Guess who's back, back again (for the 10th time)

Min blogg är som ett sånt där kletigt tuggummi som fastnar under skon ibland. Man försöker skrapa bort det mot marken, kanske hittar en pinne att försöka pilla bort det med, tror man lyckas, men nästa gång man tittar under skosulan så sitter tuggummit fortfarande där och jävlas :')

Jag har flera gånger under 2020 tänk att nu, nu fan ska jag ta tag i bloggandet och jag är sååå taggad!! Men så började jag skolan och behövde lite tid till att komma in i det. Sen kom covid-19 och vände livet upp och ned. Sen flyttade jag och hade en sjukt intensiv examensperiod där jag vände in och ut på mig själv för att hinna med. Sen skulle jag slappa av i sommar och återhämta mig efter en jävlig vår. Sen vändes livet upp och ned ännu en gång och när jag precis återhämtat mig så skulle jag helt plötsligt börja jobba fulltid med tre dagars förvarning för första gången på 2 år. Och det är typ där jag är idag - så nu jäklar passar jag på och starta upp bloggen på nytt innan nästa livskris träffar mig hårt i magen! Hoppas du har lust att hänga med ännu en gång

  • Postad i: Dairy

Gillar

Kommentarer

Cookiedoughbollar med dumle suprise

Alltså dessa kakdeg's bollarna från MKS var utan tvekan en favorit på vår adventsfika i söndags. Otroligt mäktiga, så man orkar inte många, men då räcker de länge. Tillagas i flera moment och det knepigaste var utan tvekan att få in dumlekolan i mitten och stänga ihop kakdegen runt om. Men efter lite övning gick det bättre och bättre. Resultatet blev iallafall otroligt mumsigt!

Recept:

100 g mjukt, rumstempererat smör
0,25 dl strösocker
2 dl farinsocker
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
2 msk mjölk
3 dl vetemjöl
150 g valfri choklad (grovt hackad eller knappar)
16 dumlekolor

Dekoration:
200g mjölkchoklad
0,5 tsk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)
Flingsalt att dekorera med

1. Vispa ihop smör, strösocker, vaniljsocker och farinsocker med en elvisp tills det blir riktigt krämigt.
2. Tillsätt mjölken och vispa lite till.
3. Sikta ner vetemjölet och arbeta ihop till en deg för hand, bara precis så det går ihop till en jämn smet. Överarbeta det inte!
4. Tillsätta chokladen (hackad eller knappar) och arbeta in den för hand i degen tills bitarna har fördelat sig jämnt.
5. Dela degen i 16 lika stora delar. Platta till varje del lite i handen och lägg en dumlekola i mitten. Vik försiktigt över kanterna och rulla ihop till en jämn boll. Upprepa för alla degbitar.
6. Lägg bollarna på en bricka klädd med bakplåtspapper och ställ i kylen för att kallna, minst i 1h. Ju kallare de är desto lättare kommer det bli att droppa dem i choklad.
7. Grovhacka mjölkchokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält försiktigt över ett vattenbad eller i mikrovågsugn. Rör ner oljan och låt det svalna.
8. Doppa varje boll i chokladen och låt den överflödiga chokladen rinna av innan du lägger tillbaka bollen på den kalla brickan. Garnera med flingsalt precis innan chokladen stelnar helt och hållet.

li.li1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'} ol.ol1 {list-style-type: decimal}

Gillar

Kommentarer

Turkisk peppar fudge

Här kommer ett recept, kanske inte allt för juligt, men allt som har choklad passar väl in i jultider? Detta är laddat med krossade turkisk peppar karameller som ger samma feeling som marabou salt lakrits. Super smarrigt för alla lakrits älskare, och bryter av gott mot allt det söta.

RECept:

1,5 dl vispgrädde
2 dl strösocker
25 g smör
2 msk ljus sirap
75 g krossade turkisk peppar
100 g mjölkchoklad

1. Krossa karamellerna i en mortel, alternativt som mig i sin påse och med en hammare på en skärbräda :')
2. Lägg alla ingredienserna (spara dock lite av de krossade karamellerna till att dekorera med på toppen) utom chokladet i en kastrull och låt sjuda upp under omrörning, temperaturen ska upp till 120 grader.
3. Ta bort kastrullen från värmen och bryt ner chokladen under omrörning.
4. Häll upp smeten i en bakplåtsklädd form (Jag använde två av Ikea's matlådor i glas).
5. Strö resterande turkisk-peppar-kross över och ställ formen kallt tills den kylts ner, gärna över natten.
6. Skär sedan i lagom stora bitar och servera.

Gillar

Kommentarer