulle handla för att jag skulle orka.

September: Här hände det mycket. Utredningen på ME klinken var i full gång. Var där för TILT test och läkarbesök. Var även på ett annat ställe för att ta speciella blodprover där jag skulle vara fastande. Dessa för att fastställa att jag hade ME. Var hos tandläkaren och tänderna såg bra ut. Trappade även ur smärtstillandet vilket inte är det roligaste men jag tog mig igenom det med. Trombocyter på 113.

Oktober: Här hade jag den migrän liknande huvudvärken i två omgångar. Så kändes som jag missade hela Oktober. Låg inne i min säng och sov i ett mörkt rum. Fick börja med det starka smärtstillandet igen och även trappa ur ännu en gång. Var även på ME klinken och fick sjukdomen bekräftad även där. Fick även information om B12 injektioner jag skulle få testa.

November: Nu var det dags för järndropp igen och förväntade mig att det skulle gå som förra gången. Men istället gick det superdåligt. Jag blir dålig kvällen efter och spyr 3-4 gånger och får akut magkatarr. Mår så dåligt efter. Sedan börjar kampen med att försöka äta. Riktigt tufft! Var även på sjukhuset för vanlig provtagning eftersom det görs 1 gång i månaden.

December: Var på läkarbesök, provtagning och även vaccin för influensan. Trombocyter på 80 så stabilt och bra! Var även hos ögonläkaren för att se hur ögonen såg ut. Om de har blivit påverkade av medicinen för trombocyterna men det såg bra ut. Tyvärr råkade jag slå i huvudet i bakluckan på bilen rejält så det blev en bula. Behövde aldrig åka in till sjukhuset då trombocyterna var så bra. Men drabbades troligtvis av en lättare hjärnskakning. Har haft det 2 gånger tidigare och kändes exakt som då fast något mildare. Det största av allt att jag fick min första B12 injektion som gick jättebra! Var även där för andra injektionen i slutet av december.

Det var min sjukdomsresa 2019. Har läst igenom bloggen, sparat bilder och funderat. Är inte lätt att minnas men tack vare bloggen är det lättare. Är bra att blicka tillbaka och se hur mycket jag gjort och hur jag kämpat. Även om jag inte är i närheten av så sjuk som för några år sedan är det ändå mycket jag gjort. En hel del kan man säga. Som jag brukar säga Kliv Kliv överlev! Nu blickar vi mot ett nytt år och nya möjligheter💫

Gillar

Kommentarer