Hallå!
Det är fredag och vi är lediga idag för att idag firar Litauen 100 år av självständighet! Jag gick på promenad imorse och det var redan firande samt flaggor överallt! Tydligen ska det vara ett himla ståhej ikväll men jag ska bara vara hemma, slöplugga och kolla på På Spåret. Som jag gör varje fredagskväll, ha-ha.

Hoppas er fredag är härlig. P&K

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej hallå! Det här är vad jag gjort idag. Tittat i mikroskop, som alltid nu för tiden. Jag skulle ljuga om jag sa att det är superkul. Den övre bilden är från vår hud och den undre är från vår luftstrupe. Om ni undrar varför jag tar bilder på det jag ser så är det för att kunna plugga till vårt muntliga prov...

Annars har jag fullt upp med plugg och lite annat. Håller på och skriver ett arbete för att vara med i en av skolans tävlingar. Man ska komma på en medicinsk innovation och jag tyckte det lät intressant så bestämde mig för att anmäla mig. Men, det jobbiga är ju att nästan allt man kan komma att tänka på redan är uppfunnet. Nåja, jag får knåpa lite till. Kan uppdatera er om det går frammåt!

Update på tröttheten: klockan är nu halv 9 och jag ligger i sängen och är svintrött. Har haft svårt att koncentrera mig hela eftermiddagen pga. Lite energi. Tänker, det kan väl också ha med årstiden att göra? Solen jag behöver dig!P&K

Likes

Comments

På bilden ser ni faktiskt en del från navelsträngen (kan man inte tro va...). Nästan allt jag gör nu för tiden är att titta i mikroskop, och det är helt okej.

Har ju varit lite borta på senaste, men har varit väldigt mycket plugg och har varit OERHÖRT trött så har inte velat uppdatera. Kanske att jag har järnbrist eller något för att jag går och lägger mig runt 9, och vaknar vid 6 och är redigt trött och orkar knappt plugga på eftermiddagen(allt jag längtar till är att få somna igen, haha). Kanske att jag borde börja käka järn... Nåväl, igår hade jag mitt första del-prov. Gick jättebra så jag är glad, främst för att jag tyckte att denna delen var väldigt rolig och intressant.

Och en annan rolig(för mig!) grej är att idag skaffade jag en mikrovågsugn. Har ju inte haft en sen jag flyttade in men idag tog jag tag i det och jag tror att jag är i himlen. Har ätit SÅ mycket mikropoporn redan, ha-ha.

Nu ligger jag i soffan proppmätt och tittar på melodifestivalen, hejjar på Ida Redig och Liam! Vad gör ni ikväll? P&K

Likes

Comments

Hallå söndag! Inte alls min favoritdag men man får göra det bästa av den!

Jag har pluggat hela dagen. Vi håller just nu på med Embryologi och det är rätt komplicerat men faktiskt väldigt kul(?). Jag är ju extra intresserad av obstetrik&gynekologi samt neonatalvård så det här är lite right up my alley om jag ska vara ärlig. Och man vet att man är lite extra känslig när en börjar gråta när man tittar på en video om embryoutveckling... ha-ha!

Har min del-tenta redan på fredag och är redan nervös. Det ska vi såklart fixa men är ju en ständigt nervös människa och det blir ju inte bättre med prov hit och dit. Hoppas er söndag blir lugn och skön, som ju den alltid borde vara! P&K

Likes

Comments

(Pinterest)

Idag firar vi en enormt viktig dag, National Women Physicians day! På grund av att Elizabeth Blackwell banat vägen för andra kvinnliga läkare så kan jag också få följa min dröm. Skänk en liten tanke idag för alla fantastiska kvinnliga läkare som ständigt utvecklar och drar medicinen frammåt. Wow!

Likes

Comments

Hej!

Imorse var jag ju hos frisören och fräschade upp håret. Klippte av 5-6 cm ungefär och det var väldigt behövligt, har inte klippt mig sen förra Augusti(absolut inte bra, haha!). Nu är håret jättefint som det ju alltid blir efter ett frisörbesök, imorgon ser det säkert ut som ett fågelbo igen... Önskar verkligen att jag kunde bemästra föning med rundborste, men tycker det är SÅ svårt på mig själv, någon som har nått tips?

