Hej! Nu var det länge sedan sist men nu tycker jag det är dags att börja skriva lite igen. Lite kommande inlägg jag har planerade är en sammanfattning av resan, lite resetips och ett om lite fördelar och nackdelar jämfört med Sverige.
I detta inlägget tänkte jag dock berätta lite om vad som hänt sedan sist jag skrev och om hur det känns att vara tillbaka i Sverige.

Så hur känns det då att vara tillbaka? Denna fråga får man varje gång man träffar en person man inte träffat sedan innan vi åkte. Jag brukar vanligtvis svara: "jo då det känns la bra, fast det är allt lite kallt." Vilket visserligen är sant men jag känner också, att ända sedan vi kom tillbaka har det på något sätt känts som att hela resan bara var en dröm. Som att det aldrig hände. Det låter lite sorgligt men det är ju skönt att man har bilder som kan bevisa att det faktiskt inte var en dröm.
Nu har vi varit hemma i tre veckor och under den ändå granska korta tiden har vi hunnit fira jul, nyår och för min och Henkes del faktiskt två-årsjubileum. Mycket spännande. Jag har också hunnit längta tillbaka en del till Costa Rica. Till regnskogen, palmerna, stränderna, värmen och så klart människorna. Men det lör hända mycket här under våren så jag tror det kommer bli spännande ändå. Här kommer lite bilder från mitt jul och nyår.

I fredags firade jag och Henke två-årsjubileum tillsammans. Det var nämligen så att vi gick på vår första dejt den 5/1-2016 så vi räknar starten på vårt förhållande därifrån. För att fira detta bokade vi hotell i Malmö och åkte tåg ner. Vi gick ut och åt på fin restaurang vilket var väldigt mysigt. Efter det fina besöket gick vi och köpte godis, sen gick vi hem till hotellet tog ett bad, drack vin och åt godis. Way to spend an anniversary am I right?? Igår tog vi tåget över till Köpenhamn där vi gick på Ströget, fikade vid Nyhamn och åt lunch på en supermysig italiensk restaurang. Idag har vi varit på Emporia och nu sitter vi och väntar på tåget.

Det var allt för idag, imorgon ska jag börja på ett nytt jobb. Spännande, spännande!

puss och kram skumbanan!

P.s

Anledningen till att inlägget heter som det heter är för att under vår vistelse här i Malmö har det kommer fram flera stycken och frågat om Henke är Ted Gärdestad. Han är visst väldigt lik Adam Pålsson som spelar Ted i den nya filmen om Ted Gärdestad.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Andra veckan i Santiago är snart över och imorgon är faktiskt hela resan över. I morgon kväll lyfter planet tillbaka till Sverige. Både sorgligt och skönt. Sorgligt för att det har varit så otroligt roligt och vi har upplevt så sjukt mycket. Jag har aldrig känt mig såhär fri som jag har känt mig här. Men samtidigt känns det också lite skönt för nu är vi ganska trötta på Chile. Det ska bli mysigt att komma hem och fira jul och träffa nära och kära. I vår där emot tänkte jag försöka resa mer. Men mer om det i ett annat inlägg. Jag tänkte faktiskt skriva ett inlägg där jag sammanfattar hela resan och ett annat där jag tar upp fördelar och nackdelar vi har fått uppleva, samt vad jag kan rekommendera för andra resesugna.

Den här veckan har vi egentligen inte gjort så fasligt mycket, men eftersom jag skrev "Santiago pt.1" måste jag ju skriva pt.2  också.

Som sagt vi har inte gjort speciellt mycket. Vi besökte en galleria som råkade ha en djuraffär, och jag som älskar djur blev ju så klart förälskad i varje liten varelse i hela affären och hade helst köpt allihop. Jag tyckte synd om djuren också för de hade stängt in dem i väldigt små burar.. så det gjorde mig lite ledsen. Jag fick inte köpa ett enda djur, och det var ju synd för annars hade ju familjen fått en mycket gosig överraskning när vi kommer hem. Well, well... what can you do?

Igår bestämde vi oss för att äta picknick utanför presidentpalatset. Så vi gick till starbucks, köpte mackor och frappe och slog oss ner på gräset. Vi upptäckte lite för sent att de höll på att vattna gräset just då.

Det här blev ett väldigt kort och tråkigt inlägg men jag skyller på att det är för att vi snart ska hem och vi ligger mest vid poolen på hostelet och solar.

puss och kram skumbanan!

