Normalisera att fråga hur någon mår

Att må dåligt är naturligt. Det kan inte vara solsken hela tiden, ibland måste stormen få komma in och skölja bort allt så att solskenet kan börja om på nytt. Ibland behöver man fälla en tår eller göra ett tufft beslut som gör lite ont för att man ska kunna frodas som person.

Natten brukar vara värst för mig. Föreställ dig att varje skugga som lurkar i hörnen är en tanke som försöker tränga sig in i ditt huvud, den är ingen glad tanke. Det är dem där tankarna som ljuset håller borta om dagarna. Dem är sorgsna och ensamma, det är dem tankarna som man i hemlighet vill känna för och kunna sätta livet i perspektiv. Men man vill inte känna dem för ofta, det blir för mycket då. En liten stund någon gång per halvår hade räckt gott och väl, men alla äro inte så lyckliga.

Dem senaste veckorna har varit ganska jobbiga för mig, jag tror det har med vädret och göra, samt faktumet att vi 2020 har levt ett väldigt isolerat liv. Att må dåligt under en längre period är extremt energikrävande, det är inget jag önskar för någon. Att se om någon mår psykiskt dåligt är inte enkelt. Det kan lätt uppfattas som lathet. Personligen orkar jag knappt gå upp ur sängen när jag mår som sämst, jag vill och säger att jag ska göra en massa saker under dagen, men det slutar med att jag ligger i sängen och sträckkollar film och serie istället.

Istället för att säga att någon är lat för att man ligger och inte gör något flera dagar i sträck, så anser jag att det är viktigt och fråga hur någon mår istället. Jag tror också det är viktigt för den som mår dåligt och vara ärlig mot sig själv, du kan svara "det är bra" när någon frågar hur du mår, även om det inte är sant. Men skriv ner dina känslor eller säg dem högt, eller åtminstone låt tanken om att du inte mår bra få tränga in i ditt huvud. Låtsas inte som att du mår bra när du inte gör det, det skadar inte bara dig själv utan även de i din närhet i längden.

Jag gillar och umgås med de jag älskar när jag inte mår 100% bra. Det behöver inte vara att jag pratar med dem om hur jag känner utan oftast räcker deras sällskap. Jag är inte den personen som gillar och prata om mina egna känslor face to face utan jag föredrar att skriva ner dem, så som jag gör i detta inlägg. Att skriva ger mig chansen att riktigt fundera över hur jag mår och vad jag känner eftersom jag vill kunna ge er den bästa möjliga hjälpen jag kan ge. Jag hjälper mig genom att interagera med er, så tack till dig som läser detta!

Ta hjälp av varandra. För hur gärna man vill vara stark på egen hand så är vi fortfarande starkare tillsammans! Det är ett mänskligt behov och känna närvaro av andra. Du är inte ensam här i världen även om det känns så. Våga säga vad du känner högt, låt världen hjälpa dig, låt oss hjälpa varandra! Internet är fullt av hat, men bakom varje skärm sitter en människa och någonstans därute finns det någon med exakt samma tanke som dig, hitta den personen.

Hitta din hjälp!

Gillar

Kommentarer