Vad har hänt med tävlingarna?

Jag har en viktig fråga som jag vill lyfta inom Norrbottens distrikt vad de gäller tävlingar och tävlingsmöjligheter inom ridsporten. Min önskan är att detta inlägg läses av så många som möjligt för att vi ska kunna göra en förändring inom sporten. Jag kan ju börja med att säga jag själv fyller 21 i år i år och började tävla året jag skulle fylla 13 (2010), detta innebär att jag har tävlat runt om i Norr och Västerbotten först 3 år på ponny för att sedan flytta utomlands och komma hem och göra 2 år till på häst så totalt 5 år. Under dessa 5 år gör det mig uppriktigt ledsen att se vart sporten är på väg och att det inte ser ljust ut. Jag minns det som igår när jag var 13 år gammal (2011) och hade en C-ponny som jag tävlade och jag minns att vi tävlade i laghoppning, först div III och sedan div II. I division III så var det 7 olika lag som ställde upp och i Div II var det 5 lag. I år (2018) så fanns det underlag för en lagserie i Div III ponnyhoppning, vad har då hänt med sammanhållningen och utvecklingen? Jag är inte ute efter att klanka ner på enskilda föreningar eller människor men om det nu är ungdomarna som är framtiden VARFÖR kan vi inte göra det bästa möjliga för dem. Vad det gäller dressyren i år (2018) så var det 3 storhästlag i Div II, resten uteblev.

Jag har kollat lite på de olika tävlingsterminerna (endast hoppning och dressyr från lokal nivå) och här ska ni få höra vad jag har kommit fram till! Som ryttare så kan du tävla i båda disciplinerna men allra vanligast är att du har en spets som är antingen eller.

Som ponnyryttare inom hoppning i Norrbotten har du i år kunnat åka på totalt 7 tävlingar, detta förutsatt att inga fler tävlingar blir inställda i år samt att Kurirenspelen kräver både hoppning och dressyren (toppenbra arrangemang för övrigt). Det är alltså totalt 7 tävlingshelger du har haft på dig på 12 månader (10 av 365 dagar) att skapa en rutin för dig och din ponny ute på hoppbanan och vi alla vet innerst inne att det är totalt omöjligt att få rutin och utvecklas. Om dina föräldrar har godkänt att ni även kan åka till Västerbotten så har du haft yttligare 12 tävlingar á 26 tävlingsdagar, vilket om du har åkt på alla överallt är 38 av 365 dagar. Så då har du haft större chans att få rutin.

Vad gäller ponnydressyr så har du som tävlar i norrbotten haft 14 tävlingshelger á 24 dagar om du bara har tävlat i Norrbotten och du inte har startat någon hopptävling som kan ha krockat. Om du har åkt till Västerbotten så har du haft yttligare 5 tävlingstillfällen till á 8 tävlingsdagar. Detta innebär alltså att dressyrryttare på ponny har kunnat tävla totalt 32 av 365 dagar i dressyr om du åkt överallt.

Hästhoppningen. Då har vi kommit fram till hästhoppningen som senast hade lagomgång 2011. Under 2018 kunde du som hoppryttare på häst i Norrbotten tävla vid totalt 7 helger á 12 av 365 dagar. Men om du även åkte till Västerbotten hade du yttligare 11 helger á 21 dagar att tävla på så om du har åkt på alla dessa tävlingar så har du tävlat 18 helger á 33 dagar. Du hade alltså en mer dag en dressyrryttarna på ponny men 5 dagar mindre än ponnyhopparna.

Vad det gäller Hästdressyren i Norrbotten så hade de en lagserie i Div II med 3 st lag under 2018 vilket var toppenbra men även de höll inte på att bli av pga brist på tävlingstillfällen. Som dressyrryttare på storhäst hade du i Norrbotten totalt 14 tävlingstillfällen á 25 dagar alltså lika många som ponnyryttarna i dressyr men bara en dag mer, men flest tävlingar i hela distriktet så grattis till du dressyrryttare på häst, ni hade störst chans att utvecklas. Om vi då sammanstrålar detta med Västerbotten eftersom många åker dit så har du haft yttligare 11 tillfällen á 19 dagar att tävla. Då landar hästryttarna på totalt 25 tillfällen på totalt 34 dagar att tävla om du åkt på allt.