Likes

Comments

Jag började skriva detta inlägg, skrev nästan klar, råkade ladda upp en suddig bild och skulle då ta bort den men råkade istället ta bort hela inlägget, och i min frustration tänker jag inte skriva om allt igen så det får bli en förenklad vartion av det hela.

Denna veckan har spenderats i Huvudstaden och det kommer nästa vecka göras också. Nu är det ju december och vi har kommit på att när vi kommer hem är det bara en vecka kvar till julafton. Chile är ett katolskt land så man firar jul här också men det är svårt att få julkänslor när det är 30 grader varmt, inte ett moln på himlen och ma traskar runt i klänningar och shorts. Dessutom blir det nästan skrattretande när man har satt upp glitter i palmer och hävt upp stora granar i galeriorna, samtidigt som man gör reklam i skylltfönstrerna för sommarsäsongen. Det går inte riktigt ihop när man själv förknippar julen med kyla och vinter.

Härom dagen åkte vi upp i Sydamerikas högsta skyskrapa- Costanera center. Detta var faktiskt Henkes idé trots hans höjdrädsla. Väl uppe tyckte han att det var lite jobbigt och jag tror tyvärr han fokuserade mer på höjden än på utsikten, men det var modigt av honom att åka upp i alla fall. Utsikten över Santiago var fantastisk men tyvärr vilar en dimma av avgaser över hela staden, så bergen som omringar hela staden kan man knappt se.

Något väldigt intressant som inte många vet är att under diktaturen här i Chile på 70-talet var det jättemånga chilenare som flydde till Sverige och detta har satt sina spår. Under vår vistelse här har vi träffat två eller tre personer som kunnat prata Svenska och vi har träffat många som fortfarande har släkt och vänner i Sverige. Folk är väldigt trevliga och när vi berättar var vi kommer ifrån berättar de gärna om sina relationer till vårt hemland. Man blir väldigt stolt när man får höra hur tacksamma folk är över att Sverige hjälpte till då och man blir glad över att Sverige hjälper flyktingar från andra länder än idag, det hoppas jag vi fortsätter att göra för att hjälpa andra ger inget annat än tacksamhet. Vi hittade en ganska nybyggd tunnelbanestation där det fanns en Sverigetunnel. Det var jätteroligt att se. Vi tror att vi lyckades klura ut att det var så att Sverige hade något med just den stationen att göra, typ att den var byggd på något visst sätt. Det var väldigt fint i alla fall.

igår vandrade vi på en kulle som heter Cerro San Cristóbal. Där badade vi också vid en pool innan vi gick tillbaka till hostelet. En väldigt bra dag!

I förrgår firade vi ett besked jag fick då som kommer innebära en stor förändring nästa höst. Nu låter det som att jag är gravid typ och det är jag verkligen INTE. Men jag tänker inte avslöja vad det är ännu.

puss och kram skumbanan!

Likes

Comments

Hej!
I skrivandets stund är det bara 11 dagar kvar tills vår resa är slut och det är dags att åka hem. Detta är också anledningen till varför det tar lite längre tid mellan inläggen. Det är nämnligen så att vi nu har besökt det mesta som verkar vara värt att besöka. Det finns såklart massa saker vi har missat men det känns som att när vi frågar folk vart vi bör åka, räknar de upp ställen vi redan har varit på, men 11 dagar är ändå ganska lång tid så några fler saker ska vi nog lyckas klämma fram.

Tisdag till söndag förra veckan spenderade vi i en surfstad som heter Pichilemu. Väldigt mysig liten stad. Vi bodde på ett jättemysigt hostel med mycket trevliga människor som vi umgicks med. och så klart så testade vi ju surfing. Det var kul. Och det var skönt för att för första gången på tre månader gick vi båda en ordentlig träningsvärk vilket (tro det eller ej) uppskattades rejält. Direkt när jag kommer hem ska jag skaffa gymkort igen!
Tyvärr har jag inga bilder när vi surfar men jag har några när vi poserar i våtdräkter på surfskolan!

Efter den sista surflektionen var vi trötta så vi gick till ett café och tog en fika. Jag hoppas ni vet att fika är den bästa träningskosten som finns! Just som vi satt på det gulliga lilla fiket kom enhund och tyckte att Hennes kolaglass såg väldigt smarrig ut så han tog en skutt och satte sig i Hennes knä. Sedan slickade han upp resterna av glassen som fanns kvar i koppen. Det var både gulligt och lite äckligt. Han påminde lite om en annan hund jag känner hemma.

