Islands resa


Hallå hallå igen!
Nu är Elle i farten och jag tänkte skriva lite om våran resa till Island.


Och det började så att jag var ko lugn när vi fick reda på att man skulle bo hos en värd familj men alla andra var nervösa så ju närmare dagen kom desto mer nervös blev jag. Men sen tänkte jag inte mer på det.

När det var dags att åka så tog vi en buss på morgonen till Köpenhamn. När vi var framme i Köpenhamn så skulle vi göra det vanliga som man gör när man ska åka flygplan. Vi åkte med ett flygplan som hette WOW Air. Flygningen gick bra men det var lite lång tråkigt. Så när vi landade så åkte vi direkt till blå lagunen och det var skönt så in i bomben.
De andra dagarna så åkte vi mest runt och såg olika saker och träffade våra vänner på Island. Vi gjorde tex olika uppgifter i skolan och vi fick lära känna dom. En dag så hade hela skolan en slags tävling där man gjorde olika saker. Och detta var en väldigt seriös tävling för alla elever, dom gick verkligen in för detta. Men vi försökte att hänga på och göra vårat bästa.

Dom jag skulle på med hette Andri och Robert. De var goa killar men de var lite konstigt de första dagarna för man kände dom ju inte. Men de gick fin fint. Man var inte så mycket hemma hos dom för man var antingen i skolan eller ute på resa, och de hade 5-6 fotbolls träningar i veckan så. Men det var också skönt att komma hem och sova i sin egna säng och få göra det vanliga och inte behöva sova hos någon annan.

Men det var en väldigt rolig och spännande resa som vi fick uppleva och detta är ett minne för livet. Och Island är ju ett så fantastiskt land som är uppbyggd av stelnad magma. Det var mest bara berg och en helt annan kultur på Island än där jag bor.

Jag hoppas ni tyckt de var kul att få höra lite om min resa till Island. Och sen får ni ha en fortsatt bra dag så ses vi i nästa inlägg!
Bye Bye Boys n Girls!


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Tjenare alla mina små vänner. Idag är det en väldigt annorlunda dag, för jag gör ett blogg inlägg igen. Jag ska berätta lite om hur isländskan och svenskan hör ihop.

isländskan, Svenskan och några fler kommer ifrån germanska och germanska kommer ifrån indoeuropeiska språk. Och De indoeuropeiska språken hade sina stammar i närheten av kaspiska havet. Sedan tvingades de att ta skilda vägar och alla vandrade åt olika håll. Och vissa av dessa kom till norra Europa och deras språk kallades då för urgermanska av forskarna.
Och isländskan har nästan samma bokstäver som vi i Sverige hade på runsvenskan.

Nu ska jag jämföra isländskans och svenskans alfabete

Svenska Alfabetet: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö
Isländska Alfabetet: A Á B D Ð E É F G H I Í J K L M N O Ó P R S T U Ú V X Y Ý Þ Æ Ö

Likheter med svenska och isländska alfabetet är att de har nästan likadana och samma bokstäver bara att isländskan har ibland bokstäver med ett apostrof över bokstaven.
Isländskan har också några andra extra bokstäver som inte svenskan har.


Nu ska jag berätta lite om hur dessa 2 länder tänker om låneord ifrån andra länder.
Och i svenskan lånar man mycket ord ifrån andra länder men varför gillar inte isländskan att ta in låneord? Jo isländskan vill inte att deras språk ska dö ut och därför tar dom inte låneord ifrån andra länder.

Och skillnaden mellan efternamnen i svenskan och isländskan är att i isländskan tar man faderns förnamn, och om du är kille sätter du son efter och dottir efter om du är tjej. Och i Sverige får man oftast sin pappas efternamn.


Nu ska jag jämföra lite ord ifrån isländskan och svenskan. Och så ska jag leta några liknelser och jämföra orden med varandra.Svenska Isländska

Flygplan Flugvélin

Man ser att det har något med flyg att göra men man förstår nog inte hela ordet


Skinka Skinka

Det är samma ord på båda språken

Ost Ostur
Båda orden börjar samma men isländskan har lagt till några extra ord
Sova Svefin
Detta ord är inte så likt svenskan


Vakna Vakandi
Dom här orden är lite lika ifall man tänker efter för vakan är nästan som vakna


Nu ska jag jämföra dessa 2 texter och ena är på isländska och den andra på svenska. Det man kan se på texterna är att isländskan har stor bokstav på många fler ord än svenskan. Och vissa ord är ganska lika som t.ex norrmän, danskar, svenskar och finskan. Och det som skiljer med svenskan och isländskan är att isländskan har många fler konstiga bokstäver i sina ord.