Så om vi slår ut det vi har fått veta så är det totalt 10 dagar ponnyhoppning, 24 dagar ponnydressyr, 12 dagar hästhoppning och 25 dagar hästdressyr. Detta är alltså om du inte har tävlat både häst och ponny eller hoppning och dressyr. Detta känns oerhört tragiskt att vi har det största distriktet i hela Sverige men sämst tävlingmöjligheter. Är detta vad vi vill för sporten i norr? Vill vi att allt fler ska flytta söderut? Men framförallt vart är alla ridskoleryttare och hästar när det kommer till tävlingar, hur ska vi ge dessa chansen att utvecklas inom tävlingarna? Min önskan är att man ska kunna bo vart som helst i landet och kunna tävla på SM nivå utan att behöva lägga hela sin inkomst på transportkostnader.

För att detta ska kunna hända har jag lite tankar om önskemål som ni gärna får vara med att tycka till om och tillägga.

1. Meetings. Jag önskar att alla tävlingar är meetingtävlingar över minst två men gärna tre dagar. Har jag åkt från Boden på över 14 mils radie så önskar jag kunna stanna över och dra nytta av de redan slösade bränslepengarna genom att kunna tävla i flera dagar. Om vi drar en jämförelse så tror jag nästan ingen skulle få för sig att åka till Mallorca för mindre än 8 dagar för att kunna nyttja så mycket som möjligt av den bekostade flygbiljetten, visst förstår alla min jämförelse?

2. Min önskan är att alla föreningar med egna anläggningar ordnar minst ett meeting var inom varje disciplin på både häst och ponny, vilket blir totalt 2-4 helger per år beroende på om ni slår ihop det vilket är fullt möjligt att göra för alla.

3. Ni som ej har egen anläggning hade det vart toppen om ni endast kan hålla 1-2 meetings per år (ett ponny och häst inom en disciplin), detta förutsätter ju att alla föreningar hjälps åt och kan hyra ut sina anläggningar till skäligt pris åt de som är anläggningslösa. I år vill jag även skänka ett speciellt tack till Bodentravet som hyrde ut sin fina anläggning till Bodens Tävlingsryttarsällskap, en härlig inställning och början till ett fantastiskt samarbete mellan travet och ridningen. Men sen vill jag även påpeka av erfarenhet att Tyskland så var det tävlingar på allt från små fotbollsplaner till grannens äng bakom stallet (jag var bara på en tävlingsplats med anlagd sandbana och de var på RGB's gård under mina 9 månader där), givetvis ridhus på inomhus säsong och det gick alldeles utmärkt att tävla på, förutsatt att man i detta fall skulle lösa uppstallningsfrågan. Så bara fantasin kan sätta gränser för er som anläggningslös förening.

4. Tävlingarna som anordnas ska vara antingen lokala och regionala eller från lokal till nationell och alla tävlingar ska ha klasser som gör det möjligt att öva på SM nivå, vilket innebär tex att ponnyhoppningar är upp till MSV B varje tävlingstillfälle, men givetvis kan dessa klasser strykas vid för få anmälningar. Det ska även finnas möjlighet att i dressyr rida ungponnyprogrammen för en chans att kvala ungponnychampionatet varje år.

5. Samarbete mellan klubbarna är en toppenbra idé men detta bör ju fortfarande innefatta att vi får mer tävlingsmöjligheter och inte färre som det kan bli just nu. Det viktigaste i sporten är ju samarbete för utveckling!

