Header

Hej på er, nu ska jag berätta om hur min resa var på Island!

Det började med att vi samlades vid skolan tidigt på morgonen för att åka buss ner till Köpenhamns flygplats. Bussresan gick väldigt bra och eftersom att vi åkte så tidigt så sov de flesta på vägen till Köpenhamn. När vi väl hade kommit fram så hämtade vi ut våra biljetter och sen gick vi igenom alla kontroller som sen ledde oss in till planet. På flygresan så sov jag nästan hela vägen, det tog ungefär tre timmar att flyga till Island.

När vi hade landat i Keflavik så gick vi och åt mat. Efter maten så blev vi hämtade av en buss som tog oss till den blå lagunen. Blå lagunen var verkligen en upplevelse, så om man åker till Island så är det nästan ett måste att besöka och bada i blå lagunen. Vi spenderade ungefär 2-3 timmar där och sen så åkte vi buss till Reykjavik till ett hostel där vi skulle sova över natten.

Nästa dag så skulle vi utforska Reykjavik. Det var en liten stad men väldigt fin. Vi var dels uppe i toppen av ett kyrktorn där det var fantastiskt fin utsikt över nästan hela Reykjavik. Sen gick vi till rådhuset och kollade, det var inte det roligaste. Sen fick vi även tid till att gå själva på stan i några timmar, så då köpte jag lite souvenirer och så fördrev jag tiden med Elof. Sen åkte vi ifrån Reykjavik till ett ställe som heter Akranes. Det var där vi hade våra brev vänner som vi skulle sova hos. Jag hamnade med en kille som hette Isak. Isak och hans familj var jätte snälla och man kände sig verkligen som hemma, vi fick ta vad vi ville i kylskåpet, vi fick gå och lägga oss när vi ville, man kände sig som hemma helt enkelt. Innan resan så ville jag verkligen inte bo hos en värdfamilj, men nu i efterhand så tycker jag nästan att det var bland det bästa på hela resan. Vi var ju även med de isländska eleverna i skolan och fick se lite hur dom hade det på skolan och hur deras verksamhet fungerade. Det var kanske lite segt ibland då jag känner att man kunde gjort annat den tiden, men det ingick i vårt projekt att bo hos värdfamiljer och sen vara med en annan skola. Så det var bara att hänga på och göra det bästa av dagarna, men dom slutare rätt så tidigt vilket bra bra. En dag var vi även hemma hos Håkan Juholt som är Sveriges ambassadör på Island. En mycket lustig men trevlig typ var han. Han berättade lite om sitt uppdrag som ambassadör och man sitter antagligen bara i 4a år.

Island levererade verkligen och jag åker gärna tillbaka dit, men kanske på sommaren den här gången. Så om du ska resa utomlands framöver, ha med Island i tankarna!

Nu har jag berättat lite om min resa.
Ha det så bra nu mina vänner så hörs vi snart igen!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hej på er, det var ett tag sen!

Det är så att jag ska till Island den 17:e november och vi har fått en uppgift i skolan som handlar om skillnaderna mellan svenskan och isländskan.

Svenskan och isländskan har en del gemensamt. Dessa två språken kommer från samma språkträd som är indoeuropeiska och även samma sorts gren som heter urnordiskan. Det är urnordiskan som gör så att svenskan och isländskan hör ihop och blir släkt.


Vi har ju även lite olika sorters alfabeten och det finns både likheter men även skillnader.

Sveriges alfabete:
Aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm Nn Oo Pp Qq Rr Ss Tt Uu Vv Ww Xx Yy Zz Åå Ää Öö


Islands alfabete:
Aa Áa Bb Cc Dd Ðð Ee Éé Ff Gg Hh Ii Íí Jj Kk Ll Mm Nn Oo Óó Pp Qq Rr Ss Tt Uu Úú Vv Yy Ýý Zz Þþ Ææ Öö


Det mesta är rätt likt när det gäller hur bokstäverna ser ut men uttalet skiljer sig en hel del. De flesta bokstäver skiljer sig även om det är till exempel stort A eller litet a. Isländskan är ett språk som inte har så jätte många låneord från andra språk utan de kommer istället på andra & nya ord för saker.

Vi i Sverige har ju en hel del låneord från engelskan och även en del från tyskan. Men Island vill inte ha samma ord som övriga länder så att dom har valt att inte ta så mycket låneord från andra länder. Jag tänker väll att det är för att Island vill vara mer självständiga. Islänningarna vill alltså inte att de engelska orden ska ta över.