Texten på isländska

Svíar, Norðmenn og Danir skilja hver annan nokkuð auðveldlega. Þeir eiga í meiri vandræðum með íslensku þrátt fyrir að íslenskan líkist skandinavíska málinu sem talað var fyrir þúsund árum síðan. Nánasti ættingi íslenskunnar er færeyskan en tungumálin líkjast þó ekki hvort öðru svo mjög að Íslendingur geti skilið Færeying án vandræða.

Finnskan minnir á eistnesku en á einnig ýmislegt sameiginlegt með samísku. Í bæði finnsku og samísku getur maður til dæmis myndað löng orð með því að bæta beygingarendingum við rót orðsins. Það er samt grænlenskan sem er í sérflokki hvað varðar löng orð. Meðan önnur tungumál nota heila setningu nægir stundum eitt grænlenskt orð.


Texten på svenska

Svenskar, norrmän och danskar förstår varandra ganska bra. De har större problem med isländska, trots att isländskan liknar det skandinaviska språk som talades för tusen år sedan. Isländskans närmaste släkting är färöiskan, men språken är inte så lika att en islänning förstår en färing utan problem.

Finskan påminner om estniskan, men det finns också likheter med de samiska språken. I både finska och samiska kan man till exempel skapa långa ord genom att lägga böjningsändelser till ordstammen. Men när det gäller långa ord är grönländskan i en klass för sig. Där andra språk behöver en hel mening räcker det ibland med ett enda grönländskt ord.


Nu har jag berättat lite om likheter och olikheter om isländskan.
Hoppas det varit kul och läsa och att ni lärt er något nytt.
Men ni får ha det så gött så ses vi i nästa inlägg!

Likes

Comments

Tjena Tjena alla grabbar och tjejer! Det var längesen sen sist. Men idag är jag tillbaka och ska skriva en lite snutt om en ”obekväm person”. Jag ska alltså berätta om en väldigt miljötänkande snubbe alltså
Albert Arnold ”Al” Gore Junior


Al Gore är en amerikansk politiker som var med i presidentvalet år 2000. Han är även en affärsman, nobelpristagare och miljöaktivist. Al Gore berättade sanningen om världen och om hur sen skulle se ut om vi fortsatte att leva som vi gör. Han visste att om ingen gjorde något skulle världen gå under. Men vi människor vill inte veta om dem verkliga sanningen och därför stänger vi ut den. Al Gore blev alltså besegrad av George W. Bush.
Om Al Gore hade vunnit så hade nog världen sett annorlunda ut. Men varför ville inte vi att han skulle vinna? Jo för att vi är för bekväma med det vi har idag och vi vill inte ändra på det.

Men de vi har märkt idag så hade alltså han rätt och det får vi skit för idag. Antingen så skiter vi i de och låter världen gå under eller så tar vi tag i att och hjälper jorden tillsammans.
Om det inte redan är försent.


Vad är en obekväm person?

En obekväm person är en person som berättar en sanning som man inte vill höra. Vi människor vill helst bara leva livet utan att veta sanningen och därför stänger vi ut sanningen. Dom skapar opinion och väcker debatt.

Likes

Comments
Tjena, Tjena alla läsare på min blogg!

Om vi väntar på att göra något nu då kan det kanske vara försent! Vi måste stoppa det inom kort. Är du den som tänker på miljön och gör en förbättring eller är du den som utgör undantagen? Är du redo att ändra på din livsstil?


Jag är en 15 årig grabb som inte tänker så mycket på miljön vilket de flesta människor inte gör. Vi alla väntar bara på tills någon kommer på lösningen men detta är inget litet problem. Detta problem kan man inte lösa på ett smack. Vi är så vana att leva som vi lever och alla är inte redo att göra en förändring och det är därför vi måste ta
ett steg i taget.


Så vad jag menar med detta är att vi alla måste börja tänka på våran jord och röra oss emot rätt riktning. Istället för att åka ensam i en bil till jobbet så kanske man kan börja samåka eller åka kollektivtrafik så att vi inte släpper ut lika mycket avgaser. Vi kan börja förändra de enkla små saker som hade hjälp jorden väldigt mycket ifall alla tänkte på de. Tänk på vad du äter så att det inte blir kött varje dag. Detta är väldigt enkla saker som hade gjort en stor förändring.


Vi kan göra detta bara vi vill och är redo att göra de!
Ha detta i bak tanken nu!


Ha en bra dag och tänk på jorden!


Likes

Comments