6. Sedan ser jag ju givetvis att fler ridskoleryttare och hästar ska synas på tävlingsplatser, jag förstår givetvis att ridskoleverksamheten går först men hur ska vi få ut fler ryttare på tävlingsplatserna om de inte får låna hästar? Alla har ju inte ekonomin att köpa en egen häst eller ponny men det betyder inte att de inte ska få samma chans som alla andra om de nu vill tävla. Förstår ni hur bra reklam de är för era verksamheter? Här vill jag speciellt lyfta fram Luleå Ridklubb som i alla år haft sina ridskolehästar ute och tävla, definitivt en ridskola jag hade valt till mina framtida barn om intresset finns.

7. Lagtävlingar. Det är otroligt viktigt för sammanhållningen i klubbarna att kunna ha en sådan gemensam grej som lagtävlingar. Detta innebär inte att man ska toppa lagen utan det ska vara till för alla och därför är det även otroligt viktigt att i alla fall Div III i alla discipliner läggs innan eller runt ridskolans bete för att ge dem möjligheten att vara med. Till er ryttare som tvekar på om ni är tillräckligt duktiga för att vara med i lag så vill jag bara påminna om att ingen kommer halshugga er om ni på något sätt får fel vilket är väldigt viktigt att komma ihåg för detta är bara en lek.

9. Ni föreningar som har dubbla ridhus som går att bruka får hemskt gärna tänka på att arrangera inomhustävlingar eftersom det under vinterhalvåret är i princip omöjligt för andra föreningar med ett eller färre ridhus att arrangera tävlingar. Vill ni nu inte ha egen inomhustävling så kan ni väl snälla för sportens skull lösa så andra föreningar kan nyttja era ridhus till tävlingar genom samarbete eller hyra.

Hoppas att ni alla som läser detta kan dela med er till andra och lyfta frågan i era föreningar för nu har ni chansen att bestämma hur tävlingsåret 2019 ska se ut och jag hoppas verkligen inte att det fortsätter i samma bana för om ca 8 år så har jag möjligtvis en egen liten ponnyryttare och jag vill inte att den ska känna att den inte har samma möjligheter att utvecklas som sina konkurrenter söderöver.

Bild på Brks Lag 2011 där jag tillsammans med klubbkamraterna skulle hämta pris för en välförtjänt andraplats den omgången.

Gillar

Kommentarer

TeamSaraochShaman
TeamSaraochShaman,
viktigt och bra inlägg, jag som haft häst länge men inte tävlat så mycket av vissa orsaker men så klart viljan finns☺️ det jag tänker är just antalet tävlingar var ändå hyfsat många då jag i början hade häst men då var det klasser som var för höga för oss då oftast eller bara nån enstaka klass. Det jag där tänker att varför inte ha från lite lägre till lite högre för ett bredare val och sen ha tvådagars eller om det går gärna tre dagar. En annan tanke är så klart de långa avstånden och begrönsat antal boxar som ställer till det att man inte kan åka eller den höga kostnaden för det kanske gör att folk inte åker. Det jag tänkt på både nu i år och förra året är att inga tävlingar är utspridda, allt är i april-maj eller september. varför inte sprida ut dem mer. Detta år var det bara i maj och ännu färre. Vi står på en anläggning med två ridhus och utebanor men även här väljer man att dra ner tävlingar. Tyvärr går inte klubbarna ihop och fixar vilket är jätte trist. Känns som många vill tävla men ingen vill eller orkar fixa. Hade verkligen velat att det ordnades fler tävlingar nu då vi också börjar komma igång igen.Kanske vi får slå våra kloka huvuden ihop och dra i gång nått ☺️
nouw.com/teamsaraochshaman
elviramork
elviramork,
Jag är på att komma med nya förslag 🙈 skicka ett PM på Facebook om du vill prata ihop något vettigt 😊
nouw.com/elviramork
Anette Carlsson
,
Ännu svårare att tävla på högre nivå.
Nästan ingen anordnar Intermediare, och de som ansöker om tävling slutar oftast ut dem innan proppen kommer ut. Svårt att motivera våra ryttare att avancera uppåt när inga klasser anordnas.
Att få tävlingsrutin på så hög nivå kräver definitivt mer än 0-4 tävlingsklasset/år :/