Efternamnen är också en viss skillnad. Är man kille så skulle man heta sin pappas förnamn och sen ”son” i slutet. Så jag hade hetat Emanuel Martinsson. Och hade jag varit tjej så hade det varit Jennysdottir. Medan vi i Sverige oftast har pappans efternamn.

Nu när jag ska till Island så är det ju bra om jag kan något ord på isländska så här är några ord som jag tror att jag kommer få nytta av:

Hej – Hi
God morgon - Góðan daginn
Mat – Matur
Tack – Takk

Som ni ser så är orden ganska lika i stavningen så vi förstår ändå en hel del av de enklare isländska orden och dom förstår även oss rätt så bra.

Det som skiljer lite när det gäller bokstäverna är att de isländska bokstäverna har mycket apostrofer medan det svenska bokstäverna oftast bara använder apostrofer till olika uttal.

Jag har även fått i uppgift att jämföra en text och se vad skillnaden är när den är skriven på isländska och sen på svenska. Det jag tänker på är att om man verkligen tänker efter så kan man på ett ungefär lista ut vad det står på isländskan. Man förstår såklart inte allt men en del, och sen har isländskans text stora bokstäver mitt i en mening på vissa ställen.

Texten på isländska :

Svíar, Norðmenn og Danir skilja hver annan nokkuð auðveldlega. Þeir eiga í meiri vandræðum með íslensku þrátt fyrir að íslenskan líkist skandinavíska málinu sem talað var fyrir þúsund árum síðan. Nánasti ættingi íslenskunnar er færeyskan en tungumálin líkjast þó ekki hvort öðru svo mjög að Íslendingur geti skilið Færeying án vandræða. Finnskan minnir á eistnesku en á einnig ýmislegt sameiginlegt með samísku. Í bæði finnsku og samísku getur maður til dæmis myndað löng orð með því að bæta beygingarendingum við rót orðsins. Það er samt grænlenskan sem er í sérflokki hvað varðar löng orð. Meðan önnur tungumál nota heila setningu nægir stundum eitt grænlenskt orð.

Texten på svenska:

Svenskar, norrmän och danskar förstår varandra ganska bra. De har större problem med isländska, trots att isländskan liknar det skandinaviska språk som talades för tusen år sedan. Isländskans närmaste släkting är färöiskan, men språken är inte så lika att en islänning förstår en färing utan problem. Finskan påminner om estniskan, men det finns också likheter med de samiska språken. I både finska och samiska kan man till exempel skapa långa ord genom att lägga böjningsändelser till ordstammen. Men när det gäller långa ord är grönländskan i en klass för sig. Där andra språk behöver en hel mening räcker det ibland med ett enda grönländskt ord.

Nu har jag berättat lite om hur svenskan och isländskan hänger ihop, nu hoppas jag på att det blir en fantastisk resa på fredag och att du som läst detta lärde dig något av det jag skrev!

Ha det så jätte bra nu, så hörs vi snart igen!

Källor:
*https://se.depositphotos.com/50532135/stock-photo-flags-iceland-and-sweden.html
*Tina & Johanna (lärare)
*Portal (svenska bok)
*Stenciler
*http://cwasteson.blogspot.se/2011/01/spraktrad-i-farg.html
*http://www.alltomreykjavik.se/bla-lagunen/

Likes

Comments

Hej på er! Jag ska berätta för dig om en obekväm person som heter Al Gore. Al Gore var med i presidentvalet år 2000. Al Gore förlorade presidentvalet även om det han sa faktiskt var viktig fakta.

Nu kanske du undrar vad en obekväm person är? Det ska jag förklara för dig..

En obekväm person är en person som berättar saker man egentligen inte vill höra. Ett exempel är Al Gore som berättar sanningen om vad som kommer att hända med vår planet om vi inte börjar att ändra på oss. Vi människor är för bekväma av oss och vill leva som vi gör men det finns en sanning bakom allt och den stänger vi ut.