Nu ligger vi i en stor säng och vaknar sig en väldigt vacker utsikt. Santiago från 17:e våningen. Inte så tokigt. Vi har lite brist på idéer nu det sista men vi tänkte mest vara i Santiago i alla fall, för smidighetens skull.
Igår var vi i ett köpcenter och en park. Det var mysigt så vi ska nog dit idag igen.
Snart hörs vi igen.

puss och kram skumbanan!

Likes

Comments

Hej!
Det var ett tag sedan sist! Vi har befunnit oss i turiststaden Viña del mar men också i Valparaíso. Valparaíso är en stad som är känd för sina kullar och speciellt för alla färgglada hus som pryder dessa kullar. Innan vi åkte dit hade vi fått höra att hela staden var prydd i streetart och husen målade starka färger. Och så var det, men de första dagarna glömde vi kartan hemma på hotellet så vi hittade inte till turistområderna utan gick åt helt fel håll. Där vi hamnade var det inte riktigt så speciellt. Det som var speciellt där var att folk satt i parken och hävde i sig öl och annat tills de däckade klockan 14 på eftermiddagen. Tredje dagen där tig vi med oss kartan och nu hittade vi till rätt ställe. Vi började med att gå till en kyrkogård som vi hade hört skulle vara lite speciell. Det var den också. Istället för gravstenar som vi är vana vid hade man byggt som nästan ett litet kapell för varje familjegrav. Det var väldigt vackert.

Efter kyrkogården gick vi till Parque cultural och därefter gick vi till cerro concepción som var "turistkullen". Där fanns alla turisthak och den vackra delen av Valparaíso som turister åker dit för att se. Det är svårt att beskriva staden så jag visar bilder istället!

Idag var vi på vinprovning! Det var supermysigt. Vi fick åka till två olika vingårdar. På den ena vingården tillverkade man ekologiskt vin. Man använde alltså inga besprutningar i vindruvorna vilket gör att det blir bättre för kroppen att dricka viner och det blir bättre konsekvenser för arbetarna som jobbar med vinodlingen. På den andra vingården tillverkade man inte ekologiskt vin men det var gott ändå. Den vingården hade en mer lyxig aura men jag tyckte faktiskt bäst om den första gården. Den kändes mer down to earth.

Imorgon (tisdag) ska vi åka till en stad som heter Pichilemu. Där ska vi testa på något som jag or jättetaggad på men som Henke helst hade sluppit. Vi ska surfa! Så himla kul!! Henke var så skeptisk så jag kunde inte övertala honom. Men han ringde sin syster och hennes pojkvän och de lyckades övertyga honom om att det faktiskt var jätteroligt, så nu ska vi surfa!

puss och kram skumbanan!

Likes

Comments

Efter Pucón åkte vi ännu lite längre söder ut till ön Chiloé. Där stannade vi i två dagar. Vi bodde i en liten stad där det inte fanns speciellt mycket att göra, dessutom regnade hela tiden och var ganska kallt så det var inte så roligt att vara ute heller. Men vi hade ju kommit dit av en anledning och det var att vi ville se pingviner, så vi bokade en tour och så åkte vi och tittade på pingviner. De var väldigt söta när de gick och vinglade fram sådär som pingviner gör, och efter att de hade simmat stod de och viftade på rumporna så de skulle bli torra. Det såg väldigt gossigt ut, nästan så man ville ta med en hem. Kylan och klimatet i söder påminde väldigt mycket ett ruggigt Sverige. Vi sa till varandra att kallt och ruggigt Sverige kommer vi ju få tillräckligt av när vi kommer hem så nu åker vi upp till värmen igen och håller oss där de veckorna som är kvar. Vi ska ju inte stanna på samma ställe i tre veckor nu, vi kommer fortfarande resa runt, men vi kommer hålla oss i mitten/ norra delen av Chile. För där är det varmt. Så nu befinner vi oss i Viña del mar. En turistort vid havet för rika stor stadsbor sägs det. Vi trivs här ganska bra i alla fall. Igår solade vi och så hittade vi ett café som hette "fika". De hade till och med chokladbollar och kladdkaka så vi var ju bara tvungna att ta en fika. Vi frågade personalen varför allt var på Svenska och det visade sig att ägaren hade bott i Sverige och tyckt att fika var en bra idé, och vi kan inte annat än hålla med!

puss och kram skumbanan!