Idag har det varit fantastiskt väder faktiskt! Solen sken lite och jag kände NÄSTAN lite vårvärme. Verkligen betoning på nästan. Annars har det varit en rätt seg dag och är rätt redo för skolstart igen. Hoppas er dag varit toppen. P&K

Likes

Comments

Hallå hej! Hoppas er helg varit toppen! Jag kom ju hem från London igår. Sov som en stock inatt och idag har jag städat, tvättat och handlat mat eftersom kylskåpet ekade tomt. Skönt att vara hemma igen men något deppigt att åka från Londons vårvärme till snöslask och superkallt. Nåja, vi går mot ljusare tider iallafall! Och en annan sak jag har att längta till är påsk, för jag har bokat hemresa över påsklovet i April. Bara två månader kvar, ha-ha! Det klarar vi!

Imorgon ska jag gå igenom lite mikrobiologi och anatomi jag hade förra terminen, för att färska upp minnet lite. Sen har jag bokat frisörtid på tisdag, mitt hår skriker efter en olaplex behandling och klippning. Hemma kostar ju en fristående olaplex-behandling mycket men här är det rätt överkomligt och jag gillar att göra en sån mellan färgning(tips för er med fint, torrt och färgat hår!). Önskar er en fin söndagskväll! P&K

Likes

Comments

Som rubriken lyder; min studieteknik! Jag ska inte sticka under stolen med att jag inte alltid har haft en bra studieteknik eller att jag inte alltid är motiverad och har självdisciplin nog hela tiden, men jag vet vad mitt mål är och jag vet vad som krävs av mig för att komma dit, och det hjälper mig med motivationen litegrann.

Hur som, jag har alltid haft problem med rätt studieteknik för jag har aldrig varit plugghästen, snarare har jag alltid undrat hur andra kan plugga/pluggar. Men nu när jag tagit mig igenom en termins hårdplugg där nästan allt handlar om att memorera komplicerade koncept så har jag ändå lärt mig lite vad som funkar för mig.


(bild från i höstas)
Först och främst, study location! Jag är en så kallad individual learner, och blir VÄLDIGT distraherad av andra när jag pluggar. Jag kan INTE plugga effektivt på bibliotek eller med andra, därför tackar jag nästan alltid nej till ''plugg-dejter'', för att jag vet att det inte funkar för mig. Pluggar allra bäst hemma. Skulle gärna önskat att jag kunnat gå igenom föreläsningar hemma också, men nu är nästan alla våra föreläsningar obligatoriska så har inte riktigt det alternativet.
Alltså: hitta vilken plats som funkar för dig! Många av mina kurskamrater är på biblioteket och pluggar från morgon till kväll, och det skulle ju som sagt inte gå för mig. Vissa pluggar bra på caféer eller med andra studenter, testa dig fram.


Jämför dig inte med andra! Det här jobbar jag konstant med. På läkarprogrammet är det väldigt svårt för att jag tror att nästan alla medicinstudenter(och andra studenter såklart!) har alla en liten(läs:stor) tävlingsådra som gör att pressen blir hårdare.
Jag har jämfört mig med andra hela mitt liv(speciellt när det kommer till akademiska studier) men har verkligen under den senaste tiden kommit underfund med att jag inte behöver det. Jag får t.ex. jättegrov ångest om någon av mina kurskamrater nämner att hen pluggade hela helgen/natten konstant, eftersom att det gjorde inte jag. Då måste jag påminna mig själv om att alla är olika, bara för att en viss person pluggar konstant i 10 timmar behöver inte det betyda att dina 2 timmar är sämre. Sen påminner jag alltid mig själv om att alla har olika mål, och så länge jag har mig själv under kontroll kan jag absolut glädjas åt andras framgångar.

När det kommer till faktisk studieteknik så kommer det här; prata högt för dig själv. Jag brukar plugga(varierar, men t.ex. läser information, skriver ner, sammanfattar, testar mig själv osv), och sen förklarar jag information högt för mig själv, som om att jag förklarar för en annan person. Kan jag med egna ord enkelt förklara ett koncept för någon så har jag förstått. Man kan lära sig en massa komplexa ord och kunna skriva ner all information i världen, men om man inte kan sätta den här kunskapen i ord som en enkelt kan förklara så är det inget värt, tycker jag. Och det hjälper mig enormt mycket.

Det här är tre effektiva tumregler som funkar rätt bra för mig:
1. Läs det 10 gånger.
2. Säg det 10 gånger (högt också!).
3. Skriv ner det 2 gånger.