Al Gore berättade för oss människor om hur världen kommer förändras om vi inte gör något snart. Han har haft många olika principer om vad som ska hända med jorden och alla har stämt. Betyder det att när han nu säger att jorden kommer gå under om kanske 200 år, stämmer det då? Han vet vad vi måste göra för att kunna hjälpa vår planet men eftersom att vi människor är för bekväma i oss själva så bryr vi oss inte.
Det mina vänner, det är hemskt.
Vi måste börja ändra på oss och det måste ske nu!
Liksom dagens generation tänker typ att vi som är nästa generation löser problemen. Men tänk efter, om vi tänker likadant så har vi inte någon planet att bo på!
Ni som är dagens generation har redan börjat ta från de resurser vi ska ha och det betyder att vi måste ta från våra barns resurser och så fortsätter det så. Men det kommer aldrig att funka.
Om du och jag nu tillsammans hjälper till att göra det vi kan och så försöker vi med att få med fler personer på tåget. Vi börjar med att få med våra vänner, familj, släkt och vänner. Sen fortsätter vi med samhället där vi bor. Och så fortsätter vi så. Jag vill ha en fungerande planet och en planet som håller flera flera år till. Jag vill inte ha en planet som dör ut efter vår generation på grund av att det redan är förstört. Vi måste börja lyssna på vad Al Gore har sagt för att det är viktigt.

Jag tror att om Al Gore hade vunnit valet så hade världen inte sett ut som den gör idag.

Al Gore har gjort en film som heter ”En obekväm sanning” och den finns även i form av bok. Jag vill ge er ett tips. Kolla på filmen eller läs boken. Och om du nu har sett filmen eller läst boken, vad tyckte du om den? Fick den dig att tänka om? Förstår du hur knappt tiden är om vi bara fortsätter såhär? Håller du med Al Gore eller tycker du att hans principer inte stämmer?

Än så länge har ju Al Gorges principer stämt och kommer det vara så att han faktiskt har rätt att jorden kommer att gå under inom kort. Tänk om han får fram ett årtionde som han tror stämmer, sen går han ut med detta och årtiondet stämmer. Då kommer ju folk börja ångra sig för att man inte lyssnat på hans principer. Men då är det försent, vi måste ändra på oss nu med det samma och hjälpas åt att rädda vår planet då den redan går mot mörka tider.

Även om Al Gore är en sån person man egentligen inte vill höra sanningen

Bilderna är tagna från:
http://www.internethistorypodcast.com/2014/11/did-al-gore-really-invent-the-internet/
https://eu.movieposter.com/poster/MPW-18038/Inconvenient_Truth.html

Likes

Comments


Är du en av dom som utgör undantagen? Eller är du en av dom som gör skillnad? Är dina val miljötänkande? Eller om du nu är en av dom som utgör problemen? kan du säga att du är redo att ändra på din livsstil?

Dessa frågorna är viktiga för oss människor att tänka på om vi vill uppnå våra 17 globala mål tills 2030.

Jag kan inte säga att jag bidrar till en bättre miljö på alla sätt eftersom att jag själv åker moped och då bidrar jag till ett sämre samhälle och en sämre framtid. Dock så hade jag nog kunnat försöka att minska på hur mycket jag åker, men jag är inte redo att sluta åka moped helt eftersom att den är ju som sagt väldigt effektiv och det är även väldigt kul att åka.
Om man bara kollar på min familj så är bilen vårt största problem, min pappa jobbar i Jönköping och pendlar några gånger varje vecka och det är där problemet ligger. Kollektivtrafiken dit funkar inte med hur han jobbar, han känner ingen han kan samåka med så bilen är det enda valet. Det han hade kunnat göra är att skaffa jobb närmare och på så sätt minskar all körning fram och tillbaka.

Utifrån mina egna tankar hade jag nog haft svårt för att kunna ändra min livsstil eftersom att man är så bekväm i sig själv och hur man lever. Men för att få dessa målen uppfyllda så måste man ju börja någonstans!
Hur är du? Är du en av dom som jobbar för en bättre miljö och tänker på vad/vart du köper för mat, kläder, hur du gör när du ska åka någonstans, osv..?
Vi vet om jordens problem men vi gör ändå inget åt det. Det finns inget som visar på att vi går åt rätt håll.
Tänk om man hade kunnat äta nyttigare mat och minska på beroendet av biffen, tänk om man hade kunnat samåka eller förbättra kollektivtrafiken så att man kunde minska på alla bilens utsläpp, tänk om vi hade kunnat bli mer miljötänkande allihopa. Liksom, släck lampan när du inte behöver ha på den, använd solen som lampa de soliga dagarna. Enkel grej som kan göra en stor förändring.

Även om det kan bli svårt så är jag redo att försöka göra det jag kan för att få en bättre miljö, och jag hoppas att du också är det!
Kom ihåg att tillsammans är vi starka!


Bild tagen från:
http://so-grd4-6.weebly.com/haringllbar-utveckling.html
https://jakobwikenstal.com/tag/hallbar-utveckling/

Likes

Comments