Likes

Comments

Hej! Vi har dragit oss lite längre söder ut. Efter la Serena åkte vi till Santiago där vi spenderade en natt. Sen frågade vi på busstationen hur långt söder ut vi kunde komma med just det bolaget och det blev till en stad som heter Pucón. Pucón visade sig vara en guldgruva av naturupplevelser. Vi är bara här två nätter men vi har ändå hunnit med en del. Staden ligger precis nedanför en vulkan vilket gör att marken är vulkanisk, vilket i sin tur leder till att det finns varma källor. Hot springs på engelska. Termas på spanska.
Dit åkte vi och det var så otroligt vackert. Ett äkta paradis. Hela stället låg som i en bergsklyfta. Det såg ut ungefär som skurugata för er som är Eksjöbor. Allra längst bort i klyftan fanns ett vattenfall, och där var man ju bara tvungen ta lite bilder. Vattnet här var dock så kallt så det gjorde ont i fötterna. Tur att det var grunt. Direkt efter att bilderna var knäppta kilade vi iväg till de varma källorna, sedan njöt vi värmen några timmar tills bussen gick tillbaka till hostelet igen.

Idag gjorde vi något som jag aldrig i mitt lic trodde att jag skulle göra. Rafting, eller forspaddling. Har ni också någon sådan där sak som när ni ser det på bild så tänker ni bara "nä det där kommer jag aldrig göra." Inte för att man är rädd och inte vågar utan bara att man känner att man aldrig kommer göra det. Jag tyckte inte det var så lockande att sätta sig i en gummibåt på en forsande flod, men så sa Henke att "det vore ju kul att testa". Så ja, vi bokade en tour och klockan 11 i morse satt vi där i en minibuss påväg till floden. Vi fick låna våtdräckter, hjälmar, skor och våtdräckt, sedan hoppade vi i den lilla gummibåten och paddlade iväg. Det var jätteroligt. Ungefär som Colorado på Liseberg x100! Det är ett tips!

puss och kram skunbanan!

Likes

Comments

De senaste 4 nätterna har vi spenderat på världens mysigaste hostel i la Serena. Detta hostel var så otroligt bra på alla sätt och vis. Istället för rum fick man en stuga med sovrum, badrum och kök. Frukost och städ ingick och personalen vat supertrevlig! DESSUTOM var det superbilligt, det fanns snabbt wifi och det bästa av allt de hade två supersnälla collies!!! Vet du inte hur en Collie ser ut så kan du googla på Lassie.
Collisarna hette Joja och Leia och de älskade att bli klappade. Och vi var så generösa med klapp så varje gång de såg oss kom de springande mot oss och charmade oss till vi inte kunde stå emot dem. De var väldigt avundsjuka på varandra så om den ena blev klappad men inte den andra ställde den andra sig framför den andra så man skulle klappa henne istället. Detta resulterade i att dessa stora hundar ibland la sig, ställde sig och satte sig i knät på en och på köpet fick man stora pussar i hela ansiktet. Såå himla MYSIGT! Till och med Henke som är kattmänniska blev helt förälskad i dem. Han sa att om han någonsin skulle ha hund så skulle det nog vara en Collie.

Cabañas Florencia hette hostelet. Åker ni någonsin till la Serena i Chile så kan jag starkt rekommendera detta hostel.

En dag i la Serena tänkte vi gå ut och äta sushi men väl där såg vi att man bara kunde få 8 biter, vilket är lite för lite för Henke så han beställde något som bestod av 16 bitar uran att riktigt veta vad det var. Det visade sig vara laxbitar... bara. Jag kan inte äta med pinnar då jag äter alltid sushi med fingrarna, det såg personalen och kom med en lösning. Ett hemmagjort arrangemang av pinnar och gummiband... jag visste inte om jag skulle känna mig förnedrad eller tacksam. Så det var ett spännande sushimål.

Sista kvällen bestämde vi oss för att gå på bio. Det var en jättebra film som jag också kan rekommendera. Den hette: the murder on orient express. Johnny Depp och Penelope Cruz var med i den. Totalt var det kanske 20 pers mer än vi som såg filmen. Filmer som inte är dubbade i detta landet är minst sagt opopulära här.

Som avslutning tänkte jag bara lägga till lite härliga bilder från tiden i la Serena. För trots den skumma sushiupplevelsen hade vi det otroligt bra i la Serena!

puss och kram skumbanan!

Likes

Comments

Hej igen!
Öknen är ett otroligt spännande ställe. Man kan åka flera kilometers raksträcka och se hur vägen bara fortsätter rakt fram. Det är snustort så läpparna spricker, på nätterna är det jättekallt och på dagarna jättevarmt och här finns kaktusar som står där de står på samma plats  idag som när Columbus landsteg Amerika.

Vi har varit med om häftiga saker det senaste dygnet. Igår såg vi solen gå ner över Valle de la Luna och idag såg vi den gå upp över geysers del tatio. Ganska coolt om man funderar lite på det.