Sen andra viktiga saker som hjälper mig:
- Kom alltid förberedd: har jag en föreläsningar har jag oftast alltid gått igenom föreläsningen dagen innan, lika med labbar/praktiska lektioner eller liknande.
- Umgås med likasinnade människor: om du endast omger dig med människor som kanske värderar fritid högst och som går ut varje helg, så kanske dina studieresultat avspeglas på detta... Hitta människor som du kan lära av och som bidrar till din personliga utveckling!
- Med det sagt: hälsan och fritiden är viktig! En pluggfri dag/vecka är att rekommendera. Jag är inte en party-kind-of-girl så går ut gör jag väldigt sällan, men jag älskar att titta på serier/film och bara relaxa så det gör jag mer än gärna. Jag brukar ha mina fredagskvällar pluggfria.


Kanske lite luddigt inlägg, men någon där ute kanske fick något litet tips och det blir jag glad för! Jag är långt från perfekt när det kommer till studerandet, men detta funkar för mig just nu iallafall! 

Likes

Comments

Jag tror jag glömmer bort hur mycket jag totalt älskar London. Varje gång jag är här så blir jag kär, typ. Älskar!

Imorgon åker jag hem, jättetidigt, men det ska bli skönt trots min kärlek för denna stad. Jag har gjort av med lite för mycket pengar men är väldigt nöjd med allt jag handlat. Dom har några av mina favoritaffärer här som typ inte finns någon annanstans så då får man faktiskt passa på tycker jag. Har ätit MASSA gott och testat massa nya ställen, exempelvis Shake Shack(bild) som gör jättegoda hamburgare och helt sinnessjuka milkshakes. En milkshake för ca. 60 kr, ha-ha! Det händer inte varje dag det!

Och vädret hörrni! Helt fantastiskt att åka från -10 och snöslask till vårvärme! Längtar ihjäl mig till att våren kommer till Litauen. Det är min absolut favoritårstid och den gör sig säkert superbra i Kaunas tror jag...

Nu ska jag sova för denna dam ska upp 3 imorgonbitti! Be för att jag vaknar och att min väska inte är för tung, ha-ha. P&K

Likes

Comments

Hej hur mår ni? Jag är ju ledig så jag mår som sig bör. Ligger i soffan och kollar netflix varvat med lite plugg, den bästa kombinationen tror jag... Har börjat titta på en serie som jag verkligen fastnat för, Dexter heter den. Redigt gammal egentligen, men faktiskt rätt underhållande. Handlar om en forensisk läkare som arbetar inom polisen och som hobbyspelar som seriemördare, ja låter rätt sjukt men rekommenderar! Och föresten så tror jag inte att jag har visat min lägenhet här, så jag tog några bilder igår för er som är intresserade. Jag älskar min lägenhet och känner mig väldigt hemma här.


Det här ser man när man kommer in genom ytterdörren. Till vänster har jag en rätt stor hall, och sen ser man även ingången till toaletten. Till höger ligger mitt vardagsrum+kök.

Här är mitt badrum. Det är ganska stort och bäst av allt: tvättmaskin. Det var mitt enda krav när jag letade lägenhet, en egen tvättmaskin. Nu verkar alla lägenheter här ha det, men i Sverige så har ju oftast lägenhetsområden tvättstugor...

Här är min ''matsals-del'', där jag oftast bara sitter när jag pluggar. Som ni ser jag har jättestora fina fönster, dock har jag aldrig sol på den här sidan, vilket är jättesynd.

Här är några bilder från mitt kök. Det är rätt litet men väldigt gulligt.

Här är mitt vardagsrum. Ovanför byrån är min tv och där går antingen nyhetsmorgon eller netflix konstant. Det var mitt absolut bästa köp jag köpte med mig från Sverige hit, min Apple TV.

Här är mitt sovrum med min fantastiska stora säng. Framför sängen har jag en garderob, som man inte ser på bilden.

Så, nu har ni sett hur jag bor. Man får väldigt mycket för pengarna här i Litauen, det är en väldigt bra grej när man studerar här. I Sverige tror jag inte ens att jag hade fått ett rum i korridor för samma peng som min lägenhet kostar. Sen ska jag säga att jag valde att bo liiite finare för en liiiite dyrare summa pengar, och leva liiite snålare istället. Men lever fortfarande inte snålt eftersom allt är rätt billigt här nere. Så för er som funderar på att börja plugga i Litauen, studiebidraget varje månad räcker gott och väl!

Hoppas er måndag har varit trevlig hittils, P&K.

Likes

Comments