Diet Vs Livsstil

Är dieter hälsosamt? Vad är en livsstils förändring? Vad kan jag göra? Är detta tankar och funderingar du har? Då är detta inlägget för dig.

Det ska inte vara allt eller inget och det ska absolut inte vara jobbigt och leva ett hälsosamt liv. Det ska vara lätt och må bra, för alla förtjänar en chans att känna den känslan.

Vad är en diet?

En diet är regler som bestämmer vad du kan äta och inte. Dieter delar upp mat i "bra och dåligt". Dieter fokuserar på slutresultatet vilket oftast är viktminskning. Enligt många dieter så är mat som till exempel pommes, glass och andra onyttigheter dåligt. Ofta refererar folk som går på en diet till dagar då de konsumerar "dålig" mat som cheat days, alltså fusk dagar.


Vad är en livsstilsändring

En livsstilsändring går och förklara som en utvecklad diet. En livsstilsändring fokuserar på helheten. Det är fortfarande fokus på att ändra sina vanor kring matkonsumtionen men man lägger även in moment som fysisk aktivitet och sömnvanor som faktorer. Synen på mat är mer positiv. Det finns ingen bra och dålig mat utan mat är till för och ätas samt njutas av. Du jobbar för och lära dig nya hälsosamma saker och förbättra ditt välmående.

Diet vs livsstil

Dieter är kortsiktiga lösningar. Det behöver inte nödvändigtvis vara något dåligt. Dieter som Bulk och Deff används av till exempel Bodybuilders och andra tävlingsidrottare. Men dieter som syftar på att användas för och förlora vikt utan någon inlagd träning eller andra faktorer är oftast inte hållbara. Dieter pågår endast under en viss period för och vara hälsosamma och efter denna period så återgår personer oftast till sina ursprungsvanor och förlorar därmed de resultat de kämpat för.

Livsstilsändringar är långsiktiga lösningar. Det är små förändringar i dina vanor som du utför regelbundet. Det är lätt och göra eftersom att det är något som du ska gilla och göra. Om du gör valet att äta frukt och grönt oftare medför det att en chokladkaka då och då inte förstör din väg mot dina mål. En livsstilsändring har ingen bestämd slutdestination, dvs. det är ingen 12-veckors plan och sen är resan över. Resan är över den dag du själv väljer att byta vanor och följa ett annat spår.

Vilken är bäst?

När det kommer till och välja mellan att börja en diet eller genomföra en förändring i sin livsstil så är det oftast mest sunt och göra en livsstilsändring. Dieter kan dock vara en bra start för och komma igång med nya vanor i vardagen. Viktigt och komma ihåg är att det just ska bli en vana och att det ska bli roligt och göra, eller åtminstone inte vara något som känns jobbigt.

Att kombinera kostvanor med fysisk aktivitet och bra sömnvanor är A och O för att få en hälsosam livsstil. Du behöver inte träna jättehårt utan en promenad i raskt tempo är även de bra för hjärta och själ.

Gillar

Kommentarer