Igår var vi i Valle de la Luna- Måndalen. Dalen kallas så för att dess utseende påminner mycket om månens yta. NASA har faktiskt testat fordon av olika slag där för att kunna se ifall de skulle kunna fungera på månen. Det finns även en del konspirationsteorier om att man ska ha fejkat den första månlandningen och istället för att filma landstigningen på månen ska man ha filmat i måndalen. Personligen tvivlar jag på att det skulle vara så för hur kan man veta att dalen är lik månen om man inte faktiskt har varit på månen och sett hur det ser ut?
Så många frågor... En annan fråga är: vad är det vita man ser lite här och var på bilderna? När jag såg bilder på valle de luna för första gången tyckte jag det såg ut som frost... det visade sig vara salt eller i vissa fall kalciumkristaller.

Hela kvällen spenderade vi i dalen där vi fick gå mellan trånga bergsväggar och känna oss som Indiana Jones, och klättra upp på branta klippor där vi passade på att leka Titanic. Det var väldigt spännande.

Idag klev vi klockan 4 på morgonen för att åka och titta på geysrar. Klockan 5.30 kom tourbussen och plockade upp oss och så bar det av mot geysrarna. Väl där var det -7 grader men så fort solen gick upp blev det varmare. Vi fick tyvärr inte se någon geyser spruta upp sådär jättemycket men det rykte och bubblade säkert en meter upp i luften i alla fall.
Efter geysrarna blev vi bjudna på frukost. Då vankades det kaffe eller te, chokladmjölk, mackor, kakor och apelsinjuice. Smidig so. jag lyckades jag såklart spilla ut mitt kaffe över kakorna innan någon annan ens hunnit ta. Guiden retade mig för det resten av touren. Henke blev lite badsugen när han såg geysrarna, vi hade med oss badkläder ifall det fanns varma källor, men där fick man inte bada. Så det blev inget bad för stackarn. I touren ingick även att titta på flamingos, besöka en liten by och titta på jättegamla kaktusar. Flamingosarna fick jag tyvärr ingen bra bild på, i byn fick vi testa grillat lamakött på spett. Det smakade som vanligt nötkött ungefär men det var kul att testa. Angående kaktusarna så fick vi reda på att de kallas för "survivers of the dessert" detta eftersom de bara behöver vatten en gång om året och de växer vara en cm varje år. Detta innebär är De kaktusarna som var över tre meter höga också var över 300 år gamla! coolt!

puss och kram skumbanan!

Likes

Comments

Då har vi nu förflyttat oss till det sista landet vi kommer besöka här i Sydamerika: Chile!
Att ta sig hit visade sig inte vara helt problemfritt, jag ska berätta. Vi tog oss hit från Peru med buss vilket i sig var ganska smidigt men vi stötte på en del andra motgångar på vägen. För att ta oss över gränsen var vi tvungna att först åka en 10 h lång bussfärd till en stad som heter Arequipa. Vi åkte en nattbuss från Cusco till Arequipa och när vi kom fram tänkte vi äta frukost, men det hann vi inte för en kvart efter att vi kommit dit gick nästa buss som vi skulle med. Denna bussen skulle till en stad som heter Tacna och det skulle ta ungefär 5 h att åka dit... fast jag tror det tog längre tid för vi stannade flera gånger på vägen pga. passkontroll och dessutom skulle bussen plocka upp en massa tanter som försökte sälja en massa grejer. Väl framme i Tacna hann vi inte äta där heller, vi han köpa vatten men sen gick nästa buss som skulle ta oss över gränsen till Arica- Chile. Denna bussen skulle tagit ca. 2 h men åtmindstonde 4 h pga. gränskontrollen. När vi landade i Peru fick jag ett kvitto som var ett immigrationsbevis. Av någon anledning fick inte Henke det och detta kvittot visade sig vara väldigt viktigt. Det blev tjaffs om varför han inte hade kvittot och att skulle betala någon sorts böter osv. Men efter en del krångel kom vi äntligen igenom och vi checkade in på ett hostel i Arica. Nu befinner vi oss i San Pedro Atacama där vi ska se Valle de Luna, geysrar och salta laguner! Jag berättar om det i ett inlägg imorgon eller i övermorgon.

Trots den långa vägen och faktumet att vi inte åt på 24 h så var vägen ganska vacker. Vi åkte genom total öken nästan hela vägen.  Här kommer lite bilder från den senaste veckan!

Puss och kram skumbanan!

Jag är så fantastiskt trött på bussar men om man ska är från den ljusa sidan så är det ju ett smidigt färdmedel..

Likes

Comments